15 Ιουν 2011

«Το Σπίτι της Συνεργασίας»



Τα εγκαίνια του "Σπιτιού της Συνεργασίας" (6 -9 Μαίου 2011)



Πέντε βίντεο για γνωριμία με το ιστορικό, το σκοπό, και την αποστολή του "Σπιτιού της Συνεργασίας"

«Το Σπίτι της Συνεργασίας»

«Το Σπίτι της Συνεργασίας», όπως ονομάζεται η ιδέα των μελών του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (AHDR), αποτελεί μια προσπάθεια... συνεργασίας, κατανόησης και αλληλοσεβασμού μέσα από την γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού! Το «Σπίτι της Συνεργασίας» ξεκίνησε σαν ιδέα το 2003 όταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ενώθηκαν σε μια ομάδα με ένα και μόνο σκοπό: να αφήσουν στην άκρη τις στάσιμες πολιτικές συνομιλίες για το Κυπριακό και την κατεστημένη άποψη του κόσμου και να προχωρήσουν στην προώθηση της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης.
«Καταλήξαμε στην ιδέα να βρούμε ένα σπίτι στην Πράσινη ζώνη, κάπου ουδέτερα. Αυτό θα είναι το πρώτο διακοινοτικό κτίριο που θα προωθεί την έρευνα και τον διάλογο και τα θέματα που αφορούν την ιστορία», εξηγεί η Χαρά Μακρυγιάννη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας. Μετά το 1974 η περιοχή είχε μετατραπεί σε Νεκρή Ζώνη ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη. Για πρώτη φορά από τότε η περιοχή αυτή ξαναζωντανεύει.
Το «Σπίτι της Συνεργασίας θα διαθέτει βιβλιοθήκη, εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους και γραφεία. Έτσι θα αποτελέσει ένα κοινό σημείο συνάντησης-γεφύρωσης των δύο κοινοτήτων του νησιού, όπου καθηγητές, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και ακτιβιστές θα μπορούν να συναντηθούν και να συζητήσουν την ιστορία και να μάθουνε ο ένας από τον άλλο. «Η διδασκαλία της ιστορίας δεν είναι κάτι στατικό. Για να είναι σε θέση να λάβει την προοπτική των άλλων είναι μια εξέλιξη» τονίζει η κ. Μακρυγιάννη.
Το «Σπίτι της Συνεργασίας» έχει ως στόχους να προωθήσει την ανοικοδόμηση μακροχρόνιων σχέσεων μεταξύ των κατοίκων του νησιού. Να αποτελέσει χώρος συνεργασίας, συνύπαρξης και μετάδοσης της ποικιλομορφίας και ης πολυπλοκότητας της ιστορικής γνώσης. Επιπλέον θα προωθεί την τον σεβασμό και την κατανόηση με απώτερο στόχο να συμβάλει η πρωτοβουλία αυτή στην επανένωση της Κύπρου. Παράλληλα θα βοηθήσει ώστε η «Νεκρή ζώνη» να αποκτήσει ένα νέο σκοπό και ρόλο, κυρίως να μετατραπεί από ένα σύμβολο του διαχωρισμού σε ένα σύμβολο της συνεργασίας.
«Ελπίζουμε πως αυτό το σπίτι θα καταφέρει αυτό που οι πολιτικοί μας δεν κατάφεραν, να φέρουν κοντά τις δύο κοινότητες» λέει ο Γιώργος Ζίσσιμος αρχιτέκτονας του κτιρίου.
Τα εγκαίνια του κτιρίου θα συνοδευτούν από εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν από 6 ως 9 Μαϊου. Οι εορτασμοί θα περιλαμβάνουν ζωντανή μουσική, περιπάτους στην πόλη, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, προβολές, καθώς και συμπόσιο με ομιλητές διακεκριμένους ακαδημαϊκούς!

