30 Ιουλ 2011

Η Κύπρος στο μακρύ και επώδυνο δρόμο της οικονομικής κρίσης





Η Κύπρος στο μακρύ και επώδυνο δρόμο της οικονομικής κρίσης

Το ίδιο ή τουλάχιστον παρόμοιο, σενάριο το γνωρίζουμε πολύ καλά όσοι ζούμε και εργαζόμαστε στην ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα. Τώρα το βλέπουμε να κτίζεται σίγα σιγά και (ίσως ανεπαίσθητα) στην οικονομικά ευλογημένη μέχρι πρόσφατα πατρίδα μας, την Κύπρο!
Ας ευχηθούμε, τι άλλο; Περαστικά μας…

Λίγα λόγια για το βίντεο

Το βίντεο της παρούσας ανάρτησης αποτελείται από το χθεσινό (29/7/2011) οικονομικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΡΙΚ, χωρίς περικοπές και επεμβάσεις. Θεωρούμε ότι σκιαγραφεί ανάγλυφα την έναρξη της μεγάλης και αβέβαιης ως προς την έκβαση της περιπέτεια στον τομέα της οικονομίας στην οποία εισέρχεται η Κύπρος και ο λαός της. Ιδιαίτερα βέβαια οι εργαζόμενοι τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα (πλην των βολεμένων οικονομικά αξιωματούχων του κράτους) οι οποίοι, όπως δυστυχώς το ζούμε ήδη στην Ελλάδα, θα είναι οι μοναδικοί που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο.
Ελπίζουμε στην Κύπρο, καθώς οι δείκτες της οικονομίας της δείχνουν μια πολύ πιο βελτιωμένη εικόνα από ότι στην Ελλάδα, στο εξωτερικό χρέος, στο δημοσιονομικό έλλειμμα, την ανεργία κλπ, η λαίλαπα της κρίσης να της δημιουργήσει πολύ λιγότερες πληγές. Αυτό το πιστώνουμε τόσο στον Πρόεδρο και τη νέα κυβέρνηση του, όσο προπάντων στο ΑΚΕΛ που με πολλή σύνεση και με ένα σύγχρονο και απαλλαγμένο από δόγματα και αγκυλώσεις του παρελθόντος πνεύμα θα σταθεί, όπως η ιστορία του το επιβάλλει, στο ύψος των περιστάσεων.
Θεωρήσαμε ενδιαφέρον του κεντρικού βίντεο της ανάρτησης να προηγηθεί το βίντεο με το ηχητικό ντοκουμέντο του γνωστού Έλληνα διανοητή και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη, σχετικά με τις τύχες της κυπριακής οικονομίας. Περιέχεται στην ανάρτηση του «συντυχάννουμε» με ημερομηνία 10/12/2010, και έχει τον τίτλο: "Βόμβα Μίμη Ανδρουλάκη για την κυπριακή οικονομία" . Στο βίντεο αυτό που σήμερα, οκτώ περίπου μήνες αργότερα, αποδεικνύεται άκρως προφητικό, ο Μίμης αναφέρεται στον υπονομευτικό ρόλο που ενδεχομένως θα παίξει η Μεγάλη Βρετανία ως προς την αρνητική εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας (1). Στη συνέχεια ωστόσο πιάνει θα λέγαμε «τον ταύρο από τα κέρατα» με τις επισημάνσεις του για τα άθλια παιγνίδια των διεθνών οίκων αξιολόγησης σχετικά με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, τις τράπεζες και την εξάρτηση τους από την πληθώρα των ελληνικών ΟΜΟΛΟΓΩΝ...
Καλή παρακολούθηση..

Υ.Γ. Δεν πιστεύουμε πάντως, ότι όσα δείχνουμε και γράφουμε στην παρούσα ανάρτηση θα μπορούσαν να θεωρηθούν (έστω και ως υποψία) σενάρια τρομοκράτησης των φίλων του μπλογκ.

