5 Μαρ 2012

Ανδρέας Φάντης 1919 - 2012


  
Ανδρέας Φάντης 1919 - 2012

Απεβίωσε στις 3.30 τη Δευτέρα το απόγευμα σε ηλικία 93 ετών ο Ανδρέας Α. Φάντης, ιδρυτικό μέλος του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ.
Ο Ανδρέας Φάντης γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1919 στο Καϊμακλί. Τέλειωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1937, ενώ από νωρίς μπήκε στη βιοπάλη δουλεύοντας ως χτίστης. Το 1938 δουλεύοντας στο χτίσιμο της Αγγλικής Σχολής πήρε μέρος στην κίνηση για την ίδρυση της Συντεχνίας χτιστών και εργατών Λευκωσίας, της οποίας εκλέγηκε Γραμματέας. Το 1939, με την πρώτη νικηφόρα απεργία της Συντεχνίας, καθιερώθηκε το οκτάωρο στην εργασία των χτιστών.
Στην δεύτερη Παγκύπρια Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη το 1941 εκλέγηκε ΓΓ της Παγκύπριας Συντεχνιακής Επιτροπής.
Ο Ανδρέας Φάντης έγινε μέλος του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Τον Απρίλη του 1941 πήρε μέρος στη σύσκεψη της Σκαρίνου, στην οποία ιδρύθηκε το ΑΚΕΛ. Εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Γραμματείας. Διετέλεσε Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, από το 1960 μέχρι το 1986 Βοηθός ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ. Από το 1962 μέχρι το 1977 υπήρξε Διευθυντής της εφημερίδας Χαραυγή. Από το 1970 μέχρι το 1991 υπήρξε Βουλευτής Αμμοχώστου.
Ο Ανδρέας Φάντης απέκτησε τρία παιδιά, τον Ακη, την Αστέρω και τον Τίτο. Λεπτομέρειες για την κηδεία θα ανακοινωθούν αργότερα.
 
Ανακοίνωση ΑΚΕΛ 

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο του Ανδρέα Φάντη, ο οποίος για δεκαετίες υπήρξε ηγετικό στέλεχος του Κόμματος.
Ο Α. Φάντης από το 1938 συνέδεσε τη ζωή του με τους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος και ευρύτερα της Αριστεράς. Υπήρξε ένας από τα ιδρυτικά στελέχη της Παγκύπριας Συντεχνιακής Επιτροπής (ΠΣΕ). Το 1939 έγινε μέλος του ευρισκόμενου στην παρανομία Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου και τον Απρίλη του  1941 πήρε μέρος στη συνέλευση της Σκαρίνου που αποφάσισε την ίδρυση του ΑΚΕΛ.
Όντας μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της 16ης Ιουνίου 1943 του Κόμματος και κατατάχθηκε εθελοντικά στο στρατό για να πολεμήσει ενάντια στον χιτλεροφασισμό. Μετά την αποστράτευση του το 1945 για σύντομο χρονικό διάστημα διετέλεσε Γ.Γ. του Κόμματος.
Τον Δεκέμβρη του 1955 όταν οι αποικιοκράτες έθεσαν εκτός νόμου το ΑΚΕΛ, ο Α. Φάντης διέφυγε τη σύλληψη και υπήρξε ένας από τα στελέχη που οργάνωσαν την δράση του Κόμματος σε συνθήκες παρανομίας.
Ο Α. Φάντης υπηρέτησε το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα από διάφορα πόστα στο συνδικαλιστικό κίνημα, από τη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, του Οργανωτικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, του μέλους του Π.Γ. και της Γραμματείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, του βοηθού Γ.Γ. του Κόμματος,  καθώς και του βουλευτή Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Αριστερά. Από το 1962 μέχρι το 1975 διετέλεσε επίσης  διευθυντής της «Χαραυγής». Για πολλά χρόνια ήταν επικεφαλής του Μορφωτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.
Παρόλο που το 1989 ο Ανδρέας Φάντης έκαμε διαφορετικές επιλογές από το ΑΚΕΛ, εντούτοις συνέχισε να αισθάνεται τον εαυτό του ως αγωνιστή της Αριστεράς. Έγραψε σειρά βιβλίων στα οποία τονίζει τον καθοριστικό  ρόλο τον οποίο διαδραμάτισαν το ΑΚΕΛ η ΠΕΟ και το ευρύτερο Λ. Κίνημα στους απελευθερωτικούς, πολιτικούς και κοινωνικο-οικονομικούς αγώνες του Κυπριακού λαού. Τα βιβλία του Α. Φάντη συνιστούν σημείο αναφοράς για τον κάθε μελετητή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και της ιστορίας του εργατικού κινήματος της πατρίδας μας. Τον περασμένο Μάρτη ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είχε παρουσιάσει το τελευταίο βιβλίο του Α. Φάντη «Τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας - συνοπτική ανασκόπηση της πορείας της Κύπρου 1960-1974».

Πηγή
www.kathimerini.com.cy

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ


------------------------------------------------------


Αναφορά του Διευθυντή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (Κύπρου) 11/3/2012, Ανδρέα Παράσχου

-------------------------------------------------------

ΦΑΝΤΗΣ: Ενήργησα για την ενότητα και εξυγίανση - όχι για τη διάσπαση!
Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Σταύρο Αγγελίδη
Φιλελευθερος 21/1/1990


------------------------------------------------

 Το video της ανάρτησης περιλαμβάνει απόσπασμα συνέντευξης του Ανδρέα Φάντη με θέμα τη Διασκεπτική. Προέρχεται από την εκπομπή του Γιάννη Καρεκλά "Προεκτάσεις", που προβλήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2010 από το ΡΙΚ1.

Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...