15 Φεβ 2011

Η δημογραφική κατάσταση και η πληθυσμιακή αφομοίωση του βορρά - Συνέντευξη του τ/κ καθηγητή δρ. Ζεκί Μπεσίκτεμπελί


H δημογραφική κατάσταση και η πληθυσμιακή αφομοίωση του βορρά - Συνέντευξη του τ/κ καθηγητή δρ. Ζεκί Μπεσίκτεμπελί
Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί άμεση συνέχεια της προηγούμενης. Αναφέρεται κι αυτή στο μεγάλο ζήτημα της σημερινής κατάστασης στα κατεχόμενα, με αφορμή το μεγάλο συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου 2011.
Κύριο πρόσωπο τούτη τη φορά είναι ο Τ/κ καθηγητής οικονομικών δρ. Ζεκί Μπεσίκτεμπελί, ο οποίος παραχωρεί αναλυτική συνέντευξη στην εκπομπή ΒΙΖ ΕΜΕΙΣ, με θέμα: «η δημογραφική κατάσταση και η πληθυσμιακή αφομοίωση του βορρά». Ο καθηγητής Ζεκί, ένας τ/κ με πολύ συγκεκριμένες θέσεις στο κυπριακό, θέσεις που ασπάζεται μια όχι και τόσο μεγάλη, όσο όμως δυναμική μειοψηφία στην κοινότητα του, βλέπει σαν τη μόνη εφικτή, αλλά και συμφέρουσα και για τις δυο κοινότητες, λύση στο πρόβλημα, όπως σήμερα αυτό έχει διαμορφωθεί, την επάνοδο των τ/κ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αιτία, κατά τη γνώμη μου, μιας τέτοιας πολιτικής κατεύθυνσης αποτελεί η κάθετη αντίθεση του στη βίαιη εισβολή του τουρκικού στρατού το 1974, με το πρόσχημα της εθνικής διάσωσης των ομοεθνών τους. Το πόσο έωλο επιχείρημα αποδείχθηκε για τους τ/κ ο ερχομός και η παρουσία του τουρκικού στρατού, φάνηκε ήδη πολύ νωρίς. Τριανταεπτά ωστόσο χρόνια μετά κανείς δεν έχει πια αμφιβολίες για τα απώτερα σχέδια που εξυφαίνει, με συστηματικό τρόπο, η περιφερειακή υπερδύναμη της περιοχής μας Τουρκία.
Η συνέντευξη του Ζεκί Μπεσίκτεμπελί θα δοθεί την παραμονή του συλλαλητηρίου (27/1/11) και θα μεταδοθεί από το ΡΙΚ2 την 1η Φεβρουαρίου. Η απάντηση του στην ερώτηση κατά πόσον προβλέπει μαζικότητα σ’ αυτό είναι απόλυτα θετική, αφού θεωρεί τον τρόπο αυτό διαμαρτυρίας να στρέφεται ενάντια σε όσους επιβουλεύονται την ίδια την φυσική παρουσία των τ/κ στο βορρά.
Το κεντρικό θέμα της συζήτησης που θα διεξαχθεί θα αφορά το πληθυσμιακό πρόβλημα. Ο καθηγητής με στοιχεία που ο ίδιος συγκέντρωσε θα προσπαθήσει να αποδείξει από τη μια την πληθυσμιακή κατάρρευση της τ/κ κοινότητας σε αριθμούς που αγγίζουν μόλις τις 60 με 70 χιλιάδες ανθρώπους, ενώ παράλληλα με αναλυτικά, πολλές φορές εντελώς πρωτότυπα στοιχεία, θα ανεβάσει τον αριθμό των εποίκων σε πολύ πέραν του εκατομμυρίου.
Ο τ/κ αναλυτής θα προσδιορίσει τα σχέδια της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης, όσον αφορά τη διαιώνιση της παρουσίας της στην Κύπρο - μετά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων - σε δύο κυρίως σημεία: Το ΚΕΦΑΛΑΙΟ και τον ΠΛΗΘΥΣΜΟ. Το πρώτο το έχει ήδη πετύχει θέτοντας από καιρό υπό τον έλεγχο της το εμπόριο, τον τουρισμό, τα πανεπιστήμια κλπ. με τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο μια υποτελούς σ' αυτήν κυβέρνηση στην κατεχόμενη περιοχή. Όσον αφορά το δεύτερο, η πολυπληθής παρουσία των εποίκων που ξεπέρασε κάθε προβλέψιμο αριθμό δείχνει ξεκάθαρα που οδηγούν τα σχέδια αυτά ως προς το μέλλον του νόμιμου πληθυσμού των κατεχομένων.
Από την άλλη η επισήμανση του καθηγητή για τη στάση της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες, μας οδηγεί εύκολα σε απογοήτευση ως προς το ενδεχόμενο εξεύρεσης σύντομα μιας κοινά αποδεκτής βιώσιμης λύσης. Η Τουρκία, όπως τονίζει, παίζει με τον παράγοντα χρόνο, η μη επίτευξη σύντομης λύσης αποβαίνει πάντα προς όφελος της πράγμα που την κάνει να διαιωνίζει το status quo γεγονός που θα τη διευκολύνει να επιβάλει τα τελικά της σχέδια βάση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί.
Όταν η συζήτηση θα στραφεί στο θέμα των πιέσεων προς την Τουρκία, ο κ. Μπεσίκτεμπελί θα εξηγήσει πως τέτοιες δεν μπορούν να υπάρξουν, αφού ούτε η Ε.Ε., ούτε άλλη δύναμη μπορεί να αγνοήσει τα οικονομικά οφέλη που της προσφέρει η Τουρκία σε σύγκριση μάλιστα με τη δική μας αδύναμη πλευρά.
Στο συλλαλητήριο, όσο και σ’ άλλες προσπάθειες τους οι τ/κ δεν πρέπει να μείνουν μόνοι. Οι ε/κ (οι ελληνόφωνοι κύπριοι όπως τους αποκαλεί), θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το συμφέρον τους είναι κοινό με το συμφέρον των τουρκόφωνων κυπρίων (τ/κ) που ζουν στο βορρά. Αν το 2002 - 3, στα μεγάλα συλλαλητήρια των τ/κ οι ε/κ έπαιρναν μέρος οι εξελίξεις θα ήταν απρόβλεπτες για τα τότε κατεστημένα και στις δυο πλευρές του συρματοπλέγματος.
Η συνέντευξη θα ολοκληρωθεί με ένα ποταμό στοιχείων για τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., και τη σύνδεση του πλέγματος αυτού με την εξέλιξη του κυπριακού.
Οι τ/κ θα πρέπει να σωθούν από τους σωτήρες τους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος σωτηρίας γι αυτούς. Θα ήταν ευχής έργο να ξεσηκωθούν μαζί με τους ε/κ στο αυριανό συλλαλητήριο. Να γίνει κάτι παρόμοιο με την Τυνησία, όσο κι αν αυτό μοιάζει μακρινό λόγω της κοινωνικής μας αλλοίωσης από το βόλεμα του χρήματος. Το τελικό του συμπέρασμα θα στηριχτεί στη διαπίστωση ότι το μόνο κράτος που απέκτησαν ιστορικά οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι άλλο από το συνεταιρικό κράτος του 1960. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους δώσουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα άλλο, δικό τους κράτος.
Οι δυο κοινότητες θα πρέπει να επανενωθούν στα πλαίσια της Κ.Δ. Αφού καταφέρουν να ξανασμίξουν τότε θα μπορούν να συναποφασίσουν για το κοινό τους μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...