18 Σεπ 2012

Ο Γριστόφκιας τζι η Γριστινού (σάτιρα)Ο Γριστόφκιας τζι η Γριστινού (σάτιρα)

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και της Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέθεσε στην κ. Λαγκάρντ τις θέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης και τις «ανησυχίες» του, όπως δήλωσε η Διευθύντρια του ΔΝΤ.
Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε μία ώρα και στην οποία παρέστησαν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκος Δημητριάδης και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και ερωτηθείς αν λήφθηκαν αποφάσεις κατά τη συνάντηση, είπε ότι «η συνάντηση αυτή δεν ήταν συνάντηση για αποφάσεις. Ηταν μια πολύ θερμή συνάντηση πρέπει να πω. Εξηγήσαμε εμείς τις θέσεις μας και τη στρατηγική μας, (Η κα Λαγκάρντ) μάς άκουσε με πολλή προσοχή και θεωρώ ότι έδειξε και πολλή κατανόηση και θα φανούν τα περαιτέρω».Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της κας Λαγκάρντ στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι άκουσε τις ανησυχίες της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «βεβαίως. Εσείς δεν ανησυχείτε;».Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες στην ΕΕ, από τη μια οι τρεις άξονες της ανάπτυξης, της εξυγίανσης και της κοινωνικής συνοχής και από την άλλη η μονόπλευρη πολιτική λιτότητας και σε σχόλιο ότι η κα Λαγκάρντ είναι ο κατ΄ αρχήν εκπρόσωπος της παλιάς πολιτικής και ερωτηθείς αν η Διευθύντρια του ΔΝΤ εμμένει σε αυτή της τη θέση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «γιατί λέμε ότι είναι ο καθ’ αυτόν εκπρόσωπος της παλιάς πολιτικής; Μη ζητάτε να πω πράγματα που δεν είναι της ώρας να πούμε».
Ερωτηθείς πότε θα υπογράψουμε το Μνημόνιο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «όταν είμαστε έτοιμοι».
Ενωρίτερα, η κα Λαγκάρντ εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, μετά τη λήξη της συνάντησης, είπε ότι «μόλις είχα μια πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό μου έδωσε μια καλή ευκαιρία να ακούσω τις ανησυχίες τους. Είχαμε μια ενδελεχή συζήτηση για τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, τις τελευταίες εξελίξεις που επισυνέβησαν στον ευρωπαϊκό χώρο, πρόσφατα στη Φρανκφούρτη και στην Καρλσρούη, και είχαμε επίσης μια καλή παραγωγική συζήτηση για τις συνεχιζόμενες συζητήσεις που αφορούν την Κύπρο».
Στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με την κα Λαγκάρντ παρέστησαν, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης.

Sigmalive, 13 Σεπτεμβρίου 2012

14 Σεπ 2012

Γιάννος Κρανιδιώτης in MemoriamΓιάννος Κρανιδιώτης in Memoriam

Σήμερα κλείνουν 13 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα του Falcon, στις 14 Σεπτέμβρη 1999, κατά το οποίο ό αξέχαστος φίλος Γιάννος Κρανιδιώτης έχασε τη ζωή του.

Το «συντυχ@ννουμε αφιερώνει στη μνήμη του video με σκηνές από τη ζωή του, καθώς και κείμενα, προσωπικές καταθέσεις ανθρώπων, που τον γνώρισαν ή εμπνεύστηκαν από το έργο του.

Το video της ανάρτησης αποτελεί απόσπασμα από την εκπομπή της δημοσιογράφου Έλενας Κατρίτση «Πρόσωπα», αφιερωμένη στο τραγικό δυστύχημα της 14ης του Σεπτέμβρη.

Ολόκληρη την εκπομπή, προερχομένη από το ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ, μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο ένθετο blog του συντυχ@ννουμε, «των κυπρίων οι κοινότητες», που περιλαμβάνει υλικό από τη ζωή και τις δραστηριότητες της κυπριακής παροικίας της Ελλάδας, εξέχον μέλος της οποίας υπήρξε ο αείμνηστος Γιάννος.

