23 Οκτ 2011

Το σκαλιώτικο happening του Αλέκου ΝτάουνερΤο σκαλιώτικο happening του Αλέκου Ντάουνερ

Το βίντεο συνοδεύουν δυο κείμενα του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, δημοσιευμένα στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ. Πιστεύουμε ότι αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα του, τόσο ως προς το θέμα: μεταχείριση των ειδικών απεσταλμένων του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο κυπριακό από τους Ε/κ, όσο και την αναλυτική περιγραφή του έργου και της προσωπικότητας του συγκεκριμένου διπλωμάτη.

Ο Κληρίδης, ο Μακάριος, η ομοσπονδία και ο μακροχρόνιος αγώνας
Σαράντα χρόνια ψευδαισθήσεις

Την περασμένη εβδομάδα ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, προσκλήθηκε να μιλήσει σε εκδήλωση στη Λάρνακα για την ομοσπονδία. Μεταξύ του ακροατηρίου υπήρχε και μια ομάδα που πήγε εκεί για να πει τα δικά της, παρά ν' ακούσει. Απ' όσα μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ, η εκδήλωση στη Λάρνακα δεν ήταν μια συζήτηση για να λύσει απορίες, αλλά μια ευκαιρία για ορισμένους να τα ψάλουν στον Αλεξάντερ Ντάουνερ, στον οποίο επέρριπταν ευθύνη επειδή εργάζεται για ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, την οποία θεωρούν άδικη, αντιδημοκρατική και ρατσιστική. Ο Ντάουνερ απάντησε ότι τη διαφωνία τους θα πρέπει να την εκφράσουν στους ηγέτες τους και όχι στον ίδιο. Εμείς, τους είπε, βρισκόμαστε εδώ επειδή μας έχει καλέσει ο κ. Χριστόφιας και προσπαθούμε να βοηθήσουμε για λύση του Κυπριακού, στη βάση της ομοσπονδίας.
Η λύση ομοσπονδίας συζητείται από το 1974, έγινε επίσημα αποδεκτή από τον Μακάριο το 1977 και για πρώτη φορά με υπογραφή το 2006 από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στη γνωστή συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Για το ζήτημα της ομοσπονδίας έγιναν από το 1974 μέχρι σήμερα αμέτρητες πολιτικές συζητήσεις, δημοσιεύτηκαν χιλιάδες άρθρα στις εφημερίδες, κερδήθηκαν και χάθηκαν εκλογές (και ένα δημοψήφισμα), αλλά, ακόμη, η κυπριακή κοινωνία βρίσκεται στο σημείο μηδέν, καθώς η συζήτηση που σήμερα διεξάγεται και τα επιχειρήματα που προβάλλονται είναι τα ίδια που είχαν ακουστεί αμέσως μετά το 1974, όταν η διζωνική ομοσπονδία έγινε μέρος της ορολογίας του Κυπριακού.
Πιο κάτω παραθέτουμε τα βασικά σημεία μιας ανάλογης συζήτησης για την ομοσπονδία που έγινε το 1975. Οι ομοιότητες των επιχειρημάτων, οι φόβοι για τις συνέπειες από την εδραίωση της κατοχής από τη μια και ο φόβος του συμβιβασμού από την άλλη μοιάζουν τόσο πολύ με το σήμερα, ωσάν η συζήτηση αυτή να έγινε πριν 36 μέρες και όχι πριν 36 χρόνια.

Σκληρά διλήμματα

Είναι γνωστό ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο πρώτος πολιτικός στην Κύπρο που υιοθέτησε τη διζωνική ομοσπονδία, αμέσως μετά την τραγωδία του 1974. Ο Κληρίδης πίστευε ότι, υπό τις συνθήκες που δημιούργησε η τουρκική εισβολή, η αποδοχή της διζωνικής ομοσπονδίας ήταν ο μόνος τρόπος γρήγορης λύσης του Κυπριακού. Τον Κληρίδη στήριζε και ενεθάρρυνε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος υποστήριζε πως το στοίχημα δεν ήταν η μορφή της λύσης του Κυπριακού, αλλά το ποσοστό των εδαφών που θα επιστρέφονταν στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η θέση του Καραμανλή ήταν πως μια συμφωνία στο εδαφικό θα έλυε το Κυπριακό κατά 90%. Ο Καραμανλής πίεσε τον Μακάριο να αποδεχτεί τη διζωνική ομοσπονδία, με αντάλλαγμα τη μείωση των εδαφών που θα παρέμεναν υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο από το 37% στο 25%.
Ο Μακάριος συμφώνησε με τον Καραμανλή με μισή καρδιά. Από τη μια κατανοούσε πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση και από την άλλη δεν ήθελε να αποδεχτεί αμαχητί τη διζωνική λύση. Ο Μακάριος πρότεινε να αρχίσει η διαπραγμάτευση από την πολυπεριφερειακή ομοσπονδία (πολλά τουρκοκυπριακά καντόνια σε όλη την Κύπρο, αντί για δύο ζώνες), ενώ στο μυαλό του γυρόφερνε η ιδέα για μακροχρόνιο αγώνα, μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες για μια καλύτερη λύση.

Ο μακροχρόνιος

Τον Απρίλιο του 1975 θα άρχιζαν οι συνομιλίες της Βιέννης για τη λύση του Κυπριακού. Με αφορμή την προετοιμασία για τις συνομιλίες άρχισε στην Κύπρο συζήτηση μέσω των εφημερίδων για τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο Κληρίδης ήταν ο μόνος που στήριζε τη διζωνική ομοσπονδία, ενώ όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα ήταν εναντίον, με τον Μακάριο να ταλανίζεται μεταξύ της επιδίωξης μιας γρήγορης λύσης διζωνικής ομοσπονδίας, από τη μια, και της άρνησής της και διεξαγωγής μακροχρόνιου αγώνα, από την άλλη.
Ο Κληρίδης γνώριζε ότι η Ιερά Σύνοδος της κυπριακής Εκκλησίας είχε δεσμεύσει τον Μακάριο να μην αποδεχτεί την ομοσπονδία. Ως επακόλουθο, η Εκκλησία και το περιβάλλον του Μακαρίου προετοίμαζαν την κοινωνία για μακροχρόνιο αγώνα. Ο Κληρίδης αποφάσισε να προκαλέσει δημόσια τον Μακάριο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, πριν από τις συνομιλίες που θα άρχιζαν στις 28 Απριλίου 1975 στη Βιέννη.

Προφητικός Κληρίδης

Την 1η Απριλίου ο Κληρίδης μίλησε για το Κυπριακό στην Πνευματική Στέγη στη Λευκωσία. Ο Κληρίδης τοποθετήθηκε υπέρ της γρήγορης λύσης, έστω κι αν αυτή θα ήταν η διζωνική ομοσπονδία, και εξέφρασε τη διαφωνία του στο μακροχρόνιο αγώνα, ο οποίος, είπε, θα είχε νόημα μόνο αν η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούσαν να διώξουν τους Τούρκους από την Κύπρο με πόλεμο. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, ο μακροχρόνιος θα διαιώνιζε τα τετελεσμένα, η μη λύση θα επέφερε τον εποικισμό των κατεχομένων και θα παγίωνε την κατοχή του 40% του εδάφους της Κύπρου από την Τουρκία. Ο Κληρίδης χλεύασε το σύνθημα που είχε υιοθετήσει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης "κάθε σπίτι και κάστρο, κάθε πατριώτης και στρατιώτης", και αμφισβήτησε τους τοπικούς μύθους ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας λάμβανε αποφάσεις με μόνο σκοπό την επιβολή των αρχών τού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. O Κληρίδης επέκρινε όλους τους Ελληνοκύπριους ηγέτες (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του), για το ότι δεν έλεγαν στον κόσμο τις αλήθειες. Η αποτυχία αυτή, είπε, είχε ως συνέπεια την πολιτική ανωριμότητα και τη συναισθηματική συνθηματολογία, η οποία στερείτο ρεαλιστικού περιεχομένου. "Δεν είμαστε ο ομφαλός της γης", είπε, και πρόσθεσε πως πολλά κράτη, μικρά και μεγάλα, κάνουν φιλικές δηλώσεις, αλλά είναι εντελώς απρόθυμα να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στην Κύπρο σε μια νέα αντιπαράθεση με τους Τούρκους.

Η περιρρέουσα του '75

Οι δηλώσεις του Κληρίδη, καθ' όλα ρεαλιστικές, προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση του στενού κύκλου του Μακαρίου και του Τύπου. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ τον κατηγόρησε ότι υπονόμευε την κοινή γραμμή Αθηνών - Λευκωσίας, ότι ήταν εκτός των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και πως με τον τρόπο αυτό "εξουδετερώνουμε ουσιαστικά τις συνομιλίες και εξασθενίζουμε τη θέση μας σ' αυτές". Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης κατηγόρησε τον Κληρίδη ότι "υπονομεύει το αγωνιστικό πνεύμα του κυπριακού ελληνισμού", ενώ ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος διακήρυξε από τον άμβωνα: "Η ηττοπάθεια δεν πρέπει να εύρη χώρον μέσα εις τας ψυχάς μας. Οι ηττοπαθείς δεν έχουν θέσεις εις τας επάλξεις του αγώνος. Ας απομακρυνθούν".
Ύστερα από τις αντιδράσεις αυτές, ο Κληρίδης υπέβαλε την παραίτησή του ως συνομιλητής. Σύμφωνα με τους στενούς φίλους του Κληρίδη Νίκο Κόση και Ξάνθο Κληρίδη, η πεποίθηση του Κληρίδη ήταν πως δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί το Κυπριακό με τις προδιαγραφές που είχε θέσει ο Μακάριος. Ο Κληρίδης πίστευε ότι ο Μακάριος δεν ήθελε πραγματικά μια συμφωνία και ότι τα "τσιράκια του" υποκινούσαν την αντίδραση των πολιτών στην ιδέα των σκληρών συμβιβασμών που θα απαιτούνταν για μια λύση. "Ως εκ τούτου, ο Κληρίδης δεν ήθελε να πάρει μέρος στην παρωδία της Βιέννης, ή (στην απίθανη περίπτωση συμφωνίας) να πάρει δημόσια θέση υπέρ της διευθέτησης, εκτός κι αν τον υποστήριζαν πλήρως ο Μακάριος και ο Καραμανλής".

