29 Ιαν 2012

Σενέρ Ελτζίλ: Ένας κορυφαίος αγωνιστής της ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ


πρώτο μέρος

δεύτερο μέρος

Σενέρ Ελτζίλ: Ένας κορυφαίος αγωνιστής της ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ

Στον Σενέρ Ελτζίλ, Πρόεδρο της συνδικαλιστικής οργάνωσης των Τουρκοκυπρίων δασκάλων KTOS, είναι αφιερωμένη η παρούσα ανάρτηση. Η μέρα αυτή συμπίπτει με την επέτειο του πρώτου εκ των τριών μεγαλειωδών τ/κ συλλαλητηρίων κοινοτικής ύπαρξης της 28ης Γενάρη, 2ας Μάρτη και 7ης Απρίλη 2011. Όπως είναι γνωστό τα συλλαλητήρια αυτά στρέφονταν κατά της πολιτικής του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στους Τουρκοκυπρίους, με την επιβολή από την κυβέρνηση του ενός πακέτου οδυνηρών οικονομικών μέτρων. Η αντίδραση της Τ/κ κοινότητας υπήρξε άμεση και καθολική, αφού πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτός ο γενικότερος κίνδυνος που εγκυμονούσε μια τέτοια πολιτική ως προς την ίδια την ύπαρξη της.
Διοργανωτής των τ/κ συλλαλητηρίων υπήρξε μια συνδικαλιστική πλατφόρμα 19 και πλέον τ/κ οργανώσεων με πρωταγωνιστή την KTOS. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο επικεφαλής της Σενέρ Ελτζίλ ανεδείχθη, μέσα στο τεράστιο πλήθος που ξεχύθηκε στους δρόμους της τ/κ Λευκωσίας για να διαμαρτυρηθεί, μια αναμφισβήτητη ΗΓΕΤΙΚΗ προσωπικότητα για την κοινότητα του!
Το video της ανάρτησης προέρχεται από την επιτυχημένη δικοινοτική εκπομπή του ΡΙΚ «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» του δημοσιογράφου Χουσείν Χαλί.
Το πρώτο μέρος της παρουσιάζει μια επίσκεψη του Σενέρ στη γενέτειρα του Καλαβασό. Οι Ε/κ συγχωριανοί του που είναι περήφανοι γι αυτόν, γνωρίζοντας τον αγώνα που διεξάγει, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον πατέρα και τη μάνα του που γνώρισαν και έζησαν μαζί μέχρι τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963. Η ιστορία της οικογένειας του στα «πέτρινα» εκείνα χρόνια, αποτελεί ίσως για τους σύγχρονους ιστορικούς, ένα κλασσικό δείγμα των εξαιρετικών και αδιατάρακτων ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ των δυο κυπριακών κοινοτήτων.
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος γυρισμένο στο χωριό Περβόλια Αμμοχώστου, όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία της οικογένειας Ελτζίλ, ο συναγωνιστής και φίλος Σενέρ ξετυλίγει μπροστά στο φακό του ΡΙΚ τη ζωή και τη δράση του. Στην αρχή και στο τέλος της συγκινητικής αυτής επίσκεψης θα μας δοθεί επίσης η ευκαιρία να γνωρίσουμε τη μικρή του κόρη, καθώς και τη δυναμική σύντροφο της ζωής του!

Οι εκπομπές μεταδόθηκαν από το ΡΙΚ1 στις 11 και 18 Ιανουαρίου 2012.

---------------------------------------------------------

Για το ίδιο θέμα δες και τους πιο κάτω συνδέσμους:

Συνέντευξη του Τ/Κ συνδικαλιστή ηγέτη Σενέρ Ελτζίλ εν όψει του συλλαλητηρίου της 2ας Μαρτίου 2011

Συνέντευξη Σ. Ελτζίλ: Η αποτίμηση των τ/κ συλλαλητηρίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...