28 Φεβ 2011

Συνέντευξη του Τ/Κ συνδικαλιστή ηγέτη Σενέρ Ελτζίλ εν όψει του συλλαλητηρίου της 2ας Μαρτίου 2011


Συνέντευξη του Τ/Κ συνδικαλιστή ηγέτη Σενέρ Ελτζίλ εν όψει του συλλαλητηρίου της 2ας Μαρτίου 2011

Η πιο πάνω αναρτημένη τηλεοπτική συνέντευξη του τ/κ συνδικαλιστή ηγέτη Σενέρ Ελτζίλ, είναι μια τολμηρή και ταυτόχρονα ιστορικής σημασίας πολιτική πράξη, που
ανεβάζει στα μάτια κάθε ε/κ τον περήφανο όσο και απελπιστικά δύσκολο αγώνα των συμπατριωτών μας τουρκοκυπρίων, για κοινοτική αυτονομία και επιβίωση.
Ένα αγώνα που ξεκίνησε το 2002 και αναβίωσε πρόσφατα στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 28ης Γεννάρη.
Επισημαίνουμε κάποια σημεία της συνέντευξης που θεωρούμε ότι πρέπει να προσεχτούν από όσους την παρακολουθήσουν:

1. Την παρόμοια αγωνιστική στάση, που κατά τη γνώμη του πρέπει να τηρήσει η ε/κ πλευρά, έτσι ώστε έμπρακτα να δείξει τη συμπαράσταση της.
2. Τον κοινωνικό ρόλο και αποστολή των δασκάλων, όπως τον εφαρμόζει στην πράξη η συντεχνία (KTOS) της οποίας ηγείται, όχι μόνο με τα συγκεκριμένα συλλαλητήρια αλλά και με απεργιακές κινητοποιήσεις κάτω από τις απειλές και το σκοταδιστικό πνεύμα ενός αυταρχικού καθεστώτος.
3. Την αξιοπρεπή, όσο και ενωτική του στάση, απέναντι σε ανθρώπους που ενώ από τη μια πλειοδοτούν στα παχιά αγωνιστικά λόγια, από την άλλη επικρίνουν τις ενέργειες της πλατφόρμας, επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη πραγματισμού.

Θα πρέπει τέλος να θαυμάσει κανείς τον συνδικαλιστή ηγέτη, όπως τον ακούμε να μιλάει στη συνέντευξη, για δύο ακόμη λόγους:

1.Το θάρρος και την παρρησία με την οποία αντιπαρατίθεται στην Τουρκία και ιδιαίτερα στον Τούρκο πρωθυπουργό.
2. Τη στωικότητα με την οποία αντιμετωπίζει έναν αγώνα που στην κρίση των πολλών αξιολογείται ως ατελέσφορος και (αφόρητα) μοναχικός.
-------------------
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στους δημοσιογράφους της δικοινοτικής εκπομπής του ΡΙΚ ΒΙΖ - ΕΜΕΙΣ, Χριστόδουλο Χριστοδούλου και Χουσείν Χαλί. Μεταδόθηκε από το δεύτερο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι(ΡΙΚ2) στις 25/2/2011.

22 Φεβ 2011

Παρουσίαση βιβλίου του Νίκου Τριμικλινιώτη στην Αθήνα



Η Διαλεκτική του Έθνους – Κράτους και το Καθεστώς Εξαίρεσης
Κοινωνιολογικές και Συνταγματικές μελέτες για την Ευρω – Κυπριακή Συγκυρία και το Εθνικό Ζήτημα


