23 Νοε 2011

Παρθενική επίσκεψη Χριστόφια στην Πλατφόρμα "'Ομηρος"Παρθενική επίσκεψη Χριστόφια στην Πλατφόρμα "Ομηρος"

Κύπρος: Στην πλατφόρμα «'Ομηρος» ο Δημήτρης Χριστόφιας
Αρχίζουν οι διαδικασίες για κατασκευή τερματικού σταθμού στη Λεμεσό

Στο τελικό στάδιο εισήλθαν οι γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12 κάτι που το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος κ. Δημ. Χριστόφιας, ο οποίος μετέβη με ελικόπτερο στην πλατφόρμα Ομηρος. Είναι η πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου στην πλατφόρμα, με συνοδεία κυβερνητικού κλιμακίου και ομάδα κινηματογραφιστών.
Ολες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες οδηγούν πλέον στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα με τις κατολισθήσεις στη γεώτρηση έχουν ξεπεραστεί και ήδη η ύπαρξη του κοιτάσματος έχει επιβεβαιωθεί εκ νέου. Αυτό που απομένει είναι η ολοκλήρωση των ερευνών και αναλύσεων που θα δώσουν στην αμερικανική εταιρία Noble (που διεξάγει τις έρευνες) και την κυπριακή κυβέρνηση ασφαλείς πληροφορίες για το μέγεθος του κοιτάσματος και την ποιότητα του φυσικού αερίου.
Η επίσκεψη Χριστόφια στην πλατφόρμα βάζει τέλος σε μία περιπέτεια που διήρκεσε περίπου έναν μήνα για τη συνέχιση των εργασιών και για την ποσότητα του φυσικού αερίου, κάτι που ικανοποιεί απόλυτα τη Λευκωσία. Ετσι οι εργασίες ανάμεσα στην εταιρεία και την κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να συνεχισθούν χωρίς προβλήματα και ήδη αρχίζουν οι διαδικασίες για την κατασκευή τερματικού σταθμού στην περιοχή της Λεμεσού, αλλά και για την αδειοδότηση άλλων θαλάσσιων οικοπέδων πριν από τέλος του έτους ή στις αρχές του 2012.

Νίκος Χασαπόπουλος
ΒΗΜΑ online : 21/11/2011

-------------------------------------------

«Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ, ΤΟΝΙΣΕ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ»

Mηνύματα με πολλούς αποδέκτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, έστειλε από την πλατφόρμα ΟΜΗΡΟΣ όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επισκέφθηκε την πλατφόρμα συνοδευόμενος από την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου, τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Τίτο Χριστοφίδη.

MHNYMATA ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρς είπε ότι «θέλω πρώτα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της Noble και για τη φιλοξενία τους και για την παρουσίαση που μάς έχουν κάνει επί τόπου εδώ στην πλατφόρμα. Είναι γεγονός ότι είναι κάτι εντυπωσιακό. Θέλω να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία. Η δική τους επιτυχία είναι και η επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είμαι εδώ - λέχθηκαν πολλά, δεν θα τα σχολιάσω- για να δω και να ακούσω ο ίδιος πώς πάει αυτή η προσπάθεια, η οποία γίνεται. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι πάει καλά. Η παρουσία μου εδώ είναι υπογράμμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε.
Δεύτερον, είμαι εδώ διότι θέλω να έχω προσωπικά εικόνα της όλης προσπάθειας διότι υπάρχουν πάρα πολλά και πολύ σοβαρά τα οποία θα πρέπει να γίνουν. Θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά. Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα.
Από κει και πέρα υπάρχουν τα ζητήματα, τα οποία αναφύονται όταν θα φτάσει το αέριο στην ξηρά. Εχει δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών, άλλη ομάδα τεχνοκρατών, καταρτίζεται ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και χωρίς πολύ θόρυβο. Η Κύπρος είναι και η χώρα του ‘θορύβου’, αλλά σε αυτό το ζήτημα όση πίεση και αν ασκείται θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί και πολύ προσεκτικοί.
Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία θα διασφαλίζει- εφόσον επιτύχει -τη ζωή, το μέλλον και την ευημερία των επόμενων γενεών. Θα έλεγα όχι αυτής της γενεάς, αλλά των επόμενων. Για να φτάσει φυσικό αέριο στην ξηρά και να είναι αξιοποιήσιμο θα χρειαστούν μερικά χρόνια, άρα, χρειάζεται όλοι να ‘βάλουμε το χέρι μας’ για να δουλέψουμε για τις επόμενες γενεές, ανεξαρτήτως ποιοι θα κυβερνούν - και αυτό θέλω να το τονίσω. Είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας και πρέπει έτσι να το αντιμετωπίσουν όλες οι πολιτικές και οι κοινωνικές, ευρύτερα, δυνάμεις.
Τέλος, θέλω να πω στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι μακάρι να επιτύχει αυτή η προσπάθεια και θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι και μια πρόκληση προς την Τουρκία: να αλλάξει στάση, να λύσουμε το συντομότερο το Κυπριακό και να συνεκμεταλλευτούμε στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής, διζωνικής δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτά που κάνει το παράνομο ‘κράτος’ και με την Τουρκία, είναι πράξεις εκτός του διεθνούς νόμου. Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αυστηρά, και αυτό κάνουμε και με τη Νoble και με όλους όποιους συνεργαζόμαστε. Εύχομαι, λοιπόν, το συντομότερο δυνατόν η Noble να μας δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Σύντομα θα εξαγγελθεί και ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης και εύχομαι επιτυχίες και σε αυτό».
Απευθυνόμενος στα μέλη των ΜΜΕ που τον συνόδευσαν κατά την επίσκεψή τους την πλατφόρμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «ευχαριστώ που μας έχετε συνοδεύσει και δίνετε τη δυνατότητα και στον κυπριακό λαό να πάρει μια επί τόπου και απευθείας γεύση των προσπαθειών», προσθέτοντας χαριτολογώντας «και όχι του αερίου»