------------------------------------------

Εγκαινιάστηκε το Σπίτι της Συνεργασίας

Στη σημασία που αποδίδουν τα Ηνωμένα Εθνη στη διαμόρφωση μιας ενημερωμένης και ενεργής κοινωνίας των πολιτών κατά την προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, αναφέρθηκε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του «Σπιτιού της Συνεργασίας», στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός, το πρωί στη Λευκωσία, η κ. Μπατενχαϊμ είπε ότι ο χώρος ο οποίος στοχεύει στη συνεργασία των δύο πλευρών, φιλοδοξεί να καταστεί ζωντανή απόδειξη για το τι είναι εφικτό μέσω της εκπαίδευσης στην Κύπρο.
Πρόσθεσε ότι το «Σπίτι της Συνεργασίας» είναι ένα πρόγραμμα το οποίο προέρχεται από μια ιδέα του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Ερευνας και είπε ότι οι επαφές και οι σχέσεις που θα οικοδομηθούν μέσα από το πρόγραμμα αυτό, θα βοηθήσουν τους Κύπριους να αναπτύξουν διαφορετικές οπτικές, οι οποίες αποτελούν σημαντικό στοιχείο για τη διαρκή ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο.
Το «Σπίτι της Συνεργασίας», είπε η κ. Μπάτενχαϊμ, μέσω της θεσμικής υποστήριξης προς τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, θα παρέχει επίσης ένα κοινό χώρο όπου ερευνητές, ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, καλλιτέχνες και άλλοι από τις δύο κοινότητες και όχι μόνο, θα έρχονται σε επαφή για να μαθαίνουν, να δοκιμάζουν και να μοιράζονται ιδέες.

Χριστόφιας: «Συνδρομή στο όραμα λύσης»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε στην ομιλία του:
«Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή των εγκαινίων του «Σπιτιού της Συνεργασίας», το οποίο έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Δικοινοτικού Ομίλου για τον Ιστορικό Διάλογο και την Έρευνα. Πρόκειται για έναν χώρο οποίος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στο συναπάντημα των Κυπρίων, στην κοινή δημιουργία, στον κοινό προβληματισμό και στον κοινό αγώνα για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.
Οι εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο που εγκαινιάζουμε σήμερα προσφέρουν τη δυνατότητα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και μεμονωμένα πρόσωπα από τις δύο βασικές κοινότητες και όχι μόνο, να δραστηριοποιηθούν, με κύριο στόχο τη συνδρομή τους στην υλοποίηση του οράματος για λύση και επανένωση.
Όπως είναι καλά γνωστό εμείς αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Φυσικά η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει στη λύση του κυπριακού προβλήματος. Η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο απαιτεί την ενεργό εμπλοκή και την πολιτική βούληση και άλλων παραγόντων για να οδηγηθούμε στη λύση. Όμως η επαναπροσέγγιση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να οδηγηθούμε στη λύση και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της λύσης. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που προσωπικά εδώ και πολλές δεκαετίες εργάζομαι προς την κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης και της οικοδόμησης της αναγκαίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οι ευτυχισμένες περίοδοι ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και οι κοινοί αγώνες για ένα καλύτερο αύριο αποτελούν καθοδηγητικό φάρο για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές. Αυτό θα επιτευχθεί με μια σωστή λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει ουσιωδώς την πατρίδα και τον λαό μας.
Θέλω για ακόμη μια φορά να τονίσω ότι παραμένω πλήρως δεσμευμένος και εργάζομαι ακούραστα για την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών. Αυτή είναι και η μόνη λύση που μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον κυπριακό λαό, είναι καταστροφή τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους.
Εργαζόμαστε σκληρά στηριγμένοι στην κοινή βάση που έχουμε συμφωνήσει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πριν την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια αλλά αντίθετα θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του οράματος μας.
Όραμά μας είναι μια ομοσπονδιακή Κύπρος, ελεύθερη και επανενωμένη, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα δημιουργούν και θα ευημερούν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Όραμα μας είναι μια επανενωμένη Κύπρος με χαρακτηριστικά την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργική παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όραμα μας είναι μια επανενωμένη Κύπρος που θα αποτελεί μια πραγματική γέφυρα μεταξύ Μέσης Ανατολής, Βορείου Αφρικής και Ευρώπης. Όραμα μας είναι μια Κύπρος που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην κρίσιμη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω να συγχαρώ τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει αυτό τον χώρο και όλους όσοι στήριξαν οικονομικά και με άλλους τρόπους αυτή την προσπάθεια. Ας αποτελέσει το «Σπίτι της Συνεργασίας» ακόμη ένα λιθαράκι στην προσπάθεια μας για επαναπροσέγγιση, για λύση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.
Αυτό είναι το «Σπίτι της Συνεργασίας». Πρέπει να τονίσω ότι το κοινό μας σπίτι είναι το νησί μας, η Κύπρος. Ελπίζω το συντομότερο να επανενώσουμε το νησί μας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρο τον λαό της Κύπρου, για τα παιδιά και για τα εγγόνια μας.»