Τα κείμενα που επιλέξαμε είναι δύο. Το πρώτο έχει τίτλο «Γιάννο σ’ ευχαριστούμε. Γιάννο μας λείπεις»! και είναι γραμμένο από τον Στράτο Στυλιανίδη Λέκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τόπο aixmi.gr στις 16 /9/2011. Το δεύτερο έχει τον τίτλο «Αναφορά στον Γιάννο Κρανιδιώτη» με συγγραφέα τον Κύπριο δημοσιογράφο Κυριάκο Πιερίδη. Δημοσιεύτηκε στον ΠΟΛΙΤΗ της Κυριακής στις 1/9/2012.

Γιάννο σ’ ευχαριστούμε. Γιάννο μας λείπεις!

aixmi.gr - ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Λίγοι άνθρωποι έχουν το προτέρημα να βλέπουν το μέλλον, λιγότεροι την ικανότητα να προβλέπουν τις πολιτικές εξελίξεις και ακόμη λιγότεροι να σχεδιάζουν βήματα που μένουν στην Ιστορία. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν ο άνθρωπος που συνδύαζε και τα τρία. Ο Γιάννος ήταν προνομιακός συνομιλητής της Ιστορίας. Σχεδίασε και δημιούργησε ένα μέρος της σύγχρονης Ιστορίας του Ελληνισμού με την υπευθυνότητα, την προοδευτική σκέψη και το όραμά του.

Δυστυχώς, δεν έτυχε ποτέ να τον γνωρίσω. Έζησα, όμως, το όραμά του όλα τα βήματα που σχεδίασε και υλοποίησε για να πετύχει το όραμά του. Ήταν ο αρχιτέκτονας της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)· ο άνθρωπος που συνέλαβε και υλοποίησε μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του, βήμα-βήμα όλα τα στάδια που οδηγούσαν στην ένταξη.

Ο Γιάννος ήταν πολιτικός, διπλωμάτης, τεχνοκράτης αλλά και διανοούμενος της πολιτικής. Είχε σπάνιο χάρισμα· δομημένη σκέψη, ουσιαστική τεκμηρίωση των επιχειρημάτων του και ανεκτίμητο διπλωματικό κεφάλαιο. Απέφευγε τους πομπώδεις λόγους και τις αναφορές στα αδικαίωτα αιτήματά μας. Ήταν ευέλικτος, αποφασιστικός, προσηλωμένος και επίμονος σε συγκεκριμένους στόχους. Σχεδίαζε, οριοθετούσε τους στόχους, τις δυνατότητες και τις επιλογές που είχε σε κάθε χρονική συγκυρία. Διεκδικούσε στο πλαίσιο του εφικτού· και του «ανέφικτου» μερικές φορές, όπως έδειξε η Ιστορία.

Ο Γ. Κρανιδιώτης δίδαξε την τέχνη της συνδυαστικής πολιτικής και διπλωματίας. Οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις του ήταν πάντοτε σαφείς και οριοθετημένες. Ήταν οπαδός της ενεργητικής πολιτικής, με προτάσεις για την ικανοποίηση των κοινών συμφερόντων και τη διατήρηση των ισορροπιών. Η συμφωνία της 6ης Μαρτίου 1995 που αποτέλεσε και την αφετηρία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι το 1999, που οριστικοποίησαν στην ουσία την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε, είναι ένα άλλο παράδειγμα. Αυτό ήταν και το τελευταίο έργο του.

Με την πολιτική διορατικότητά του ο Γ. Κρανιδιώτης δεν άλλαξε μόνο τους συσχετισμούς, πέτυχε να αλλάξει τη μοίρα της Κύπρου. Με συστηματικό τρόπο υλοποίησε ένα συγκλονιστικό, και για πολλούς, άπιαστο όνειρο. Οδήγησε την Κύπρο στο πεπρωμένο της, στον ευρωπαϊκό χάρτη. Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε την 1η Μαΐου 2004 είναι το τέλος μιας ιστορικής διαδρομής, της δικής του διαδρομής στην Κυπριακή και Ευρωπαϊκή Ιστορία.