ΓΝΩΜΗ online 21/11/2011

19 Νοε 2011

Ο Τρίτος "Γιωρκατζισμός" (σάτιρα)Ο Τρίτος "Γιωρκατζισμός"
(σάτιρα)

Το βίντεο καταπιάνεται με μια φανταστική συνάντηση του Νίκαρου Χρυσάνθου Αναστασιάδη με τον υπέρ -δεξιό υποψήφιο δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Πολυκάρπου Γιωρκάτζη... Λέγονται διάφορα ακατανόητα, ή καλύτερα, κατανοητά μόνο στον κόσμο των βρυκολάκων...

Το κείμενο που ακολουθεί "κλεμένο" από το φίλο "νέο ελληνοκύπριο" είναι το πιο κοντινό (από όσα έχω υπόψη μου) στην ανάδειξη της περιπεπλεγμένης (που θάλεγε και ο "Γιατρός"), πραγματικότητας της σημερινής δεξιάς (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ), που ψάχνει απεγνωσμένα (ακόμα και με φαντάσματα), να ανατρέψει ανεπιτυχώς τον καλά ριζωμένο βράχο στο χώμα της Κύπρου, που λέγεται ΑΡΙΣΤΕΡΑ! Στην προκειμένη περίπτωση τα βέλη στρέφονται προς τον χώρο της τοπικής αυτοδιοικησης!

Που είναι η απομόνωση...οέο;

Ψηλά, ψηλότερα ο θρύλος...
Είναι κάπως ενδιαφέρον, δεν μπορείτε να πείτε, το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ *ΔΕΝ* στηρίζει Γιωρκάτζιη στη Λευκωσία…
Προφανώς υπάρχουν ισχυροί ιστορικοί λόγοι για τούτη την «αδυναμία» της ΕΔΕΚ να κάμει την «υπέρβαση»…
Εννοείται φυσικά ότι όποτε η ΕΔΕΚ καλεί τον κόσμο της για «ψήφο κατά συνείδηση», εννοεί… «ψηφίστε δεξιά, αλλά που μέσα σας»…
Το αξιοπρόσεχτο όμως στην όλη υπόθεση είναι ότι ένα κόμμα που έχει και εξουσιαστικές βλέψεις… τρομάρα του… δεν έχει πρόταση και θέση για το πρόσωπο που θα δημαρχεύει στη πρωτεύουσα του τόπου!
Από την άλλη, φαίνεται καθαρά ότι στη δεξιά γενικώς, ο κάθε ένας μικρός ή μεγάλος πολιτικός παράγοντας, παίζει το δικό του παιχνίδι και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα για τους υπόλοιπους…
Κάπως έτσι προέκυψε και η υποψηφιότητα Γιωρκάτζιη…
Θα έλεγε κανείς πως μετά την τόση «ενότητα» και «αντιχριστοφιανίτιδα» που επέδειξαν τα κόμματα της δεξιάς και ακροδεξιάς το περασμένο διάστημα, θα συμφωνούσαν έστω στο άκρως συμβολικό πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου της Λευκωσίας…
Κι όμως, οι μικροπολιτικές ατζέντες του κάθε «καπετανάτου», χαλούν την αντιακελική σούπα πριν καν σερβιριστεί…
Και μετά μου λένε πως δεν υπάρχει θεός…
Τελικά που είναι ρε παιδιά τούτη η περιβόητη «απομόνωση του ΑΚΕΛ» και οι «αυταπόδειχτες κοινωνικές πλειοψηφίες»…;
Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις (Σεπτέμβρης-Οκτώβρης-Νοέμβρης), κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος όλο το αντιακελικό –εμφυλιακό θα έλεγα- υστερικό οικοδόμημα της δεξιάς…
Και μετά μου λένε… πως δεν υπάρχει λαός!

