17 Ιαν 2012

Ο Ντενκτάς θυμάται… το Μακάριο



Ο Ντενκτάς θυμάται… το Μακάριο

Το video αποτελείται από αποσπάσματα μιας μίνι συνέντευξης του Ντενκτάς στον Αλέξη Παπαχελά για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ «Μακαριος: Εγώ είμαι η Κύπρος».
Ο Τ/κ ιστορικός ηγέτης σχολιάζει τον αντίπαλο του, τον ιστορικό ηγέτη των Ε/κ Μακάριο. Μιλά για την πρώτη τους γνωριμία. Τις συμφωνίες του Λονδίνου. Τη συμφωνία κορυφής... Τις ανθρώπινες στιγμές, τις λίγες φορές που συνυπήρξαν.

Το κείμενο του Μακάριου Δρουσιώτη αναφέρεται στην πολιτική πορεία του Ντενκτάς από το 1957, που άρχισε να πολιτεύεται σε ηγετικές θέσεις στην κοινότητα του, μέχρι το 2003, ένα περίπου χρόνο πριν την αναγκαστική απόσυρση του από την ενεργό πολιτική.

Ζώντος του Ντενκτάς, Κυπριακό γιοκ!

Έχει «φάει» 36 τουρκικές κυβερνήσεις, τέσσερις προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέντε γενικούς γραμματείς των Η.Ε. και ετοιμάζεται να καταβροχθίσει τον Κόφι Ανάν...

Τις προάλλες η τουρκοκυπριακή εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Γενί Ντουζέν» είχε ένα πρωτοσέλιδο κατάλογο με τα ονόματα όλων των Αμερικανών, Τούρκων και Ελληνοκυπρίων προέδρων και πρωθυπουργών, καθώς και των γενικών γραμματέων των Ηνωμένων Εθνών των οποίων έχει επιβιώσει ο Ραούφ Ντενκτάς στα πενήντα χρόνια που διαχειρίζεται το Κυπριακό στο όνομα των Τουρκοκυπρίων. Συγκεκριμένα, από το 1957 που ο Ντενκτάς πήρε τα ηνία της εξουσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας της Κύπρου, άλλαξαν δέκα πρόεδροι των ΗΠΑ (όταν ανέλαβε ήταν ο Αϊζενχάουερ!), 36 τουρκικές κυβερνήσεις, πέντε Ελληνοκύπριοι πρόεδροι και έξι γενικοί γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ντενκτάς επιβίωσε όλων και όπου νάναι θα προσθέσει στη «μαύρη λίστα» τον Κόφι Ανάν, τον Αμπτουλλάχ Γκιούλ και τον Τάσσο Παπαδόπουλο.
Αναχωρώντας την περασμένη Τετάρτη για την Άγκυρα, εν μέσω ενός κύματος έντονης αμφισβήτησής του από την πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων, πολλοί ήταν αυτοί που προδίκασαν ότι αυτή τη φορά ο Ντενκτάς δεν θα επέστρεφε στην Κύπρο το ίδιο ισχυρός. Οι προσδοκίες όλων αυτών διαψεύστηκαν. Την Παρασκευή επέστρεψε από την Τουρκία σαν Σουλτάνος και πήγε κατ ευθείαν στο συλλαλητήριο που οργάνωσε για λογαριασμό του ο κατοχικός στρατός. «Πού είναι σήμερα ο ειδικός αντιπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον. Ας έρθει να δει το πλήθος. Οι σημαίες αυτές δεν θα υποσταλούν», είπε με ειρωνικό ύφος για τον Αμερικανό συντονιστή στο Κυπριακό, που την περασμένη εβδομάδα παραβρέθηκε στο συλλαλητήριο της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, που ζητούσε την παραίτησή του. Στις επαφές του που είχε στην Τουρκία, ο Ντενκτάς άγγιξε με τον τρόπο που ξέρει να το κάνει εδώ και 50 χρόνια τις εθνικιστικές χορδές των Τούρκων υποστηρικτών του και ανέδειξε τη σημασία του Κυπριακού ως «εθνικού ζητήματος» της Τουρκίας. Αφού συναντήθηκε πρώτα με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Οζκιόκ και επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξη του στρατού, πέρασε τη γραμμή του στη νέα τουρκική κυβέρνηση, εξαναγκάζοντας τον Ταγίπ Ερτογάν να αναθεωρήσει τις θέσεις του και να ανακαλύψει σοβαρά αρνητικά σημεία στο σχέδιο Ανάν. Στην κατεχόμενη Λευκωσία το κλίμα είναι αυτές τις μέρες βαρύ. Το συλλαλητήριο υπέρ του Ντενκτάς ήταν ένα παραλήρημα σωβινισμού. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητα τους στρατιώτες με πολιτική περιβολή, έποικοι και εξαρτώμενοι από το καθεστώς, διαδήλωσαν την πίστη τους στη μεγάλη Τουρκία.
Απειλήθηκαν και εξυβρίστηκαν οι διαφωνούντες, που χρίστηκαν προδότες και όλοι τώρα φοβούνται τα χειρότερα. Ο Ντενκτάς, με την εμπρηστική ομιλία του, ορκίστηκε να δώσει την ψυχή του για την Τουρκία και το αίμα του για την τουρκική σημαία. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα περιθώρια να υπάρξει αποτέλεσμα στην αυριανή διάσκεψη της Χάγης είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Ο Ντενκτάς τοποθετήθηκε με τρόπο απόλυτο ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε το σχέδιο ούτε την πρόταση για δημοψηφίσματα. Αυτό που θα επιχειρήσει στη Χάγη είναι να ξεγλιστρήσει από τη διαδικασία με το λιγότερο δυνατό κόστος. Γι’ αυτό, δηλώνει πως δεν πάει στη Χάγη να πει όχι, αλλά για να προσπαθήσει να αλλάξει το σχέδιο Ανάν. Βέβαια, ούτε η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πολύ θερμή με την αποδοχή του σχεδίου ως έχει. Η επιμονή του προέδρου Παπαδόπουλου, που έχει και τη στήριξη του ΑΚΕΛ, είναι πως το σχέδιο πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης προτού παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα. Ύστερα από την εθνικιστική υστερία που εκδήλωσε ο Ντενκτάς τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς απέκτησαν πολύ περισσότερα ερείσματα. Διότι, ο Ντενκτάς δεν είναι ο άνθρωπος που θα το βάλει στα πόδια και θα αφήσει το Κυπριακό στα χέρια κάποιου άλλου. Ακόμη κι αν εξαναγκαστεί να πει ναι στο δημοψήφισμα, κι αν αυτό περάσει και από την ψηφοφορία, ούτε οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα τον εμπιστευτούν να εφαρμόσει τη συμφωνία.
Για να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει η λύση, θα χρειαστούν τεράστια αποθέματα καλής θέλησης και απεριόριστη διαλλακτικότητα. Και ο Ντενκτάς είναι εντελώς ξένος με αυτές τις αρετές. Οπόταν, μάλλον επαληθεύεται αυτό που για χρόνια τώρα υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση: Όσο το Κυπριακό δεν ξεφεύγει από τα χέρια του στρατοκρατικού κατεστημένου και όσο ζει ο Ντενκτάς δεν πρόκειται να λυθεί. Και ο παραμερισμός του θα πρέπει, απαραίτητα, να γίνει στοιχείο της λύσης.

Μακάριος Δρουσιώτης
Εφημερίδα Πολίτης 10/03/2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...