Γουμάς από τότε

Στις 17 Απριλίου 1975 έγινε ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία εξετάστηκε και η ελληνοκυπριακή στρατηγική για τις επικείμενες συνομιλίες. Η κυρίαρχη άποψη ήταν η επιδίωξη εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι δεν θα έπρεπε να επιζητηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά μια λύση "που θα ήταν ή θα φαινόταν να είναι αντίθεση προς τα ψηφίσματα των ΗΕ". Ο Βάσος Λυσσαρίδης υποστήριξε ότι οποιαδήποτε απομάκρυνση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ θα εξασθένιζε τη θέση τής Κύπρου και ο Σπύρος Κυπριανού εισηγήθηκε να εξασφαλιστεί στη Βιέννη η αποδοχή από τουρκικής πλευράς των γενικών αρχών των ψηφισμάτων των ΗΕ. Την εμμονή στα ψηφίσματα του ΟΗΕ εισηγήθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου, ο οποίος είπε ότι "δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε για λύση για να φτάσουμε έτσι στην οποιαδήποτε λύση".
Με εξαίρεση τον Κληρίδη, η ελληνοκυπριακή ηγεσία έκανε επιλεκτική ανάγνωση των ψηφισμάτων, επικεντρωνόταν στις αναφορές για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, και παρέβλεπε ότι ο ΟΗΕ δεν είχε ποτέ καταδικάσει ρητά την Τουρκία για εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Επίσης, αγνοούσε ή παρέβλεπε το γεγονός ότι τα ψηφίσματα (το 3212 της Γενικής Συνέλευσης που υιοθετήθηκε αργότερα και από το Συμβούλιο Ασφαλείας) συνέδεαν την αποχώρηση των στρατευμάτων και την επιστροφή των προσφύγων με τη συνολική λύση μέσω συνομιλιών, "επί ίσης βάσης", μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και όχι μεταξύ της ΚΔ και της Τουρκίας.

Η απόλυτη ήττα


Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ είπε στον Κληρίδη πως ήταν σφάλμα να αναμένεται ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να λυθεί με ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης. "Λυπόταν που ως Γενικός Γραμματέας έλεγε κάτι τέτοιο, αλλ' αυτή ήταν η πραγματικότητα". Μια πραγματικότητα την οποία δεν αναγνώρισε ποτέ η ελληνοκυπριακή ηγεσία.
Αν και πέρασαν από τότε 37 χρόνια, η αντίληψη παραμένει η ίδια. Οι πολιτικές ομιλίες αρχίζουν και τελειώνουν με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και ο χρόνος αντί για κίνδυνος θεωρείται σύμμαχος στις συνομιλίες χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.
Χάριν της γρήγορης λύσης δεν πρέπει να αποδεχτούμε την οποιαδήποτε λύση, επιμένει μέχρι σήμερα το ΑΚΕΛ. Ο Λυσσαρίδης ακόμη υποστηρίζει ότι το κάθε σπίτι πρέπει να γίνει κάστρο, όμως κανένας νέος δεν θέλει να πάει στρατιώτης. Οι μόλις 100.000 Τουρκοκύπριοι που ήταν τότε στον κατεχόμενο βορρά έχουν χαθεί μέσα στις αγέλες των εποίκων. Η Κύπρος που αφήσαμε πίσω μας το 1974 δεν υπάρχει πια, έγινε επαρχία της Τουρκίας. Ο Κληρίδης δικαιώθηκε πλήρως, αλλά ο κόσμος δεν τον θυμάται για το ρεαλισμό του, αλλά για το ότι δεν έφερε τους S-300.
Κι εμείς εκεί, να εμμένουμε ρητορικά στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, να συνομιλούμε χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, σ' έναν μακροχρόνιο αγώνα χωρίς στρατηγική και χωρίς προοπτική, ο οποίος ξεκίνησε για να μας απαλλάξει από τη διχοτόμηση και τελικά την έχει επιβάλει σ' εμάς τους ίδιους. Και μάλιστα με τους χειρότερους όρους.

Μακάριος Δρουσιώτης
Πολίτης
16/10/2011

-----------------------------------------------------

Ιδιόρρυθμος, γραφικός, αλλά και αποφασιστικός ο νέος απεσταλμένοςτου ΟΗΕ
Θα κάνει το τρικ ο Αλεξάντερ Ντάουνερ;

"Εάν τίποτε άλλο δεν μπορεί να συνενώσει την Κύπρο, ίσως πέντε λεπτά (των δύο ηγετών) με τον Άλεξ να του επιτρέψουν να κάνει το τρικ", έγραψε με μάλλον ειρωνική διάθεση μια Αυστραλίδα δημοσιογράφος, σχολιάζοντας το διορισμό του πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας της Αλεξάντερ Ντάουνερ στη θέση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό.
Η κυπριακή κυβέρνηση ήταν επιφυλακτική με το διορισμό. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αν και είχε δώσει κατ' αρχήν τη συγκατάθεσή του, στη συνέχεια έκανε δεύτερες σκέψεις, όταν ενημερώθηκε περισσότερο για τον "περίεργο χαρακτήρα" του.
Ο Ντάουνερ είναι ένας εύθυμος έως γραφικός πολιτικός, αλλά καθόλου τυχαίος. Τρίτης γενιάς πολιτικός, απόγονος μιας οικογένειας με πολιτικές ρίζες έως τον 19ο αιώνα, είναι αφοσιωμένος στην πολιτική της Δύσης στα διεθνή ζητήματα. Είναι η προσωπική επιλογή του βοηθού Γ.Γ. του ΟΗΕ Λιν Πάσκο για τα καθήκοντα του ειδικού απεσταλμένου του Μπαν Γκι-μουν για το Κυπριακό.
Από το 1964, όταν ο Ου Θαντ διόρισε τον Φιλανδό Τουομιόγια ως ειδικό απεσταλμένο του στο Κυπριακό, μέχρι τον Άλβαρο ντε Σότο, διορίστηκαν καμιά δεκαριά ειδικοί απεσταλμένοι. Από το Κυπριακό πέρασε "κάθε καρυδιάς καρύδι". Από τον Πέρεζ ντε Κουέγιαρ, που ήταν διεθνής προσωπικότητα και έγινε Γ.Γ. του ΟΗΕ και έβαλε τις βάσεις της επιδιωκόμενης λύσης, μέχρι τη Νεοζηλανδή Χέρκους, που της μπήκε η έμμονη ιδέα να κατεδαφίσει με μπουλντόζα όλα τα κτήρια της Πράσινης Γραμμής.
Ο Άλβαρο ντε Σότο έφτασε τόσο κοντά στη λύση, όσο κανένας προκάτοχός του. Ορισμένοι του καταλογίζουν τις ευθύνες για την αποτυχία του 2004, λόγω του "αυταρχικού χαρακτήρα" του. Ωστόσο, ο χρόνος αποκαλύπτει πως το κώλυμα του 2004 δεν ήταν τόσο ο μεσολαβητής, όσο η μη αποδοχή από τον τέως πρόεδρο της φιλοσοφίας του απορριφθέντος σχεδίου.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο "γραφικός τύπος" από την Αυστραλία, είναι αυτός που καλείται να ολοκληρώσει αυτό που έμεινε στη μέση το 2004 και να επιτύχει τη λύση του Κυπριακού, σε μια διαδικασία συνομιλιών που οι πάντες παραδέχονται ότι θα είναι η τελευταία.

Ενστάσεις Χριστόφια

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν ήταν ενθουσιώδης με το διορισμό του. Από τη μια ο δυτικόφιλος προσανατολισμός του και από την άλλη ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του δημιούργησαν φοβίες ότι μπορεί η επιλογή του να έχει αρνητικές επιδράσεις στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή του "Π", ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε ζητήσει τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι-μουν στο Παρίσι την περασμένη Κυριακή, ακριβώς για να του ζητήσει να σκεφτεί ξανά το όνομα του μεσολαβητή, νοουμένου ότι το Κυπριακό δεν αντέχει μια άλλη αποτυχία.
Το ζήτημα έφτασε στο βοηθό γενικό γραμματέα Λιν Πάσκο, ο οποίος χειρίζεται το Κυπριακό εκ μέρους του Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος ούτε το ξέρει το πρόβλημα ούτε τον ενδιαφέρει ιδιαιτέρως. Η απόφαση του Λιν Πάσκο ήταν να μη δώσει χρόνο για νέες συζητήσεις για το όνομα του μεσολαβητή. Την παραμονή τής συνάντησης Χριστόφια - Μπαν Γκι-μουν, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ο Γενικός Γραμματέας έστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενημερώνοντας τα μέλη του για την πρόθεσή του να διορίσει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ ως ειδικό σύμβουλό του στο Κυπριακό από τις 14 Ιουλίου.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έκρυψε τη δυσφορία του επειδή τα Ηνωμένα Έθνη τον έφεραν προ τετελεσμένου γεγονότος. Στις δηλώσεις που έκανε πριν αναχωρήσει, σχολιάζοντας το διορισμό Ντάουνερ, είπε ότι "ο καθένας θα κριθεί από τη δράση και την παραγωγικότητά του". Ο Πρόεδρος φρόντισε να προσδιορίσει το ρόλο του Ντάουνερ ως υποβοηθητικού και όχι μεσολαβητικού. "Αυτή τη φορά η διαδικασία αφήνεται στους Κυπρίους. Θα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και οι ομάδες τους για την Κύπρο, και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών θα είναι βοηθητικός. Αυτό το ρόλο θα διαδραματίζει, αντιλαμβάνομαι, και ο κ. Ντάουνερ", είπε.