Η τέχνη της άσκησης εξωτερικής πολιτικής από το Γ. Κρανιδιώτη πρέπει να διδάσκεται στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι ιδέες και το έργο του καθιέρωσαν διπλωματική σχολή που φέρει το όνομά του. Ήταν άριστος γνώστης των εθνικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων. Δεν περίμενε τα γεγονότα. Με την εξαιρετική διεισδυτική ικανότητά του δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξει την επίλυση των προβλημάτων. Ήταν επιτελικός και εξωστρεφής, εξοπλισμένος με ιώβεια υπομονή, δάσκαλος της τέχνης της βολιδοσκόπησης των προθέσεων. Έλεγε, ενάμισι χρόνο πριν μας αφήσει: «Η εξωστρεφής αντίληψη της διεθνούς πολιτικής είναι αυτή που οδηγεί στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας. Δημιουργεί συμμαχίες, ταύτιση συμφερόντων και επιτρέπει πιο αποτελεσματικά και αξιόπιστα την προώθηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής».

Δυστυχώς δεν συνάντησα ποτέ το Γ. Κρανιδιώτη, στα 52 χρόνια που έμεινε στη ζωή. Έζησα, όμως, όλες τις δυνατές συγκινήσεις που προσέφερε στην Ιστορία. Έζησα όλες τις διαδρομές που σχεδίασε και δίδαξε για το πώς κερδίζονται οι μάχες στο πεδίο της πολιτικής και της διπλωματίας. Έζησα το πρώτο όνειρο: την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Αν ήταν σήμερα μαζί μας, είμαι σίγουρος πως θα ζούσα(με) και το δεύτερο όνειρο: την επανένωση της Κύπρου.

*Ο Στράτος Στυλιανίδης είναι Λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

-----------------------------------------------

Κυριάκου Πιερίδη
Αναφορά στον Γιάννο Κρανιδιώτη


------------------------------------------------

Δείτε επίσης το αφιερώμα:

«Γιάννος Κρανιδιώτης : τρεις αναφορές του στην Κυπριακή ιστορία» (συντυχ@ννουμε 18 Σεπτεμβρίου 2010).

10 Σεπ 2012

"Δεν έχουν όραμα για τον τόπο"


Οι πολιτικοί ενδιαφέρονται μόνο για την καρέκλα και τις μίζες

Ξεσπάθωσε κατά των πολιτικών του τόπου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυστόστομος, ο οποίος τους καταφέρθηκε εναντίον τους με σκληρά λόγια και τόνισε πως η Εκκλησία δεν θα στηρίξει κανένα υποψήφιο στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως οι πολιτικοί ενδιαφέρονται μόνο για την καρέκλα και τις μίζες, και πως δεν έχουν όραμα για αυτό τον τόπο και τον λαό, για αυτό και το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Διευκρίνισε όμως ότι δεν αναφέρεται σε όλους τους πολιτικούς, αλλά τους περισσότερους.

7 Σεπτέμβριου 2012 από Alitheia Online

Και το σχόλιο του «συνήγορου του διαβόλου στον ΠΟΛΙΤΗ της Κυριακής

Συγκλονιστικός την Παρασκευή το μεσημέρι στο ΡΙΚ ο Αρχιεπίσκοπος:

«Οι περισσότεροι πολιτικοί δεν έχουν όραμα για αυτόν τον τόπο και τον λαό. Είμαι φοβερά απογοητευμένος με τη στάση τους. Ενδιαφέρονται για τις μίζες και τις καρέκλες τους.». Τα λόγια του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα αφού απέδειξε πως ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για «τις καρέκλες» και έχει «όραμα « για τον τόπο και τον λαό. Με 8% τράβηξε την καρέκλα από τον Αθανάσιο και τον Νικηφόρο και στρογγυλοκάθισε στον θρόνο. Υποσχέθηκε ότι μετά τα πέντε χρόνια θα παραιτηθεί, αλλά δεν τον αφήνει το «όραμα» του. Μακαριότατε, άσε κανέναν άλλο να κάνει μαθήματα από άμβωνος.

ΠΟΛΙΤΗΣ της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...