27 Μαΐ 2010

Παρουσίαση βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη στην Αθήνα

ΔΥΟ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 1ο Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)
ΔΥΟ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ 2ο Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ)ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ: «ΔΥΟ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ»

Η περίοδος 1967-1970 είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες της νεότερης κυπριακής ιστορίας. Κύριοι σταθμοί της περιόδου ήταν η κρίση στο τουρκοκυπριακό χωριό Κοφίνου, τον Νοέμβριο του 1967, που είχε ως συνέπεια την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο.Η συνεργασία του υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Πολύκαρπου Γιωρκάτζη με τον Αλέκο Παναγούλη στην απόπειρα του τελευταίου να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο και η παραίτηση του πρώτου από το αξίωμά του. Η σύγκρουση του Γιωρκάτζη με τον Μακάριο και η συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Κύπρου, σε συνεργασία με Έλληνες αξιωματικούς. Και τέλος η δολοφονία του Γιωρκάτζη από τους ίδιους τους συνεργάτες του. Αυτές οι δύο απόπειρες και η μια δολοφονία συνθέτουν όλο το σκηνικό της υπό επισκόπηση περιόδου.
Το βιβλίο ρίχνει άπλετο φως στο παρασκήνιο των μεγάλων αυτών γεγονότων. Στηριγμένο σε έγγραφα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, περπατά τους αναγνώστες στις διαδρομές μιας πρωτοφανούς στη σύλληψη και την εκτέλεση συνωμοσίας, στο επίκεντρο της οποίας ήταν οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο της εξουσίας στο εσωτερικό της ελληνικής χούντας με πρόσχημα τον αγώνα για εθνική ολοκλήρωση της Κύπρου.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

-----------------------------------------------------------

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ PUBLIC ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010