"Γεράκι" και γκαφατζής

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ήταν η επιλογή του Πάσκο, ακριβώς για το λόγο που δεν είναι αρεστός στους Κυπρίους. Ο Κύπριος ακαδημαϊκός Αντρίκος Βαρνάβα, ο οποίος σπούδασε και έζησε στην Αυστραλία, τον αποκαλεί "γεράκι". Σε δηλώσεις του στη Cyprus Mail τον περιγράφει ως τον άνθρωπο που "δεν μασάει τα λόγια του". Επειδή οι δύο ηγέτες γνωρίζουν πως αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τη λύση, ίσως ο Ντάουνερ να αποδειχθεί χρήσιμος. "Θα λέγει καθαρά τις σκέψεις του και θα είναι καλός στο να κρατάει τους ηγέτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν ο ένας ή και οι δύο μαζί θα μπουν στον πειρασμό να σηκωθούν και να φύγουν", αναφέρει ο Βαρνάβα.
Ο Ντάουνερ θεωρείται από τους συμπατριώτες του γραφικός για τις γκάφες και το ιδιόρρυθμο χιούμορ του. Απόγονος οικογένειας πολιτικών -ο παππούς του ήταν πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας και ο πατέρας του υπουργός στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ύπατος αρμοστής στο Λονδίνο- έγινε το 1994 αρχηγός της αντιπολίτευσης ως πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος. Ευθύς εξαρχής αισθανόταν άβολα με τα καθήκοντά του, παραδεχόμενος αργότερα ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την ηγεσία. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ηγεσία, τον κυρίευσε μια σκέψη που επανερχόταν συνέχεια στο μυαλό του: "Πώς στο διάβολο θα ξεμπλέξω από αυτό"! Σε οκτώ μήνες τα παράτησε, αφού υπέπεσε σε μια σειρά από γκάφες.
Η πιο διάσημη συνέβηκε σε επίσημο δείπνο, όταν παρουσίαζε το σλόγκαν του προγράμματος του κόμματός του για τη βία στην οικογένεια "The Things That Matter" (Τα πράγματα που έχουν σημασία). Αστεϊζόμενος ο Ντάουνερ, αναφερόμενος στους βίαιους συζύγους, είπε πως η πολιτική του κόμματος για τη βία στην οικογένεια θα μπορούσε να ονομάζεται "The Τhings that batter" (batter: κτυπώ δυνατά και απανωτά)!

Οι επιτυχίες του

Παρόλο που οι γκάφες του αυτές του έδωσαν το ρεκόρ της συντομότερης θητείας ως ηγέτη της αντιπολίτευσης (μόλις οκτώ μήνες), ο Ντάουνερ ανέλαβε δύο χρόνια μετά την παραίτησή του το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρέτησε για 12 χρόνια. Ο Ντάουνερ έγινε ο μακροβιότερος υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, καταγράφοντας μερικές σημαντικές διπλωματικές επιτυχίες, ιδίως σε εθνοτικές διενέξεις:
Μεσολάβησε με επιτυχία στις διαπραγματεύσεις που τερμάτισαν τη μακροχρόνια εμφύλια σύρραξη στην Παπούα Νέα Γουινέα.
Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στο Ανατολικό Τιμόρ, το 1999, που οδήγησε στην ανεξαρτησία της χώρας που τελούσε υπό την κατοχή της Ινδονησίας.
O Ντάουνερ έχει έναν ξεκάθαρα δυτικόφιλο προσανατολισμό. Θεωρείται ο αρχιτέκτονας της πολιτικής της Αυστραλίας να στηρίξει την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Στο Κυπριακό καλείται να συνδυάσει το χιούμορ του με την αποφασιστικότητα και την επιμονή του, και τον δυτικόστροφο ρεαλισμό του με τα ανατολίτικα παζάρια του Κυπριακού. Ποιος ξέρει, ίσως αυτό το μίγμα να είναι το τρικ που χρειάζεται το Κυπριακό για να λυθεί, 44 χρόνια από τότε που ο Ου Θαντ διόρισε τον Τουομιόγια ως τον πρώτο μεσολαβητή...

Μακάριος Δρουσιώτης
Πολίτης
20/07/2008

21 Οκτ 2011

Για τη συναυλία της 24ης Οκτωβρίου 2011 - Δυο ακόμη ραδιοφωνικές συνεντεύξειςΣυνέντευξη του προέδρου της κίνησης πολιτισμού Ανδρέα ΧρυσάνθουΣυνέντευξη του Θάνου Μικρούτσικου

Για τη συναυλία της 24ης Οκτωβρίου 2011 - Δυο ακόμη ραδιοφωνικές συνεντεύξεις

Ο πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτισμού» Ανδρέας Χρυσάνθου σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό 107,6 FM και στους δημοσιογράφους Κώστα Κωνσταντίνου και Μανώλη Καλατζή, δήλωσε μεταξύ των άλλων, ότι στόχος της συναυλίας της 24ης Οκτωβρίου είναι η ενότητα και η στήριξη του θεσμού της Προεδρίας που εκπροσωπεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
-----------------------------
Ο Ελλαδίτης συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος σε συνέντευξη του στην πρωίνή εκπομπή του 107,6 FM και στο δημοσιογράφο Λουκιανό Λυρίτσα, υποστηρίζει ότι δέχθηκε πιέσεις με μηνύματα αλλά και απειλές για να μην λάβει μέρος στη συναυλία της Δευτέρας. Στην συνέντευξη του αναλύει τους λόγους για τους οποίους έχει αποφασίσει να λάβει μέρος στην εκδήλωση της Κίνησης Πολιτισμού.

--------------------------------------------

ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΛΑΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ Η ΚΙΝΗΣΗ

Συναυλία με παράφωνη διακήρυξη

Λανθασμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς παραδέχθηκε χθες η Κίνηση Πολιτισμού. Μάλιστα, υπό το βάρος και των επικρίσεων, μάζεψε την επίθεση που εξαπέλυσε στα ΜΜΕ μέσα από διακήρυξη ενόψει της υποστηρικτικής προς τον Δημήτρη Χριστόφια συναυλίας της 24ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κίνησης, Ανδρέας Χρυσάνθου, ανακοίνωσε ότι, παρά τις ακυρώσεις συμμετοχών από ορισμένους καλλιτέχνες, η συναυλία θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Ανακοίνωσε μάλιστα τη νέα λίστα συμμετοχών. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάνθου, δήλωσαν συμμετοχή στη συναυλία οι καλλιτέχνες: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Θάνος Μικρούτσικος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Παντελής Θαλασσινός, Βασίλης Λέκκας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Διονύσης Τσακνής, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιάννης Κούτρας, Μάνος Πυροβολάκης, Βαγγέλης Κορακάκης, Κώστας Θωμαΐδης, Τάνια Κικίδη, Καλλιόπη Βέτα, Κολλετκίβα ΟΝΑΡ, Γιάννης Ιωάννου (συνθέτης), Ρένος Τσόκκος, Ομούτ Αλμπαϊράκ, Βούλα Κωνσταντίνου, Κούλλης Θεοδώρου, Λάρκος Λάρκου, Γιώργος Λώρης, Μάριος Κωνσταντίνου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Κώστας Καζάκος.

Θυμίζουμε ότι ακύρωσαν τη συμμετοχή τους οι Γλυκερία, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, Μελίνα Ασλανίδου, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχα, Γιώργος Ανδρέου και Δημήτρης Μακρής.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής. Ο κ. Χρυσάνθου επέμεινε και χθες ότι η συναυλία έχει ως στόχο τη στήριξη των θεσμών και της ενότητας, και κατήγγειλε εκστρατεία «από μια ομάδα οργανωμένη που επιδόθηκε και επιδίδεται σε μια πραγματική τρομοκρατία στους καλλιτέχνες που θα έλθουν, απειλές για τη ζωή τους, απειλές για την καριέρα τους, τον στιγματισμό τους, που είχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι φίλοι καλλιτέχνες να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους». Ερωτηθείς για τα έσοδα της Κίνησης, ο κ. Χρυσάνθου σημείωσε ότι είναι πολύ φτωχή και στηρίζεται σε δωρεές, ενώ ανακοίνωσε ότι η Κίνηση προγραμματίζει και άλλες εκδηλώσεις ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, για την αξιοποίηση του εθελοντισμού, για περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Παρέμβαση ΕΣΚ

Στο μεταξύ, θέση για όσα καταλογίζονται στους δημοσιογράφους πήρε και η Ένωση Συντακτών Κύπρου. Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ σημειώνει ότι εν μέσω οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης, αποτυπώνονται απαράδεκτες κατηγορίες σε βάρος λειτουργών των ΜΜΕ. Η ΕΣΚ απορρίπτει τις κατηγορίες κατά των δημοσιογράφων που διατυπώθηκαν σε διακήρυξη της Κίνησης Πολιτισμού. «Δεν διεκδικούμε το αλάθητο και την απόλυτη αλήθεια. Πολλές φορές βρισκόμαστε, και δικαίως, στη δίνη της κριτικής, όχι όμως να παρουσιαζόμαστε ως πειθήνια όργανα που διεκπεραιώνουν διατεταγμένη υπηρεσία», τονίζει μεταξύ άλλων η ΕΣΚ. Την ίδια, όμως, στιγμή η Ένωση καλεί τους δημοσιογράφους «να κρατήσουν υψηλά το επίπεδο της επαγγελματικής τους αξιοπρέπειας σε μια δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα».