Οι εκδόσεις Σαββάλας σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.), την
Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και το Σπίτι της Κύπρου, ήταν οι διοργανωτές της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή του Δικαίου και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Νίκου Τριμικλινιώτη:
Η Διαλεκτική του Έθνους – Κράτους και το Καθεστώς Εξαίρεσης
Κοινωνιολογικές και Συνταγματικές μελέτες για την Ευρω – Κυπριακή Συγκυρία και το Εθνικό Ζήτημα
.
Στην παρουσίαση του βιβλίου έλαβαν μέρος οι:
Γιάννης Μηλιός Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ
Σία Αναγνωστοπούλου Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Διονύσης Γουσέτης Αρθρογράφος της εφημερίδας Καθημερινή
Σέργιος Ζαμπούρας Πολιτικός Επιστήμονας
Συντονιστής Μιχάλης Σπουρδαλάκης Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ και ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. Λοίζος Λοίζος.
------------------------------------
Για το βιβλίο
Στις αρχές του 2010, έξι χρόνια μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, το κλίμα στην Κύπρο δεν είναι πια το ίδιο όπως ήταν είτε μετά την κατάθεση του Σχεδίου Ανάν, όταν είχαμε ευφορία και πανικό, είτε αμέσως μετά, όταν επικρατούσε η "σκληρή γραμμή". Για πρώτη φορά βρίσκεται στην εξουσία η κυπριακή Αριστερά με τον Δημήτρη Χριστόφια στην ελληνοκυπριακή και τον Mehmet Ali Talat στην τουρκοκυπριακή πλευρά, κι αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση, την ενδέκατη στη σειρά της οριστικής διχοτόμησης της χώρας. Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η συγκυρία, όπως κι αν θα οδηγήσει στην επανένωση. Έχουμε ωστόσο εξαιρετικές εξελίξεις στο Κυπριακό λόγω εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων. Ό,τι κι αν γίνει, η κατάσταση μετά το τέλος της παρούσας φάσης δεν θα είναι η ίδια.
Το βιβλίο αυτό εξετάζει βασικές πτυχές της καθοριστικής αυτής συγκυρίας που προκαλεί ρωγμές και αντιφάσεις στο πολιτικό σκηνικό. Εντάσσεται στο πλαίσιο προβληματισμών που έχουν κεντρικό άξονα το Κυπριακό με σκοπό να συμβάλει στο νομικο-συνταγματικό, πολιτικό και κοινωνιολογικό διάλογο γύρω από τις προοπτικές τις επανένωσης και τον άμεσο πλέον κίνδυνο της μονιμοποίησης της διχοτόμησης. Για την κριτική προσέγγιση της κυπριακής εμπειρίας απαιτείται η μελέτη της αμφίσημης σχέσης ανάμεσα στο κράτος και το έθνος εντός του σύγχρονου έθνους-κράτους, όπως αυτή αποτυπώνεται στον κοινωνικό σχηματισμό. Αυτή η προβληματική είναι διάχυτη σε ολόκληρο το βιβλίο.
Η σύγχυση στους διάφορους ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους απαιτεί να ξανασκεφτούμε τους όρους της συζήτησης γύρω από το έθνος, το κράτος, τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη διαδικασία επίλυσης διενέξεων σε συνταγματικά (ή/και μετα-συνταγματικά) πλαίσια που να επιτρέπουν τόσο τη "διαχείριση" όσο και τη "μεταβολή" εθνοτικών-εθνικών ζητημάτων (και μορφών) σε πολιτικο-κοινωνικά και ταξικά ζητήματα. Εξάλλου, τόσο η ιδέα όσο και η πράξη της επανένωσης περνούν μέσα από τη λογική της ανασύνταξης ή αναδόμησης του κοινού κυπριακού χώρου ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους σε ένα ομοσπονδιακό πλαίσιο. Στην παρούσα συγκυρία, η αναγκαιότητα για μια συνολική αποτίμηση του Κυπριακού δεν αποτελεί μόνο το κεντρικό πολιτικό, συνταγματικό και κοινωνιολογικό ζήτημα για την κοινωνία και την πολιτεία της Κύπρου αλλά είναι ευρύτερης σημασίας: Αποτελεί μείζον πολιτικό διακύβευμα για το περιεχόμενο της δημοκρατίας και της ειρήνης στο "ευρωπαϊκοποιημένο" πλέον τρίγωνο Κύπρου-Ελλάδας-Τουρκίας.

Από το οπισθόφυλλο
-------------------------------

Για το συγγραφέα του βιβλίου

--------------------------------

Κριτικές
Κριτική της ιστορικού Κωνσταντίνας Ζάνου

------------------------------

Επισήμανση
Στο blog των κυπρίων οι κοινότητες έχουν αναρτηθεί μεμονωμένα οι ομιλίες των εισηγητών, για άμεση πρόσβαση.