Ο Κύπριος αγωνιστής δημοσιογράφος και ιστοριογράφος Μακάριος Δρουσιώτης αποτελεί καιρό τώρα στόχο των απανταχού εθνικιστών τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Όσοι διαβάζουν τα άρθρα και τα βιβλία του εύκολα αντιλαμβάνονται το γιατί. Ο αποκαλυπτικός του λόγος αποτελεί μοναδικό παράδειγμα σοβαρής ερευνητικής δουλειάς με στόχο την Ιστορική Αλήθεια. Ένα σκοπό που ο συγγραφέας κατάφερε να υπηρετήσει με συνέπεια σ’ όλες τις κρίσιμες ώρες που πέρασε η Κύπρος, είτε πρόκειται για την περίοδο της πρώτης ΕΟΚΑ, ( «ΕΟΚΑ η σκοτεινή όψη») είτε για τη διακοινοτική διαμάχη του 1963-64 («Η πρώτη διχοτόμηση»), είτε για τα αλήστου μνήμης γεγονότα της πρώτης δεκαετίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ( «Η εισβολή της Χούντας στην Κύπρο», «ΕΟΚΑ Β΄ & CIA», «Δύο απόπειρες και μια δολοφονία» κ. ά.).
Σημαντικός επίσης υπήρξε ο δημοσιογραφικός του αγώνας κατά την περίοδο του Δημοψηφίσματος (2004) στα πλαίσια της γνωστής «περιρρέουσας» του Τάσσου Παπαδόπουλου, και των παλινωδιών της κυπριακής αριστεράς. Δεχόμενος κάθε είδους πυρά που εκτόξευε ανεξέλεγκτα επί δικαίων και αδίκων η εθνικιστική υστερία των ημερών, τότε που «κανένας δεν άκουε κανένα» (λόγια του Χριστόφια στο ντοκιμαντέρ το «Δηλητήριο» ), ο Δρουσιώτης παρέμενε το σταθερό σημείο αναφοράς των δυνάμεων της «επανένωσης».
Η ίδια αγωνιστική προσφορά πιστοποιείται έκτοτε καθημερινά με την αποκαλυπτική, τις πλείστες φορές, αρθρογραφία του στην κυπριακή εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» καθώς και στην Αθηναϊκή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Μέσω της τελευταίας μάλιστα εκπλήσσει συχνά τους Έλληνες αναγνώστες του σχετικά με τα τεκταινόμενα, από μια άλλη μη συνηθισμένη σ’ αυτούς σκοπιά, στο κυπριακό.
Τις μέρες αυτές ο Δρουσιώτης βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της κυπριακής δημοσιότητας μετά την επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων καταγγελία του για τη λασπολογία και τις τρομοκρατικές απειλές που δέχτηκε κατά της ζωής του, μέσω του διαδικτύου (Blog Christofias Watch). Προκαλεί κυριολεκτικά μελαγχολία αν όχι οργή ο τρόπος αντίδρασης των κυπριακών ΜΜΕ, των πολιτικών κομμάτων, της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ , αλλά και ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας με την έντονη φοβία και εσωστρέφεια της. Τα αντανακλαστικά που επέδειξαν απέναντι σ’ ένα συμπολίτη τους που βλέπει να κινδυνεύει ακόμη και η ζωή του υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του να εκφράζεται ελεύθερα, έστω και αν γίνεται δυσάρεστος, όχι απλώς δεν τους τιμά αλλά αντίθετα τους εκθέτει ανεπανόρθωτα.
Μια παρόμοια περίπτωση ενοχλητικής για την αλήθεια της δημοσιογραφική έρευνα είναι και οι θέσεις που προβάλει ο Δρουσιώτης στο ζήτημα των σχέσεων Γιωρκάτζη – Παναγούλη, όπως αυτές αποκαλύπτονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ΔΥΟ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ που παρουσιάζεται στο βίντεο της παρούσας ανάρτησης. Την φορά αυτή τα βέλη της αρνητικής κριτικής προέρχονται από την Ελλάδα με πρωταγωνιστές τους συναγωνιστές και φίλους του Αλέκου Παναγούλη κατά την απόπειρα της Τυραννοκτονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Θεωρώντας τις τεκμηριωμένες αποκαλύψεις του συγγραφέα ως μια ενέργεια σπίλωσης της αντιστασιακής δράσης του ήρωα, στρέφονται με απροκάλυπτο μένος κατά του βιβλίου ζητώντας ετσιθελικά από το συγγραφέα του να «πάρει πίσω» τα όσα γράφει !! Σημείο κι αυτό των καιρών μας!
Το βίντεο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει την παρουσίαση του βιβλίου* από τους Τάκη Χατζηδημητρίου (πρόεδρο της επιτροπής για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα) και την καθηγήτρια ιστορικό Σία Αναγνωστοπούλου. Το δεύτερο μέρος μας προβάλει το διάλογο που ακολούθησε της παρουσίασης, που δυστυχώς κατέληξε σε μια έντονη ανταλλαγή διαξιφισμών μεταξύ των «υπερασπιστών» της μνήμης του Παναγούλη (Λ. Βερυβάκης, Ν. Νικολαϊδης, Άρης Πάνου, Στ. Παναγούλης) και του συγγραφέα.

---------------------------------------------------------
*Η παρουσίαση έλαβε χώρα στους χώρους του βιβλιοπωλείου Public στο Σύνταγμα, στις 4 Φεβρουαρίου 2010. Αρχική ημερομηνία για την παρουσίαση ορίστηκε η 7η Δεκεμβρίου 2009. Η αναβολή της οφείλετο στον αποκλεισμό της περιοχής της Πλατείας Συντάγματος από αστυνομικές δυνάμεις, λόγω των διαδηλώσεων για την πρώτη επέτειο της δολοφονίας (6/12/2008) του δεκαπεντάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στην αναβληθείσα αυτή παρουσίαση το πάνελ των εισηγητών το αποτελούσαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Χρήστος Ροζάκης πρώτος αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου και η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη. Η τελευταία προοριζόταν και για το συντονισμό της εκδήλωσης της 4ης Φεβρουαρίου αλλά για λόγους υγείας αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή από το συνάδελφο της Ριχάρδο Σωμερίτη. Την εκδήλωση μεταξύ των άλλων παρακολούθησε και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος ο οποίος λίγο αργότερα, στον ίδιο χώρο, πήρε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον Μακάριο Δρουσιώτη την οποία πρόβαλε το κρατικό κανάλι (ΕΤ1), στα πλαίσια της εκπομπής «ΕΞΙΣΤΟΡΕΙΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΕΙΝ».