ΑΚΕΛ: Πνευματική τρομοκρατία

Ασπίδα στην Κίνηση Πολιτισμού ύψωσαν χθες ΑΚΕΛ και ΕΔΟΝ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, μίλησε για πνευματική τρομοκρατία σε βάρος της Κίνησης και των καλλιτεχνών που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη συναυλία για την ενότητα και τη δημοκρατία. «Δυστυχώς, οι γνωστοί ακραίοι κύκλοι, εμποτισμένοι με φανατισμό και μίσος, έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν μέχρι και την ίδια τη ζωή ορισμένων καλλιτεχνών στην προσπάθεια να τους αποτρέψουν να συμμετάσχουν στη συναυλία. Όπως έχουν κάθε δικαίωμα ορισμένοι να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ίδιο τουλάχιστον δικαίωμα θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε όλους όσοι αναπτύσσουν δραστηριότητες για να στηρίξουν το θεσμό και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», παρατήρησε ο κ. Λουκαΐδης. Εξάλλου, ο γ.γ. της ΕΔΟΝ, Χάρης Καράμανος, διέψευσε χθες τη διασύνδεσης της οργάνωσης με την Κίνηση Πολιτισμού.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΡΜΠΑ

19/10/2011

17 Οκτ 2011

Ο Γιάννης Ζουγανέλης για τη συναυλία της 24ης Οκτώβρη: "Απειλήθηκα και γω κι ο Μαχαιρίτσας"Ο Γιάννης Ζουγανέλης για τη συναυλία της 24ης Οκτώβρη: "Απειλήθηκα και γω κι ο Μαχαιρίτσας"


Ραδιοφωνική συνέντευξη του Ελλαδίτη καλλιτέχνη στο ραδιοφωνικό σταθμό 107.6, στη δημοσιογράφο Μαριλένα Ευαγγέλου.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι μεταξύ των 30 καλλιτεχνών που ανακοινώθηκε ότι θα λάβουν μέρος στη συναυλία που οργανώνει στις 24 Οκτωβρίου η "Κίνηση Πολιτισμού". Σε δηλώσεις του στον 107.6 FM ανέφερε πως ο ίδιος πρόκειται να το ξανασκεφτεί για το αν τελικά θα λάβει μέρος, γιατί δεν σκοπεύει να τραγουδήσει σε μια εκδήλωση που αντί να ενώνει θα διχάζει. Ο Γ. Ζουγανέλης ξεκαθάρισε πως δεν ανήκει στον ιδεολογικό χώρο από τον οποίο κλήθηκε για να συμμετάσχει, αλλά η αρχική του απόφαση είχε να κάνει με τις διαβεβαιώσεις για μια εκδήλωση ενότητας.
Παράλληλα ανέφερε πως, έχει δεχθεί απειλές και στο διαδίκτυο αλλά και από το τηλέφωνο όπου κάποιου του είπαν πως αν έρθει στη Κύπρο θα τον καθαρίσουν. Σύμφωνα με τον ίδιο πιο συγκεκριμένες απειλές δέχθηκε ο Λ. Μαχαιρίτσας, ο οποίος επίσης σκέφτεται την συμμετοχή του.

ΠΟΛΙΤΗΣ online 17/10/2011

-------------------------

Ιδού τα έργα και οι μέρες κάποιων που το παίζουν δημοκράτες

Θύμα απειλών έπεσε ο γνωστός Έλληνας καλλιτέχνης Γιάννης Ζουγανέλλης. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο ραδιόφωνο 107.6, αν και δεν ανήκει στον αριστερό χώρο εκτιμά τον πρόεδρο Χριστόφια και τον θεωρεί τίμιο πολιτικό.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη σ’ αυτό το ραδιόφωνο ο Ζουγανέλλης τόνισε ότι έχει δεσμούς με την Κύπρο και ότι μετά την πρόσκληση κάποιοι του είπαν ότι η συναυλία γίνεται για να διχάσει και όχι για να ενώσει.
Οι διοργανωτές, είπε τον κάλεσαν να συμβάλει σε μια συναυλία συμφιλίωσης και στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν αλλά τώρα ακούει άλλα πράγματα.
Ο κ. Ζουγανέλλης πρόσθες εότι ούτε υπεκφεύγει ούτε τον ενδιαφέρει η καριέρα του και πρόσθεσε ότι θα το ξανασκεφτεί. Και πρόσθεσε:
«Να σας πω κάτι. Έχω απειληθεί, έχετε υπόψη σας και από τηλεφώνου και στο διαδίκτυο. Από το κινητό φαίνεται ότι με παίρνει κάποιος από την Κύπρο και μου λέει με χυδαίο τρόπο “πρόσεξε να μην έρθεις στην Κύπρο γιατί θα σε καθαρίσουμε”. Αυτά θεωρώ ότι είναι παρακρατικές λογικές».
Και συνέχισε: «Δεν σας κρύβω ότι θεωρώ τον Χριστόφια ένα τίμιο πολιτικό, και στην Ευρώπη επειδή συμβαίνει πολλές φορές να πηγαίνω βλέπω και τη διάθεση του και τον τρόπο που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των κυπρίων…».
Πάντως ο Γ. Ζουγανέλλης τόνισε ότι δεν έχει πάρει οριστική απόφαση αν θα μετάσχει ή όχι στη συναυλία και συμπλήρωσε:
«Σήμερα μπήκα στο διαδίκτυο, είχα κάποιες απειλές την προηγούμενη βδομάδα, μάλιστα το συζητούσα και με τον Λαυρέντη τον Μαχαιρίτσα, μου φαίνεται και αυτόν απείλησαν πιο έντονα εξ όσων αντελήφθην…».
Ο κ. Ζουανέλλης διερωτήθηκε αν στο τέλος η συμμετοχή των καλλιτεχνών σε μια συναυλία θα προκαλέσει προβλήματα στον τόπο ή όχι.

ΓΝΩΜΗ online 17/10/2011

-----------------------

Το κάλεσμα του "ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑ" προς τους Ελλαδίτες καλλιτέχνες

«Κάλεσμα προς τους Ελλαδίτες καλλιτέχνες: Πείτε ΟΧΙ στην μακάβρια φιέστα προσωπολατρείας που στήνει ο Χριστόφιας»

Συντακτική Ομάδα

Η ανελέητη προπαγάνδα της μονοκομματικής κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια έχει εισβάλει και στον καλλιτεχνικό χώρο της ελληνικής μουσικής, με σκοπό να «επιστρατεύσει» διάσημους Ελλαδίτες και Κύπριους καλλιτέχνες για να ξεπλύνει με την μουσική τους τα αιματοβαμμένα της χέρια. Χριστόφιας και ΑΚΕΛ επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την ελληνική μουσική και τους καλλιτέχνες της, που ο κόσμος τους αγαπά τόσο πολύ, ως πλατφόρμα στήριξής του, επιδιώκοντας να μεταπείσουν την κυπριακή κοινή γνώμη για τις εγκληματικές ευθύνες που της καταλογίζονται για την φονική έκρηξη στο Μαρί που οδήγησε στον θάνατο 13 συμπατριώτες μας. Ενώ, λοιπόν, σύσσωμος ο κυπριακός Ελληνισμός και όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα ζητούν την παραίτηση του Προέδρου, το αδίστακτο καθεστώς σπεύδει να διοργανώσει μουσικές συναυλίες για να βρει, νομίζει, στήριξη από τον κυπριακό λαό. Πραγματικός σκοπός της συναυλίας είναι η συσπείρωση των οπαδών του κόμματος με κάθε τρόπο, αφού όλο και περισσότεροι οπαδοί του ΑΚΕΛ ζητούν την παραίτηση του Προέδρου, με αποτέλεσμα να δέχονται αηθείς επιθέσεις από τα φύλλα της κομματικής εφημερίδας.

Γι’ αυτό, καλούμε τον κυπριακό λαό να ενημερώσει τους καλλιτέχνες και τους τραγουδιστές μας, πολλοί από τους οποίους ήταν ανύποπτοι για το τι είδους διχαστική φιέστα ετοίμαζε η κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τα όσα είπαν αυτοί που δήλωσαν πως δεν θα παρευρεθούν. Χωρίς δισταγμό ο κομματικός μηχανισμός θα τους χρησιμοποιούσε και θα εκμεταλλευόταν το όνομα και το κύρος τους. Πρέπει να ενημερώσουμε τους καλλιτέχνες μας για τους πραγματικούς σκοπούς αυτής της κομματικής συναυλίας και κόσμια να τους πείσουμε να ακυρώσουν την συμμετοχή τους. Κάτω από την εξέδρα που στήνουν Χριστόφιας και ΑΚΕΛ, θα επιχειρήσουν να κρύψουν και τα νεκρά κορμιά των 13 παλικαριών της φονικής έκρηξης στο Μαρί, για την οποία ευθύνονται. Δεν πιστεύουμε ότι Έλληνας καλλιτέχνης θα ήθελε ή θα μπορούσε να τραγουδήσει πάνω σε αυτή την εξέδρα.

Ήδη, μέχρι τώρα, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Μελίνα Κανά, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Δημήτρης Μακρής και η Μελίνα Ασλανίδου έχουν ακυρώσει την συμμετοχή τους στην συναυλία.

Παραθέτουμε πιο κάτω τα διάφορα κανάλια επικοινωνίας και τις δημόσιες και προσβάσιμες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης των καλλιτεχνών μας. Ζητήστε τους ευγενικά και κόσμια όπως σεβαστούν την μνήμη των 13 ηρώων μας και την λαϊκή απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού (συμπεριλαμβανομένων και ΑΚΕΛικών) για παραίτηση του Δημήτρη Χριστόφια. Δεν τους θέλουμε να γίνουν συνένοχοι σε μια μακάβρια κομματική φιέστα προσωπολατρείας, παρόμοιες με αυτές που έστηναν εώς και πρόσφατα λαομίσητοι δικτάτορες.

Αγαπητοί μας καλλιτέχνες, αντιληφθείτε πως στην Κύπρο δεν σας ακούν μόνο οπαδοί του ΑΚΕΛ, σας ακούν και σας αγαπούν άνθρωποι όλων των κομμάτων και όλων των ιδεολογιών. Σας αγαπούν άνθρωποι που αγαπάνε και λατρεύουν την Ελλάδα μας. Μην γίνεστε στρατιώτες του ιδιότυπου ψυχολογικού πολέμου που ασκεί αυτή η κυβέρνηση κατά του λαού της. Μην γίνετε συνένοχοι μιας αντιλαϊκής, μονοκομματικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που έχασε κάθε λαϊκό αίσθημα, μια κυβέρνησης που ευθύνεται για την ανθρωποκτονία 13 συμπολιτών μας στο Μαρί.