-----------------------------

15 Φεβ 2011

Η δημογραφική κατάσταση και η πληθυσμιακή αφομοίωση του βορρά - Συνέντευξη του τ/κ καθηγητή δρ. Ζεκί Μπεσίκτεμπελί


H δημογραφική κατάσταση και η πληθυσμιακή αφομοίωση του βορρά - Συνέντευξη του τ/κ καθηγητή δρ. Ζεκί Μπεσίκτεμπελί
Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί άμεση συνέχεια της προηγούμενης. Αναφέρεται κι αυτή στο μεγάλο ζήτημα της σημερινής κατάστασης στα κατεχόμενα, με αφορμή το μεγάλο συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου 2011.
Κύριο πρόσωπο τούτη τη φορά είναι ο Τ/κ καθηγητής οικονομικών δρ. Ζεκί Μπεσίκτεμπελί, ο οποίος παραχωρεί αναλυτική συνέντευξη στην εκπομπή ΒΙΖ ΕΜΕΙΣ, με θέμα: «η δημογραφική κατάσταση και η πληθυσμιακή αφομοίωση του βορρά». Ο καθηγητής Ζεκί, ένας τ/κ με πολύ συγκεκριμένες θέσεις στο κυπριακό, θέσεις που ασπάζεται μια όχι και τόσο μεγάλη, όσο όμως δυναμική μειοψηφία στην κοινότητα του, βλέπει σαν τη μόνη εφικτή, αλλά και συμφέρουσα και για τις δυο κοινότητες, λύση στο πρόβλημα, όπως σήμερα αυτό έχει διαμορφωθεί, την επάνοδο των τ/κ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αιτία, κατά τη γνώμη μου, μιας τέτοιας πολιτικής κατεύθυνσης αποτελεί η κάθετη αντίθεση του στη βίαιη εισβολή του τουρκικού στρατού το 1974, με το πρόσχημα της εθνικής διάσωσης των ομοεθνών τους. Το πόσο έωλο επιχείρημα αποδείχθηκε για τους τ/κ ο ερχομός και η παρουσία του τουρκικού στρατού, φάνηκε ήδη πολύ νωρίς. Τριανταεπτά ωστόσο χρόνια μετά κανείς δεν έχει πια αμφιβολίες για τα απώτερα σχέδια που εξυφαίνει, με συστηματικό τρόπο, η περιφερειακή υπερδύναμη της περιοχής μας Τουρκία.
Η συνέντευξη του Ζεκί Μπεσίκτεμπελί θα δοθεί την παραμονή του συλλαλητηρίου (27/1/11) και θα μεταδοθεί από το ΡΙΚ2 την 1η Φεβρουαρίου. Η απάντηση του στην ερώτηση κατά πόσον προβλέπει μαζικότητα σ’ αυτό είναι απόλυτα θετική, αφού θεωρεί τον τρόπο αυτό διαμαρτυρίας να στρέφεται ενάντια σε όσους επιβουλεύονται την ίδια την φυσική παρουσία των τ/κ στο βορρά.
Το κεντρικό θέμα της συζήτησης που θα διεξαχθεί θα αφορά το πληθυσμιακό πρόβλημα. Ο καθηγητής με στοιχεία που ο ίδιος συγκέντρωσε θα προσπαθήσει να αποδείξει από τη μια την πληθυσμιακή κατάρρευση της τ/κ κοινότητας σε αριθμούς που αγγίζουν μόλις τις 60 με 70 χιλιάδες ανθρώπους, ενώ παράλληλα με αναλυτικά, πολλές φορές εντελώς πρωτότυπα στοιχεία, θα ανεβάσει τον αριθμό των εποίκων σε πολύ πέραν του εκατομμυρίου.
