5 Αυγ 2012

Η Αγία Τριάδα (τρόικα) στην πολιτική μας ζωή


Η Αγία Τριάδα (τρόικα) στην πολιτική μας ζωή
Το προεδρικό παραλήρημα για την οικονομία

Το ηχητικό αρχείο της ανάρτησης, περιλαμβάνει μέρος της ραδιοφωνικής συνέντευξης του Προέδρου Χριστόφια στον παροικιακό σταθμό του Λονδίνου LGR στις 30 Ιουλίου 2012. Συνέπεσε με την παρουσία του στη Βρετανική πρωτεύουσα επ’ ευκαιρία της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στους οποίους ο Κύπριος ηγέτης παρευρέθηκε, όχι μόνο με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο Πρόεδρος δέχτηκε την Τρόικα στο Προεδρικό Μέγαρο με την οποία συζήτησε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας.

Η επίθεση κατά της Αντιπολίτευσης …ιδιαίτερα των δύο πρώτων μελών της Αγίας πολιτικής Τριάδας

Το πρώτο ζήτημα που θίγει ο Πρόεδρος στο ηχητικό απόσπασμα της ραδιοφωνικής συνέντευξης, είναι η στάση, αλλά και η ποιότητα της Αντιπολίτευσης στην Κύπρο! Θα πει συγκεκριμένα: «δεν είναι αντιπολίτευση αυτό που έχουμε. Η αντιπολίτευση στα πλαίσια της δημοκρατίας είναι απόλυτα αναγκαία, […] η καταστροφολογία όμως και το να εκπέμπεις μίσος στους πολιτικούς σου αντιπάλους χαρακτηρίζουν χώρες και λαούς με υποανάπτυκτη πολιτική κουλτούρα».
Σε μια πρώτη προσέγγιση του μεγάλου αυτού ζητήματος φαίνεται να μην έχει και πολύ άδικο ο Πρόεδρος, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που η οικονομική πολιτική του, τα τελευταία χρόνια, δέχτηκε ένα ορυμαγδό από κατηγορίες και απρεπείς επιθέσεις, που, όπως σωστά επισημαίνει, εξέπεμπαν, το λιγότερο, μίσος και εμπάθεια. Είναι χαρακτηριστική στην περίπτωση αυτή η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στα τέλη Ιουλίου του περασμένου χρόνου, όταν μετά την απρόσμενη αναβολή της εξαγγελίας του πρώτου πακέτου μέτρων, που συμφώνησε η παγκομματική σύσκεψη για την οικονομία με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, ο αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. ξέσπασε σε ένα οχετό ύβρεων και χαρακτηρισμών κατά του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας. (blog «συντυχ@ννουμε» 28/7/2011 –«Το αβυσσαλέο μίσος του Αβέρωφ για τον Χριστόφια»). Παρόμοια επεισόδια θα υπάρξουν πολλά από τότε και με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου του ΔΗ.ΚΟ. Νικόλα Παπαδόπουλου. (blog «συντυχ@ννουμε 13/8/2011 – «Το πρώτο πακέτο μέτρων για την κυπριακή οικονομία και οι αναμενόμενες αντιδράσεις…»).

Μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα γύρω από την οικονομία

Σε όλον αυτό τον πόλεμο η στάση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Χριστόφια, υπήρξε μάλλον ήπια και υποτονική, μη θέλοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά σε μια κατάσταση δύσκολη και δραματικά επισφαλή. Η πεποίθηση του Χριστόφια ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά των χαμηλά αμειβομένων εισοδηματικών τάξεων, τη στιγμή που, όπως και στην Ελλάδα, φαινόταν σχεδόν αδύνατη η ουσιαστική φορολόγηση του πλούτου, τον οδηγούσε σε μια ανεξήγητη παρελκυστική στάση στην επιβολή οικονομικών μέτρων. Ανεξήγητη βέβαια, αν εξαιρέσει κανείς, την ιδεολογική του τοποθέτηση, όπως βεβαίως και αυτήν του ΑΚΕΛ.
Μια οικονομία, που λίγους μήνες πριν εθεωρείτο απ’ όλους αναμφισβήτητα ισχυρή, θάπρεπε στα χρόνια της διαχείρισης της από το κόμμα των Εργαζομένων να υποστεί σκληρά μέτρα εξυγίανσης, έτσι ώστε να αποφύγει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης , όπως συνέβη δραματικά στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Η Κύπρος με τον ανύπαρκτο αλλού, θεσμό της ΑΤΑ, του καλά οργανωμένου και αποτελεσματικού συνδικαλισμού που τα «βρίσκει» πάντα με το κράτος, των υψηλόμισθων δημόσιων υπαλλήλων και των πέραν της μιας συντάξεων των κυβερνητικών αξιωματούχων, ήταν πια αναγκασμένη να εισέλθει, θέλοντας και μη, στην περιπέτεια μιας οικονομικής δίνης με απρόβλεπτες συνέπειες.
Κάτι τέτοιο φαίνεται ωστόσο πως δεν ήταν στις εκτιμήσεις, αλλά κυριότερα στις προσδοκίες και προθέσεις του Προέδρου Χριστόφια. Ο Πρόεδρος δια της σιωπής και της αναβλητικότητας του έστελνε το μήνυμα ότι: «κρίση είναι και θα περάσει…χωρίς να μας αγγίξει».
Αμ δε!
Με το Υπουργείο των οικονομικών στα χέρια του στιβαρού Κίκη Καζαμία (από το καλοκαίρι του 2011), αμέσως μετά από μια άλλη οικονομική καταστροφή της Κύπρου, από την έκρηξη στο Μαρί (στο τομέα της ενέργειας), η κατάσταση άρχισε να παρουσιάζεται ανεξέλεγκτη, αφού οι προβλέψεις μιλούσαν ακόμη και για στάση πληρωμών στο τέλος του έτους, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα. Εν τω μεταξύ η ύφεση και η ανεργία έδιναν αριθμούς πρωτόφαντους για τα κυπριακά δεδομένα, από τα παρωχημένα χρόνια της τουρκικής εισβολής. Την παρελκυστική πολιτική του προέδρου ήρθε τότε να υποστηρίξει το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με ένα όχι και τόσο ελκυστικό επιτόκιο. Έδινε ωστόσο λύση στα επείγοντα έξοδα και τις υποχρεώσεις του κράτους, αφού ήδη οι απανωτές υποβαθμίσεις των κυπριακών τραπεζών και ομολόγων, από τους τρεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης, οδήγησαν σταδιακά την Κύπρο εκτός αγορών.
Όλο αυτό το διάστημα η αντιπολίτευση δεν έπαψε ούτε στιγμή να πολεμά και να καυτηριάζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, επιζητώντας, πολλές φορές στα φανερά, νέα, μονόπλευρης κατεύθυνσης, μέτρα. Με ένα τέτοιο δεδομένο, φαινόταν αδύνατη ευρύτερη συνεργασία για αποτροπή μιας περαιτέρω επιδείνωσης, όσο τουλάχιστον το κλίμα ήταν εκρηκτικό μεταξύ του Προέδρου και του «διδύμου της καταστροφολογίας», όπως ευφυώς αποκλήθηκε η τακτική και η αγαστή συνεργασία, εντός και εκτός κοινοβουλίου, των βουλευτών Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗ.ΣΥ.) και Νικόλα Παπαδόπουλου (ΔΗ.ΚΟ.).
Μια μεσολαβητική προσπάθεια του Νίκου Αναστασιάδη σε συνεργασία με τον Κίκη Καζαμία για δεύτερο πακέτο μέτρων στα τέλη του 2011, με κοινή συναίνεση Προεδρικού και Βουλής, και με υπέρβαση των συνδικάτων, οδήγησε στο ευτράπελο επεισόδιο, η ΕΔΟΝ (νεολαία του ΑΚΕΛ), μαζί με τις συντεχνίες, να διαδηλώνει έξω από τη Βουλή ενάντια στα μέτρα της αριστερής Ακελικής κυβέρνησης! Όσο όμως κι αν το επεισόδιο έβγαζε τραγικά γέλιο ήταν μια ακόμη ισχυρή ένδειξη της αναποφασιστικότητας του προέδρου να προχωρήσει σε σκληρά και επώδυνα, πλην όμως αναγκαία, για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, μέτρα. (blog «συντυχ@ννουμε» 15/12/2011 - «Φούλλης... πολιτικά υποκριτής και ψεματάρης!»).
Η κατάσταση όμως δεν άργησε να φτάσει εδώ που έφτασε σήμερα, για την οποία ο Χριστόφιας περίλυπος και ψυχικά εξουθενωμένος, θα πει στη συνέντευξη του: « Το πρώτον που θέλω να πω είναι ότι το ότι κατέβηκε τρόικα στην Κύπρο πονούμεν. Εγώ εν εφαντάστηκα ότι θα ήταν δυνατό να έχουμεν ανάγκην της τρόικα».
Είναι ξεκάθαρο ότι η κάθοδος τρόικας στην Κύπρο είναι για τον πρόεδρο της μια αναπάντεχη υπόθεση. Αποτελεί για αυτόν μια κατάσταση διπλά «αμάσητη», τόσο ως προς τις πεποιθήσεις και τις φρούδες ελπίδες του, όσο και ως προς την, κατά κάποιον τρόπο, δικαίωση της Αντιπολίτευσης.
Δεν χωρεί αμφιβολία λοιπόν ότι ο κυριότερος λόγος που φόρτισε τόσο πολύ τον Πρόεδρο Χριστόφια , με αποτέλεσμα να εκδηλώσει το φραστικό αυτό παραλήρημα κατά των φανατικών πολιτικών του αντιπάλων, ήταν η πέραν από κάθε προσδοκία, αρνητική εξέλιξη στην οικονομία της Κύπρου, τα αποτελέσματα της οποίας θα ζήσουμε όλοι προσεχώς.