Σκεφτείτε λίγο. Θέλετε να τραγουδήσετε στην μακάβρια φιέστα ενός κόμματος που βρίζει συνεχώς την Ελλάδα και που οι μηχανισμοί του καίνε ελληνικές σημαίες, προσβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό, ουρλιάζουν πανταχόθεν πως “είναι Κύπριοι και δεν είναι Έλληνες” και πως “η Ελλάδα εισέβαλε στην Κύπρο”;

Θέλετε να παίξετε τον ρόλο σας ως διασκεδαστές της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ, μιας κυβέρνησης που απώλεσε εδώ και μήνες την λαϊκή συναίνεση, που αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της φονικής έκρηξης στις 11 Ιουλίου, και που κυβερνά στηριζόμενη στην προπαγάνδα, στην καλλιέργια εν δυνάμει βίαιου συσπειρωτικού, εμφυλιοπολεμικού κλίματος και στην πλήρη κατάχρηση των κρατικών δυνάμεων καταστολής.

"ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ" 16/10/2011

16 Οκτ 2011

Οι αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα του 2011Οι αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα του 2011

Φωτόπουλος

Η Ελλάδα κομμένη στα δύο. Από εδώ το Δημόσιο το αραχτό... Από εκεί ο ιδιωτικός τομέας της ανασφάλειας για κάθε μεροκαματιάρη φτωχό. Και συμβαίνει το εξής, εκ πρώτης όψεως, παρανοϊκό. Μέσα σ' αυτόν τον τυφώνα των μέτρων και των κουρεμένων, γουλί μισθών. Σ' αυτή την τραγωδία για ένα και πλέον εκατομμύριο ανέργων χωρίς μέλλον ορατό. Σ' αυτό το ξεχαρβάλωμα της ζωής των ιδιωτικών υπαλλήλων, εκείνοι που αντιδρούν, θορυβούν και απειλούν πως θα χυθεί και αίμα, δεν είναι οι προλετάριοι της βιομηχανίας και οι εργατοϋπάλληλοι των πολυκαταστημάτων. Εκείνοι δηλαδή που έχουν κάθε λόγο να βγουν στους δρόμους και να ξεσηκωθούν. Αλλά είναι οι μονιμάδες. Οι πελάτες. Οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων. Με τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Τα καλομαθημένα, καλοπληρωμένα και καλοβολεμένα. Θέλετε παράδειγμα; Να, μόλις έμαθα ότι βιομηχανία επίπλων όχι μόνο απέλυσε τους μισούς αλλά και όσους διατήρησε τους ανάγκασε να εργάζονται τρεις ημέρες εβδομαδιαίως λαμβάνοντας κάτι περισσότερο από τρακόσια euros μηνιαίως. Μα είναι γνωστό. Σε όλες τις κινητοποιήσεις, τώρα σ' αυτή την λαίλαπα της Τρόικας, ουδείς του ιδιωτικού τομέα διανοείται να κατέβει σε απεργία. Επειδή είναι φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι. Επειδή συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια. Επειδή μια ζωή στην ανασφάλεια, το άγχος, τον πόνο, τον ιδρώτα. Επειδή συναισθάνονται αυτό το εντελώς απλό. Οτι έτσι και αποτελειώσουμε την οικονομία, τότε εργασία γιοκ. Ετσι το σημερινό, φουντωμένο απεργιακό κύμα είναι υπονομευμένο. Ετσι τους έχει τοποθετήσει στο μυαλό του ο απλός, σκληρά εργαζόμενος λαός. Γιατί οι ταξιτζήδες. Δηλαδή οι ταρίφες. Γιατί οι τελωνειακοί. Δηλαδή οι ιμάντες του λαθρεμπορίου. Γιατί ο εφοριακοί. Δηλαδή οι διαπλεκόμενοι σε πάσης φύσεως παράνομη συναλλαγή. Γιατί ο Φωτόπουλος της ΔΕΗ. Δηλαδή οι κρατικοδίαιτοι εργατοπατέρες του κομματικού συνδικαλισμού. Εν ολίγοις, οι σημαιοφόροι της αντίστασης. Οι τροπαιούχοι της ανυπακοής. Και οι επαναστάτες της αντιμονοπωλιακής, πατριωτικής οργής, προέρχονται από τα πλέον αντιπαθητικά και προνομιούχα στρώματα της δικομματικής εναλλαγής. Γι’ αυτό στο βάθος τρίβει τα χέρια του ο Βενιζέλος. Γιατί τέτοιες φασαρίες από τέτοιες συντεχνίες την κυβερνητική πολιτική βολεύουν. Γιατί η κατεδάφιση των κρατικών υπηρεσιών διευκολύνει την επιτάχυνση για την έφοδο των πολυεθνικών. Και γιατί σε τελευταία ανάλυση η εμπόλεμη, σημερινή κατάσταση είναι ένας εμφύλιος ανάμεσα στο διπλό ταμπλό του ΠαΣοΚ. Οπως λέμε μάχαιραν έδωκες μάχαιραν θα λάβεις, έτσι και εδώ. Φωτόπουλο έφτιαξες, σκουπίδια και μπάχαλο θα λάβεις!

Δημήτρης Δανίκας
ΒΗΜΑ on line 14/10/2011

13 Οκτ 2011

Το «κατάπτυστο» πόρισμα της αστυνομίας - προσβολή «μνήμης τεθνεώτων ηρώων»!Το «κατάπτυστο» πόρισμα της αστυνομίας - προσβολή «μνήμης τεθνεώτων ηρώων»!

Το βίντεο της ανάρτησης αναφέρεται στην οργίλη και υβριστική στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στις πληροφορίες της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ σχετικά με τις ποινικές διώξεις των ενεχομένων στην έκρηξη στο Μαρί, όπως τις εισηγείται το πόρισμα της αστυνομίας. Οι ευθύνες που φαίνεται να αποδίδει στους δύο νεκρούς αξιωματικούς του ναυτικού Ιωαννίδη και Λάμπρου, υπήρξε η αιτία για τη δημιουργία ενός νέου διχαστικού κλίματος με απρόσμενες προς το παρόν συνέπειες για την Κύπρο και το λαό της.


Αναδημοσίευση αποσπασμάτων της έκθεσης αστυνομίας από την ηλεκτρονική έκδοση του «Πολίτη» της 8ης Οκτωβρίου 2011.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

9+1 για ανθρωποκτονία

Έξι ποινικά αδικήματα, με σοβαρότερα αυτά της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας, θεωρεί η αστυνομία ότι προκύπτουν από τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.

Ο «Π» εξασφάλισε την έκθεση του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου, η οποία εμπεριέχεται στο ογκώδες πόρισμα της αστυνομίας το οποίο παραδόθηκε την Τρίτη μαζί με το σύνολο του μαρτυρικού υλικού στον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πέτρο Κληρίδη.

Στην έκθεση, η οποία υπογράφεται από τον αστυνομικό διευθυντή του ΤΑΕ Αρχηγείου, ανώτερο αστυνόμο Χριστάκη Μαυρή, υπάρχει ξεκάθαρη εισήγηση για δίωξη δώδεκα προσώπων.

Ανάμεσά τους -και μάλιστα με εισήγηση για δίωξη ακόμα και για ανθρωποκτονία- είναι και ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ενώ, σε ό,τι αφορά τον επίσης παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Συγκεκριμένα, στο σημείωμα ο διευθυντής του ΤΑΕ Αρχηγείου «διερωτάται αν μπορούν να στοιχειοθετηθούν εναντίον του τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας, των αμελών πράξεων που προκαλούν σωματική βλάβη και της παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος».

Παραθέτουμε αυτούσια την έκθεση της αστυνομίας με τις εισηγήσεις για ενδεχόμενες ποινικές διώξεις.

Τα έξι αδικήματα

Ανθρωποκτονία

Πρόκληση θανάτου εξ αμελείας

Αμελείς πράξεις που προκαλούν σωματική βλάβη

Άλλες αμελείς πράξεις που προκαλούν σωματική βλάβη

Παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος

Απώλεια, καταστροφή και βλάβη υλικού της ΕΦ λόγω αμέλειας

Σε περίπτωση καταδίκης κάποια από τα αδικήματα τιμωρούνται με ποινές πολύχρονης φυλάκισης

Ο Μάρκος Κυπριανού

Ο τέως ΥΠ ΕΞ γνώριζε από την πρώτη μέρα για την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχομένου τους. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την έκρηξη ενημερωνόταν για την επικινδυνότητά τους μέσα από συσκέψεις και επιστολές, και παρ’ όλα αυτά επέμενε στην παραμονή και φύλαξη του φορτίου. Στη σύσκεψη στις 7/2/2011, κατόπιν εισήγησής του, αποφασίστηκε η αποστολή δειγμάτων της πυρίτιδας για χημικές αναλύσεις, οι οποίες τελικά δεν έγιναν, ενώ ο ίδιος δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει για το αποτέλεσμα των αναλύσεων.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, διερωτώμαι αν μπορούν να στοιχειοθετηθούν εναντίον του τα αδικήματα 1,2,4 και 5.

