5 Ιουλ 2011

Καλό σου ταξίδι, αδελφέ Γιουτζέλ



Καλό σου ταξίδι, αδελφέ Γιουτζέλ

Τον Γιουτζέλ Κιοσίογλου πρόλαβα να γνωρίσω από μακριά κατά την τελευταία επίσκεψη μου στην Κύπρο τον περασμένο Μάρτη. Τον είδα και τον άκουσα να εκφωνεί λόγο (στα ελληνικά) συμμετέχοντας (αν και άρρωστος) στην εκδήλωση της πλατφόρμας Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικών "ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ" το απόγευμα της ιστορικής (πια) 2ας Μαρτίου, ημέρα πραγματοποίησης του δεύτερου μεγαλειώδους Τ/κ συλλαλητηρίου του 2011. Η εντύπωση που αποκόμισα από την προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου υπήρξε καταλυτική. Στο πρόσωπο του απεικονιζόταν η ιστορία της "δημοκρατικής Κύπρου" με τους σκληρούς αδυσώπητους αγώνες των παιδιών της ενάντια στα σκοτάδια της αποικιακής εξάρτησης, της ρατσιστικής διακοινοτικής διαίρεσης, της επακολουθήσασας εθνοκάθαρσης και της συνακόλουθης επιβολής του φασιστικού διαμελισμού. Είχα την τύχη να τον μαγνητοσκοπήσω (1) και να αποκτήσω έτσι το πλεονέκτημα της επανάληψης τόσο του λόγου και της σκέψης του, όσο και των φορτισμένων συναισθημάτων, των προσδοκιών και των οραμάτων του, που αναδύονταν ατόφια διαμέσου της φιλμικής αποτύπωσης, αναβιώνοντας παραστατικά το παρελθόν, σαν να επρόκειτο για μια στιγμή να έχουμε συνυπάρξει φανταστικά στην παλιά ειρηνική Κύπρο των παππούδων μας.
Τον αξέχαστο Γιουτζέλ θα τον θυμάμαι και θα τον τιμώ για έναν ακόμη ιδιαίτερο λόγο. Το ότι υπήρξε ΔΑΣΚΑΛΟΣ (2), ήτοι συνάδελφος μου! Με αυτή του την ιδιότητα κατόρθωσε να μεταδώσει στις καρδιές των μαθητών της κοινότητας του την αποστροφή προς το φυλετικό μίσος που για χρόνια υπέστησαν, έρμαια μιας ανελέητης εθνικιστικής προπαγάνδας. Με το ίδιο πάθος εξακολούθησε, σε προχωρημένη πια ηλικία, μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων (2003), να μεταλαμπαδεύσει παρόμοια ιδανικά και στα παιδιά της άλλης κοινότητας, όπως μας θυμίζει στο αφιέρωμα στη μνήμη του (3) ο φίλος του δημοσιογράφος Μιχάλης Μιχαήλ: «Θυμούμαι ότι δέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση της Γ’ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού να λάβει μέρος σε κοινή εκδήλωση εκπροσώπων των κοινοτήτων και μειονοτήτων της Κύπρου, Ε/κυπρίων, Τ/κυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.
Είχα την τύχη να τον συνοδεύσω σε εκείνη τη συνάντηση και μου προκάλεσε εντύπωση η αποδοχή που έτυχε από τους μαθητές η ομιλία του.
Μια ομιλία γεμάτη αγάπη για την Κύπρο, για το λαό της.
Μια ομιλία με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στην επανένωση του τόπου χωρίς κατοχικό στρατό και συρματοπλέγματα…».
Την ιδιότητα του δασκάλου ανέφερε με περηφάνια και σεβασμό και τη μέρα που τον γνώρισα: Τη 2α Μαρτίου 2011. Μια συμβολική μέρα, όπου οι Τ/κ συμπατριώτες μας ξεχύθηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους με κύριο αίτημα την αυτονομία της κοινότητας τους από την Τουρκία (4). Επικεφαλής αυτών των συλλαλητηρίων υπήρξε ένας ακόμη δάσκαλος, ο φίλος και συναγωνιστής Σενέρ Ελτζίλ (5).
Αν κάτι λοιπόν θα μπορούσε σήμερα, μετά το άγγελμα του θανάτου του να μας παρηγορήσει, θα ήταν ότι ο σπόρος που έριξε όχι μόνο βλάστησε αλλά πρόλαβε να δώσει και τους πρώτους καρπούς…

Καλό σου ταξίδι αδελφέ Γιουτζέλ, πάντα θα σε θυμόμαστε...

Λίγα λόγια για το βίντεο

Στο βίντεο της ανάρτησης ο Γιουτζέλ Κιοσίογλου σε ένα αρμονικά δεμένο λόγο με αυτόν του φίλου και συναδέλφου του δημοσιογράφου του Ρ/σ «ΑΣΤΡΑ» Νεόφυτου Νεοφύτου (6) καταθέτει πραγματικά τη ψυχή του. Η αφήγηση του θα μας γνωρίσει, μεταξύ των άλλων, τις προσπάθειες που σ' όλη του τη ζωή κατέβαλε για συμφιλίωση, επαναπροσέγγιση και συνεργασία ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Την βαθιά του πίστη στην κυπριακή ταυτότητα, τη βιωμένη γνώση της νεότερης κυπριακής ιστορίας, την πραγματιστική προσέγγιση του κυπριακού, την αγωνία για το μέλλον των Τ/κ και συνολικά της Κύπρου. Αυτής που αγάπησε όσο τίποτα άλλο στη ζωή του!