Η επίθεση κατά του Αθανάσιου Ορφανίδη… του τρίτου μέλους της Αγίας πολιτικής Τριάδας!

Ιδιαίτερα οξύς θα παρουσιαστεί ο Πρόεδρος και κατά του προηγούμενου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη.
Θα αναφέρει μεταξύ των άλλων για τη συμπεριφορά και τις ευθύνες του πρώην Κεντρικού Τραπεζίτη: «Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, που ήταν ο υπεύθυνος για να προειδοποιήσει και τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση και τις τράπεζες και τα πολιτικά κόμματα για τους κινδύνους από την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα, όχι μόνο δεν έκανε κάτι τέτοιο, αλλά τους εξωθούσε να τα αγοράζουν και καλούσε το κόσμο να μην έχει εμπιστοσύνη στα κυπριακά ομόλογα. Ποτέ δεν με είχε προειδοποιήσει ο κ. Ορφανίδης για το πόσο ήταν εκτεθειμένες οι κυπριακές τράπεζες στα ελληνικά ομόλογα».
Η διαμάχη μεταξύ των δύο ανδρών ανάγεται από την αρχή περίπου της προεδρίας Χριστόφια, όταν ο τελευταίος εισηγήθηκε την πώληση μέρους του χρυσού της τράπεζας, πράγμα που ο Διοικητής αρνήθηκε. Από τότε οι σχέσεις θα ψυχρανθούν μέχρι του σημείου να μην υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ τους. Οι σχέσεις αυτές θα περάσουν μια νέα φάση όξυνσης όταν η Λαϊκή τράπεζα θα βρεθεί στα χέρια του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Την περίοδο της έντονης κρίσης, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος στη συνέντευξη του παραδέχεται, έστω και υπαινικτικά, η επικοινωνία προέδρου – διοικητή θα αποκατασταθεί έμμεσα χάρις στον Κίκη Καζαμία, που θα παίζει ένα ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ προεδρικού και κεντρικής τράπεζας.
Τα γεγονότα που έγιναν αιτία πολέμου το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των δύο ανδρών, λίγο πολύ μας είναι γνωστά. Ο Χριστόφιας, μετά την εμφάνιση του προβλήματος ανακεφαλαιοποίησης στη «Λαϊκή» Τράπεζα κατηγόρησε ευθέως τον Ορφανίδη ότι ποτέ δεν τον ειδοποίησε για το μέγεθος της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στην εν γένει ελληνική οικονομία, γεγονός που δημιούργησε το ανεξέλεγκτο τραπεζικό πρόβλημα μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Η εχθρότητα στις σχέσεις τους επανεμφανίστηκε πρόσφατα μετά την πρόσκληση του Ορφανίδη από την επιτροπή οικονομικών της Βουλής. Εκεί ο πρώην διοικητής θα ισχυριστεί προεδρικές παρεμβάσεις στο έργο του, αλλά και έγκαιρες εκ μέρους του προειδοποιήσεις του προεδρικού, για την κατάσταση της οικονομίας και του δέον γενέσθαι, είτε δια επιστολών, είτε με επανειλημμένες εκκλήσεις για κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Το τι ισχύει από όλα αυτά, που αφορούν τις σχέσεις Χριστόφια – Ορφανίδη, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε επακριβώς. Σημασία έχει ότι και οι δύο πλευρές παραδέχονται πως οι σχέσεις τους δεν ήταν διόλου καλές και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη για την οικονομία περίοδο.