Ο τ/κ αναλυτής θα προσδιορίσει τα σχέδια της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης, όσον αφορά τη διαιώνιση της παρουσίας της στην Κύπρο - μετά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων - σε δύο κυρίως σημεία: Το ΚΕΦΑΛΑΙΟ και τον ΠΛΗΘΥΣΜΟ. Το πρώτο το έχει ήδη πετύχει θέτοντας από καιρό υπό τον έλεγχο της το εμπόριο, τον τουρισμό, τα πανεπιστήμια κλπ. με τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο μια υποτελούς σ' αυτήν κυβέρνηση στην κατεχόμενη περιοχή. Όσον αφορά το δεύτερο, η πολυπληθής παρουσία των εποίκων που ξεπέρασε κάθε προβλέψιμο αριθμό δείχνει ξεκάθαρα που οδηγούν τα σχέδια αυτά ως προς το μέλλον του νόμιμου πληθυσμού των κατεχομένων.
Από την άλλη η επισήμανση του καθηγητή για τη στάση της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες, μας οδηγεί εύκολα σε απογοήτευση ως προς το ενδεχόμενο εξεύρεσης σύντομα μιας κοινά αποδεκτής βιώσιμης λύσης. Η Τουρκία, όπως τονίζει, παίζει με τον παράγοντα χρόνο, η μη επίτευξη σύντομης λύσης αποβαίνει πάντα προς όφελος της πράγμα που την κάνει να διαιωνίζει το status quo γεγονός που θα τη διευκολύνει να επιβάλει τα τελικά της σχέδια βάση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί.
Όταν η συζήτηση θα στραφεί στο θέμα των πιέσεων προς την Τουρκία, ο κ. Μπεσίκτεμπελί θα εξηγήσει πως τέτοιες δεν μπορούν να υπάρξουν, αφού ούτε η Ε.Ε., ούτε άλλη δύναμη μπορεί να αγνοήσει τα οικονομικά οφέλη που της προσφέρει η Τουρκία σε σύγκριση μάλιστα με τη δική μας αδύναμη πλευρά.
Στο συλλαλητήριο, όσο και σ’ άλλες προσπάθειες τους οι τ/κ δεν πρέπει να μείνουν μόνοι. Οι ε/κ (οι ελληνόφωνοι κύπριοι όπως τους αποκαλεί), θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το συμφέρον τους είναι κοινό με το συμφέρον των τουρκόφωνων κυπρίων (τ/κ) που ζουν στο βορρά. Αν το 2002 - 3, στα μεγάλα συλλαλητήρια των τ/κ οι ε/κ έπαιρναν μέρος οι εξελίξεις θα ήταν απρόβλεπτες για τα τότε κατεστημένα και στις δυο πλευρές του συρματοπλέγματος.
Η συνέντευξη θα ολοκληρωθεί με ένα ποταμό στοιχείων για τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., και τη σύνδεση του πλέγματος αυτού με την εξέλιξη του κυπριακού.
Οι τ/κ θα πρέπει να σωθούν από τους σωτήρες τους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος σωτηρίας γι αυτούς. Θα ήταν ευχής έργο να ξεσηκωθούν μαζί με τους ε/κ στο αυριανό συλλαλητήριο. Να γίνει κάτι παρόμοιο με την Τυνησία, όσο κι αν αυτό μοιάζει μακρινό λόγω της κοινωνικής μας αλλοίωσης από το βόλεμα του χρήματος. Το τελικό του συμπέρασμα θα στηριχτεί στη διαπίστωση ότι το μόνο κράτος που απέκτησαν ιστορικά οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι άλλο από το συνεταιρικό κράτος του 1960. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους δώσουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα άλλο, δικό τους κράτος.
Οι δυο κοινότητες θα πρέπει να επανενωθούν στα πλαίσια της Κ.Δ. Αφού καταφέρουν να ξανασμίξουν τότε θα μπορούν να συναποφασίσουν για το κοινό τους μέλλον!