16 Νοε 2011

ΟΕΛΜΕΚ Vs Μαθητών (Η οικονομική κρίση στην κυπριακή εκπαίδευση)ΟΕΛΜΕΚ Vs Μαθητών (Η οικονομική κρίση στην κυπριακή εκπαίδευση)

Aποχή από τα μαθήματα τους πραγματοποίησαν μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, αντιδρώντας στην απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να απέχει απ’ όλες τις εξωδιδαχτικές δραστηριότητες, ως αντίδραση στα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση. Σήμερα, οι μαθητές δεν μπήκαν στις αίθουσες διδασκαλίας. Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση των καθηγητών.
Επίσης, προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι αποφάσεις της ΟΕΛΜΕΚ. Σε κάποια σχολεία η αποχή από τα μαθήματα έλαβε χώρα κατά την πέμπτη και έκτη περίοδο, ενώ σε κάποια άλλα η απεργία ξεκίνησε από την πρώτη περίοδο.
Κατά τις κινητοποιήσεις τραυματίστηκε σοβαρά μία μαθήτρια από την Λευκωσία η οποία χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Να τερματίσει η ΟΕΛΜΕΚ τα μετρά, ζητά ο υπουργός Παιδείας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους κάλεσε σήμερα τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να τερματίσουν τα μέτρα που εξήγγειλαν ως αντίδραση στα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η φετινή σχολική χρονιά άρχισε ομαλά, εντούτοις «τις τελευταίες μέρες λόγω της εξαγγελίας των μέτρων της ΟΕΛΜΕΚ έχει παρατηρηθεί μια έντονη αναστάτωση, θα έλεγα δικαιολογημένα, εκ μέρους μαθητών και γονιών».
Απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση στις εκπαιδευτικές οργανώσεις «να ξανασκεφτούν και να ξαναμελετήσουν τα μέτρα τα οποία στην ουσία στρέφονται εναντίον των ίδιων των μαθητών και της ομαλής λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
Σε ότι αφορά στις αντιδράσεις των μαθητών, ο Υπουργός εξέφρασε μεν κατανόηση, ωστόσο, επέκρινε το γεγονός ότι ορισμένοι μαθητές βγήκαν εκτός των σχολικών μονάδων.

Τα μέτρα της ΟΕΛΜΕΚ

Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ, οι καθηγητές θα ασχολούνται πλέον μόνο με τη διδασκαλία των μαθημάτων, απέχοντας από τις υπόλοιπες εξωδιδακτικές δραστηριότητες των σχολείων. Η απόφαση για αποχή απ’ όλα -εκτός από το μάθημα στην τάξη- λήφθηκε από το ΚΔΣ της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εκπαιδευτικών, την ΟΕΛΜΕΚ, το οποίο ανασκόπησε και αξιολόγησε τα μέτρα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε αποφασίσει η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της οργάνωσης το Σεπτέμβρη.

Τα μέτρα και οι απεργιακές κινητοποιήσεις λήφθηκαν ως διαμαρτυρία για τα οικονομικά μέτρα που προβλέπονται στο δεύτερο πακέτο (μείωση των κλιμάκων νεοεισερχομένων εκπαιδευτικών κατά 10%, παγοποίηση της ΑΤΑ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές που αφήνουν τους εκπαιδευτικούς εκτός) και για τις περικοπές στη δημόσια παιδεία, με ουσιαστικότερη τη μείωση θέσεων των συμβασιούχων / εκτάκτων κατά 200 θέσεις.

Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ 10/10/2011

-------------------------

Απεργία μαθητών εναντία στην ΟΕΛΜΕΚ

Ανεπίσημη απεργία διοργανώνουν σήμερα οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο αντιδρώντας έτσι στα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η οργάνωση των λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, ΟΕΛΜΕΚ, η οποία αντιδρά στα οικονομικά μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση για εξυγίανση της οικονομίας.

Οι μαθητές οργανώνουν την σημερινή απεργία μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η αντίδραση τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν με τη μη παρουσία τους στις εκδρομές, τις γιορτές και άλλες σχολικές δραστηριότητες και διαδηλώσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«ΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ! Η ΟΕΛΜΕΚ μας έκοψε εκδρομές, συνάντηση ομίλων, γιορτές, εκδηλώσεις, παρελάσεις κτλ… Είναι στο χέρι μας να πούμε ΟΧΙ στις αποφάσεις και τα μέτρα τους!!! ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ!!!»

Η Ελένη Σεμελίδου Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ σε δηλώσεις της στο Sigmalive είπε πως η απεργία εκ μέρους των μαθητών είναι αδικαιολόγητη και σίγουρα όχι προς συμφέρον τους.

«Οι μαθητές θα έπρεπε να συμπορεύονται με τους εκπαιδευτικούς. Τα μέτρα επηρεάζουν τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς που αποτελούν τους μελλοντικούς εν δυνάμει υπάλληλους οι οποίοι θα αποτελούν την γενιά των 1000 ευρώ.»

Η Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ δήλωσε επίσης πως τα προειδοποιητικά μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν σκοπό να χτυπήσουν τους μαθητές.

«Αν οι μαθητές ήξεραν πραγματικά τα κίνητρα της ΟΕΛΜΕΚ θα υποστήριζαν τους εκπαιδευτικούς και δεν θα κατέρχονταν σε απεργία.»

Την ίδια ώρα η Ελένη Σεμελίδου διευκρινίζει πως τα μέτρα είναι προειδοποιητικά και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κατά πόσο θα εφαρμοστούν.

sigmalive 10/10/2011

------------------------

Οι Καθηγητές βρήκαν τον δάσκαλό τους....

Οι μαθητές δεν μπήκαν τις τάξεις και φώναζαν «Κάτω η χούντα της ΟΕΛΜΕΚ» και «Κάτω τα χέρια από την Παιδεία» - Εκκληση του Υπουργού Παιδείας στις εκπαιδευτικές οργανώσεις να τερματίσουν τα μέτρα.

Ολοήμερη αποχή από τα μαθήματα πραγματοποίησαν χθες μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, αντιδρώντας στην απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να απέχει απ’ όλες τις εξωδιδαχτικές δραστηριότητες, ως μέτρο αντίδρασης στα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Το πρωί, οι μαθητές δεν μπήκαν στις αίθουσες διδασκαλίας, εκφράζοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στην απόφαση των καθηγητών. Κατά τη διάρκεια της αποχής ακούστηκαν συνθήματα όπως «Κάτω η χούντα της ΟΕΛΜΕΚ» και «Κάτω τα χέρια από την Παιδεία».

Ταυτόχρονα, προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σε περίπτωση που η εκπαιδευτική κοινότητα υλοποιήσει τις αποφάσεις της ΟΕΛΜΕΚ.

Η αποχή των μαθητών από τα μαθήματα οργανώθηκε μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Η ΟΕΛΜΕΚ αντέδρασε έντονα για τις εκδηλώσεις των μαθητών, αποδίδοντες τες σε παραπλάνηση, κατηγορώντας τους οργανωμένους γονείς και άλλους φορείς ότι κακώς αντέδρασαν στα μέτρα που είχεν εξαγγείλει η ΟΕΛΜΕΚ.
Από την άλλη ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης ενώ κάκισε την ενέργεια των μαθητών, τόνισε ότι από τα 22 μέτρα που εξήγγειλεν η ΟΕΛΜΕΚ για να υποστηρίξει τα αιτήματα των καθηγητών τα 14 θυματοποιούν τα παιδιά.
Ο Υπουργός Παιδείας, εν τω μεταξύ, κάλεσε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να τερματίσουν τα μέτρα που εξήγγειλαν ως αντίδραση στα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η φετινή σχολική χρονιά άρχισε ομαλά, εντούτοις «τις τελευταίες μέρες λόγω της εξαγγελίας των μέτρων της ΟΕΛΜΕΚ έχει παρατηρηθεί μια έντονη αναστάτωση, θα έλεγα δικαιολογημένα, εκ μέρους μαθητών και γονιών».

Απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση στις εκπαιδευτικές οργανώσεις «να ξανασκεφτούν και να ξαναμελετήσουν τα μέτρα τα οποία στην ουσία στρέφονται εναντίον των ίδιων των μαθητών και της ομαλής λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Σημείωσε ότι «τα παιδιά έχουν δικαίωμα και να διαμαρτύρονται και να ζητούν το καλύτερο για τους εαυτούς τους διότι όπως έχω τονίσει από την αρχή βρίσκονται στο κέντρο της κάθε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της όλης διαδικασίας».

η εφημερίδα 10/10/2011

http://www.iefimerida.com.cy

-------------------------

Διαμαρτυρίες κατά ΟΕΛΜΕΚ
Οργή μαθητών και στη Λεμεσό

Σε αυθόρμητη αποχή από τα μαθήματα τους κατήλθαν και στη Λεμεσό μαθητές της μέσης εκπαίδευσης, αντιδρώντας στα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η ΟΕΛΜΕΚ.
Το κίνημα αντίδρασης των μαθητών οργανώθηκε μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Ήδη, από τη δεύτερη περίοδο σε αρκετά σχολεία ορισμένοι μαθητές ορισμένοι μαθητές βγήκαν από τις τάξεις τους και συγκεντρώθηκαν στα προαύλια των σχολείων φωνάζοντας συνθήματα, διαμαρτυρόμενοι γιατί η ΟΕΛΜΕΚ τους έκοψε τις εκδρομές και τις εκδηλώσεις και γιατί, όπως είπαν, έχουν υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα.
Κάποιοι μαθητές υπήρξαν ιδιαιτέρως καυστικοί έναντι των καθηγητών τους, λέγοντας ότι αυτοί κάνουν τις περισσότερες διακοπές απ’ όλους τους εργαζομένους, ενώ και ότι «όλη μέρα πίνουν καφέδες στο σχολείο»… Με το πέρασμα της ώρας συμπαρέσυραν μαζί τους και τους υπόλοιπους συμμαθητές τους.
Παρά τις προειδοποιήσεις των διευθυντών ότι όσοι δεν προσέλθουν στις διδακτικές αίθουσες θα τιμωρηθούν με αποβολή, σε λύκεια όπως του Αγίου Ιωάννη και των Πολεμιδιών δεν διεξήχθησαν μαθήματα για δυο τουλάχιστον ώρες.
Ωστόσο, σε κανέναν σχολείο η αποχή από τα μαθήματα δεν ήταν ολοήμερη, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την αστυνομία, δεν προκλήθηκαν έκτροπα.
Η αποχή από τα μαθήματα περιορίστηκε σε περιφερειακά σχολεία της Λεμεσού, αφού στα δύο κεντρικά λύκεια των Λανιτείων τα μαθήματα διεξήχθησαν κανονικά.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ 11/10/2011