Η διεξαγόμενη πάντως έρευνα για τις ευθύνες των τραπεζών θα πρέπει να αποδείξει ποια από τις δυο πλευρές δεν ενήργησε σωστά. Ο Ορφανίδης ιδιαίτερα, ως θεσμικό πρόσωπο, θα πρέπει να αποδείξει κατά πόσον εκτέλεσε ή όχι με επαγγελματική συνέπεια τα καθήκοντα του χωρίς σκοπιμότητες και εξωτερικές παρεμβάσεις. Όσον όμως αφορά τον Χριστόφια, εκείνο που του προσάπτουν , δεν είναι αυτό που με τόσο στόμφο στη συνέντευξη του ισχυρίζεται, μιλώντας για μετά Χριστόν προφήτες και πανέξυπνους, εννοώντας προφανώς ότι δεν μπορούσε από μόνος του να αντιταχθεί στην απόφαση των ευρωπαίων για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Εξάλλου και ο Ορφανίδης παραδέχεται ότι κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν αδύνατο. Η κατηγορία μιλά για τη σιγή (όσο ίσως και την άγνοια), του Χριστόφια μπροστά στη διαπίστωση ότι το ελληνικό κούρεμα θα επηρέαζε σε τραγικό βαθμό και τις κυπριακές τράπεζες. Η αδικαιολόγητη παράλειψη του να ενημερωθεί κατάλληλα πριν μεταβεί στη συνάντηση κορυφής, από τον υπεύθυνο της εποπτεύουσας αρχής των τραπεζών, είναι που δημιούργησε το πρόβλημα, αφού δεν απαίτησε από τις Βρυξέλλες, όπως συνέβη και με άλλες χώρες, μη εξαιρουμένης της Ελλάδας, η χρηματοδότηση αυτή να γίνει ανεξάρτητα, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί το κυπριακό κράτος.
Αν όλα τα πιο πάνω ισχύουν και δεν είναι απλώς σενάρια για απόσειση ευθυνών του καθενός ξεχωριστά, η πολιτική ευθύνη φοβάμαι ότι πέφτει ολόκληρη στους ώμους του Προέδρου Χριστόφια, ασχέτως αν η αρμοδιότητα για την εποπτεία των τραπεζών δεν είναι δικιά του. Είναι νομίζω αυτονόητο ότι ένας εκλεγμένος από το λαό ηγέτης που έχει ως κυριότερο καθήκον και υποχρέωση να προστατεύει την οικονομία της χώρας του, δεν δικαιούται να εμπλέκει σ’ αυτά εγωισμούς, προσωπικές εμπάθειες ή αντιπάθειες. Είναι απαράδεκτο οι προσωπικές αυτές διαφορές να γίνονται αιτία παρεμπόδισης των άκρως απαραίτητων συνεργασιών, για εξειδικευμένη συμβουλευτική του οποιουδήποτε κατέχει την προεδρική καρέκλα, από ένα κορυφαίο θεσμικό παράγοντα της πολιτείας, όπως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
Το να υποβαθμίζεις ένα τέτοιο γεγονός ως να το θεωρείς ασήμαντο και από την άλλη να βγαίνεις στα ΜΜΕ και να φωνάζεις με τόνο σχεδόν παραληρηματικό, υπερασπιζόμενος την αθωότητα σου, χαρακτηρίζοντας την ίδια στιγμή συνομωσιολογικά τους αντιπάλους σου «Αγία Τριάδα», (μια παραλλαγή δηλαδή της ξενικής και μισητής τρόικας), νομίζω πως το λιγότερο που μπορεί να σου προσφέρει, είναι να τονίσει ακόμη περισσότερο τις δικές σου ευθύνες.
Παρ’ όλα αυτά είναι προς τιμήν του που στο τέλος της συνέντευξης αναφέρει ότι αναλαμβάνει την όποια ευθύνη αναλογεί στην κυβέρνηση, για τα προβλήματα στην οικονομία, πλην βεβαίως αυτά των τραπεζών.
Τα πράγματα δυστυχώς έχουν γίνει πια και στην Κύπρο τόσο πολύ σοβαρά, έτσι ώστε το πολιτικό της σύστημα να είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να αντέξει τους τριγμούς που καθημερινά δημιουργούνται, με τον πρόχειρο τρόπο που ενεργεί και συμπεριφέρεται.
Το πρόβλημα θεωρώ ότι έχει ξεφύγει από τα κόμματα και τους επίδοξους προεδρικούς υποψηφίους, που το πρόγραμμα τους το τελευταίο που περιέχει είναι η ξεκάθαρη διατύπωση μιας διαδικασίας ξεπεράσματος του δύσκολου και μη φιλολαϊκού τρόπου απαλλαγής από την κρίση.
Ελπίζω και εύχομαι τουλάχιστον να υπάρξει μια κοινή συνεννόηση, ώστε να μην περιπέσει και το ζήτημα της οικονομίας στην αδιέξοδη, καταραμένη μοίρα, του κυπριακού.

