13 Ιαν 2011

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ : Λευκωσία


ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - Λευκωσία
Επιμέλεια - Εισαγωγή Κυριάκος Χαραλαμπίδης.
Παρουσίαση του βιβλίου στο "Σπίτι της Κύπρου" στην Αθήνα, στις 2 Δεκεμβρίου 2010.
Για το βιβλίο μιλούν:
Τηλέμαχος Χυτήρης, Ευρυπίδης Γαραντούδης, Βασίλης Γκουρογιάννης
και ο επιμελητής - ανθολόγος του βιβλίου Κυριάκος Χαραλαμπίδης
Παρεμβαίνει:
Ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου
-------------------------------------
"Το μάθημα που λαβαίνεις από τις υποχρεώσεις σου ως ανθολόγου είναι αυτό: η Λευκωσία, μαζί με όλες τις διακλαδώσεις των γενετικών της στοιχείων, δεν αρκεί να ιδωθεί μονάχα οπτικά· επιβάλλεται να νοηθεί και απτικά. Να τη νιώσεις δηλαδή με την αφή, να την αγγίσεις και να την ανασάνεις σαν ρεύμα της ζωής και σαν «γνώση που δεκαπλασιάζει τη θλίψη». Αυτό σημαίνει ότι επωμίζεσαι τη συνείδηση του μεγάλου πόνου, όπως εκείνος εκτυπώνεται στις σελίδες της περιπετειώδους ιστορίας της."
Κυριάκος Χαραλαμπίδης
Ο δημιουργός του βιβλίου συνθέτει το ψυχογράφημα της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης, όπως συχνά αποκαλείται η Λευκωσία, και αναπλάθει τις διάφορες εποχές του βίου της μέσα από στιγμιότυπα που αποτυπώθηκαν σε κείμενα λογοτεχνών, ιστορικών, περιηγητών.
----------------------------------
Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1940.
Ασχολείται με την ποίηση, το δοκίμιο και τη μετάφραση. Σπούδασε Ιστορία – Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θέατρο στην Αθήνα και Ραδιοφωνία στο Μόναχο. Το έργο του έλαβε πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας (Μεθιστορία, 1995) και τρεις φορές το Κρατικό Βραβείο Ποίησης στην Κύπρο. Η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε με το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου του (2003) και με το Βραβείο Μερόπης Οικονόμου για το βιβλίο Θόλος (1989). Η Κυπριακή Δημοκρατία του απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων (2007). Πήρε επίσης το Διεθνές Έπαθλο Καβάφη και το Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας. Μεγάλο μέρος της ποιητικής του εργασίας κυκλοφορεί σε αυτοτελείς εκδόσεις στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα σουηδικά, τα βουλγάρικα και τα αλβανικά.
--------------------------------
Τι έγραψε η κυπριακή εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ (6/12/ 2010),
για την εκδήλωση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...