--------------------------

Μπροστά στους δασκάλους

Σε μια εποχή που ο όρος παιδεία έχει λανθασμένα ταυτισθεί με την εκπαίδευση και την απόκτηση τυπικών προσόντων, θα έπρεπε όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, απέχοντας από πράξεις ή ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να ευτελίσουν και την τελευταία δυνατότητα που έχει αυτός ο τόπος για ανόρθωση.
Ξεκινούμε πρώτα από τους εκπαιδευτικούς και τους καλούμε ως κοινωνία να μην στέλνουν λανθασμένα μηνύματα. Και βεβαίως έχουν το δικαίωμα της απεργίας, και βεβαίως μπορούν να προστατέψουν τα εισοδήματα τους. Θα θέλαμε ωστόσο να τους βλέπουμε συχνότερα να προστατεύουν με τις πράξεις και τις ενέργειες τους την πνευματικότητα του λειτουργήματος τους και λιγότερο τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από αυτήν. Σε μια κοινωνία χρησιμοθηρική, που έχει εμποτίσει το κύτταρο της με την ανάγκη απόκτησης υλικών και μόνο αγαθών οι σημερινοί δάσκαλοι καλούνται να κάνουν την παρέμβαση τους.
• Θέλουμε δασκάλους ικανούς να εμπνεύσουν στις νέες γενιές όραμα και ελπίδα.
• Θέλουμε δασκάλους οι οποίοι να κατανικήσουν τον εθνικισμό και το σοβινισμό εμποτίζοντας τους νέους με τα νάματα του παγκόσμιου πολίτη που μας κληροδότησε η ελληνική σκέψη.
• Θέλουμε δασκάλους να εμπνεύσουν τις αξίες της ανοχής και της αλληλεγγύης.
• Θέλουμε δασκάλους οι οποίοι να κατανικήσουν τον εθνικισμό και το σοβινισμό εμποτίζοντας τους νέους με τα νάματα του παγκόσμιου πολίτη που μας κληροδότησε η ελληνική σκέψη.
• Θέλουμε δασκάλους που θα προσφέρουν στους νέους αγωγή, παιδεία και πραγματική μόρφωση.
Από την άλλη βέβαια διάφοροι οικονομικοί παράγοντες και οι σύνδεσμοι γονέων, έχουν θέσει την ομάδα των εκπαιδευτικών στο στόχαστρο μιας άδικης κριτικής παρουσιάζοντας τους περίπου ως αργόσχολους και ακριβοπληρωμένους. Αυτή η εν πολλοίς επιλεκτική κριτική η οποία διαχέεται στα ΜΜΕ κάνει απλώς το έργο των καθηγητών και των δασκάλων πολύ πιο δύσκολο κι αυτό φάνηκε και από τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον όλων συλλήβδην των καθηγητών από τους μαθητές που διαδήλωσαν εναντίον των μέτρων της ΟΕΛΜΕΚ.
Εμείς δεν θεωρούμε καθόλου ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν εύκολο έργο. Ας κοιτάξει εξάλλου ο καθένας στο σπίτι του, ας μελετήσει τη συμπεριφορά των παιδιών του και στη συνέχεια ας κρίνει τους εκπαιδευτικούς. Αν η μέση οικογένεια σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα με την ανατροφή δύο ή τριών παιδιών ας σκεφτούμε όλοι έναν δάσκαλο ο ποίος επί καθημερινής βάσεως από τις 7:30 π.μ. και τη 1!35 μ.μ. ασχολείται με 25 παιδιά!

Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ 12/10/2011

10 Νοε 2011

Μεταξύ Πετσάλνικου και Παπαδήμου...Μεταξύ Πετσάλνικου και Παπαδήμου...

«ΑΘΛΙΟ ΠΑΖΑΡΙ»

Παπαρήγα: Καλά να πάθει ο Καρατζαφέρης

"Μόλις έμαθα ότι ο Καρατζαφέρης έφυγε από το προεδρικό μέγαρο. Καλά να πάθει. Τον έχουν για συγκλολλητική ουσία. Μάλλον δεν του δωσαν κανένα υπουργείο" δήλωσε η ΓΓ του ΚΚΕ, Ακέκα Παπαρήγα, που πληροφορήθηκε τις εξελίξεις την ώρα που μιλούσε σε εκδήλωση.

Οι τελευταίες εξελίξεις με το σχηματισμό της κυβέρνησης δεν αλλάζουν σε τίποτα για τους εργαζόμενους και μπαίνουμε εκ των πραγμάτων σε μια νέα φάση, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση βιομηχανικών εργατών.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ, πριν ακόμη σχηματιστεί η κυβέρνηση, είχε υπογραμμίσει ότι πιο δυνατά και αποφασιστικά ο αγώνας να έχει σαφή στόχο, σαφή γραμμή πάλης κατά της εξουσίας μονοπωλίων.

ΠΑΠΑΡΗΓΑ 09/11 ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ

Αυτό που έχει σημασία τώρα, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, ότι το ΠΑΣΟΚ και η αστική τάξη της χώρας, ξέρουν καλά ότι η κρίση στην ευρωζώνη βαθαίνει, ότι είναι προ των πυλών η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και καταλάβαιναν ότι έπρεπε να σχηματίσουν μια κυβέρνηση με τη ΝΔ, όχι για να είναι πιο ικανή στην διαπραγμάτευση, αλλά για να είναι μία κυβέρνηση ικανή να βάλει στη γωνία το λαό, τώρα που δυναμώνει το λαϊκό κίνημα.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες "ξέρουν ότι πρέπει να προλάβουν πριν το κίνημα μετατραπεί σε χείμαρρο". "Εμείς", πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, "την ονομάσαμε κυβέρνηση μαύρου μετώπου, όχι γιατί το ΠΑΣΟΚ πήγε με τη δεξιά αλλά και γιατί έχει σαν στόχο να τσακίσει λαϊκό κίνημα".

"Απαράδεκτο και κατάπτυστο", χαρακτηρίζει το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, "το άθλιο παζάρι που παίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρης μπροστά στα μάτια του λαού, εκβιάζοντάς τον με πρόσχημα την έκτη δόση" και προσθέτει ότι το ΚΚΕ απαιτεί αμέσως εκλογές και σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ, επαναλαμβάνει ότι "δεν πήγε και ούτε πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία συνάντηση πολιτικών αρχηγών που συζητά ή επικυρώνει τη διαμόρφωση κυβέρνησης για να οδηγήσει δεμένο το λαό στην ανεξέλεγκτη πτώχευση που του φέρνουν".Πάντως ο Κάρολος Παπούλιας είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κατά την οποία ο Γιώργος Καρατζαφέρης τον διαβεβαίωσε ότι θα παραστεί στη σύσκεψη των αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί.Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ο κ. Παπούλιας ζήτησε από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να παραβρεθεί στην σύσκεψη, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης φέρεται να εξέφρασε την ενόχλησή του από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΕΘΝΟΣ.gr 10/11/2011

5 Νοε 2011

Όλοι, πλην ΑΚΕΛ, αξίωσαν παραίτηση Χριστόφια...Συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για την τραγωδία στο Μαρί

Αναδημοσιεύουμε πιο κάτω την ανταπόκριση του ΚΥΠΕ/ΑΠΕ, σχετικά με τη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων της 4ης Νοεμβρίου 2011, με θέμα: «Το πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής σχετικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στο Μαρί».

Όλοι, πλην ΑΚΕΛ, αξιώνουν παραίτηση

Συζητείται σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων το πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής σχετικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στο Μαρί.

Όλα τα κόμματα, εκτός από το ΑΚΕΛ, ζήτησαν την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης θα επιχειρηθεί η έγκριση ψηφίσματος.

Νίκος Αναστασιάδης – ΔΗΣΥ

Μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασίαδης, δήλωσε:

«Ο χώρος της πολιτικής συνολικά αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση: Την αποστασιοποίηση των πολιτών από τα κομματικά δρώμενα.

Αυτό το χάσμα οφείλουμε σταδιακά να το καλύψουμε. Διαμορφώνοντας ένα ρεαλιστικό όραμα που δεν θα αφήνει κανένα πίσω και θα οδηγεί σε ένα ασφαλέστερο μέλλον. Δίνοντας απαντήσεις στις αγωνίες των πολιτών.

Αποφεύγοντας τις αναιτιολόγητες αντιπαραθέσεις. Εμπλουτίζοντας τα κόμματα με σύγχρονες αντιλήψεις. Δημιουργώντας άξονες ενότητας πέρα και πάνω από τις διαφορές μας.

Εάν αυτό πράξουμε, εάν συνειδητοποιήσουμε πως αυτή πλέον είναι η δική μας μεγάλη ευθύνη, θα έχουμε αποδείξει πως έχουμε επιτέλους ακούσει τη δυνατή και καθαρή φωνή των πολιτών. Αυτή την φωνή ελπίζουμε να ακούσουν και ο Πρόεδρος και η ηγεσία του ΑΚΕΛ αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους».

Άντρος Κυπριανού – ΑΚΕΛ

«Τα παραληρήματα και οι λυσσαλέες επιθέσεις το μόνο που θρέφουν είναι το μίσος και το φανατισμό». Αυτό ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

«Πώς είναι δυνατόν απέναντι σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα να ιεραρχούν ορισμένοι ως πρώτη προτεραιότητα να απομακρυνθεί πάση θυσία ο Δημήτρης Χριστόφιας από την Προεδρία; Αν αύριο όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα όχι μόνο δεν επιλυθούν αλλά δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στον τόπο μας, θα συγχωρούσε άραγε ο λαός την τόση ανευθυνότητα;», διερωτήθηκε.

