12 Σεπ 2011

Η ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική και στη λύση του Κυπριακού



Η ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική και στη λύση του Κυπριακού

Εικοσιεπτά ερωτήσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, από τον γνωστό Ελλαδίτη δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για την τηλεόραση του Σκάϊ. Η συνέντευξη αποτελείτο από δύο μέρη και προβλήθηκε στην Ελλάδα την Πρωτομαγιά (α΄μέρος) και τις 8 Μαίου 2011 (β΄μέρος). Στο «συντυχάννουμε» θα παρουσιαστεί μόνο το πρώτο μέρος.
Για διευκόλυνση του επισκέπτη του blog, η συνέντευξη χωρίστηκε σε έξι διαφορετικές ενότητες, που θα παρουσιαστούν σε τρεις διαδοχικές αναρτήσεις. Οι ερωτήσεις της κάθε ενότητας υπάρχουν γραμμένες αμέσως παρακάτω. Μπορείτε αφού διαβάσετε την ερώτηση που επιθυμείτε να πατήσετε στη συνέχεια την κεντρική εναλλασσόμενη οθόνη του video με τον αντίστοιχο αριθμό ερώτησης - απάντησης.
Το πρώτο μέρος που παρουσιάζουμε σήμερα έχει τίτλο: «Η ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική και στη λύση του Κυπριακού». Η επιλογή έχει να κάνει με την επικαιρότητα, αφού μόλις πριν λίγες μέρες (9/9/2011) ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε την πρόθεση του να αναμειχθεί ανοιχτά στην πολιτική ορίζοντας δικό του υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2013, προτείνοντας δικό του σχέδιο λύσης του Κυπριακού και εξασφαλίζοντας για την ευόδωση των πιο πάνω δικό του τηλεοπτικό κανάλι.

Οι Ερωτήσεις

1. Ποιο είναι το όραμα σας για την Κύπρο; (1)*
2. Ως προκαθήμενος της Κύπρου και ως ποιμενάρχης, ποιος είναι ο ρόλος της εκκλησίας; Τι πρέπει να κάνει ο επικεφαλής; (2)
3. Υπάρχει και μια πολύ ισχυρή παρακαταθήκη Μακαριότατε, ότι δηλαδή η εκκλησία της Κύπρου έχει άποψη και την εκφράζει. Και πολλές φορές μάλιστα δηκτικά λέγεται ότι έχει και πολιτική άποψη.(3)
4. Το ενδιαφέρον της εκκλησίας για το πολιτικό θέμα και για το εθνικό θέμα, αντιλαμβάνομαι ότι δεν βρίσκει σύμφωνους όλους. Το ακούω ότι μιλούν για την ανάμειξη της εκκλησίας της Κύπρου στην πολιτική. Είναι έτσι; (21)
5. Δεν ενισχύετε δηλαδή οικονομικά τη σχολή σκέψης που ταιριάζει με τη δική σας άποψη, ως προς την επίλυση του κυπριακού; (22)
6. Όταν τοποθετηθήκατε σ’ εκείνη την περίοδο με το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, λάβατε υπόψη σας το ενδεχόμενο τα πράγματα μελλοντικώς να γίνουν χειρότερα και άρα να λέμε κάθε πέρυσι και καλύτερα; (25)
7. Εδώ, με συγχωρείτε που σας διακόπτω. Υπάρχει κάποια υποχρέωση έναντι της Ευρώπης… το γεγονός δηλαδή ότι έγινε αποδεκτή η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας ανοιχτό το θέμα της επιλύσεως του κυπριακού; - (Αυτή είναι μια εθνικιστική άποψη Μακαριότατε;). (26)
--------------------------------------------
* στην παρένθεση ο αριθμός της ερώτησης που αντιστοιχεί στους αριθμούς των ερωτήσεων που αναγράφονται κάτω από την κεντρική εναλλασσόμενη οθόνη του video.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...