23 Αυγ 2011

Πουργουρίδης Vs Αρχιεπισκόπου Κύπρου



Η αθέμιτη ανάμειξη του Αρχιεπισκόπου στα πολιτικά πράγματα του τόπου

Στο βίντεο της ανάρτησης βλέπουμε τον εκ Λεμεσού πρώην Βουλευτή (του ΔΗ.ΣΥ.) Χρίστο Πουργουρίδη να δίνει ένα πραγματικό ρεσιτάλ αρχιεπισκοπικής πολεμικής, σχετικά με την αχρείαστη ανάμειξη του Προκαθήμενου της κυπριακής εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Πρόκειται για ένα απόσπασμα από την εκπομπή του Κώστα Γεννάρη «Ανοικτοί Φάκελοι» με τίτλο "Η εκκλησιαστική προδοσία" με αναφορά στο γνωστό εκκλησιαστικό πραξικόπημα των τριών Μητροπολιτών κατά του Μακαρίου (1973). Ο Πουργουρίδης, ένας πολιτικός με βαθιά θρησκευτικότητα και σεβασμό προς το θεσμό της Εκκλησίας, θάλεγε κανείς ότι, "ξεσαλώνει" κυριολεκτικά απέναντι στην απαράδεκτη και προκλητική στάση του Αρχιεπισκόπου να αναμειγνύεται σε θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τις εκλογές, τα κόμματα, την παιδεία και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Κύπρου, με σκοπό να ελέγχει, να κατευθύνει και να ποδηγετεί πρόσωπα και καταστάσεις. Είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι η στοιχειώδης δημοκρατική ευθιξία στο σύγχρονο κόσμο, απαγορεύει δια ροπάλου σε οποιοδήποτε αυτόκλητο αντιπρόσωπο, που στο όνομα παρωχημένων μεσαιωνικών αρχιεπισκοπικών προνομίων (εθναρχία), ετσιθελικά επεμβαίνει επιδιώκοντας να επιβάλει την άποψη του. Δυστυχώς στον τόπο μας κανείς δημόσιος παράγοντας μέχρι στιγμής δεν μπόρεσε να τιθασεύσει τον «πολιτικό πατερναλισμό» του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου, είτε πρόκειται για τον Μακάριο Γ΄, που διετέλεσε 17 χρόνια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με εκλογικά ποσοστά που άγγιζαν ασύλληπτα νούμερα (96%), στηριζόμενος συνταγματικά στο «Δίκαιο της ανάγκης», είτε τον διάδοχο του Χρυσόστομο Α΄, που έκανε τους πολιτικούς της εποχής του κυριολεκτικά να τον τρέμουν. Ο δικός του διάδοχος και σημερινός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, ανέβηκε στο θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα με ένα ιερό ΘΑΥΜΑ! Κατόρθωσε να κερδίσει το αρχιεπισκοπικό σκήπτρο από τους δυο συνυποψήφιους του (Κύκκου και Λεμεσού) έχοντας το μικρότερο ποσοστό (μόλις 8%), σε εκκλησιαστικούς αντιπροσώπους. Με τον αέρα του ΝΙΚΗΤΗ (και αθετώντας προκλητικά την υπόσχεση για παραμονή στο θρόνο μόνο για μια πενταετία), μετέτρεψε την εκκλησία (στηριζόμενος ασφαλώς στην κυπριακή εκκλησιαστικοεπιχειρηματική παράδοση) σε επιχειρηματικό όμιλο και τον εαυτό του σε σύγχρονο διεθνοποιημένο manager. (Δες την σκληρή στάση που επέδειξε απέναντι στους εργαζομένους της ΚΕΟ). Παρ’ όλα αυτά οι επιχειρηματικές του ενασχολήσεις δεν τον απέτρεψαν από το να ανακατεύεται, ως μη όφειλε, στα πολιτικά ζητήματα του τόπου διαταράσσοντας απροκάλυπτα το δημοκρατικό φρόνημα των πολιτών.
Σαν να μην έφτανε όμως αυτό την ίδια ταραχή προκαλεί η ανάρμοστη συμπεριφορά του και στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που διακατέχεται από έντονο θρησκευτικό φρόνημα και σεβασμό προς το θεσμό της εκκλησίας. Ένας τέτοιος συμπολίτης μας είναι και ο Χρίστος Πουργουρίδης, που θέλοντας στο τέλος της εκπομπής (και του βίντεο) να εκφράσει την αγανάκτηση του για τις απανωτές προκλήσεις του Αρχιεπισκόπου, αναφέρει σχετικά, με την γνωστή του αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Όλοι εμείς που διαφωνούμε με τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου, αλλά ανήκουμε την ίδιαν ώρα στην εκκλησία, οι θέσεις του Αρχιεπισκόπου μας στέλνουν να παραδοθούμε στο διάβολο, παρά να σώσουμε τη ψυχή μας… Εγώ λέγω από δική μου εκτίμηση των γεγονότων, είναι ουκ ολίγες οι φορές που όταν διαβάζουν σε μεγάλες γιορτές, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τις εγκυκλίους του Αρχιεπισκόπου… τις ακούω (και δυστυχώς τις διαβάζουν λίγη ώρα πριν να πάω να κοινωνήσω) και νοιώθω πολλές φορές την ανάγκην ότι δεν θέλω να πάω να κοινωνήσω, γιατί η ψυχή μου αναστατώθηκε σε τέτοιο βαθμό, που λέω… τι πάω να κάνω τώρα… να κοροϊδέψω τον εαυτόν μου και να κοροϊδέψω και τον Θεό; Είναι και εμένα Αρχιεπίσκοπος μου, και δεν έχω επιλογή να αλλάξω θρησκεία».

3 σχόλια:

  1. Όντως "χείμαρρος" ο Πουργουρίδης... στερνή μου γνώση έτσι...;
    Έστω!
    Κάλιο αργά Πουργουρίδη μου, άτε, μέχρι που τον βλέπω τζιαι στο άρμα της επανένωσης...

    Ο πρώτος μετανοημένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. της επανένωσης.....

    ο εχθρός του εχθρού μου εν φίλος μου...

    ο πουργουρίδης εκπρόσωπος του κεφαλαίου και της δεξιάς εν καλός τωρά ε;

    πάντως φίλε νέε ε/κ ακόμα αναμένω τις απαντήσεις σου
    νασαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ osr
    Αν έτσι «διάβασες» όσα λέμε εδώ για τον Πουργουρίδη, λυπούμαι πολύ, γιατί με το υλικό που έχεις αναρτήσει στο blog σου δείχνει να διαθέτεις ευρύτερο πνεύμα. Και κάτι άλλο. Ας σταματήσουμε σ΄αυτόν τον τόπο να πολεμούμε τον απέναντι με φαντάσματα (του παρελθόντος) και στερεότυπα (του τύπου δεξιός αριστερός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...