4 Φεβ 2011

Συλλαλητήριον Κοινοτικής Ύπαρξης (Toplumsal Varoluş Mitingi) και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη



Συλλαλητήριον Κοινοτικής Ύπαρξης (Toplumsal Varoluş Mitingi)

Με συναυλία του συγκροτήματος ''Αριστερό κλειδί'', ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων, στην πλατεία Ινονού , στο κατεχόμενο τμήμα της
Λευκωσίας, κατά της οικονομικής εξαθλίωσης και των οικονομικών μέτρων, που έχει συμφωνήσει η "κυβέρνηση" του κόμματος Εθνικής Ενότητας με την Άγκυρα.
Στο συλλαλητήριο, στο οποίο υπολογίζεται ότι πήραν μέρος πάνω από 20 χιλιάδες κόσμου, συμμετείχαν 30 συνδικαλιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και τέσσερα αντιπολιτευόμενα κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, το Δημοκρατικό, το κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας, η Ενωμένη Κύπρος και η Νέα Κύπρος.
Μεταξύ των πανό υπήρχαν και δύο που από τη μια πλευρά έφεραν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη συνθήματα στα τούρκικα, εναντίον του οικονομικού πακέτου, της Τουρκίας και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων ΚΤΟS, τα 1600 μέλη της οποίας προσήλθαν κρατώντας μαύρα μπαλόνια και φορώντας μαύρα καπέλα.
Τα κυριότερα συνθήματα ήταν: ''Αυτή η πατρίδα είναι δική μας, εμείς θα την διοικήσουμε'', ''Δουλειά, ψωμί, ελευθερία, ειρήνη'', ''Ο στόχος είναι φανερός, 100% αφομοίωση'', ''Άγκυρα δεν θέλουμε ούτε τα λεφτά σου, ούτε το πακέτο σου, ούτε τους υπαλλήλους σου''.
Το συλλαλητήριο ενέκρινε διακήρυξη, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται: "οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων πρέπει να στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στη βάση της πολιτικής ισότητας. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην σχέση που στηρίζεται στη λογική του εντολοδόχου και του διατεταγμένου. Οι Τουρκοκύπριοι διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, δυνατότητες και ικανότητες, προκειμένου να διοικούν μόνοι τους, τους δικούς τους θεσμούς και οργανισμούς".
(...το τρέχον ρεπορτάζ για το τ/κ συλλαλητήριο)
NewPost (wwww.newpost.gr)
28/1/2011

----------------------------------------

Συνέντευξη του Γ.Γ. της ΚΤΟS (Συντεχνία Τ/κ Εκπαιδευτικών) Σενέρ Ελτζίλ
Στη συνέντευξη που περιλαμβάνεται στην παρούσα ανάρτηση ο Σενέρ Ελτζίλ (γ.γ. του τ/κ συνδικάτου των Δασκάλων «ΚΤΟS»), ένας γνήσιος εργατικός ηγέτης και διανοούμενος,
αναλύει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της κοινότητας του με μεγάλη ακρίβεια και συναισθηματισμό. Δεν αφήνει κυριολεκτικά τίποτα να πέσει κάτω έχοντας για την κάθε πτυχή του θέματος την ώριμη αποστομωτική του απάντηση. Τα βέλη του εξάλλου, δεν αφήνουν στο απυρόβλητο (χωρίς πάθος και φόβο), τις ευθύνες, την υποκριτική στάση, αλλά και την ολιγωρία που συχνά θα επιδείξει απέναντι στην τ/κ κοινότητα η Κ.Δ.
Το πιο δυνατό ωστόσο σημείο της συνέντευξης, είναι η με δραματικό τρόπο επισήμανση του Σ.Ερτζίλ για τον άμεσο κίνδυνο του πληθυσμιακού αφανισμού της τ/κ κοινότητας υπέρ των εποίκων! Ένα γεγονός βεβαίως με απροσμέτρητες συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
Η συνέντευξη προηγήθηκε του Συλλαλητηρίου πέντε τουλάχιστον μήνες. Μεταδόθηκε από την δικοινοτική εκπομπή του ΡΙΚ2, ΒΙΖ – ΕΜΕΙΣ, στις 16 Σεπτεμβρίου 2010. Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να προσδιορίσει τον χρονικό συσχετισμό συνέντευξης και συλλαλητηρίου, αφού στα λόγια του συνδικαλιστή ηγέτη προβλέπονται με μεγάλη ακρίβεια όσα έγιναν πράξη στους δρόμους της τουρκοκυπριακής Λευκωσίας, την περασμένη Παρασκευή (28/1/2011).
-----------------------------------
Υλικό για περαιτέρω μελέτη
Το συλλαλητήριο
Θύμιζε πολύ το 2003, αλλά...
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ (29/1/2011) για το τ/κ συλλαλητήριο.
"Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης"
Η εικόνα των κατεχομένων από τον εμπνευστή της κινητοποίησης Σενέρ Ελτζίλ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 30/1/2011).
Η συνέντευξη του Σενέρ Ελτζίλ
Το κείμενο της τηλεοπτικής συνέντευξης

Το άρθρο του Διονύση Διονυσίου στον ΠΟΛΙΤΗ (6/2/2011)

-------------------------------------------
Ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σε blogs
Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!
Toplumsal Varoluş Mitingi
ΙΣΧΥΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
«Αυτή η πατρίδα είναι δική μας, εμείς θα την διοικήσουμε»!
"Μας σώσατε; Ασσιχτίρ"!
Ο Ερντογάν κατηγορεί τους Τουρκοκύπριους για προβοκάτσιες σε συνεργασία με τον «νότο»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...