--------------------------------------------------

Για όσους ενδιαφέρονται να κατατοπιστούν καλύτερα για το συγγραφέα, το βιβλίο και τη διαμάχη που αυτό προκάλεσε μπορούν να ανατρέξουν στις πιο κάτω επιλογές άρθρων που παραθέτουμε.

1. Τα ρεπορτάζ για την εκδήλωση

2. Παρουσίαση και κριτική του βιβλίου από τον κυπριακό και αθηναϊκό τύπο

3. Λασπολογία και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Μακάριου Δρουσιώτη

4. Οι «υπερασπιστές» του Αλέκου Παναγούλη

5. Αναφορές για τη δράση του Παναγούλη στην Κύπρο και άλλα συναφή…

---------------------------------------------------------

Δείτε επίσης από το site του συγγραφέα τους πιο κάτω συνδέσμους που αφορούν αποκλειστικά το βιβλίο

Είπαν ή έγραψαν

Το ίδρυμα Πολύκαρπος Γιωρκάτζιης, ο Μακάριος Δρουσιώτης και ο Φασισμός

Ας το χωνέψουν, επιτέλους

Κριτικές

Δυο Μακάριοι και μια χιλιάδα φυγόστρατοι

Δύο απόπειρες, μία δολοφονία και οι αλήθειες των άλλων

Στον πόλεμο δεν υπάρχει φιλανθρωπία

Ένα συγκλονιστικό αφήγημα

Δύο Μακάριοι και μια Χούντα

Παρακράτος χωρίς κράτος

Κόλαφος στις χοντρές παρειές των ψευδολογιών

Ντοκουμέντα για το δολοφόνο του Γιωρκάτζη

5 σχόλια:

 1. Αντώνη μου καλησπέρα.
  Πολύ καλή η σκέψη σου να βιντεοσκοπήσεις την παρουσίαση του βιβλίου, ώστε να μπορέσουμε να τη δούμε κι εμείς που δεν είμασταν παρόντες.
  Το βιβλίο το διάβασα, μου άρεσε πολύ, έγραψα μάλιστα γι' αυτό και μια σχετική ανάρτηση (βλέπε εδώ ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. coach outlet, http://www.coachoutletstoreonline.in.net/
  louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbag.us/
  tiffany and co jewelry, http://www.tiffanyandco.in.net/
  cheap michael kors handbags, http://www.cheapmichaelkorshandbag.in.net/
  kobe 9, http://www.kobe9elite.us.com/
  michael kors outlet, http://www.michaelkors-outlets.us.com/
  soccer jerseys, http://www.cheapsoccerjersey.net/
  ugg boots, http://www.uggboot.com.co/
  mcm outlet, http://www.mcm.in.net/
  oakley sunglasses wholesale, http://www.oakleysunglasseswholesale.us.com/
  replica handbags, http://www.replicahandbag.us.com/
  air jordan 13, http://www.airjordan13s.com/
  ray ban sunglasses, http://www.ray-bansunglasses.eu.com/
  ugg uk, http://www.cheapuggboots.me.uk/
  ghd hair straighteners, http://www.ghdhairstraightenerssale.co.uk/
  ralph lauren outlet, http://www.ralphlaurenoutlet.in.net/
  nike outlet store, http://www.nikeoutletstore.us/
  prada outlet, http://www.pradaoutlet.us/
  air max 2014, http://www.airmax2014.net/
  cheap snapbacks, http://www.cheapsnapbacks.us.com/
  cheap nfl jerseys, http://www.cheap-nfljersey.us.com/
  kobe shoes, http://www.kobeshoes.us/
  cai2015928

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...