19 Ιουλ 2008

Αρχιεπισκοπικό Κήρυγμα από την ΑθήναΑρχιεπισκοπικό Κήρυγμα από την Αθήνα

Η νέα αρχιεπισκοπική παρέμβαση, τούτη τη φορά από την Αθήνα, ασφαλώς και κανένα δεν εξέπληξε. Θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί κάποιος, από όσους παρακολουθούν την "πολιτική" του δραστηριότητα, πως μάλλον άργησε να ξαναχτυπήσει! Η τελευταία του πολιτική ατάκα, από όσο γνωρίζουμε, είναι αυτή με τον απαξιωτικό σχολιασμό των ομάδων εργασίας λίγο μετά τη συγκρότηση τους. Τη φορά αυτή ωστόσο διάλεξε την Αθήνα. Με αφορμή την επέτειο της 9ης Ιουλίου 1821, ένα γεγονός δηλαδή που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της κυπριακής Ιεραρχίας,*(1) χρησιμοποίησε το βήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών για να προβάλει, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, τις θέσεις της εκκλησίας στις σημερινές εξελίξεις του κυπριακού. Ο λόγος του, όπως το «συντυχάννουμε» κατέγραψε πιο πάνω με την κάμερα του, αποτελεί και πάλιν ένα «μπουκέτο» από ύβρεις και κατηγορίες για την πολιτική που ακολουθήθηκε και ακολουθείται στο εθνικό μας θέμα, έχοντας στο στόχαστρο του τόσο τη Λευκωσία, όσο και την Αθήνα. Τουλάχιστόν, όσον αφορά την τελευταία, θα μπορούσε να είναι πιο σεμνός και διακριτικός, αφού του πρόσφερε Τιμή και Φιλοξενία!
Το βίντεο περιλαμβάνει το απόσπασμα της ομιλίας που αναφέρεται στην κριτική του προκαθήμενου της κυπριακής εκκλησίας στα σημερινά πολιτικά πράγματα. Ολόκληρη η ομιλία του Αρχιεπισκόπου, καθώς και οι προσφωνήσεις του Πρύτανη κ. Χρήστου Κίττα και Πρέσβη κ. Γιώργου Γεωργή, περιλαμβάνονται στο αναρτημένο βίντεο του ένθετου blog του «συντυχάννουμε», «των κυπρίων οι κοινότητες».
Η δημοσιογραφική κάλυψη των αντιδράσεων**(2) που προκάλεσε το «αρχιεπισκοπικό κήρυγμα» από το σύνολο σχεδόν του κυπριακού τύπου βρίσκεται στα αναρτημένα δημοσιεύματα πέντε κυπριακών εφημερίδων» στο ένθετο blog «κύπρια έπη».


---------------------------------------------------------------------------

Σημειώσεις:

*(1)
Μια άλλη άλλη άποψη για τα γεγονότα της 9ης Ιουλίου παρατίθεται στο blog “Παντός καιρού» (ανάρτηση: ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και η 9η Ιουλίου 1821 ) του δημοσιογράφου Μιχάλη Μιχαήλ.

**(2)
Μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται: Δηλώσεις του Μέλους της γραμματείας του ΑΚΕΛ Γιαννάκη Κολοκασίδη (η δήλωση αυτή υπάρχει και στο βίντεο), του Εκπρόσωπου Τύπου του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη (οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη υπάρχουν και στο βίντεο), όπως και άλλων πολιτικών αρχηγών και πολιτικών παραγόντων.( Μάριου Κάρογιαν, Γιαννάκη Ομήρου, Νίκου Κατσουρίδη, Μιχάλη Παπαπέτρου κλπ)
Περιέχονται επίσης οι απαντήσεις που έδωσε στις αντιδράσεις αυτές ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς και διάφορες διευκρινήσεις για τα λεγόμενα του.
Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύντομη αρθρογραφία που αναπτύχθηκε ( Άριστος Μιχαηλίδης "Φ" - Πάμπος Χαραλάμπους "Α") με αφορμή τις δηλώσεις,η οποία ωστόσο δεν ξεφεύγει του γνωστού κλισέ της αντιπαράθεσης «ενδοτικών» και απορριπτικών».

------------------------------------------------------------------------------
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget