8 Φεβ 2008

ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ



ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ: "ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ"

Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ που θα σοκάρει! Το 2004 ήταν ένας χρόνος σταθμός για την Κύπρο. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν ήταν δύο κορυφαία γεγονότα. Τo ντοκιμαντέρ "Το Δηλητήριο", εξετάζει την πολιτική διαχείριση του Κυπριακού από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, από την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου τον Φεβρουάριο του 2003, μέχρι το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004. Η έρευνα επικεντρώνεται στην επικοινωνιακή πολιορκία της ελληνοκυπριακής κοινωνίας και τη δηλητηρίασή της με το αίσθημα της φοβίας και της ανασφάλειας.

Έρευνα: Μακάριος Δρουσιώτης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Συκαλλίδης
Παραγωγή: MEDIAZONE

7 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε. Τα βίντεο που βάζετε είναι μεγάλη συμβολη για την ενημέρωση εμάς των ξενιτεμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανίερες συμμαχίες και ανίερες «υπερβάσεις»
    αναρτημένο στην διεύθυνση http://www.ifestos.edu.gr/74Cy.htm)

    Παναγιώτης Ήφαιστος
    Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς www.ifestos.edu.gr , info@ifestosedu.gr

    Εθνικιστές-πατριδοκάπηλοι και «προοδευτικοί»-«αντιπατριδοκάπηλοι» «υπερβαίνουν» τον κακό πολιτικό εαυτό τους, ρίχνουν τα προσωπεία τους και ταυτίζονται. Πίσω από τις πλάτες των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ η διεθνοφασιστική και ανελεύθερη ανανική φιλοσοφία ενώνει τις πολιτικές τους ηγεσίες. Οι ψηφοφόροι τους οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους με το να καταψηφίσουν το μακάβριο σχέδιο Αναν έδειξαν πως δεν θέλουν να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει λογικά τώρα να αντιλήφθηκαν πλήρως τα κατά συνθήκη πολιτικά ψεύδη των ηγεσιών τους. Οι ψηφοφόροι του ΟΧΙ αντιλήφθηκαν τώρα πως στα παρασκήνια σερνόταν μια άνευ προηγουμένου υπόγεια ανίερη συμμαχία που άλλο σκοπό δεν μπορεί να έχει παρά μόνο την νομιμοποίηση των τετελεσμένων και την εκπλήρωση των σκοπών των ιμπεριαλιστών. Το 2004 ξεφύγαμε από τα ανελεύθερα σχέδιά τους λέγοντας ΟΧΙ αλλά φαίνεται πως όλοι μαζί και με τους ξένους δούλευαν υπόγεια για ΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΣΟΥΝ ΤΟ ΝΑΙ. Με τις πλασματικές και παράλογες υποψηφιότητές τους επιχειρούν να εγκλωβίσουν τους ψηφοφόρους τους στις φυλακές τις κομματικής πειθαρχίας. Τώρα οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων εκτός και αν θέλουν να αυτοκτονήσουν πολιτικά δεν δικαιούνται να μην γνωρίζουν.
    Την στιγμή που η Κύπρος είναι ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε λόγω ένταξης στην ΕΕ και την στιγμή που μπορεί πλέον να διεκδικήσει την ενοποίηση του λαού της και της οικονομίας της, στήνεται πολιτικό σκηνικό εξυπηρέτησης των μηχανορραφιών επαναφοράς σχεδίων παντοτινής υποδούλωσης του κυπριακού λαού. Οι πολιτικές ηγεσίες του ΝΑΙ που έστησαν την ανίερη συμμαχία είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αντί να δουν την ευκαιρία βιώσιμης λύσης συμβατής με την διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα με προπέτεια παραμιλούν για «εθνικισμούς» και «πατριδοκαπηλείες». Αντί να πουν mea culpa για το κακό ανανικό παρελθόν τους ελίσσονται και κρυμμένοι πίσω από την «κομματική πειθαρχία» φυγομαχούν. Ακούν για βιώσιμη λύση συμβατή με τις δημοκρατικές αρχές και την άσκηση λαϊκής κυριαρχίας και αντί να αλλάξουν ρότα καταφεύγουν σε συνθήματα του παρελθόντος περί ισότιμων ομοσπονδιών και «ενωμένων κρατών». Τους μιλάς για διαπραγματεύσεις στην βάση της ευρωπαϊκής νομιμότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αυτοί αντιτάσσουν τα επικείμενα γεύματα με τον Ταλάτ στην τουρκοκρατούμενη Κερύνεια ή αναζητούν, οι παν-ελάχιστοι, ερείσματα στα μισόλογα του ενός ή άλλου αξιωματούχου του ΟΗΕ. Έτσι είναι οι ηγέτες; Ικέτες και παρακολουθήματα του κάθε ξένου; Οι ίδιοι δεν ξέρουν πως πρέπει να γίνουν οι διαπραγματεύσεις, ποιος είναι ο σκοπός μας και ποια είναι η βιώσιμη λύση; Δεν είναι τυχαίο, πάντως, πως τους μιλάς για ενότητα του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας και λαϊκή κυριαρχία και αυτοί παραμιλούν για 1977 και 1979. Οι άνθρωποι είναι εκτός εποχής, έχουν πάθει πολιτική παράκρουση και κυριολεκτικά είναι πολιτικά επικίνδυνοι.
    Επειδή είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν και εγκλωβισμένοι στην τροχιά νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής, εθελοτυφλούν. Έτσι δεν μπορούν να δουν πως η ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ διανοίγει δυνατότητες για διαπραγματεύσεις και συμφωνίες συμβατές με την διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα. Η ευρωπαϊκή νομιμότητα απαιτεί συμβατότητα με τις συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές. Η λύση δεν μπορεί να αποφύγει αυτές τις δεσμεύσεις εκτός και αν εμείς το αποδεχθούμε αλλά οι ανθυποψήφιοι του Προέδρου Παπαδόπουλου ούτε καν που το αντιλήφθηκαν. Δεν μπορούν να δουν ότι όριο είναι ο ουρανός για εσωτερικές ρυθμίσεις συμβατές με την ευρωπαϊκή νομιμότητα και τις δημοκρατικές αρχές που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των κοινωνικών ομάδων και όλων των κοινοτήτων του κυπριακού λαού. Αν διασπαστεί η κυπριακή κυριαρχία όπως αυτοί αποδέχονται διασπάται και ο λαός. Διχοτόμηση υποστηρίζουν, λοιπόν, και αποδοχή της τουρκικής επικυριαρχίας. Αντί μιας βιώσιμης λύσης, όμως, οι ανθυποψήφιοι του Προέδρου Παπαδόπουλου ονειρεύονται συν-προεδρίες, φαιδρούς εναγκαλισμούς και γεύματα με τους εντολοδόχους της Άγκυρας.
    Η διεθνής νομιμότητα, τέλος, απαιτεί απαλλαγή από τα δεσμά της νεοαποικιοκρατίας, τις βάσεις, τις εγγυήσεις και τα ξένα στρατεύματα. Απαιτεί εσωτερική και εξωτερική κυριαρχία, δηλαδή ελευθερία. Με την ένταξη όλοι αυτοί οι ευγενείς σκοποί είναι πλέον εφικτοί. Οι κύπριοι ψηφοφόροι πρέπει να πουν ένα ΝΑΙ στην βιώσιμη λύση κάτι που σημαίνει ένα ηχηρό ΟΧΙ στους ακραίους πολιτικούς φορείς της ανανικής φιλοσοφίας. Το ότι πολλοί δεν κατάλαβαν τι ακριβώς διακυβεύεται και συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένοι στις φυλακές της κομματικής πειθαρχίας, είναι ένα γεγονός που απαιτεί εγρήγορση. Ξανά ΟΧΙ λοιπόν στην ανανική φιλοσοφία και τους φορείς της, ΟΧΙ στις ανίερες υπόγειες συμμαχίες και ΟΧΙ στα μακάβρια ανελεύθερα σχέδια ξένων και των εγχώριων νεροκουβαλητών τους. Όπως και στο παρελθόν στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού της καταστροφής μας. Και όλα αυτά στο όνομα της κομματικής πειθαρχίας. Πράγματι, με τους ίδιους ή παρόμοιους παίχτες όλα αυτά θυμίζουν τους παραλογισμούς της περιόδου 1972-74 που οδήγησαν Κύπρο και Ελλάδα στον κρημνό. Σήμερα οι ξένοι επιχειρούν την χαριστική βολή. Αν τους νομιμοποιήσουμε θα πάθουμε ότι μας αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν αυτά που γράφονται από τον ανώνυμο είναι του καθηγητή ¨ηφαιστου, τότε λυπάμαι πολύ, που ο κ. Ήφαιστος χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις για τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου. αν είναι του κ. "ανώνυμου" πιστεύω ότι θα πρέπει να μελετήσει ακόμη πιο πολύ τις συνθήκες μέσα από τις οποίες διαμορφώθηκε το σχέδιο Ανάν και το ρόλο που διεδραμάτησε ο κάθε ένα από τους πολιτικούς παίκτες. η αντικειμενική γνώση των γεγονότων και όχι η υποκειμενική παρουσίαση και αποδοχή ως αξιωμάτων όπως δόθηκαν από την κυβερνώσα ελίτ θα βοηθήσει τον κ. "ανώνυμο" να "ξεθυμάνει" από τον θυμό που τον πνίγει η θέση των "ανανιστών", όπως τους ονομάζει. εν πάσει περιπτώσει ο Ανάν - ο μάυρος_ όπως τον αποκαλεί ο ευρωπαϊκστής Κουλίας, έχει φύγει μαζί και το σχέδιο του. Η Κύπρος με επικεφαλής μέχρι τις εκλογές τον κ. Παπαδόπουλο έχει γεμίσει με 300χιλιάδες εποίκους, ο στρατός κατοχής παραμένει, η γη μας οικοδομείται -"οργασμος" λένε - δεν καταλαβαίνω γιατί "οργασμός" που θέλουν να παραπέμψουν;- εν πάσει περιπτώσει η γη η ελληνοκυπριακή όλο και λιγοστεύει. μόνο η γη της Μεσαορίας προς το παρών δεν κτίζεται. Τι πρέπει να γίνει; Ιδού το ερώτημα. Αυτό δεν το απαντά ο κ. Τάσσος. παραπέμπει σε βάθος χρόνου, όταν το βόρειο μέρος της χώρας μας θα έχει εποικισθεί με ένα εκατομμύριο εποίκους και μεις θα τρέχουμε να δικάζουμε την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και ποιος θα επιστρέψει πίσω ύστερα από ένα αιώνα; Ποιος θα θέλει να επιστρέψει σε ένα άγνωστο μέρος, με το οποίο δεν το συνδέει τίποτα; Πως αποσπάστηκε η Αλεξανδρέττα από τη Συρία; Ο κ. "ανώνυμος" ας απαντήσει για το μέλλον καιάς αφήσει το παρελθόν στην ησυχία του. Η πλειοψηφία είπε ΟΧΙ και δεν έγινε η καταραμένη διζωνική ομοσπονδία. Ίσως κάποιοι να προτιμούν τα δυο κράτη, τη διχοτόμηση όπως λέει και ο Ματσάκης. αλλά ας το ομολογήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ανώνυμος είναι όντως ο καθηγητής Ήφαιστος ο οποίος όπως συνηθίζει διακινεί σχεδόν παντού "διαφωτιστικά" πολιτικά κείμενα με το γνωστό του ύφος και τις εμμονές που τον κατατρίχουν.
    Δεν είναι να τον παίρνει κανείς στα σοβαρά ούτε και να σπαταλάει χρόνο για να του απαντήσει.
    Εκείνο που δυστυχώς προκαλεί η ανάγνωση των κειμένων του είναι η θλιβερή διαπίστωση για το επίπεδο της πολιτικής σκέψης των Κυπρίων (ακόμη και Πανεπιστημικών δασκάλων) που αποβαίνουν θεωρητικό άλλοθι στις πολιτικές ενέργειες των πολιτικών μας ηγετών όπως ήταν για παράδειγμα οι αθλιότητες του Δευκαλίωνα στο Μπούρκενστοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 17.2.2008. Αποτελέσματα Πρώτου γύρου προεδρικών στην Κύπρο. Σχόλιο

    Π. Ήφαιστος. Σχόλιο μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Αναρτημένο στην διεύθυνση http://www.ifestosedu.gr/74Cy.htm. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η καταψήφιση του Βενιζέλου πριν οκτώ περίπου δεκαετίες νομίζω πως επαναλήφθηκε στην Κύπρο. Την πιο κρίσιμη στιγμή της κυπριακής ιστορίας η μυωπική προσκόλληση του έλληνα στην κομματική πειθαρχία και στις κοντόφθαλμες πελατειακές σχέσεις, οδήγησε στην αποχώρηση του Τάσσου Παπαδόπουλου από την ηγεσία του κυπριακού λαού. Αν και ελπίζω ολόψυχα να διαψευστώ, οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες αν ο ένας εκ των δύο που θα εκλεγεί μείνει προσκολλημένος στο παρελθόν, αποδεχόμενος την φιλοσοφία του σχεδίου Αναν. Σ’ αυτή την περίπτωση η κυπριακή κοινωνία μπαίνει σε πορεία εξαφάνισης. Αυτό μόνο μπορεί να συμπεραίνει κανείς από τον βίο και την πολιτεία των δύο υποψηφίων και από τις παλινωδίες τους κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Αν κινηθούν στην πεπατημένη –δυστυχώς το πιο πιθανό– αργά ή γρήγορα οι Κύπριοι θα χάσουν το κράτος τους και το νεοελληνικό κράτος θα φορτωθεί την ευθύνη για την ασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων κατατρεγμένων ελλήνων. Τα αγγλοαμερικανικά σχέδια απονεύρωσης, διαίρεσης και διχασμού των κυπρίων θα μπουν ξανά σε εφαρμογή με σκοπό την κοινωνική αφαίμαξη και την δημιουργία συνθηκών ηγεμονικού ελέγχου επί του νησιού. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει: Οι άνομοι και καταχρηστικοί στρατηγικοί σκοποί των αγγλοαμερικανών στην Κύπρο είναι καταγεγραμμένοι με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Όποιος δεν τους θυμάται να διαβάσει προσεκτικά το σχέδιο Αναν. Οι συνέπειες για την ελληνική διπλωματία θα είναι αυτονόητα εξίσου καταστροφικές. Αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις ανατρέπονται, ασφαλώς, αν ο «ανανάνθρωπος» –εγκλωβισμένος μάλιστα σε κρατίδια υπό ηγεμονική επιτήρηση τύπου Βοσνίας– μπορεί να αποτελέσει την ανθρωπολογική βάση ενός βιώσιμου κράτους. «Good lack» για όσους θα βιώνουν κάτι τέτοιο και ας πρόσεχαν όσοι δεν πρόσεξαν και τώρα πιθανότατα θα γευτούν ένα τέτοιο διεθνοφασιστικό ανοσιούργημα. Εμείς κάναμε το καθήκον μας και προειδοποιήσαμε έγκαιρα για το τι εκτιμούμε ότι επέρχεται. Αιτιολογήσαμε γιατί, επίσης, αυτή η παρέμβασή μας ήταν έκτακτη. Μετά τις εκλογές, ο ρόλος μας τελειώνει και επανερχόμαστε στις συνήθεις ενασχολήσεις μας. Χωρίς αυταπάτες για το πώς εξελίσσεται το νεοελληνικό κράτος και οι νεοέλληνες. Απλά, η Κύπρος προηγείται του νεοελληνικού κράτους στον κατήφορο αμφοτέρων. Η επανεκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν θα ήταν κατ’ ανάγκη σωτήρια. Διάνοιγε όμως όποιες, ελάχιστες, ελπίδες απέμειναν. «Ο καθένας παθαίνει ότι του αξίζει», μας προειδοποιεί η λαϊκή ρήση. Οι εγχώριοι μεταπράτες του «Άλλου», βεβαίως, αναμένοντας ότι η αποχώρηση του Τάσσου Παπαδόπουλου θα εκπληρώσει τα διεστραμμένα σχέδια των ιδεολογικοπολιτικών τους πατρώνων, σίγουρα θα «επιχαίρουν». Βυθισμένοι μέσα στην «βρώμικη πολιτική χαρά τους», το ίδιο κάνουν όποτε ένας λαός υποχωρεί μπροστά σε ηγεμονικές δυνάμεις: Χαριεντίζονται σαν βρικόλακες που βλέπουν αίμα (αποσχίσεις κτλ). Επιδίδονται στο αποκρουστικό έργο της εκκόλαψης του αβγού του φιδιού της ξενοκρατίας και της ηγεμονοκρατίας. Σίγουρα οι συνήθεις εγχώριοι μεταπράτες ξένων συμφερόντων ακονίζουν τα αγγλοαμερικανικά μαχαίρια τους. Ο καθένας στον ρόλο του, λοιπόν, και η ζωή συνεχίζεται. Καμιά προσωπική μομφή κατά των δύο άλλων υποψηφίων δεν έχω κάνει, παρά μόνο εκτίμηση ότι, βυθισμένοι στα λάθη τους και μπερδεμένοι σε παρωχημένες ιδεολογίες δεν θα πουν ΟΧΙ στις επερχόμενες ιμπεριαλιστικές επιβουλές που δεδηλωμένα σκοπό έχουν να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία για να καταστήσουν τον λαό της υποχείριό τους. Αν αυτός που θα εκλεγεί αλλάξει στάση και διαψευστούν οι εκτιμήσεις μου, παραδόξως ταυτοχρόνως θα επιβεβαιωθώ στην πρόβλεψή μου πως οι κοινωνίες μπορούν και πρέπει να καιροφυλακτούν γιατί για κάθε λαό η εθνική ανεξαρτησία είναι θεσμός συλλογικής ελευθερίας. Έτσι, τελειώνω λέγοντας πως είναι αυτονόητο ότι, για τους λόγους που εξέθεσα στην πρόσφατη αρθρογραφία μου, εύχομαι ολόψυχα να διαψευστώ ως προς την εκτίμησή μου για την εξέλιξη της θέσης των δύο υποψηφίων μετά τον δεύτερο γύρο, όποιος και αν εκλεγεί. Αν διαψευστώ ως προς τα άτομα, και επαναλαμβάνω ότι το εύχομαι ολόψυχα, παραδόξως ταυτόχρονα επιβεβαιώνομαι στα υπόλοιπα, δηλαδή, ως προς την ανάγκη να διαφυλαχτεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση εμμένουμε και επιμένουμε. Οι παρεμβάσεις μου όπως και όλες οι άλλες μετά το 2003 θα παραμείνουν αναρτημένες στην παρούσα ιστοσελίδα www.ifestos.edu.gr. Ισχύει το scripta manent.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για τον προδοτούλη: Δεν ξέρω τι σχέση έχει το ψευδώνυμό σας με τα πιστεύω σας αλλά καλά θα κάνετε να λέτε και κανένα επιχείρημα όχι μόνο ειρωνείες.
    Π.Ήφαιστος
    www.ifestos.edu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. tory burch outlet, http://www.toryburch.in.net/
    the north face jackets, http://www.thenorthfacejacket.us.com/
    hollister, http://www.hollistercanada.com/
    stuart weitzman boots, http://www.stuartweitzmanoutlet.us/
    true religion jeans, http://www.truereligionjeansoutlets.us.com/
    chanel handbags, http://www.chanelhandbags-outlet.co.uk/
    nike mercurial, http://www.nikemercurial.org/
    oakley sunglasses, http://www.oakleysunglasseswholesale.in.net/
    oakley sunglasses, http://www.oakley.in.net/
    nike free 5, http://www.nikefree5.us/
    futbol baratas, http://www.futbol-baratas.com/
    michael kors outlet, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
    oakley sunglasses wholesale, http://www.oakleysunglasses-wholesale.us.com/
    toms outlet, http://www.tomsoutlet-stores.com/
    nike air max uk, http://www.nikeairmaxshoes.org.uk/
    tory burch shoes, http://www.toryburchshoesoutlet.com/
    kobe bryant shoes, http://www.kobebryantshoes.in.net/
    vans shoes, http://www.vans-shoes.cc/
    links of london, http://www.linksoflondons.co.uk/
    cheap jordans, http://www.cheapjordans.us.org/
    nike air force 1, http://www.airforce1.us.com/
    prada shoes, http://www.pradashoes.us/
    lebron james shoes, http://www.lebronjamesshoes.in.net/
    basketball shoes, http://www.basketballshoes.us.com/
    nike huarache, http://www.nikeairhuarache.org.uk/
    cai2015928

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...