28 Αυγ 2009

"ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ"Νιαζί Κιζίλγιουρέκ
"ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ"

Παρουσίαση του βιβλίου του Τ/Κ καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρέκ στην Αθήνα. (Βιβλιοπωλείο "ΙΑΝΟΣ", 9 Απρίλη 2009).

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συλλογή κειμένων τα οποία δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις τα έτη 1994-2003 και πραγματεύεται την πορεία της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την οθωμανική περίοδο μέχρι και την εποχή πριν από το σχέδιο Ανάν, και από την άλλη αναλύει την πολιτική της Τουρκίας στο κυπριακό μέχρι και την άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία.
Το βιβλίο αναλύει το κυπριακό σε μια περίοδο κατά την οποία τόσο για την Τουρκία όσο και για την τουρκοκυπριακή ηγεσία επικρατούσε η πολιτική "Μη λύση είναι λύση". Ως εκ τούτου αποτελεί μια καταγραφή και ένα "ντοκουμέντο" μιας περιόδου στην οποία επικρατούσε το ντενκτασικό δόγμα για τη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου, και η πολιτική που ήθελε τους Τουρκοκύπριους να αρνούνται την Κύπρο ως πατρίδα στο σύνολό της επιδιώκοντας την ενσωμάτωσή τους στον "κόσμο του τουρκικού έθνους".
Σε αυτήν την περίοδο η νοσταλγία για την Κύπρο ως πατρίδα των Τουρκοκύπριων απαγορευόταν και η Τουρκία ασκούσε μια πολιτική με γνώμονα τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της διχοτόμησης.

Δες την παρουσίαση του βιβλίου από την Κύπρια ιστορικό Κωνσταντίνα Ζάνου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (19/9/2009).
Μην υποτιμάμε τους Τουρκοκύπριους 1
Μην υποτιμάμε τους Τουρκοκύπριους 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...