Έρογλου: «Σημαντικές αυτές οι προσπάθειες»

Ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο νέος χώρος, συνεισφέροντας σε ένα παραγωγικό διάλογο αναφορικά με την ιστορία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
«Οι προσπάθειες που στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών είναι σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας για μια δίκαιη και βιώσιμη συμφιλίωση στην Κύπρο», είπε ο κ. Ερογλου.
Ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες, δεδομένου ότι γίνονται σεβαστές «η αρχή της ισοτιμίας και οι ευαισθησίες της». Είπε εξάλλου ότι για να καταστεί βιώσιμη η οποιαδήποτε συμφωνία, ο παραγωγικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα είναι αναγκαίος.
Ο κ. Ερογλου στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα βιβλία ιστορίας που διδάσκονται στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά επιμελήθηκε το περιεχόμενο, «με τρόπο ώστε να μην περιέχει εχθρικές αναφορές για τους Ε/κ». Συνεχάρη τέλος τον ΟΙΔΕ, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο του.

Χαιρετισμοί προσκεκλημένων

Τους καλεσμένους στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Συνεργασίας» καλωσόρισαν η Πρόεδρος του ΟΙΔΕ Χαρά Μακρυγιάννη και η Γραμματέας Meltem Onurkan Samani, οι οποίες αναφέρθηκαν στην ιστορική πορεία της ίδρυσης του Ομίλου το 2003 και της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Οπως ανέφερε η κ. Μακρυγιάννη, σκοπός του Ομίλου από το 2007 ήταν να διαμορφώσει έναν χώρο στη νεκρή ζώνη, ο οποίος θα έδινε στην περιοχή έναν νέο ρόλο, μεταμορφώνοντας τον από σύμβολο διαχωρισμού σε σύμβολο συνεργασίας. Η κ. Samani είπε ότι ο νέος χώρος είναι ιδιαίτερος, καθώς συμβολίζει τη διαδικασία και το απότοκο της συνεργασίας, ενώ αποτελεί παράδειγμα του πώς μπορούν να επιτευχθούν μεγάλα επιτεύγματα, ακόμη και σε μέρη τα οποία χωρίζονται από συρματοπλέγματα.
Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Frank Unbancic ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι το «Σπίτι της Συνεργασίας» είναι ένα απτό σύμβολο της φιλίας και της κατανόησης, το οποίο θα δώσει εκ νέου ζωή στη νεκρή ζώνη.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων μίλησε εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας η Πρέσβης Ingrid Schulerud, εκπροσωπώντας το Χρηματοδοτικό Ταμείο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Νορβηγίας, που είναι εκ των μεγάλων δωρητών του έργου. Οπως είπε η κ. Schulerud, το «Σπίτι της Συνεργασίας» απολαμβάνει μεγάλης υποστήριξης, τόσο από τις δύο πλευρές του νησιού, όσο και διεθνώς.
Η Tatiana Milko, εκ μέρους του τομέα Ιστορικής Εκπαίδευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε την υποστήριξη του οργανισμού της προς το πρόγραμμα, καθώς όπως είπε, θεωρούσε πάντοτε ότι η εκπαίδευση είναι σημαντική στοιχείο για τον μετασχηματισμό των συγκρούσεων σε συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας.
Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρέσβης της Σουηδίας Ingemar Lindahl και ο Frank Nohl εκ μέρους του Ελβετού Πρέσβη, οι οποίοι συνεχάρησαν τους συντελεστές του έργου για τη δημιουργία αυτού του δικοινοτικού χώρου συνάντησης.
Το «Σπίτι της Συνεργασίας» αποτελεί ένα εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο του ΟΙΔΕ, το οποίο στεγάζεται σε ένα μέχρι πρόσφατα εγκαταλειμμένο κτήριο στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, εντός της νεκρής ζώνης.
Κύριοι χρηματοδότες του «Σπιτιού της Συνεργασίας» είναι το Χρηματοδοτικό Ταμείο των Χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Νορβηγίας, η Σουηδία, η Ελβετία, η Ολλανδία και αριθμός ατόμων, οργανισμών και αρχών στην Κύπρο και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα στηρίζεται επίσης από τα ΗΕ και τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
06/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...