5 Ιουν 2008

Η αγωνία και η αποφασιστικότητα του Προέδρου Χριστόφια



Η αγωνία και η αποφασιστικότητα του Προέδρου Χριστόφια

Πολλά έχουν λεχθεί το τελευταίο διάστημα για τους πρόσφατους χειρισμούς στο κυπριακό. Αφορμή η συνάντηση των ηγετών των κοινοτήτων Χριστόφια – Ταλάτ στις 23 του Μάη και το κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη αμέσως μετά και το οποίο όριζε τις παραμέτρους της λύσης (Διζωνική Ομοσπονδία, συνεταιρισμός κλπ). Το έναυσμα της αντιπαράθεσης θα δώσει με προσωπική παρέμβαση ο τέως πρόεδρος, Με τη γνωστή τακτική που συνήθως ακολουθεί, ως επαΐων του κυπριακού, θα καταφερθεί κατά του Προέδρου Χριστόφια αμφισβητώντας τους χειρισμούς του. Καταφεύγοντας σε μια σειρά νομικίστικων επιχειρημάτων θα προσπαθήσει να κλονίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ως προς την επάρκεια του νέου Προέδρου να καταστεί ικανός να προβλέψει ή και να υπερβεί τις διαπραγματευτικές παγίδες του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και της Τουρκίας, δεσμευόμενος πάνω σε θέσεις μέχρι στιγμής απαράδεκτες , όπως ο ίδιος ισχυρίζεται και ερμηνεύει για την Ε/Κ πλευρά. Το μόνο που κατάφερε ωστόσο ήταν να προκαλέσει την οργή του Προέδρου, αλλά και την έκφραση της πικρίας του. Ένα συναίσθημα που ο Άντρος Κυπριανού θα τονίσει, τις αμέσως επόμενες μέρες , ότι διακατέχει ολόκληρη την ηγεσία του ΑΚΕΛ όταν στο πρόσφατο παρελθόν, αντίθετα με την τακτική που ακολουθεί ο τέως πρόεδρος απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, υποστήριξε σθεναρά τις θέσεις και τους χειρισμούς του με μεγάλο κόστος για την ενότητα και τη συνοχή του κόμματος.
Το γάντι της αντιπαράθεσης θα σηκώσουν στη συνέχεια οι γνωστοί κύκλοι του απορριπτισμού, μέσα και έξω από την κυβέρνηση. ΔΗΚΟ. ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩ.ΚΟ Εκκλησία κλπ θα εκφράσουν τους «φόβους» τους για το ακούσιο σύρσιμο μας στις συνομιλίες κάτω από την πίεση των ξένων με σκοπό την ένδειξη επίπλαστης προόδου. Όλοι μάλιστα , με προεξάρχοντα τον τέως ( που με τις πρόσφατες ενέργειες του φαίνεται να μην αποδέχεται τον όρο αυτό που του απέδωσε ο λαός στις εκλογές), θα προεξοφλήσουν ένα νέο ναυάγιο που θα χρεωθεί από τον διεθνή παράγοντα στην πλευρά μας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σαν καλός παίκτης των εσωτερικών μας πολιτικών πραγμάτων, δε «μάσησε». Αντίθετα πέρασε στην αντεπίθεση, με εμπεριστατωμένη απάντηση στα επιχειρήματα των αντιπάλων του, με προειδοποιήσεις προς την Τουρκία και τους ξένους για την αμετακίνητη προσήλωση του στις αρχές της λύσης, αλλά και το ξεκαθάρισμα προς τη μεριά της συμπολίτευσης για την ανοχή που θα επιδείξει απέναντι στην αμφισβήτηση της πολιτικής του. Αξιοσημείωτη θεωρείται η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΔΗΣΥ), που δείχνει συνέπεια στις προεκλογικές της υποσχέσεις, καθώς και υπευθυνότητα απέναντι στις κρίσιμες στιγμές που περνά η Κύπρος, αποφεύγοντας τη φτηνή και εφήμερη κριτική.

Το βίντεο της ανάρτησης περιλαμβάνει σύντομες δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια που έκανε αμέσως μετά τη συνεδρίαση που συγκάλεσε μαζί με τα μέλη των Τεχνικών Επιτροπών με σκοπό την εξαγγελία σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όπως προβλέπει και η συνάντηση της 23ης Μαΐου.

-------------------------------------

ΠΗΓΗ: ΡΙΚ. Εκπομπή "Επτά Μέρες Κύπρος" 31 Μάη 2008

-------------------------------------

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ :

Συνέντευξη του τέως Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου

στην εφημερίδα "Ο Φιλελευθερος" 1η και 2α Ιούνη 2008. Ένθετο blog "Κύπρια Έπη"

Δημοσιεύματα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ της Κυριακής (8 Ιούνη 2008)
Γιάννη Η Ιωάννου : Η συνέντευξη του κ. Παπαδόπουλου
Λευτέρη Αδειλίνη: Μεγάλο τεστ για τον Χριστόφια
Χρίστου Χατζήπαπα : Σταθερά κ. Πρόεδρε

------------------------------------

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑ

Blog "Πού σου νέφκω, πού πάεις;" Ανάρτηση
"Η κακόφωνη χορωδία σε νέες παραστάσεις"
- 27 Μάη 2008.
Διαβάστε τον σχετικό διάλογο πατώντας το link των σχολίων.

Δέστε επίσης στο Blog "eshie3i3i" το χιουμοριστικό ποστ
"Ο Μονόλογος του Μώρου"
- 1 Ιούνη 2008.

7 σχόλια:

  1. ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ

    Η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια γέμισε αέρα αισιοδοξίας τον Κυπριακό λαό κι αυτός δεν τον διέψευσε.
    Βήμα Βήμα και πάντα στην σωστή πορεία που οδηγεί στην επανένωση της πατρίδας μας και του λαού της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κτίζει το αύριο για τον Κυπριακό λαό στο σύνολο του.
    Η υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης όπως κατατέθηκε στον λαό μας και πλειοψηφικά έγινε αποδεκτό είναι δέσμευση και συμβόλαιο.
    Όσον αφορά το Κυπριακό όσα κατέθεσε στην προεκλογική περίοδο και όσα εισηγήτο στον τέως πρόεδρο που δεν υλοποιήθηκαν γίνονται σήμερα πράξη.
    Η καλυτέρευση –εξομάλυνση και προώθηση στενότερων ,φιλικότερων και αποτελεσματικότερων σχέσεων με το Λονδίνο είναι μία απ’αυτές.
    Το μνημόνιο συναντίληψης δείχνει επιτελους ότι ένας καλός ηγέτης μπορεί ακόμα και αυτή την Μεγάλη Βρεττανία -παραδοσιακή φίλη της Τουρκίας ελέω ΗΠΑ-να πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσεων του το δίκαιο του αγώνα του και το όραμα του για μια Κύπρο που να ανήκει στους Κυπρίους ανεξάρτητα από φυλή θρησκεία εθνικότητα.
    Γνωστή είναι η μέχρι σήμερα πολιτική της Αγγλίας .Το διαίρει και βασίλευε είναι εφεύρεση της.Ο κακός μας δαίμονας με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να τιθασευτεί. Η πολιτική ευελιξία του Προέδρου της Δημοκρατίας αποδίδει καρπούς.
    Τα όσα συμφωνήθηκαν μπορεί να προταχθούν και η Τουρκία για πρώτη φορά να είναι υποχρεωμένη και με παραίνεση της μεγάλης φίλης της Αγγλίας να κάμει βήματα προόδου στο Κυπριακό.
    Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας φαίνεται να συνειδητοποίησε το αδιέξοδο της πολιτικής της άνευ όρων υποστήριξης της Τουρκίας.
    Δεν μπορεί να υποστηρίζει μια χώρα που παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο
    Και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορεί να ακούει τον σύμμαχο του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ Σαρκοζί να βάλλει συνέχεια κατά της Τουρκίας και να μη το λαμβάνει υπόψη.
    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην προσπάθεια της για ένταξη στην ΕΕ αντί να μειώνονται αυξάνουν και η Αγγλία για να μπορεί να σταθεί δίπλα της επιθυμεί την ελαχιστοποίηση τους. Σ αυτή την συγκυρία η Κύπρος μπορεί να ωφεληθεί και αυτό γίνεται σήμερα.
    Η Αγγλία λαμβάνει υπόψη ότι είμαστε ισότιμα μέλη στην ΕΕ και η υπογραφή μας σε θέματα που την ενδιαφέρουν είναι σημαντική.
    Η θέση της Αγγλίας ως μέλος του Σ.Α της Ε.Ε και ως εγγυήτριας δύναμης είναι βαρύνουσα είτε το θέλουμε είτε όχι γι αυτό και επιβάλλεται οι σχέσεις μας αν δεν είναι φιλικές να μην είναι τουλάχιστο εχθρικές.
    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να πέτυχε να καταστούν και φιλικές.
    Βέβαια κάποιοι μεμψιμοιρούντες θα θυμηθούν διάφορα απλώς και μόνο για να διαφωνήσουν. Θα θυμηθούν το μνημόνιο Αγγλίας –Τουρκίας άσχετα αν σ ότι
    Μας αφορά εξουδεταιρώνεται. Θα θυμηθούν τις αγγλικές βάσεις και άλλα πολλά μπορεί να φθάσουν και μέχρι τις αγχόνες του 55.
    Σημασία έχει το σήμερα και η προοπτική του αύριο. Η δέσμευση της για άσκηση πίεσης στην Τουρκία, , η δέσμευση για επιδίωξη δικοινοτικής Ομοσπονδίας η μη ενίσχυση των κατεχομένων (απ΄ευθείας εμπόριο, αναβαθμιση ,απομόνωση κλπ)
    Είναι σημαντική εξέλιξη και θα πρέπει να την εκμεταλλευθούμε το ταχύτερο δυνατό.
    Σίγουρα ο Πρόεδρος ξέρει τον τρόπο.

    Παντελής Χατζηπαντελης
    Θεσσαλονίκη 060608

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ
    ..ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ
    ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ
    ΚΑΛΗ
    ΛΑΡΚΟΣ ΛΑΡΚΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Αντώνη μου,
    ευτυχώς που έχουμε κι εσένα να μας διαφωτίζει για τις εξελείξεις στο Κυπριακό. Για κακή μας τύχη στις πιο κρίσιμες φάσεις του Κυπριακού στα πράγματα δέσποζε ο Τάσσος. Δεν ξέρω αν η βλάβη που έκανε είναι αναστρέψιμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντώνη,
    Έρχεται καλοκαίρι και αντί ψάρεμα εσύ εκεί, τα μεγάλα σχέδια του Χριστόφια … Του είπα και του ίδιου καλή τύχη αλλά δεν φαίνεται να κατανοεί το θεμελιώδες, ότι δηλαδή δεν έχει να κάνει με τους τουρκοκύπριους αλλά με την Άγκυρα η οποία σε τίποτα δεν μοιάζει με την Οθωμανική Αυτοκρατορία (δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την εθνοκάθαρσή μας, πνευματική ή φυσική, και ήλθε για να φύγει αλλά για να κατακτήσει και εκτοπίσει). Επίσης, ότι χωρίς την ΚΔ οι κύπριοι δεν θα υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Meropi
    Η κατάσταση φαίνεται αναστρέψιμη αυτή τη στιγμή. Θα υπολείπεται δυστυχώς του Ανάν 5,(στο εδαφικό, εποίκους, περιουσίες, ακόμα και στη συνταγματική πτυχή), θα είναι όμως πιο ώριμη η κατάσταση και στις δυο κοινότητες για να αποδεχθούν ( και προπάντων να εφαρμόσουν στην πράξη) τον οδυνηρό συμβιβασμό.... προς αποφυγήν βεβαίως της ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΑΝΤΩΝΗ.
    ΓΥΡΙΣΑ ΠΡΟΧΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ BLOG TA VIDEO.
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟ ΣΠΥΡΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...