-----------------------------------------------------

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στην αντιπολίτευση
Χριστόφιας: Αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν για την οικονομία

Έτοιμος να αναλάβει την όποια ευθύνη αναλογεί στην κυβέρνησή του για τα προβλήματα στην οικονομία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο.
Σε συνέντευξή του στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου, o Κύπριος πρόεδρος κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν πρόκειται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για την έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα.
Ο κ. Χριστόφιας άσκησε έντονη κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η καταστροφολογία και το μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους, χαρακτηρίζουν χώρες και λαούς με υποανάπτυκτη πολιτική κουλτούρα».
Επέκρινε, επίσης, τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη, ότι όχι μόνο δεν προειδοποίησε για τους κινδύνους από την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα, αλλά αντιθέτως «εξωθούσε τις τράπεζες να τα αγοράζουν και καλούσε τον κόσμο να μην έχει εμπιστοσύνη στα κυπριακά ομόλογα»

Ο Τύπος 30/7/2012

-----------------------------------------------

Την Παρασκευή η τρόικα θα συναντηθεί με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής
Συνάντηση Χριστόφια με το κλιμάκιο της τρόικα

Συνάντηση με τους τρεις επικεφαλής της τρόικα είχε το μεσημέρι, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο πρόεδρος Χριστόφιας. Η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο ούτε πριν, ούτε μετά την πραγματοποίησή της.
Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων ο πρόεδρος Χριστόφιας φέρεται να τόνισε στους επικεφαλής της τρόικα ότι "πηγή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία».
Αυτό το πρόβλημα, ανέφερε, προκάλεσε σημαντικές δυσχέρειες στην κυπριακή οικονομία και επέτεινε χρόνιες στρεβλώσεις. Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό τα όποια διαρθρωτικά μέτρα που θα ληφθούν «να μην σκοτώσουν την προοπτική της κυπριακής οικονομίας, αλλά αντιθέτως να τη βοηθήσουν να ξεφύγει από την ύφεση και να ανακάμψει».
Το πρωί της Παρασκευής η τρόικα θα συναντηθεί με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και θα ολοκληρώσει τις επαφές της το απόγευμα σε συνάντηση με την αρμόδια υπουργική Επιτροπή.

Ο Τύπος 26/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...