Ο Κώστας Παπακώστας

Ήταν ενήμερος για την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχομένου τους από την πρώτη μέρα. Ως πολιτικός προϊστάμενος του ΥΠΑΜ, στο οποίο ανατέθηκε η φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων, δεν έδωσε οδηγίες για ορθή αποθήκευσή τους ούτε για συστηματικό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας που βρίσκετο στα εμπορευματοκιβώτια. Στη σύσκεψη της 7/2/2011, στο υπουργείο του, έλαβε γνώση της επικινδυνότητας της πυρίτιδας από τον αντισυνταγματάρχη Νίκο Γεωργιάδη, αλλά παρέλειψε να πράξει τα δέοντα. Στη σύσκεψη της 5/7/2011 έλαβε γνώση για τη διόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου και στις 6/7/2011 ενημερώθηκε από τον ταξίαρχο Θεοφάνη Θεοφάνους για την επιτόπια εξέταση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου και του παραδόθηκαν φωτογραφίες στις οποίες εφαίνετο το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, αλλά δεν έπραξε τα δέοντα ως όφειλε για να αποφευχθεί η έκρηξη. Περαιτέρω, ενδεχομένως ο ΥΠΑΜ να έχει ποινική ευθύνη, διότι δεν λειτούργησε ως πολιτικός προϊστάμενος μόνο, αλλά εμπλέκετο άμεσα στη διαχείριση του φορτίου της πυρίτιδας.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-5.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΦ Πέτρος Τσαλικίδης

Ανέλαβε ως αρχηγός την 1/5/2009 και από τις πρώτες μέρες έλαβε γνώση για την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχομένου τους και επισκέφθηκε τη ΝΒΕΦ όπου επιθεώρησε τη στοιβάδα των εμπορευματοκιβωτίων. Ως στρατιωτικός και αρχηγός ΓΕΕΦ, όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να δώσει οδηγίες για ορθή αποθήκευση, φύλαξη και συχνό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ. Στη σύσκεψη της 7/2/2011 του ανατέθηκε ο έλεγχος της ποιότητας της πυρίτιδας σε στοιβάδα των εμπορευματοκιβωτίων. Ως στρατιωτικός και αρχηγός ΓΕΕΦ όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να δώσει οδηγίες για ορθή αποθήκευση, φύλαξη και συχνό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ. Στη σύσκεψη της 7/2/2011 του ανατέθηκε ο έλεγχος της ποιότητας της πυρίτιδας σε χημείο της Κύπρου ή του εξωτερικού, αλλά παρέλειψε να δώσει οδηγίες για άμεση διενέργεια χημικών αναλύσεων στην Κύπρο, αφού η διαδικασία αποστολής των δειγμάτων πυρίτιδας στην εταιρεία ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα αποδείχθηκε χρονοβόρα. Στις 4/7/2011, 5/7/2011, 6/7/2011 και 7/7/2011 έλαβε γνώση για τη διόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου και παρέλειψε να λάβει τα αναγκαία μέτρα ως όφειλε για προστασία του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων, και κατά συνέπεια για αποτροπή της έκρηξης.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.

Ο υπαρχηγός ΓΕΕΦ Σάββας Αργυρού

Ήταν υπαρχηγός ΓΕΕΦ από την πρώτη μέρα τοποθέτησης των εμπορευματοκιβωτίων στη ΝΒΕΦ και γνώριζε την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχομένου τους. Ως στρατιωτικός όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να δώσει οδηγίες, ώστε να μην τοποθετηθούν τα εμπορευματοκιβώτια στη ΝΒΕΦ. Επίσης, παρέλειψε να δώσει οδηγίες για ορθή αποθήκευση, φύλαξη και συχνό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ. Περαιτέρω, στις 4/7/2011, 5/7/2011, 6/7/2011, 7/7/2011 και 8/7/2011 έλαβε γνώση για τη διόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου και παρέλειψε να λάβει τα αναγκαία μέτρα ως όφειλε για προστασία του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων και κατά συνέπεια για αποτροπή της έκρηξης.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.

Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης

Ήταν διευθυντής της ΔΥΠ όταν αφίχθηκαν τα εμπορευματοκιβώτια στην Κύπρο. Ορίστηκε ως γενικός υπεύθυνος εκ μέρους της ΕΦ για χειρισμό του θέματος. Ακόμη και μετά τη μετάθεσή του από τη ΔΥΠ στις 16/6/2010 συνέχιζε να εμπλέκεται στο χειρισμό του θέματος, αφού τον Μάρτιο 2011 του ανατέθηκε η εξασφάλιση δειγμάτων της πυρίτιδας που βρισκόταν αποθηκευμένη στα εμπορευματοκιβώτια, για αποστολή τους στην ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα για έλεγχο του σταθεροποιητή της πυρίτιδας. Το βράδυ της 4/7/2011 ενημερώθηκε για τον εντοπισμό του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου, επισκέφθηκε τη ΝΒΕΦ και προέβηκε σε επιθεώρησή του, ενημέρωσε προφορικά τους προϊσταμένους του, αλλά παρέλειψε να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα για αποτροπή της έκρηξης. Γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ως εκ της θέσης του την επικινδυνότητα του φορτίου και τον τρόπο φύλαξής του. Περαιτέρω, ως διευθυντής ΔΥΠ παρέλειψε να δώσει οδηγίες για σωστή αποθήκευση και φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων και για συστηματικό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ. Ως στρατιωτικός όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για προστασία του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων και κατά συνέπεια για αποτροπή της έκρηξης. Περαιτέρω στις 6/7/11 ο αστυνόμος Α' Χαράλαμπος Χαραλάμπους ζήτησε κατά την αυτοψία της σκηνής να απομακρυνθεί το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο για εξέταση, αλλά παρέλειψε να πράξει τούτο.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.

Συνταγματάρχης Λάμπρος Λάμπρου

Ανέλαβε διευθυντής ΔΥΠ στις 16/6/2010 σε αντικατάσταση του συνταγματάρχη Γ. Γεωργιάδη. Ενημερώθηκε για την τοποθέτηση των εμπορευματοκιβωτίων στη ΝΒΕΦ και του περιεχομένου τους και δεν έλαβε τα ανάλογα μέτρα σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ για τα εκρηκτικά. Την 6/7/2011 επισκέφθηκε με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής που ορίστηκαν για έλεγχο του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου και από τη στιγμή εκείνη παρέλειψε να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα για αποτροπή της έκρηξης. Περαιτέρω, ως διευθυντής ΔΥΠ παρέλειψε να δώσει οδηγίες για σωστή αποθήκευση και φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων και για συστηματικό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας. Ως στρατιωτικός όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για προστασία του περιεχομένου και κατά συνέπεια για αποτροπή της έκρηξης. Επίσης, παρέλειψε να δώσει οδηγίες για να διενεργηθούν χημικές εξετάσεις για ποιοτικό έλεγχο της πυρίτιδας σε χημείο της Κύπρου ή του εξωτερικού, αφού η διαδικασία διενέργειας χημικών εξετάσεων στην ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα ήταν χρονοβόρα, η οποία τελικά δεν έγινε.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.

Διευθυντής Πυροσβεστικής Ανδρέας Νικολάου

Στις 5/7/2011 ενημερώθηκε από τον γενικό διευθυντή του ΥΠΑΜ ότι παρουσιάστηκε διόγκωση σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια και του ζητήθηκε να στείλει μέλος της ΠΥ στη ΝΒΕΦ για επιτόπια εξέταση στις 6/7/2011. Ενημερώθηκε στις 7/7/2011, από τον υποδιευθυντή της ΠΟΥ, αστυνόμο Α' Χαράλαμπο Χαραλάμπους, για τα αποτελέσματα της επιτόπιας εξέτασης και παρέλειψε να δώσει οποιεσδήποτε οδηγίες για το χειρισμό του θέματος. Ιδιαίτερα, παρέλειψε να δώσει οδηγίες να ενημερωθούν τα μέλη της ΕΜΑΚ, στη δικαιοδοσία της οποίας εμπίπτει η ΝΒΕΦ, ούτως ώστε να είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να ανταποκριθούν προετοιμασμένα στο οποιοδήποτε επεισόδιο αφορούσε το συγκεκριμένο φορτίο, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς Πυροσβεστολογίας και Διεθνή κώδικα Emergency response guide book, που εφαρμόζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου. Ως διευθυντής της ΠΥ όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του φορτίου και παρέλειψε να εισηγηθεί την άμεση απομάκρυνση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου και ορθή αποθήκευση και φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων και συντήρηση της πυρίτιδας. Στις 8/7/11 αναχώρησε στο εξωτερικό κατόπιν προγραμματισμένης άδειας απουσίας.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1, 2, 4 και 5.

Υποδιευθυντής Πυροσβεστικής Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Στις 5/7/2011 έλαβε οδηγίες από το διευθυντή του και στις 6/7/11 επισκέφθηκε με το διοικητή ΕΜΑΚ, ανώτ. υπ/μο Α. Λοϊζίδη, τη ΝΒΕΦ για επιτόπια εξέταση διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου. Μετά την επιτόπια εξέταση, δεν εισηγήθηκε την άμεση απομάκρυνση του εμπορευματοκιβωτίου και παρέλειψε να ενημερώσει ή να δώσει σαφείς οδηγίες στα μέλη της ΕΜΑΚ ούτως ώστε να είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να ανταποκριθούν προετοιμασμένα, στο οποιοδήποτε επεισόδιο αφορούσε το συγκεκριμένο φορτίο, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς Πυροσβεστολογίας και Διεθνή κώδικα Emergency response guide book που εφαρμόζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου. Στις 11/7/2011 ενημερώθηκε για την ύπαρξη πυρκαγιάς στα εμπορευματοκιβώτια και δεν έδωσε τις σωστές οδηγίες στο προσωπικό της ΕΜΑΚ, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς Πυροσβεστολογίας και Διεθνή κώδικα Emergency response guide book που εφαρμόζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, το οποίο ανταποκρίθηκε στο επεισόδιο για σωστή αντιμετώπισή του, με αποτέλεσμα την έκρηξη της πυρίτιδας.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1, 2, 4 και 5.

Διοικητής ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης

Στις 6/7/2011 επισκέφθηκε τη ΝΒΕΦ με τον υποδιευθυντή ΠΥ Χαρ. Χαραλάμπους για επιτόπια εξέταση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου. Μετά την επιτόπια εξέταση, παρέλειψε να ενημερώσει τα μέλη της ΕΜΑΚ και να δώσει σαφείς οδηγίες ώστε να είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να ανταποκριθούν προετοιμασμένα στο οποιοδήποτε επεισόδιο αφορούσε το συγκεκριμένο φορτίο, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς Πυροσβεστολογίας και Διεθνή κώδικα Emergency response guide book που εφαρμόζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου. Περαιτέρω, στις 11/7/2011 ενημερώθηκε για την ύπαρξη πυρκαγιάς στα εμπορευματοκιβώτια και δεν έδωσε τις σωστές οδηγίες στο προσωπικό της ΕΜΑΚ το οποίο ανταποκρίθηκε στο επεισόδιο για σωστή αντιμετώπισή του.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1, 2, 4 και 5.

