2 Οκτ 2009

Βουλευτικές Εκλογές 2009 και ΚυπριακόΒουλευτικές Εκλογές 2009 και Κυπριακό

Το Κυπριακό μπήκε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των Βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009. Παρόλο που η εκμετάλλευση του υπήρξε πολύ μικρότερη απ’ ότι στο παρελθόν(1) δεν απεφεύχθη ούτε αυτή τη φορά η πολιτική σύγκρουση τόσο για τον παλιότερο χειρισμό του, από τα δυο μεγάλα κόμματα, όσο και τη σημερινή αντιμετώπιση του μετά τις έντονες προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση του στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Η δαιμονοποίηση του σχεδίου Ανάν δεν αφορούσε δυστυχώς μόνο την περίπτωση των Κυπρίων. Φαίνεται ότι η ίδια υστερία για την απόρριψή του κατέλαβε και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, καθώς τα κομματικά επιτελεία όλου σχεδόν του πολιτικού φάσματος, από την άκρα αριστερά έως και την άκρα δεξιά, το θεώρησαν ωμή προκλητική επέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου και κατ’ επέκταση της Ελλάδας. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να συζητήσει με την απαραίτητη νηφαλιότητα και ψυχραιμία την πρόταση που η διεθνής κοινότητα πρόσφερε στους Κυπρίους για να επανενώσουν την πατρίδα τους και να τερματίσουν την ξένη κατοχή.(2)
Οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις παραμένοντας προσκολλημένες στα σύνδρομα του παρελθόντος, και μη τολμώντας να ανατρέψουν το καλά προσαρμοσμένο στα μετανεξαρτησιακά κυπριακά συμφέροντα status quo, απέρριψαν μετά βδελυγμίας το προτεινόμενο σχέδιο στο όνομα της εθνικής καθαρότητας των Ελληνοκυπρίων. Στην Κύπρο τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον έπαιξε ο μακαρίτης Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, που εμβολίζοντας το κόμμα της αριστεράς (ΑΚΕΛ) που τον εξέλεξε, δημιούργησε την περιβόητη «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» για την εξουδετέρωση των αντιφρονούντων, χαρακτηρίζοντάς τους «ναιναίκους»(3), όρο που ισοδυναμούσε με προδότες ή αργυρώνητους, χωρίς βεβαίως καμιά αποχρώσα ένδειξη για τέτοιου είδους δράση, παρά μόνο τη πολιτική τους αντίθεση στη λύση της διχοτόμησης που επέλεξε για την Κύπρο ο συγκεκριμένος πολιτικός ηγέτης.(4)
Ήταν ευτύχημα για τους ανθρώπους αυτούς (ένα περίπου 25% του ελληνοκυπριακού πληθυσμού), που έζησαν κάποιο διάστημα μέσα σ’ ένα κλίμα κρατικής τρομοκρατίας, το ότι στην Ελλάδα τόλμησε για πρώτη ίσως φορά μια μεγάλη πολιτική δύναμη στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), ή καλύτερα ένας πολιτικός ηγέτης (Γ. Παπανδρέου), να καταθέσει έγκαιρα την θετική απάντηση του κόμματος του στο σχέδιο Ανάν, χωρίς να περιμένει την αντίδραση της κυπριακής ηγεσίας, και χωρίς να προσυνεννοηθεί μαζί της για μια ενδεχόμενη ευθυγράμμιση. Αυτό βέβαια θα εξοργίσει την τελευταία έτσι που για πρώτη φορά από επίσημα κυπριακά χείλη να ακουστούν δημόσια λόγια γεμάτα αλαζονεία για το κόμμα και τους αρχηγούς του, τέως και νυν, που λίγο καιρό πριν, ως ελληνική κυβέρνηση, συνέβαλαν αποφασιστικά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η τότε, νεοεκλεγείσα, κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, αφού έπρεπε κι αυτή με τη σειρά της να τοποθετηθεί στο σχέδιο Ανάν πριν την επικείμενη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος (24 Απρίλη).
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ένα περίπου μήνα πριν βρισκόταν με τον Τάσσο Παπαδόπουλο στο χειμερινό θέρετρο της Ελβετίας (Μπούρκενστοκ), όπου ο Κόφι Ανάν κάλεσε τα δύο μέρη να διαπραγματευθούν, κάτω από την επιδιαιτησία του(5) και με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα την τελική μορφή του σχεδίου του.
Η στάση και των δυο ηγετών στην Ελβετία που υπήρξε καθαρά παρελκυστική, αναποτελεσματική και σκανδαλωδώς αδιάφορη, προοιώνιζε τα επόμενα βήματα τους. Πριν ακόμη η κυπριακή και ελληνική αντιπροσωπεία κατέβει από το αεροπλάνο της επιστροφής, σε Λευκωσία και Αθήνα φανατισμένοι και μη οπαδοί του ΟΧΙ, παίρνοντας σήμα από το Μπούρκενστοκ, έκαναν δυναμική εμφάνιση αρνητισμού με συλλαλητήρια και προκηρύξεις, έχοντας συγκροτήσει σε ανέλπιστο χρόνο ένα καλά οργανωμένο προπαγανδιστικό μηχανισμό.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα θα συνέλθει στις 15 Απριλίου το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για να αποφασίσουν για τη στάση τους στο σχέδιο Ανάν.
Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή θα πει το ΝΑΙ. Δεν θα παραλείψει ωστόσο να «σερβίρει» προς τα έξω την πρόταση της με ένα τρόπο αρκετά διπλωματικό, έτσι ώστε αυτό το ΝΑΙ να πέσει στα μαλακά. Δεν χωρούσε αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου της Ν.Δ. καθώς και κορυφαία στελέχη του κόμματος αυτού δυσαρεστήθηκε ιδιαίτερα.
Έλεγε συγκεκριμένα στο διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό ο Έλληνας Πρωθυπουργός την ίδια μέρα :

«Στις σημερινές συγκυρίες επιβάλλεται όλοι να ενεργήσουμε με ενότητα, σύνεση και διορατικότητα. Το σχέδιο Ανάν, όπως έχω τονίσει, έχει και θετικά στοιχεία και δυσκολίες. Οι συγκεκριμένες συγκυρίες επιβάλλουν να μην αφήσουμε τις αδικίες να μας εμποδίσουν να κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα. Αυτό που προέχει σήμερα, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να δούμε ψύχραιμα πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά του σχεδίου Ανάν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δυναμικής. Προσωπικά πιστεύω βαθύτατα στη δύναμη της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Στη δύναμή της να αμβλύνει τις όποιες δυσκολίες. Γι΄ αυτό και θεωρώ ότι, μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής, τα θετικά σημεία μπορούν να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών».

Είναι φανερό ότι με τη σημερινή του στάση απέναντι στο σχέδιο Ανάν, όπως το βίντεο με το debate των δύο αρχηγών προβάλλει ξεκάθαρα, για μια ακόμη φορά ο συγκεκριμένος πολιτικός άντρας αναιρεί τον εαυτό του υποκύπτοντας με αρκετή ευκολία στις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με έντονη προσκόλληση στα παγιωμένα εθνικιστικά στερεότυπα ως προς τον τρόπο της επίλυση τους (ελληνοτουρκικά, σκοπιανό, κυπριακό). Και όχι μόνο αυτό. Πλειοδοτεί σε πατριωτισμό των αντιπάλων του κατηγορώντας τους έμμεσα για μειοδοσία, στηριζόμενος στην άγνοια του λαού για την ουσία των προαναφερομένων προβλημάτων, αλλά και στις αγκυλωμένες αντιλήψεις που ιστορικά ο λαός αυτός κουβαλά στις σχέσεις του με τους γείτονες του(6).
Πεντέμιση λοιπόν χρόνια αργότερα, όταν πια η Κύπρος για ένα ολόκληρο χρόνο συζητά το μέλλον της, στις παραμέτρους και τη φιλοσοφία του δαιμονοποιημένου σχεδίου, με όρους πολλές φορές δυσμενέστερους, προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποφύγει την οριστική ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ της , θάταν καλό να σκεφτεί κάποιος αν τον σημερινό πρωθυπουργό τον συμφέρει πολιτικά να επικαλείται το σχέδιο Ανάν για να κατηγορήσει τους αντιπάλους του, ή για να τους συγχαρεί;

---------------------------
Σημειώσεις:
1. Υπήρξαν περιπτώσεις πρόωρης διάλυσης του ελληνικού κοινοβουλίου με επίκληση της κρισιμότητας στο κυπριακό.
2.Είναι σήμερα πιστεύω παραδεκτό πως το σχέδιο Ανάν αποτελεί , παρά τα πολλά αρνητικά του σημεία, ένα σχέδιο που με κάποιες βελτιώσεις, που κανείς μέχρι στιγμής δεν επιδίωξε πραγματικά, μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά και να επανενώσει την Κύπρο. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως αμφισβητείται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατά το οποίο η ελληνική κοινότητα της Κύπρου το απέρριψε με συντριπτικό ποσοστό.
3. Από το ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Ο όρος παραπέμπει με αρνητικόυς συνειρμούς και στα χρόνια της ελληνικής Επανάστασης καθώς «νενέκοι» αποκαλούνταν οι τουρκοπροσκυνημένοι.
4.Ο ακριβής ορισμός της πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου μετά το δημοψήφισμα είναι η διατήρηση του υπάρχοντος status quo με απορρόφηση της Τ/Κ κοινότητας. Την επιλογή αυτή εκφράζει η φράση «η δεύτερη καλύτερη λύση»(the second best solution) που εκστόμισε ο Κύπριος πρόεδρος ενώπιον ξένων δημοσιογράφων στο Ελσίνκι της Φινλανδίας λίγο καιρό μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
5. Η αποδοχή της επιδιαιτησίας υπήρξε η μόνη παραδοχή του Τ. Παπαδόπουλου για λαθεμένο χειρισμό στις διαπραγματευτική του πολιτική. Αυτό ωστόσο το χρησιμοποίησε αργότερα ως επιχείρημα για να «σκοτώσει» το σχέδιο.
6. Πανομοιότυπη τακτική ακολουθήθηκε και στο ζήτημα της απόσυρσης του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄Δημοτικού.

----------------------------
Σχετικά δημοσιεύματα

Γ. Τσαλακού: Ψέμα Καραμανλή και στο Κυπριακό
(ΤΑ ΝΕΑ 24/9/2009)
Λ. Χαραλάμπους: Η πολιτική ανηθικότητα του Καραμανλή
(ΠΟΛΙΤΗΣ 27/9/2009)

Από συνέντευξη του Νίκου Αναστασιάδη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Έκδοση Κύπρου
Βολές Αναστασιάδη κατα Καραμανλή
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Έκδοση Κύπρου 27/9/2009)
Πικρία για τη στάση βολέματος ..του Κώστα Καραμανλή
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Έκδοση Κύπρου 27/9/2009)
Βολές εκ των ένδον κατά Αναστασιάδη
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Έκδοση Κύπρου 4/10/2009)

2 σχόλια:

 1. Καλημέρα Αντώνη μου.
  Πρόσεξα κι εγώ αυτή την αμετροέπεια του Καραμανλή, προκειμένου να χαϊδέψει (εθνικιστικά) αυτιά και να αποσπάσει ψήφους.
  Για να δούμε τι θα γίνει τώρα. Βλέπω ότι στην Κύπρο γίνεται μια προσπάθεια να δαιμονοποιηθεί και πάλι η προσπάθεια λύσης με Ομοσπονδία. Αν αποτύχουμε και τώρα, πάει πια, παγιώθηκε η διχοτόμηση. Δυστυχώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. abercrombie and fitch, http://www.abercrombie-fitch.us.com/
  longchamp handbags, http://www.longchamphandbag.us.com/
  swarovski jewelry, http://www.swarovski.in.net/
  ugg outlet, http://www.uggoutletstore.eu.com/
  christian louboutin, http://www.scarpelouboutin.it/
  the north face clearance, http://www.thenorthfaceclearances.us.com/
  cheap mlb jerseys, http://www.cheapmlbjerseys.net/
  adidas wings, http://www.adidaswings.net/
  oakley sunglasses, http://www.oakleysunglassesdiscount.us.com/
  yoga pants, http://www.yogapants.us.com/
  louis vuitton outlet, http://www.louisvuittonoutletstore.name/
  longchamp outlet, http://www.longchampoutlet.name/
  michael kors outlet, http://www.michaelkorsoutletonlinstore.us.com/
  beats by dr dre, http://www.beatsbydrdre-headphones.us.com/
  north face outlet, http://www.thenorthface.me/
  rolex watches uk, http://www.rolexwatches-uk.co.uk/
  ralph lauren, http://www.poloralphlaurenoutlet.it/
  ray ban sunglasses, http://www.raybansunglassesonline.us.com/
  michael kors wallet, http://www.michaelkorswallet.net/
  gucci handbags, http://www.guccihandbags-outlet.co.uk/
  mbt shoes, http://www.mbtshoesoutlet.us.com/
  michael kors handbags, http://www.michaelkorshandbag.co.uk/
  swarovski crystal, http://www.swarovskicrystals.co.uk/
  ray ban sunglasses, http://www.raybansunglass.com.au/
  cheap wedding dresses, http://www.cheap-weddingdresses.net/
  cai2015928

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...