6 Ιουν 2012

Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης


Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης

Ενας ευπατρίδης και ακάματος εργάτης της δημοσιογραφίας έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή. Σε ηλικία 70 ετών έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, πρώην Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ/ΜΠΕ,. Τους δύο τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "Αγιοι Ανάργυροι".

Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1942. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Παρακολούθησε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1967 αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του, λόγω της δικτατορίας και να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε από το 1965. Εργάστηκε στην εφημερίδα "Εβδομάδα" (1965-1966) και στη συνέχεια στην Αγγλία, στις εφημερίδες "Κόσμος" (1972-1973) και "Νέα Δημοκρατία" (1973-1974).

Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στην εφημερίδα "Εξόρμηση", της οποίας ήταν αρχισυντάκτης (1978-1982) και Διευθυντής Σύνταξης (1989). Ηταν επίσης ανταποκριτής της κυπριακής εφημερίδας "Τα Νέα" (1974-1987).

Το 1981 διορίστηκε Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, θέση που διατήρησε μέχρι το 1987, οπότε διορίστηκε Πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ. Από τη θέση αυτή παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 1988 και ανέλαβε ως Ειδικός Γραμματέας στην Ειδική Υπηρεσία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Υπουργείου Προεδρίας. Παραιτήθηκε το 1989.

Το 1990 ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση του ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού της Κύπρου "Super FM".

Το 1991 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως Σύμβουλος στις Εκδοτικές Επιχειρήσεις "Χρ. Τεγόπουλος" και ήταν τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων "Ελευθεροτυπία" και "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

Το 1993 διορίστηκε για δεύτερη φορά Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ, θέση που διατήρησε μέχρι το 2004. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του διορίστηκε Σύμβουλος της νέας Γενικής Διεύθυνσης.

Το 1989 επιλέχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (European Institute for the Media). Ηταν μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Οπτικοακουστικών Μέσων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) της Ελλάδας από την ίδρυσή του έως το 2005.

Το 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας "Γιάννος Κρανιδιώτης". Παρακολούθησε δεκάδες διεθνή και ελληνικά συνέδρια, σεμινάρια και εργαστήρια δημοσιογραφίας. Από το 1994 έδινε σειρά διαλέξεων κάθε χρόνο στη Σχολή Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετέφρασε και προσάρμοσε στην ελληνική πραγματικότητα τρία ξένα πανεπιστημιακά εγχειρίδια, δύο αμερικανικά με τίτλους: "Η Τέχνη της Δημοσιογραφίας-1986" και "Η Τέχνη του Ρεπορτάζ-1992" και ένα αγγλικό, με τίτλο "Η Τέχνη της τηλεοπτικής Δημοσιογραφίας-2006". Το 2009 συνέγραψε το βιβλίο "Διεθνή και Εθνικά Πρακτορεία Ειδήσεων".

Κέρδος online 6/6/2012 08:29

Συλλυπητήρια

Η δήλωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου:

«Η απώλεια του Ανδρέα Χριστοδουλίδη γέμισε όλους όσοι τον γνωρίζαμε με βαθειά λύπη.

Η εντιμότητα, το ήθος και η ευγένειά του, χαρακτήρισαν τη μακρά πορεία του στον δύσκολο χώρο της δημοσιογραφίας, τον οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και όραμα.

Και πάντα ενεργός πολίτης, με αντιστασιακή δράση κατά της χούντας και με συνεπή πολιτική παρουσία στους δημοκρατικούς αγώνες ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου.

Πιστός στις δημοκρατικές του αρχές, άφησε το βαθύ αποτύπωμά του σε όλες τις δημόσιες θέσεις που τον έταξε η Πολιτεία. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ΕΡΤ, τη Γραμματεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Υπουργείο Προεδρίας.

Με τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη δώσαμε κοινούς αγώνες, για μια καλύτερη Πατρίδα, για να δούμε την Κύπρο ενωμένη.