Σταθμάρχης ΕΜΑΚ Χρίστος Καρακώστας

Ήταν αξιωματικός υπηρεσίας της ΕΜΑΚ το βράδυ της 10 -11/7/2011 και ενημερώθηκε για την πυρκαγιά στα εμπορευματοκιβώτια στη ΝΒΕΦ. Μετέβη άμεσα στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ η ώρα 05:00 της 11/7/2011 και παρέλειψε να δώσει οποιεσδήποτε οδηγίες στα μέλη της ΕΜΑΚ, ούτως ώστε να είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να ανταποκριθούν προετοιμασμένα στο οποιοδήποτε επεισόδιο αφορούσε το συγκεκριμένο φορτίο, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς Πυροσβεστολογίας και Διεθνή κώδικα Emergency response guide book που εφαρμόζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου.

Μετά την άφιξή του στην ΕΜΑΚ παρέμεινε στο σταθμό μέχρι τις 05:30, περιμένοντας το διοικητή του που ήταν καθ’ οδόν και ο οποίος του είπε να τον περιμένει για να πάνε μαζί στη σκηνή. Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 4 και 5.

Πρώην αρχηγός Κωνσταντίνος Μπισμπίκας

Διετέλεσε ΑΓΕΕΦ μέχρι τις 30/4/2009. Εμπλέκεται στο σχεδιασμό του τρόπου στοίβαξης των εμπορευματοκιβωτίων στη ΝΒΕΦ, κατά παράβαση της Πάγιας Διαταγής 6-12/2007, περί Τεχνικών Οδηγιών Πυρομαχικών (Παράρτημα Γ παρ. 4 και 5). Η στοίβαξη έγινε δυόμιση σχεδόν χρόνια πριν την έκρηξη ενώ ο ίδιος αποχώρησε δυόμιση μήνες μετά τη στοίβαξη. Η ευθύνη μετά αναλήφθηκε από άλλους, οι οποίοι είχαν την αρμοδιότητα και ευχέρεια να διαχειριστούν το φορτίο.

Με βάση αυτά, πιστεύω ότι δεν φέρει ποινική ευθύνη.

Αντισυνταγματάρχης Νίκος Γεωργιάδης

Η εμπλοκή του στο χειρισμό του φορτίου αρχίζει με τη συμμετοχή του στη σύσκεψη στο ΥΠΑΜ στις 7/2/2011, όπου του ανατέθηκε η εξέταση του σταθεροποιητή της πυρίτιδας. Παρόλο που άρχισε τις διαδικασίες δειγματοληψίας και αποστολής των δειγμάτων στην ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα από τις 8/2/2011, εντούτοις παρέλειψε να εισηγηθεί ή να εντοπίσει άλλους τρόπους εξέτασής της είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό, αφού η διαδικασία αποστολής των δειγμάτων πυρίτιδας στην εταιρεία ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα αποδείχθηκε χρονοβόρα και τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 3-6.

Συνταγματάρχης Ανδρέας Σταύρου

Στις 26/5/2010 του διαβιβάστηκε από το λοχαγό Ανδρέα Γεννάρη απόρρητο σημείωμα σχετικά με την επικινδυνότητα της πυρίτιδας που ήταν αποθηκευμένη στα εμπορευματοκιβώτια και, συγκεκριμένα, ότι οι μεγάλες ποσότητες πυρίτιδας που περιλαμβάνονται στο υπόψη φορτίο, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εντός των εμπορευματοκιβωτίων, ιδίως κατά την περίοδο του θέρους, είναι πάρα πολύ επικίνδυνες και πιθανό να προκαλούσαν έκρηξη. Παρέλειψε να το διαβιβάσει στον υπουργό Άμυνας, ως όφειλε, για ενημέρωσή του. Θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον η αμέλειά του να προωθήσει το απόρρητο σημείωμα προς τον υπουργό Άμυνας συνιστά συμμετοχή του στην πρόκληση της έκρηξης και, κατ' επέκταση, στην πρόκληση θανάτου των 13 θυμάτων της έκρηξης.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.

Διευθυντής ΥΠΑΜ Χρίστος Μαληκκίδης

Ανέλαβε ως γενικός διευθυντής του ΥΠΑΜ στις 15/11/2010 και, αφού ενημερώθηκε για τις εκκρεμότητες του υπουργείου του, έδωσε οδηγίες και στάλθηκε επιστολή προς το ΥΠΕΞ, σχετικά με τα εμπορευματοκιβώτια. Στη σύσκεψη της 7/2/2011 έλαβε γνώση για την επικινδυνότητα του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων, αλλά παρέλειψε να δώσει οδηγίες για άμεση διενέργεια χημικών αναλύσεων σε χημικό εργαστήριο στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, αφού η διαδικασία αποστολής των δειγμάτων πυρίτιδας στην ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα αποδείχθηκε χρονοβόρα. Περαιτέρω, στις 5/7/2011, και παρά την παρότρυνση του Ερωτόκριτου Αναστασιάδη της υπηρεσίας Μεταλείων να καλέσει και πυροτεχνουργούς της αστυνομίας για την αυτοψία των εμπορευματοκιβωτίων στη ΝΒΕΦ που θα γινόταν την επομένη ημέρα, παρέλειψε να πράξει τούτο, αλλά και ούτε μερίμνησε να υπάρχουν πυροτεχνουργοί της ΕΦ στην ομάδα που έκανε την αυτοψία. Επίσης, στις 6/7/2011 και στις 8/7/2011 ενημερώθηκε από τον ταξίαρχο Θεοφάνη Θεοφάνους και τον Παναγιώτη Στυλιανίδη για την επικινδυνότητα του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου, αλλά παρέλειψε να δώσει οδηγίες για άμεση λήψη μέτρων για αποφυγή της έκρηξης.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετείται το αδίκημα 5.

Ιωαννίδης και Λάμπρου έπρεπε να λάβουν μέτρα για αποτροπή της έκρηξης

Η αστυνομία επιρρίπτει ευθύνες στους νεκρούς

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί μία παράγραφος στην κατακλείδα του εγγράφου με το οποίο η αστυνομία προβαίνει σε εισηγήσεις για ενδεχόμενες ποινικές διώξεις. Αποδίδεται από την αστυνομία -και μάλιστα με τον πλέον άμεσο τρόπο- ευθύνη σε δύο από τα θύματα της τραγωδίας, το διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη και το διοικητή της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης, Λάμπρο Λάμπρου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΤΑΕ Αρχηγείου, Χριστάκης Μαυρής, σημειώνει τα εξής:

«Επιπρόσθετα, πιστεύω ότι ευθύνη έχουν και οι αποβιώσαντες πλοίαρχος Α. Ιωαννίδης, διοικητής Ναυτικού και αντιπλοίαρχος Λ. Λάμπρου, διοικητής της Ναυτικής Βάσης, οι οποίοι γνώριζαν την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχομένου τους και δεν έλαβαν αποτρεπτικά μέτρα για αποφυγή της έκρηξης και εκκένωση της ναυτικής βάσης κατά την ώρα της πυρκαγιάς, αλλά, τουναντίον, ο Ιωαννίδης ζήτησε ανάκληση προσωπικού».

Ουσιαστικά, η αστυνομία αποδίδει στους δύο αξιωματικούς ευθύνη για τους θανάτους των υπολοίπων έντεκα θυμάτων της πρωτοφανούς τραγωδίας, καθώς και για τους τραυματισμούς 57 προσώπων.

Αίσθηση επίσης προκαλεί και το συμπέρασμα της αστυνομίας ότι τόσο ο διοικητής του Ναυτικού όσο και ο διοικητής της ναυτικής βάσης γνώριζαν το περιεχόμενο των 98 εμπορευματοκιβωτίων.

Το εν λόγω συμπέρασμα της αστυνομίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα της ερευνητικής επιτροπής, που όχι μόνο δεν εντόπισε οποιεσδήποτε ευθύνες στους δύο νεκρούς αξιωματικούς, αλλά, αντίθετα, αναδεικνύει τον ηρωισμό που επέδειξαν.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη «γνώση του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων», την οποία σημειώνει η αστυνομία, στο πόρισμα Πολυβίου υποδεικνύεται ότι «οι υπεύθυνοι αξιωματικοί της ναυτικής βάσης στο Μαρί ουδέποτε ενημερώθηκαν επαρκώς για το περιεχόμενο και την επικινδυνότητα του φορτίου. Σίγουρα γνώριζαν ότι επρόκειτο για ένα ιδιάζον φορτίο ‘μεγάλης εθνικής σημασίας’ το οποίο εξ ανάγκης είχε τοποθετηθεί στη ναυτική βάση. Δεν ανήκε ούτε στο εξοπλισμό ούτε στα πυρομαχικά της βάσης. Δεν είχαν πρόσβαση στο περιεχόμενό του, αλλά τους ανατέθηκε μόνο η φρούρησή του. Δεν γνώριζαν πώς ακριβώς έπρεπε να αντιμετωπισθεί οποιοδήποτε πρόβλημα το οποίο ενδεχόμενα να παρουσιαζόταν στο φορτίο, όπως ανάφλεξη ή έκρηξη αυτού».

Επίσης, από το σύνολο του πορίσματος είναι ξεκάθαρο ότι οι αξιωματικοί της ναυτικής βάσης και ο διοικητής του Ναυτικού δεν συμμετείχαν σε καμία σύσκεψη η οποία αφορούσε το επικίνδυνο φορτίο, ούτε καν μετά τη διαπίστωση της διόγκωσης του ενός από αυτά μία βδομάδα πριν το μοιραίο πρωινό της 11ης Ιουλίου.

Διάσταση για Ν. Γεωργιάδη

Επίσης, στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, σε αντίθεση με τις διαπιστώσεις της αστυνομίας, υποδεικνύεται ότι «δημιούργησε εντύπωση που τα μόνα πρόσωπα που επέδειξαν σοβαρό αίσθημα ευθύνης σε σχέση με την επισήμανση της επικινδυνότητας του φορτίου ήταν ο λοχαγός Ανδρέας Γεννάρης και ο αντισυνταγματάρχης Νικόλας Γεωργιάδης, οι οποίοι δεν είχαν ούτε υψηλό αξίωμα, ούτε και άμεση σχέση με τα συμβάντα». Τονίζεται παράλληλα ότι «τα δύο αυτά πρόσωπα αντιλήφθηκαν το ενδεχόμενο της έκρηξης μέσω γενικών πληροφοριών, το έφεραν ή προσπάθησαν να το φέρουν σε γνώση των αρμοδίων, πλην, όμως, δυστυχώς, οι παραστάσεις τους δεν είχαν αποτέλεσμα».

