13 Αυγ 2011

Το πρώτο πακέτο μέτρων για την κυπριακή οικονομία και οι αναμενόμενες αντιδράσεις…


Τα μέτρα αναλυτικά


Το πρώτο πακέτο μέτρων για την κυπριακή οικονομία και οι αναμενόμενες αντιδράσεις…

Το πρώτο πακέτο μέτρων για την κυπριακή οικονομία, εγκρίθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 10 Αυγούστου 2011 από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το πακέτο έγινε σε συμφωνία της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ήρθε να αντικαταστήσει τη «συμφωνία του Προεδρικού» (8 Ιουλίου 2011), μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών. Όπως ήταν αναμενόμενο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με σφοδρότητα κατά των μέτρων του νέου Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία και δήλωσαν σχεδόν ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσουν όλα τα σχετικά νομοθετήματα που θα κατατεθούν στη Βουλή στις 25 του μήνα. Παρόμοια υπήρξε και η αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίοι δηλώνουν σ’ όλους τους τόνους για μέτρα ανεπαρκή και απατηλά. Δεν αναφέρονται ωστόσο καθόλου για τη δική τους συνεισφορά στο πακέτο διάσωσης.
Ανένδοτη στάση, από την αντίθετη πλευρά, δείχνουν να υιοθετούν και οι συντεχνίες, που απειλούν με σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων σε περίπτωση που τα κοινοβουλευτικά κόμματα αρνηθούν να συναινέσουν.
Για ένα μη ειδικό παρατηρητή της δημοσιονομικής κατάστασης της Κύπρου είναι ίσως δύσκολο να γίνει κατανοητός ο συνδυασμός αποτελεσματικότητας και ευαισθησίας για διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, που επιχειρούν να συγκεράσουν τα προταθέντα μέτρα. Αν δεχτούμε a priori ότι οι εργαζόμενοι (του δημοσίου) έχουν το δίκαιο με το μέρος τους θα πρέπει ταυτόχρονα να δείξουν έμπρακτα τη θέληση τους να αποδεχτούν κάποια από τα διαρθρωτικά μέτρα που τους προτείνονται και αφορούν το συνταξιοδοτικό τους. Αν εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ως να μην τους αφορά το θέμα, πιστεύω ότι στο τέλος θα βγουν περισσότερο ζημιωμένοι, (σε σχέση και με τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα), πράγμα που ήδη συμβαίνει, σε πολύ πιο οδυνηρό βαθμό, στην Ελλάδα. Φυσικά δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο επιχειρηματικός λεγόμενος κόσμος δεν έχει πειραχτεί σχεδόν καθόλου από τα εξαγγελθέντα μέτρα και ίσως γι αυτό αποθρασύνεται έχοντας στο πλευρό του πολιτικούς που αβαντάρουν προκλητικά τις απαιτήσεις του. Το επιχειρήμα τους ότι δεν πρέπει να φορολογούνται σκληρά γιατί δήθεν δημιουργούν θέσεις εργασίας έχει πάψει από καιρό να θεωρείται αξιόπιστο.
Στο βίντεο - ντοκιμαντέρ της ανάρτησης περιγράφεται μέσα από δηλώσεις και αντιδηλώσεις όλων των παραγόντων της κυπριακής κοινωνίας που διαφεντεύουν τα οικονομικά μας πράγματα, η διαμάχη που επεκράτησε το «καυτό διήμερο» μεταξύ 10 και 11 Αυγούστου 2011, σχετικά με τη λήψη και έγκριση απόφασης επιβολής πακέτου οικονομικών μέτρων. Η διαμάχη αυτή, δεν χωρεί αμφιβολία, ότι έχει σαν φόντο της την αγωνία όλων για τα ασήκωτα προβλήματα που γνωρίζουμε ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει η Κύπρος το προσεχές διάστημα: την ενεργειακή πληγή που της άφησε η έκρηξη στο Μαρί, τις απανωτές υποβαθμίσεις της οικονομίας της από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και το δύσκολο κυπριακό με τις εξελίξεις που προγραμματίστηκαν για την επίλυση του, από τον ΟΗΕ, το προσεχές Φθινόπωρο.
----------------------------------------
Σημείωση: Για την καλύτερη ενημέρωση του επισκέπτη του blog η ανάρτηση εμπλουτίστηκε αναγκαστικά με ένα δεύτερο βίντεο που παρουσιάζει αναλυτικά το προταθέν πακέτο οικονομικών μέτρων.

4 σχόλια:

  1. Το ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων δε λέει τίποτα, δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απο τη στιγμη που ο φονιας δεν καλεσε το διοιηκητη της κεντρικης τραπεζας να πει τη γνωμη του, ενα πραμα ειναι σιγουρο. το ΔΝΤ θα μας γαμησει αν πρωτα ο φονιας δε μας αφανισει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλειο το βίντεο Αντώνη, με την άδειά σου να το χρησιμοποιήσω και στο δικό μου blog (και αυτό...)

    Σοφρωνίου! Τι προτείνεις; Να τους αφήσουμε έξω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το οτι εχει συμφωνηθει μεταξυ κομματων και κυβερνησης δεν λέει τπτ απολύτως


    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...