Σημειώσεις:

1. Η μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης έγινε στα πλαίσια της δημιουργίας ντοκιμαντέρ με θέμα τις τ/κ κινητοποιήσεις.
2. Όταν αναφέρομαι στους Τ/κ, την έννοια του δασκάλου την αντιλαμβάνομαι περισσότερο όχι ως αυτήν του εκπαιδευτικού, αλλά ως αυτήν του διανοουμένου. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι άνθρωποι του πνεύματος και κατ' επέκταση της όποιας διανόησης στην Τ/κ κοινότητα δεν ήταν άλλοι από τους δασκάλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δρόμος που ακολούθησαν εξ΄ αρχής, παρά τις περιπέτειες της κοινότητας τους με τον τουρκικό εθνικισμό, ήταν αριστερός, προοδευτικός. Το βλέπουμε σε πολλούς, μεταξύ των οποίων και ο αξέχαστος Γιουτζέλ, οι οποίοι πέραν της διδασκαλίας ασχολήθηκαν με τη δημοσιογραφία, το θέατρο κλπ. Πάντα σε προοδευτική βάση. Ακόμη και το παλαιό μέλος της ΤΜΤ ο δάσκαλος Αριφ Χασάν Ταχσίν, εξελίχθηκε σ΄αυτό που είναι σήμερα, ένας δηλ. από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Αφρίκα» και του κινήματος «γιασεμί», με απόψεις ενδιαφέρουσες και όχι πάντως εθνικιστικές. Με κίνδυνο να ξεχάσω κάποιους αναφέρω επίσης τον μεγάλο "Χόντζα" (δάσκαλο) Οζκιέρ Οζγκίουρ, γραμματέα και ψυχή του αριστερού τ/κ κόμματος CTP (Τουρκικό Ρεπουπλικανικό Κόμμα). Δυστυχώς δεν υπήρξε η αντίστοιχη εικόνα στο χώρο των εκπαιδευτικών της Ε/κ κοινότητας. Η κυριαρχία της εκκλησίας στον τομέα της παιδείας εμπότισε το πνεύμα των περισσότερων εκπαιδευτικών μας με τα ιδεολογήματα του ελληνικού εθνικισμού (μεγαλοϊδεατισμός) που συμπυκνώνονται στον ατυχή όρο «ελληνοχριστιανικά ιδεώδη». Φωτεινές εξαιρέσεις που μου έρχονται πρόχειρα στο νου, οι δάσκαλοι Κώστας Κόνωνας και Φιφής Ιωάννου, γενικοί γραμματείς του ΚΚΚ και ΑΚΕΛ αντίστοιχα, όπως και στο χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης το αδαμάντινο βλαστάρι της κυπριακής αριστεράς (ΑΚΕΛ), ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αδάμ Αδάμαντος (φιλόλογος), ο δημοσιογράφος του «Νέου Δημοκράτη» αγωνιστής διανοούμενος Γιώργος Λέρνης κ.α. Επίσης Last but not least ο μεγάλος ποιητής μας Τεύκρος Ανθίας.
3. Πρόκειται για την ανάρτηση με ημερομηνία 3/7/2011 στο blog «Παντός Καιρού» που φέρει τον τίτλο: «Στο καλό αδελφέ Γιουτζέλ Κιοσίογλου».
4. Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει εδώ, αν δεν κινδύνευε να παρεξηγηθεί ως προς το θέμα της λύσης, και την «αυτονομία» (χειραφέτηση) τους από τους Ελληνοκυπρίους.
5. Ο Σενέρ Ελτζίλ, είναι γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης των Τ/κ δασκάλων KTOS, που αριθμεί 1600 περίπου μέλη. Η συντεχνία αυτή τέθηκε επικεφαλής της τ/κ πλατφόρμας «Αυτή η πατρίδα είναι δική μας» που διοργάνωσε τα τρία συλλαλητήρια «κοινοτικής ύπαρξης» του 2011 (28/1, 2/3/ και 7/4/).
6. Ο δημοσιογράφος του ρ/σ «ΑΣΤΡΑ» Νεόφυτος Νεοφύτου δημιούργησε μαζί με τον Γιουτζέλ Κιοσίογλου την δικοινοτική εκπομπή «Ελάτε Κυπραίοι να μιλήσουμε» η οποία μεταδιδόταν, για ένα μεγάλο διάστημα, κάθε Παρασκευή.

--------------------------------------

Δες επίσης

1. Το αφιέρωμα στη μνήμη του
Γιουτζέλ Κιοσίογλου στο blog του Μιχάλη Μιχαήλ "Παντός Καιρού" με τίτλο:
"Στο καλό αδελφέ Γιουτζέλ Κιοσίογλου"

2. Την αναφορά του blog της "Πλατφόρμας Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος (Ε/κ τμήμα)" με τίτλο:
"Στο καλό, Γιουτζέλ Κιοσίογλου"

3. Το άρθρο με τίτλο:
"Στο ίσκιο της λεμονιάς και της ελιάς"
από το blog "νέος ελληνοκύπριος"

---------------------------------

Στο καλό, δάσκαλε
Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ 5/7/2011


1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...