Καταλήγοντας, είπε: «Ο κυπριακός λαός περιμένει από εμάς να χειριστούμε σήμερα το μέλλον. Να δούμε μακριά, ώστε να πετύχουμε επιτέλους να ανοίξουμε δρόμους για υγιή πολιτική ζωή, διαφάνεια, τομές και τον εκσυγχρονισμό του τόπου. Να ανοίξουμε δρόμο για την επανένωση και την ευημερία της Κύπρου μας. Για την επίτευξη αυτών των στόχων το ΑΚΕΛ απλώνει το χέρι του σ΄όλες τις πολιτικές δυνάμεις και καλεί να συστρατευτούμε όλοι στον αγώνα για την Κύπρο και το λαό μας˙ Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι».

Μάριος Καρογιάν – ΔΗΚΟ

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δυστυχώς δεν έκαμε αυτά που έπρεπε να κάμει γι’ αυτό και στα μάτια του κόσμου έπαυσε να θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει τον τόπο μπροστά ή και να δώσει σωστές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν προσθέτοντας ότι ο σημερινός Πρόεδρος, «είτε στεναχωρείται είτε όχι, έπαυσε να χαίρει της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Είναι ένας Πρόεδρος στον οποίο οι πολλοί έπαυσαν να βασίζονται και δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και παραγωγικά» και πρόσθεσε ότι υπό τις περιστάσεις και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Όπως είπε: «Η εθελούσια παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί μέγιστη πολιτική πράξη που θωρακίζει ακόμα περισσότερο τους θεσμούς και την πολιτειακή έννομη τάξη. Είναι η λιγότερο επώδυνη διέξοδος σε ένα καθαρά πολιτικό πρόβλημα. Αποτελεί πράξη πολιτικής ηθικής που διανθίζει το σύντομο πολιτικό βίο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί το κυρίως ζητούμενο δεν είναι άλλο από τη σωτηρία της πατρίδας που συνιστά τον υπέρτατο νόμο».

Γιώργος Βαρνάβα – ΕΔΕΚ

«Κάποιοι σε αυτόν τον τόπο θα πρέπει να καταλάβουν ότι πλέον έχουν χάσει το έρεισμα τους μέσα στο λαό. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν απογοητεύσει τον λαό. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η συμπεριφορά τους οργίζει το λαό.

Γι αυτό, ακόμη και σήμερα, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους ως μια ύστατη επίδειξη ευθιξίας. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατία. Και στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Στη δημοκρατία η παραίτηση δεν είναι πράξη ανευθυνότητας. Είναι πράξη ευθύνης, γενναιοψυχίας και πολιτικής ηθικής. Αναμένουμε από τον Πρόεδρο μια τέτοια πράξη».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα.

Δημήτρης Συλλούρης – ΕΥΡΩΚΟ

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη σημερινή συζήτηση του Πορίσματος του Πόλυ Πολυβίου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί την 11η Ιουλίου 2011.

Από το βήμα της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι «ο κ. Χριστόφιας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδείχθηκε ανεπαρκής και άτολμος. Ιδιαίτερα αποδείχθηκε ανίκανος να διαχειριστεί με επάρκεια ένα θέμα ύψιστης κρατικής ασφάλειας και μέχρι σήμερα, ακόμα και μετά την τραγωδία δείχνει να απουσιάζει από τις εξελίξεις».

Γιώργος Περδίκης – Οικολόγοι

Για προσπάθειες υπόσκαψης της αντικειμενικότητας του πορίσματος του Πόλυ Πολυβίου, εκ μέρους των κυβερνώντων, μίλησε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. Είπε δε ότι η διαδικασία της δημοκρατικής ομαλοποίησης της κατάστασης, ξεκινά με την εθελούσια παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λόγους πολιτικής ευθιξίας.

Η Ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει το πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί.

Ζαχαρίας Κουλίας

Ζητείται η παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια για την τραγωδία στο Μαρί γιατί απέδειξε δια των ενεργειών του ότι ''οι ικανότητες του είναι επικίνδυνες'' και εάν δεν ζητηθεί η παραίτηση, τότε αυτό μας καθιστά ''συνυπεύθυνους των πράξεων και ενεργειών του'', δήλωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.

Ο κ. Κουλίας μιλούσε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η οποία συνέρχεται από το πρωί για να συζητήσει το πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

04/11/2011 - 17:38

-------------------------------------

Το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ (5/11/2011)

-------------------------------------

Δείτε επίσης, από τον χώρο της κυπριακής μπλογκόσφαιρας τη θαυμάσια ανάλυση του "νέου ελληνοκύπριου" για το "όλον περιρρέον πολιτικό κλίμα" των ημερών!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...