-------------------------------------

(1) Συμπτωματικά πριν από λίγο έπεσα πάνω στο ακόλουθο δημοσίευμα των Financial Times:


"Cyprus: latest headache for Eurozone"

The Mediterranean Islands ineffectual government quit at the request of the president, Demetris Christofias. For sure, it will not be missed; politically speaking, Cyprus is a one-person state. The person who should have resigned is Mr Christofias, a Communist of the old school who is proving singularly unable to address the countrys growing list of problems. That list keeps growing longer. Moodys cut the Cypriot credit rating to three notches above junk this week. The scale of the islands challenges, and the rise in political instability, suggest Cypruss creditworthiness has further to slide and that the Eurozone has another peripheral member to worry about. Even before 11 July explosion destroyed its main power station, Cyprus was heading towards the precipice. Cypriot banks hold about 31 billion of Greek sovereign and bank debt or about 170% of gross domestic product. They are well capitalised, with aggregate tier 1 ratios of 12%. But their likely participation in any Greek bond exchange would devour most of that, leaving them in need of new capital.

Μετάφραση:

«Κύπρος: Ο νέος πονοκέφαλος για την Ευρωζώνη»

Από την κυπριακή αναποτελεσματική κυβέρνηση παραιτήθηκαν οι λάθος άνθρωποι μετά από απαίτηση του Προέδρου της χώρας Δημήτρη Χριστόφια.
Πολιτικά ομιλούντες, η Κύπρος είναι κράτος ενός ατόμου κι εκείνος που έπρεπε να παραιτηθεί είναι ο κ. Χριστόφιας, ένας κομμουνιστής της παλιάς κοπής που αποδείχθηκε ανίκανος να χειρισθεί τον συνεχώς ογκούμενο κατάλογο προβλημάτων της χώρας.
Ο κατάλογος μεγαλώνει συνεχώς. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε, αυτή την εβδομάδα, την κυπριακή οικονομία, τοποθετώντας της τρεις βαθμίδες μόνο πιο πάνω από τα σκουπίδια. Η κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το νησί και η αύξηση της πολιτικής αστάθειας οδηγούν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε περαιτέρω ολίσθηση και η Ευρωζώνη έχει άλλο ένα μέλος για το οποίο πρέπει να ανησυχεί. Ακόμα και πριν από την έκρηξη στη ναυτική βάση, η οποία κατέστρεψε τον κυριότερο σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο, οδηγείτο στον γκρεμό. Οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 31 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, ή το 170% περίπου του ΑΕΠ. 'Έχουν όλες καλή κεφαλαιοποίηση, τυχόν όμως συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων θα καταβροχθίσει το μεγαλύτερο μέρος τους οδηγώντας τες στην ανάγκη εξεύρεσης νέων κεφαλαίων.

-----------------------------------

Σχόλια Ελλαδιτων αναγνωστών στο σχετικό δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ

Το ΒΗΜΑ πρώτο δημοσίευσε (30/07/2011, 11:42) το πικρόχολο σχόλιο των «Financial Times».
Παραθέτω πιο κάτω τα σχόλια των αναγνωστών της ηλεκτρονικής του έκδοσης τα οποία βρίσκω αρκετά ενδιαφέροντα ( και χιουμοριστικά) ως προς το πώς αντιμετωπίζουν οι Ελλαδίτες φίλοι μας την οικονομική κρίση στην Κύπρο και τον «κομμουνιστή παλαιάς κοπής πρόεδρο» της κατά την (φαρμακερή) έκφραση της βρετανικής εφημερίδας.

Ψέματα το άρθρο σας | 14:00
Απίστευτη η μετάφραση-διαστρέβλωση σας. Αυτή που είπε «Ο Χριστόφιας είναι κομμουνιστής παλιάς κοπής, πρέπει να παραιτηθεί» είναι η Σούλλα Αθανασίου, 63 ετών, οικοκυρά, η οποία μίλησε στους FT και τους είπε την γνώμη της. Pensioner Leas Kontos, 65, is among a crowd of protesters outside the presidential palace. “The economy is in an abyss, we suffer daily hardships because of the power cuts,” he rages. “It is a tragic situation, a disaster.” Soulla Athanassiou, 63, a housewife, agrees: “The president has ruined the country. He is an unrepented communist. God help us get rid of him.” http://www.ft.com/cms/s/0/7c385916-b9c2-11e0-8171-00144feabdc0.html
Hello

CRASH TESTS | 10:59
να συμπληρώσω στο σχόλιο του φίλου μ.γ. οτι πριν ακριβώς μία εβδομάδα πέρασαν με μεγάλη επιτυχία τα crash tests των τραπεζών η τράπεζα Κύπρου (Κύπρου) και η marfin (Κύπρου) . Δεν είμαι κομμουνιστής αλλά άμα είναι έτσι ο κομμουνισμός όπως είναι στη Κύπρο τότε σίγουρα θα γίνω.
n.b.

κυπρος | 07:31
η Λευκωσια δεν διατρεχει κανενα κινδυνο,παρεμβολη αποσταθεροποιησης της κυβερνησης και προσωπικα του κ.Χριστοφια.ο οποιος ειναι εκλεγμενος απο τον κυπριακο λαο και ο κυπριακος λαος εχει την εξουσια να το καταργησει και οχι η εφημεριδα χ
παρατηρω

ΚΡΙΜΑ | 01:53
Ενας ακροδεξιος εβραιος δημοσιογραφος εγραψε τις πιο πανω βλακειες .Κριμα που η εφημεριδα σας τις δημοσιευσε αφου εσεις γνωριζετε απο πρωτο χερι οτι η Ελλαδα πηρε την Κυπρο στο λαιμο της οπως και το 1974.Αυτη την φορα με τα Ελληνικα ομολογα και τα 3 Δις των αναξιοπιστων δανειων στον Ελλαδικο χωρο.Κριμα για την Κυπρο που την καταστρεφει η Ελλαδα για δευτερη φορα.
Ανώνυμος

Δεν μας χαίζουν οι Financial Times λέω εγώ; | 01:20
...
μαρδοχαίος

av eivai o Xristofias koumouvistns egw eimai astrovautns | 01:10
Koumouvistns tns kakias wras, o av0rwpos dev exei idea apo kommouvismo. Av ntav kommouvistns peste mou pou eivai eva aristero vomosxedio pou ynfise. Eivai aplws avti-xouvtikos logw twv gegovotwv stnv kupro opws eimaste oloi mas kai aplws koroideuei touis opadous tou Akel oti eivai koummouvistns (oute kai autoi eivai koumouvistes giauto kai dev lev tipota gia tov kapitalismo stnv Kupro, tous eivai polu arestos kai to prwto pou se rwtav otav pas ekei eivai posa lefta pairveis). To va mnv sou aresouv oi akra de3ioi dev se kavei automatws koumouvistn. O akratws kapitalismos xairei akras ugeias stnv Kupro upo tnv proedria tou. Epomevws to problnma eivai aplo, O av0rwpos dev 3erei ti eivai aplws xrnsimopoiei eva avtide3io komma gia va givei proedros. Alla o proedros prepei va exei kai arxi... ta opoia o Xristofias dev exei. Mas gamn.. me tnv malakia tou me ta containers kai twra zntaei kai ta resta. Epomevws diafwvw me tous FT, o Xristofias eivai aplws blakas kai tipota allo, kai sav blakas prepei va paei sto spiti tou kai tnv epomevn fora pou 0a exei containers me puromaxnka va ta balei atnv auln tou opws eipe kai o upourgos tou oti eivai asfaln kai mporouv va topo0etn0ouv se katoiknmeves perioxes, tetoies nln0iotntes dev akougovtai apo politikous.
petros lenas

Ο επομενος??? | 30/07/2011, 23:40

Το 2007 οι Aμερικανοι βγαλαν φορα παρτιδα την εκθεση για την διαφθορα στην Ευρωπη.. απιστευτη η διαφθορα στην Ελλαδα αλλα και στην Κυπρο με παραλληλο ξεπλυμα μαυρου χρηματος κ με αχμη του δορατος τις τραπεζες..τα αποτελεσματα της oracle -ρησης τα νοιωσαμε και τα ζουμε καθημερινα εδω στην Ελλαδα...σκανδαλα -εκλογες , μνημονιο, "ηθελημενο" δανεισμο απο ΕΚΤ-ΔΝΤ, φτωχεια,υποβαθμιση σε κατηγορια ccc, skoypidia-skoypidia -skoypidia κρατικων τιτλων , απαξιωση εντος και εκτος της χωρας, S.D, CDS στο θεο.κλπ..Copy paste λοιπον kαι για την Κυπρο !! γιατι η Βαβυλωνα δεν σηκωνει ζοριλικια , προς γνωση και συμμορφωση και των υπολοιπων στην επικρατεια της....
Kleon

Η προπαγανδα συνεχιζεται.... | 30/07/2011, 22:30
Για τον Χριστοφια επαναλαμβανουν συνεχως την λεξη κομμουνιστης για να υποδειξουν την ανικανοτητα του. Για τον Παπανδρεου που τα εχει κανει ακομα χειροτερα γιατι δεν λενε συνεχως ο Σοσιαλιστης Παπανδρεου....? Τελικα η προπαγανδα κατα του κομμουνισμου συνεχιζεται ακομα.
Κωστας Α.

Αισχος | 30/07/2011, 21:45
Ο κος Χριστόφιας εξελέγει για έναν και μοναδικό λόγο. Καλώς ή κακώς έπεισε πως μπορεί να επιλύσει το Κυπριακό. Απέτυχε σε όλα, κατέστεψε την οικονομία, επιμένει σε μία άρρωστη συνεργασία με το ΔΗΚΟ δεν αγκάλιασε τον Συναγερμό όταν εκείνος έτεινε το χέρι συνεργασίας για το εθνικό θέμα. Ο κος Χρστόφιας παρέλαβε όχι απλώς κράτος, αλλά μία κραταιά οικονομία την οποία κετέστρεψε. Επανέφερε τα ρουσφέτια της εποχής Κυπριανού με τον χειρότερο τρόπο. Ο κος Χριστόφιας θα μείνει στην ιστορία ως "Καταστρόφιας" Όχι γιατί είναι....κομμουνιστής, αλλά γιατί είναι παντελώς ανίκανος, απαίδευτος, άσχετος. Η λίστα των ατοπημάτων του είναι μακρά. Αίσχος και Ντροπή, διάλυσε την Κύπρο μας και των κόπο των Κυπρίων. ΥΓ. Είμαι κάτοικος Κύπρου-Λεμεσού 16 χρόνια.
Σπύρος

Ότι πείτε FT. Να παραιτηθεί και κανάς άλλος | 30/07/2011, 16:14
Ασφαλώς και πρέπει να παραιτηθεί. Αυτό έλιπε να μην κάνουμε ότι λένε οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Άργησε κιόλας και μπορεί να προσβληθούν. Πάει, ο πλανήτης τά 'χει παίξει. Τον Οκτώβριο γινόμαστε 7 δις, κατακλύσαμε τα πάντα, εξαντλούμε τις πρώτες ύλες, ανατρέψαμε την οικονομία της Φύσης και θα υποστούμε τς συνέπειες. Από φυσικές καταστροφές κι αρρώστειες, έως παράνοια. Κομμουνιστής και μάλιστα παλαιάς κοπής ο Χριστόφιας. Βλέπεις στην Κύπρο από τότε που βγήκε, το καθεστώς έγινε κομμουνιστικό. Και δημιουργήθηκαν προβλήματα που ευτυχώς οι άλλες Χώρες, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, ΗΠΑ, δεν τα έχουν, μιά κι εκεί οι Πρόεδροι δεν είναι κομμουνιστές. Δεν ξέρεις πιά αν έχει μείνει έντυπο στον κόσμο με σοβαρότητα που να μπορείς να το εμπιστευτείς.
επειδή το λέτε εσείς;

θελουν την κυπρο μπανανια | 30/07/2011, 16:00
Αντι οι FT να τα βαλουν με τις κυπριακες τραπεζες που γιγαντωθηκαν οσο 6,5 φορες! το αεπ της κυπρου,δηλαδη ενας τραπεζικος τομεας τερας _αλα ιρλανδια _αναφερουν γελοιοτητες για το χριστοφια σαν και να εχει επιβαλλει στην κυπρο κομμουνιστικο καθεστως!Ξερουν πολυ καλα οτι στην κυπρο λειτουργει πληρως ο νεοφιλελευθερισμος με 10% φορολογια κεφαλαιου ,οφ σορ,ξεπλυμα μαυρου χρηματος,οικονομικο απορρητο ,επιχειρηματικοτητα της εκκλησιας.Αυτο που θελουν τα συμφεροντα που κατευθυνουν τις FT ειναι να παραιτηθει ο χριστοφιας και αναλαβει ενας δικος τους προκειμενου να περισωσουν τα συμφεροντα των τραπεζων και των μαυρων επιχειρησεων τους εις βαρος του κοσμακη.
μ.γ.

dior8wshs | 30/07/2011, 15:37
Οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 31 εκατ. ευρώ, ή το 170% του ΑΕΠ. -> mallon disekatommuria
dior8wsh

Δεν είμαι κουμουνιστής... | 30/07/2011, 12:09
Τέτοιες δημοσιεύσεις και χαρακτηρισμοί θα με κάνουν...
...378

8 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω παλε πιστευκω οτι η Βρεττανια εν πολλα λλίη σε παγκόσμιο επίπεδο για να παιξει τεθκιο ρόλο.
    Σε ευρωπαικο παλε εχασε πολλα που την αιγλη της.

    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η οικονομία της Κύπρου είναι τόσο μικρή που όλα εύκολα ανατρέπονται ανάλογα με τις επιθυμίες των μεγάλων.
    Αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε για να είμαστε έτοιμοι για τα όποια σκαμπανεβάσματα και να είμαστε προσγειωμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστα αλλα είμαστε στο ευρω τζιαι κουμαντο καμνει η Γερμανια τζιη Γαλλία.

    Διαφωνω με τον μιμη για την επιρροη της Αγγλιας.
    Το εκτοπισμα της σημερινης Βρετανιας ωχρια μπροστα σε τουτο της Γερμανίας.
    Πιο επικυνδινος για την οικονομιας μας εν ο Φουλης και η καστα του παρα η Βρετανία.

    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @andreas
    Φίλε Ανδρέα, χωρίς να είμαι ειδικός στα οικονομικά, θεωρώ ότι η προφητικού χαρακτήρα ανάλυση του Ανδρουλάκη δεν πέφτει κατά πολύ έξω των σημερινών γεγονότων. Συγκρίνει το παράδειγμα της Ιρλανδίας (μιας χώρας της Ευρωζώνης που μπήκε δεύτερη στο μηχανισμό στήριξης με πολύ στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Αγγλία), με το παράδειγμα της Κύπρου εντοπίζοντας μεταξύ τους αναλογίες. Μια εξ αυτών είναι η υπερβολική διόγκωση του ιρλανδικής οικονομίας στον τομέα του real estate, ενώ της κυπριακής σε ελληνικά υποβαθμισμένα ομόλογα. Την σύγκριση αυτή την επιχειρεί και ο αρθρογράφος της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, που πρώτο δημοσίευσε το σχετικό επικριτικό σχόλιο των F.T. γράφοντας: «Γεγονός είναι ότι η κατάσταση στην Κύπρο αρχίζει να μοιάζει με την Ιρλανδία. Ακόμα και πριν από την έκρηξη στη ναυτική βάση, η οποία κατέστρεψε τον κυριότερο σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο, η οικονομία της οδηγείτο στον γκρεμό.».
    Συνεπώς τίποτε δεν πρέπει να αποκλείουμε, ούτε και ασφαλώς να υποτιμούμε μια χώρα σαν τη Μ. Βρετανία, έστω κι αν η ίδια βρίσκεται σε κρίση. Από την άλλη βέβαια μακριά από μένα (και από τον Μίμη) με όσα γράφω στο blog, οποιασδήποτε σκέψης για ξένη συνομωσία ως προς την κυπριακή οικονομική κρίση.
    Πιστεύω πάντως ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί σχετικά γρήγορα αν επιδείξουμε ψυχραιμία και αποφύγουμε την πολιτική της εκμετάλλευση, όπως δυστυχώς γίνεται αυτή τη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. replica bags ru hermes replica handbags h9z44q6h25 replica bags by joy content x5g43j4o78 buy replica bags replica bags read more v7b47f4y55 louis vuitton fake replica bags louis vuitton

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...