Η διάσταση εντοπίζεται στις εισηγήσεις της αστυνομίας για ενδεχόμενη δίωξη του αντισυνταγματάρχη Νικόλα Γεωργιάδη για τέσσερα αδικήματα, όπως διαφαίνεται πιο πάνω.

Καμία αναφορά στον Λεωνίδα Παντελίδη

Στο εν λόγω έγγραφο της αστυνομίας, το οποίο διαβιβάστηκε στον γενικό εισαγγελέα, δεν γίνεται καμία αναφορά στο όνομα του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Λεωνίδα Παντελίδη. Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες τις οποίες δημοσιεύσαμε την επομένη της παράδοσης του μαρτυρικού υλικού στη Γενική Εισαγγελία ανέφεραν ότι στις εισηγήσεις υπήρχε και το όνομα του κ. Παντελίδη προς εξέταση του ενδεχομένου δίωξη για παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος -και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιζόταν συγκεκριμένη μαρτυρία η οποία δόθηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής- εντούτοις, επειδή στο έγγραφο το οποίο εξασφαλίσαμε δεν γίνεται καμία αναφορά στον κ. Παντελίδη, θεωρούμε δεοντολογικά ορθό να το επισημάνουμε προς αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

08/10/2011

6 Οκτ 2011

Λεβέντης ο Πόλυς! Άξιος άνθρωπος…Το βίντεο συνοδεύει κείμενο του "νέου ελληνοκύπριου" το οποίο προσυπογράφω!

Σε ποια «σχολή» ανήκει ο Πόλυς και ποιους «δασκάλους» δεν μπορούσε να προδώσει...;

Νομίζω πως το σκηνικό που στήθηκε με την διπλά χαροκαμένη μάνα να δωρίζει τη φωτογραφία των διδύμων στον «άξιο» Πόλυ Πολυβίου, είναι το ρεζουμέ της όλης υπόθεσης…
Οι συγγενείς των θυμάτων χρησιμοποιήθηκαν σε όλη αυτή τη διαδικασία από τις 11 Ιουλίου, και με η σειρά τους αποτέλεσαν το συγκινησιακό όπλο του συνασπισμού κομμάτων, αρχιεπισκοπής και ΜΜΕ, δίνοντας «κάλυψη» ουσιαστικά στο εξόφθαλμα ατεκμηρίωτο αποτέλεσμα της διερεύνησης της υπόθεσης.
Το ελληνοκυπριακό βαθύ κράτος δεν αφήνει τέτοιες ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Δικό τους είναι το γήπεδο, δικοί τους οι κανόνες, δικοί τους οι «διαιτητές», δικοί τους και οι δημοσιογράφοι...
Δεν είναι η πρώτη φορά που η δεξιά και οι εθνικιστές περιφέρουν αδικοσκοτωμένους και «πατούν σε αγίες τράπεζες» προκειμένου να ωθήσουν ολόκληρη τη κοινωνία στη μισαλλοδοξία, τον φανατισμό, τον αντιακελισμό και την ίδια τη «λατρεία» της διχοτόμησης.
Έχουν δει πολλά τα μάτια μας, τίποτα δεν είναι καινούριο.
Η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ έβαλαν –σχεδόν- όλα τους τα’ αυγά στο καλάθι της μονομελούς διερευνητικής του Πολύ Πολυβίου με μόνη «ελπίδα ορθολογισμού» τώρα να απομένει το «φρέσκο» πόρισμα της αστυνομίας.
Με ένα τέτοιο πόρισμα από τη διερευνητική που ο ίδιος ο πρόεδρος διόρισε, είναι σαφές πως ουσιαστικά αφαιρείται από τις «κυβερνητικές δυνάμεις» το μεγαλύτερο μέρος της μέχρι τώρα επιχειρηματολογίας τους.
Το περιεχόμενο του πορίσματος, οι ακραίες του τοποθετήσεις, η συγκάλυψη του στρατού, η πολιτικολογία και κοινωνιολογία, η κριτική στις διεθνείς πτυχές της υπόθεσης αλλά και το ίδιο το ύφος του κ. Πολυβίου κατά τη παρουσίασή του, αποδεικνύουν ότι το πριόνισμα της αριστεράς έχει μπει σε μια φάση που όλα θυσιάζονται προκειμένου να «αποκαθηλωθεί» επιτέλους και να σιωπήσει -αν είναι δυνατόν για πάντα- το Λαϊκό Κίνημα.
Το ΑΚΕΛ και ο Δ. Χριστόφιας πίστευαν ότι ο κ. Πολυβίου –και ο κάθε ένας που θα βρισκόταν στη θέση του- θα δρούσε αντικειμενικά και βασιζόμενος στη ψυχρή τεχνοκρατική λογική…
Δεν μπορούσαν –ούτε και κανένας μας εδώ που τα λέμε- να υπολογίσουν ότι ακόμα και αυτό το τεράστιο βήμα δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε με την άμεση –και σύντομη- διαδικασία διερεύνησης, αλλά και με την ίδια τη κατάθεση του προέδρου σ’ αυτήν, θα λειτουργούσαν σαν μπούμερανγκ…
Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι όχι μόνο δεν θα χρησιμοποιούνταν τα ίδια τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και θα στηριζόταν το πόρισμα σε ανυπόστατες υποθέσεις και εικασίες…
Ούτε και ήταν δυνατό να υποπτευθεί κανείς μας ότι μετά από εκατοντάδες μαρτυρίες θα καταλήγαμε στα «πορίσματα» των πρώτων ωρών και ημερών για «σίγουρη» και «αδιαμφισβήτητη ενοχή» Χριστόφια…
Μάλλον δεν μπορείς να παίζεις τίμια σε ένα στημένο παιχνίδι…
Τα προσχήματα δεν κρατιούνται πλέον ούτε κι από τους πλέον «μετριοπαθείς» της αντιπολίτευσης…
Η δεξιά θέλει –και ίσως να μπορεί κιόλας- να φέρει τα πράγματα σε ένα τέτοιο χάλι που πραγματικά να μην υπάρχει άλλη διέξοδος από το Λαϊκό Κίνημα εκτός από τον ξεσηκωμό και την κοινωνική αντιπαράθεση.
Μια τέτοια προοπτική ήταν πάντα η απευκταία για την αριστερά που μπροστά στο δίλημμα «αντίσταση» ή «υποχώρηση» επέλεγε πάντα την υποχώρηση και το τίμιο πολιτικό παιχνίδι.
Έχουμε υποχωρήσει πολλές φορές σύντροφοι αυτά τα 70 χρόνια…
Επτά δεκαετίες στοχοποιούμαστε από τους εθνικιστές και την ολιγαρχία, το εκκλησιαστικό παρακράτος και τους εξτρεμιστές, μετρούμε θύματα, δεχόμαστε σπίλωση, απομόνωση, λάσπη και προπηλακισμούς.
Αυτή είναι η ιστορία της αριστεράς -σ’ όλα τα «νατοϊκά χωράφια»- και μόνο με υπομονή, πολιτικό αγώνα, διαλεκτική, επιχειρηματολογία και τη κοινή λογική πάνω απ’ όλα, καταφέραμε να επιβιώσουμε σαν κίνημα, σαν πολιτική δύναμη, σαν φιλοσοφία, σαν σκέψη και δράση όλα αυτά τα χρόνια.
Ένας λόγος που το ΑΚΕΛ καταφέρνει να διασώζεται στο πολιτικό σκηνικό για τόσο μεγάλο διάστημα και με πρωτοφανή αποδοχή από τον κόσμο -σε αντίθεση με τη κατάσταση των σοσιαλιστικών κινημάτων παγκόσμια- είναι ακριβώς η στωική αντίδρασή του στους εξτρεμισμούς, το πείσμα, η υπομονή του και κυρίως η επιμονή του για τήρηση των βασικών δημοκρατικών κανόνων της πολιτικής και κοινωνικής δράσης.
Η εμπιστοσύνη που δείχνει στους αστικούς θεσμούς και η καλή πίστη που το χαρακτηρίζει σε ότι αφορά τη συμμετοχή του σ’ αυτό το σύστημα, μπορεί μεν να φαίνεται σε κάποιους ως «αστικοποίηση» και ρεφορμισμός , αλλά θεωρώ πως αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στο οποίο έκτισε το ΑΚΕΛ την λαϊκή του αποδοχή.
Και είναι αυτή η λαϊκή βάση που αποτελεί –και τώρα και πάντα- την μοναδική ελπίδα τούτου του τόπου: Την μοναδική του ελπίδα για Λύση και Επανένωση παρά τις μεγάλες αντιξοότητες και τις δυσοίωνες προοπτικές, την μοναδική του ελπίδα για υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων.
Η προεδρία της δημοκρατίας είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση της αριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και θα την υπερασπιστούμε μέχρι τελικής πτώσεως!
Δεν έχουμε άλλη επιλογή εκτός από την κοινωνική δράση και την αντίσταση στα λευκά πραξικοπήματα…
Αυτή η διακυβέρνηση και η επιτυχία της αφορά τον κάθε αριστερό, τον κάθε δημοκράτη, το διαχρονικό εργατικό σοσιαλιστικό διεθνιστικό κίνημα.
Δεν αφορά ούτε τον Χριστόφια, ούτε ακόμα και το ίδιο το ΑΚΕΛ σαν κόμμα.
Η προσβολή της λογικής, η επικοινωνιακή χειραγώγηση και η προέλαση της «σταυροφορικής» πλουτοκρατίας επιδρά τόσο στις παρούσες συγκυρίες αλλά και στις μελλοντικές προοπτικές της δημοκρατίας και της αριστερής έκφρασης σε τούτο τον τόπο.

Από το blog «νέος ελληνοκύπριος» 4/10/2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget