1 Απρ 2012

Ο διαμελισμός της Κύπρου: Όταν η εθνοκάθαρση εθεωρείτο πατριωτισμός!




Ο διαμελισμός της Κύπρου: Όταν η εθνοκάθαρση εθεωρείτο πατριωτισμός!

Η δική μας θλίψη για την Κύπρο που χάνεται… με την ευκαιρία της 57ης επετείου από την έναρξη της δράσης της ΕΟΚΑ

Το video της ανάρτησης παρουσιάζει τη μελέτη του κυπριακού παραρτήματος του PRIO (Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για την Ειρήνη) με θέμα: «Την χαρτογράφηση της αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών, ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών ή πολιτικών συγκρούσεων κατά την περίοδο 1956 – 1974. Οι αιτίες και τα αποτελέσματα αυτής της μετακίνησης».

Σκοπός της χρηματοδοτούμενης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τριετούς έρευνας είναι η καλύτερη κατανόηση και η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο θέμα των προσφύγων.

Μια εις βάθος συνέντευξη με τον Τ/Κύπριο  ερευνητή Μεττέ Χατάι σχετικά με το πρόβλημα της προσφυγιάς στην Κύπρο.

Τα ερωτήματα:

  1. Πότε άρχισε στην Κύπρο η αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών;
  2. Η προσφυγοποίηση λέτε, άρχισε το 1956…Τότε ήταν οι πρώτοι πρόσφυγες… ακολούθησε το 1958...
  3. Μπορείτε να μας δώσετε μια ένδειξη για το πόσοι Ε/κύπριοι και πόσοι Τ/κύπριοι ήταν πρόσφυγες  μέχρι το 1960;
  4. Μεταξύ 1960 με 1963 υπήρξε μια ηρεμία και μετά εμφανίστηκε και πάλιν το πρόβλημα…Τα γεγονότα μετά το 1968…Τα γεγονότα μετά την τουρκική εισβολή του 1974… Η ολοκλήρωση της ανταλλαγής μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1975.
  5. Κάναμε μια μεγάλη εισαγωγή, ας περάσουμε στη μελέτη σας. Πώς γεννήθηκε η ιδέα και ποιοι οι στόχοι της μελέτης σας;
  6. Πιστεύετε ότι οι δυο κοινότητες νιώθουν τον πόνο η μια της άλλης; π.χ. οι πρόσφυγες, οι συγγενείς των αγνοουμένων;
Θα επανέλθουμε το συντομότερο στο συγκλονιστικό αυτό θέμα, του διαμελισμού του νησιού μας, με περισσότερα στοιχεία και  αυθεντικά ντοκουμέντα.

------------------------------------------------------

Mete Hatay

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 2 Νοεμβρίου του 1962, όπου ζει τώρα. Πριν ενταχθεί στην ομάδα του Office PRIO Κύπρος, εργάστηκε ως διευθυντής μιας εταιρείας συμβούλων (που παρέχει η παρακολούθηση των ΜΜΕ, της κοινωνικής και εμπορικής έρευνας, δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας της στρατηγικής υπηρεσίες, κυρίως για τους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρος). Από το 1995, διδάσκει ως δάσκαλος μερικής απασχόλησης στο Τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολή, Λευκωσία.
Μεταξύ των ετών 2003-2004 πήρε μέρος του PRIO "Project Δημόσιες Πληροφορίες" για το Σχέδιο Ανάν. Ως μέρος αυτής της εργασίας, ασχολήθηκε με την προετοιμασία και διανομή φυλλαδίων, δημιουργία ιστοσελίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε δημόσια σεμινάρια, διευκόλυνε τις συζητήσεις και παρουσιάσεις σε τοπικά και διεθνή τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Από τον Ιανουάριο 2005, έχει ενταχθεί και πάλι PRIO ως σύμβουλος επικεφαλής ενός προγράμματος για τους μετανάστες και τους εποίκους στην Κύπρος. Πρόσφατη έκθεσή του, πέρα ​​από τους αριθμούς: Μια έρευνα στην πολιτική ολοκλήρωση της τουρκικής «έποικοι» στην Βόρεια Κύπρος είχε δημοσιευθεί ως PRIO Κύπρος έκθεση κέντρο. Mete Hatay υπήρξε ανεξάρτητος συγγραφέας από το 1985. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε διεθνή συνέδρια και γράψει πολλά άρθρα, με κυπριακή πολιτιστική ιστορία, τη μετανάστευση, το Ισλάμ και τις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες στην Κύπρος.

10 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...