28 Δεκ 2009

Νικόλας Παπαδόπουλος: Δέχομαι Τούρκο έποικο για ΑντιπρόεδροΝικόλας Παπαδόπουλος: Δέχομαι Τούρκο έποικο για Αντιπρόεδρο

Πολιτική θύελλα από τη δήλωση του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ

Στο εδώλιο ο Νικόλας

«Τι σημαίνει αποδέχεται έποικο αντιπρόεδρο;», έριξε το γάντι στον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος - Επίθεση Νικόλα στις εφημερίδες που δημοσίευσαν την επίμαχη δήλωσή του
Πλήρως αξιοποίησαν Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ τo ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στην προχθεσινή μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ.
Ο κ. Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας επισήμανση τού επίσης φιλοξενούμενου στην εκπομπή Τάκη Χατζηγεωργίου, ότι η πρόταση για μόνιμο Ε/Κ πρόεδρο και μόνιμο Τ/Κ αντιπρόεδρο, ο οποίος θα εκλέγεται μόνο από την τ/κ κοινότητα, εγκυμονεί τον κίνδυνο εκλογής εποίκου ως αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντέτεινε ότι θα δεχόταν να είναι έποικος αντιπρόεδρος, αρκεί ο πρόεδρος να είναι μόνιμα Ε/Κ με εκτελεστική εξουσία (σ.σ. αυτούσιος ο διάλογος αναδημοσιεύεται παραπλεύρως).
Χθες, ο αξιωματούχος του ΔΗΚΟ αρνήθηκε ότι αποδέχεται Τούρκο έποικο ως αντιπρόεδρο και προσήψε την κατηγορία της προπαγάνδας στη «Χαραυγή» και στον «Πολίτη» που δημοσίευσαν ρεπορτάζ για το θέμα. Φυσιολογικά, η Κυβέρνηση δεν άφησε τη δήλωση Παπαδόπουλου να πέσει κάτω. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μίλησε χθες για ολίσθημα του Νικόλα Παπαδόπουλου και διερωτήθηκε τι σημαίνει ότι αποδέχεται έποικο. Όπως είπε, ο ίδιος δεν αποδέχεται έποικο, ούτε για πρόεδρο, ούτε για αντιπρόεδρο.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας την αντίδραση Παπαδόπουλου, ο οποίος αρνήθηκε ότι θα αποδεχόταν έποικο ως αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ότι η επίμαχη δήλωση έγινε και είναι καταγεγραμμένη. «Ό,τι και να λέει εκ των υστέρων, δεν μπορεί να την αναιρέσει. Είναι το λιγότερο αντίφαση αυτή η δήλωση. Από τη στιγμή που δηλώνουν από τη μία ότι δεν δέχονται την παραμονή εποίκων στο νησί, διερωτώμαι πώς μπορεί να υποστηρίζει την ίδια στιγμή ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί και αντιπρόεδρο - έποικο», παρατήρησε. Όχι τυχαία έθεσε και το ρητορικό ερώτημα για τις επιθέσεις που θα δεχόταν οποιοσδήποτε άλλος προέβαινε σε μία τέτοια δήλωση και έστειλε μήνυμα ότι αυτό θα πρέπει να μας διδάξει κάτι. Επανέλαβε δε ότι η πλευρά μας δεν πρόκειται να αποδεχθεί έποικο, είτε για πρόεδρο, είτε για αντιπρόεδρο.

Αντεπίθεση Νικόλα

Επίθεση στις εφημερίδες που δημοσίευσαν ρεπορτάζ για την επίμαχη δήλωσή του στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ εξαπέλυσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν επιθυμεί την παραμονή εποίκων στην Κύπρο και σίγουρα δεν προτιμά να δει έποικο σε οποιοδήποτε αξίωμα. «Φαίνεται πως το άγχος και η αγωνία κάποιων να επιβάλουν την εκ περιτροπής προεδρία με εκτελεστική εξουσία και νικώσα ψήφο στον εκάστοτε Τούρκο πρόεδρο ξεπερνούν κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία. Γι΄ αυτό μου αποδίδεται από τις εφημερίδες ΧΑΡΑΥΓΗ και ΠΟΛΙΤΗΣ ο ισχυρισμός ότι ΄προτιμώ έποικο αντιπρόεδρο΄», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ υπογράμμισε ότι ο ίδιος υποστήριξε τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 και της κωδικοποίησης των θέσεων των κομμάτων του 2005, για την επαναφορά της πρότασης για μόνιμο πρόεδρο και αντιπρόεδρο, σε αντιπαραβολή με την πρόταση Χριστόφια «για εκ περιτροπής Τούρκο πρόεδρο με εκτελεστική εξουσία (ο οποίος πρόεδρος θα εκλέγεται με σταθμισμένη δική μας ψήφο, ενώ οι έποικοι θα ψηφίζουν τον δικό μας Ε/Κ πρόεδρο χωρίς στάθμιση)». Χαρακτήρισε επικίνδυνη την πρόταση της εκ περιτροπής προεδρίας, αφού κινδυνεύουμε να έχουμε Τούρκο πρόεδρο με εκτελεστική εξουσία και νικώσα ψήφο και διερωτήθηκε κατά πόσο θα υπήρχε σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία αν είχαμε Τούρκο πρόεδρο με νικώσα ψήφο το 1963 ή το 1974. Στο πλευρό του Νικόλα Παπαδόπουλου τάχθηκε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος συμμετείχε στην επίμαχη συζήτηση στο ΡΙΚ και μίλησε για μια γκεμπελική μέθοδο του ΑΚΕΛ και της «Χαραυγής». Ο Γιαννάκης Ομήρου αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση Παπαδόπουλου και προτίμησε να επαναλάβει την αντίθεση της ΕΔΕΚ με την εκ περιτροπής προεδρία.

--------------------------------------------------------------------------------

Ασπίδα προστασίας στον Νικόλα Παπαδόπουλο ύψωσε το ΔΗΚΟ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώτης Φωτίου, άφησε να νοηθεί ότι το θέμα δημιουργήθηκε από κάποια ΜΜΕ και δημιουργήθηκε εκ του μη όντος. «Τούτο καθίσταται απόλυτα σαφές και από τη σημερινή ξεκάθαρη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος πρόβαλε, κατά τη συζήτηση, τη σταθερή θέση του και θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, εναντίον της εκ περιτροπής προεδρίας», σημείωσε ο κ. Φωτίου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ τόνισε ότι είναι καλά γνωστές οι θέσεις του κόμματος για το θέμα των εποίκων, ενώ επικαλέστηκε και την ξεκάθαρη διαφωνία του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παραμονή πενήντα χιλιάδων εποίκων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΡΜΠΑ

ΠΟΛΙΤΗΣ - 24/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...