Η προσφορά του υπήρξε ανεκτίμητη.

Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Ανδρέα Χριστοδουλίδη:

"Η δημοσιογραφία έχασε έναν πραγματικό λειτουργό της. Η χώρα έχασε έναν ανιδιοτελή πατριώτη. Η προοδευτική παράταξη, στις πιο δύσκολες στιγμές της, έχασε έναν μαχητή των ιδεών της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης έκανε πράξη, με την στάση του, όλες τις αξίες και τις ιδέες, για τις οποίες αγωνίστηκε σε όλη τη ζωή του.

Με τη δημοσιογραφική του παρουσία, με αποκορύφωμα τη θητεία του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απέδειξε ότι η αντικειμενικότητα της δημοσιογραφίας μπορεί να συμβαδίζει με την αγωνιστικότητα για την προάσπιση των συμφερόντων του λαού.

Η χώρα, η δημοσιογραφία, αλλά και η δημοκρατική παράταξη έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο, τον Ανδρέα, που στάθηκε σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα και τη ζωή του όρθιος, γεμάτος καρτερικότητα και αξιοπρέπεια.

Ανδρέα, έφυγες σε μια δύσκολη στιγμή για την πατρίδα και την δημοκρατική παράταξη, αλλά το ήθος και το παράδειγμα ζωής θα μας συντροφεύει πάντα.

Στην οικογένειά του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια."

Συλλυπητήριο μήνυμα στο Γενικό Διευθυντή του ΑΠΕ/ΜΠΕ Ηλία Μάτσικα απέστειλε ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για το θάνατο τα ξημερώματα της Τετάρτης του Ανδρέα Χριστοδουλίδη, πρώην Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ/ΜΠΕ.

«Είναι με μεγάλη θλίψη που ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια προς τη Διοίκηση, τη Διεύθυνση και το Προσωπικό του ΑΠΕ/ΜΠΕ για το θάνατο του Ανδρέα Χριστοδουλίδη«, αναφέρει το μήνυμα.

Σημείωνει πως «ο χαμός του Ανδρέα είναι μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα και την Κύπρο και ιδιαιτέρως για το ΑΠΕ/ΜΠΕ, για το οποίο ανάλωσε τη ζωή του για πρόοδο και ανάπτυξη. Είναι μεγάλη απώλεια και για το ΚΥΠΕ, το οποίο, επίσης, οφείλει πολλά στον Ανδρέα». Το ΚΥΠΕ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια και προς τη σύζυγο του Ανδρέα Χριστοδουλίδη, Αστέρω.

Δήλωση Προέδρου ΔΣ ΚΥΠΕ για τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη:

Το εγκώμιο του Ανδρέα Χριστοδουλίδη έπλεξε με δήλωσή του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Λάρκος Λάρκου.

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, της Διεύθυνσης και του Προσωπικού του ΚΥΠΕ εκφράζω τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», αναφέρει ο κ. Λάρκου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ ΚΥΠΕ προσθέτει πως «ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης με το ήθος, την εντιμότητα, την εργατικότητα και την επαγγελματική του επάρκεια κόσμησε τη δημοσιογραφία σε όλες τις επάλξεις. Διακρίθηκε σε κάθε τομέα: Στην πολιτική ως Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, στη δημοσιογραφία ως Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ και στο διαχρονικό του αγώνα για την ελεύθερη Κύπρο».

Το ΚΥΠΕ, συνέχισε ο κ. Λάρκου, συνεργάστηκε με το ΑΠΕ στο πιο υψηλό επίπεδο γιατί ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης ήταν πάντα ο συνδετικός κρίκος.

«Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χριστοδουλίδης είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για τους νέους δημοσιογράφους. Με το συνολικό του έργο απέδειξε ότι η δημοσιογραφία παραμένει μια απαιτητική αξία στις σύγχρονες κοινωνίες», καταλήγει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ.

8 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...