7 Φεβ 2012

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Vs Υπουργού Παιδείας




Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Vs Υπουργού Παιδείας
 
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: "Έχουμε κυπριακή συνείδηση, αλλά είμαστε Έλληνες"

Σε δηλώσεις του, μετά τη λήξη του μνημόσυνου του ήρωα της ΕΟΚΑ Πέτρου Γιάλλουρου στην εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι «φθάνουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων», επανέλαβε ότι «λύση δεν υπάρχει, γιατί οι Τούρκοι τα θέλουν όλα» κατά την έκφραση του.

«Εμείς δεν έχουμε τίποτα να δώσουμε, γιατί τα πήραν όλα οι Τούρκοι. Εκείνοι πρέπει να δώσουν σε μας και ιδιαίτερα η Κύπρος είναι τόσο μικρή που δεν μπορούν να γίνουν δύο κράτη και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κυπριακός λαός» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος για να προσθέσει πως σε περίπτωση που εγκαθιδρυθούν στην Κύπρο δύο κράτη, «είναι θέμα ελαχίστου χρόνου η Κύπρος να τουρκοποιηθεί, διότι (οι Τούρκοι) δεν θέλουν μόνο δύο κράτη, αλλά θέλουν και μια ελαφρά σύνδεση, ούτως ώστε να έχουν και το άλλο πόδι απ΄ εδώ».

«Νομίζω ότι αν γίνει κάτι τέτοιο πολύ σύντομα ο λαός μας θα φύγει από τη γη των πατέρων του και θα δώσει ακόμα ένα λόγο και ευκαιρία περισσότερη για να τουρκοποιηθεί το νησί μας πιο γρήγορα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που τον ανησυχεί στο θέμα της παιδείας και αν υπάρχει προσπάθεια απομάκρυνσης της παιδείας από τις ελληνικές της ρίζες, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «αυτό φαίνεται εξόφθαλμα και η σημερινή εγκύκλιος είναι για να κεντρίσει λίγο τον λαό μας».

«Δεν είναι για να του πω τι συμβαίνει. Ξέρει τι συμβαίνει. Δεν δίστασα να επαινέσω τον Υπουργό Παιδείας που όταν του είπαμε να αποσύρει κάποιο βιβλίο που δεν έπρεπε να μπει στο σχολείο, ο ίδιος το απέσυρε αμέσως. Εκείνο που θέλουμε είναι μια καλή συνεργασία με τον εκάστοτε Υπουργό», συμπλήρωσε.

Είπε ακολούθως ότι κυπριακή συνείδηση υπάρχει και ότι «δεν θα δημιουργήσουμε νέα κυπριακή συνείδηση».

«Είμεθα Έλληνες και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να το πούμε» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό του είπε πως «αυτοί που θέλουν να κάνουν κυπριακή συνείδηση παν ανάποδα».

«Έχουμε κυπριακή συνείδηση, αλλά είμαστε Έλληνες και εκείνο που θέλω από εσάς είναι όταν θα μπαίνει ο δάσκαλος στην τάξη θα είναι απαράδεκτο, γιατί τέτοιες παραφωνίες είχαν ακουστεί, να λέει ότι είμεθα Κύπριοι και μιλούμε ελληνικά, δηλαδή ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Έλληνες. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει σύγκρουση με την Εκκλησία. Δεν επιθυμούμε να γίνει κάτι τέτοιο και ο ίδιος κράτησε μια όμορφη στάση και μια φιλική στάση με την Εκκλησία και δεν δυσκολεύουμε και να τον επαινέσω αλλά και να συνεργαστώ απόλυτα μαζί του», συμπλήρωσε.

Η επιθυμία μας, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, είναι μια καλή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και ιδιαίτερα με τον Υπουργό.

Σε ερώτηση αν η ανησυχία που έβγαινε από την εγκύκλιο του αφορούσε στη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε «ασφαλώς και δεν δυσκολεύομαι να πω ότι το κατήφορο της παιδείας μας δεν ξεκίνησε από τον Χριστόφια».

«Συνεχίζεται από τον Χριστόφια, αλλά ξεκίνησε προηγουμένως, γι΄ αυτό πρέπει να προσγειωθούμε, πρέπει να διαφυλάξουμε την παιδεία μας, η παιδεία πρέπει να μείνει στα πλαίσια της ανθρωπιστικής παιδείας η οποία δοκιμάστηκε μέσα στους αιώνες και πέτυχε», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι έχουν ακουστεί αρκετές παραφωνίες.

«Μας έχουν καταγγείλει, γι’ αυτό βρήκα την ευκαιρία στην πρώτη συνάντηση που είχα με το νέο Υπουργό να του επιστήσω την προσοχή ότι πρέπει να εγκύψει σε αυτά για να μην επαναληφθούν αυτές οι παραφωνίες» ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ : Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2012 

-------------------------------------------------------------

Η απάντηση του υπουργού Παιδείας Γιώργου Δημοσθένους

Με δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός έδωσε τη δική του απάντηση σε όσα κατήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σχετικά με την παιδεία στην Κύπρο.«Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση διαμορφώνεται στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτισμού όπως αυτός διαμορφώθηκε από τα βάθη των αιώνων και με ιδιαίτερη έγνοια και ευαισθησία στα θέματα, γλώσσας, παράδοσης, πολιτισμού και θρησκείας».
Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση έχει ξεκινήσει και εφαρμόζεται και ότι «τα μηνύματα που έρχονται από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, είναι μηνύματα ικανοποίησης. Επομένως, δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας, όπως εκφράστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

---------------------------------------------------------

 Η Αρχιεπισκοπική εγκύκλιος (5/2/2012)



------------------------------------------------------

[SMS] Κινδυνεύει η κυπριακή ελληνική 

Ο πλούτος από τη μακρά ιστορία της ελληνικής γλώσσας περιλαμβάνει και την κυπριακή ελληνική. Καθώς εξελίχθηκε σε συνθήκες διαφορετικές στο πέρασμα των αιώνων, έχει σήμερα η κυπριακή, σε σχέση με τη ρυθμισμένη από τον Μανόλη Τριανταφυλλίδη ελλαδική ελληνική, πολλές ιδιαιτερότητες στη φωνολογία, τη σύνταξη και το λεξιλόγιο. Είναι άλλη ελληνική. Αυτός ο γλωσσικός πλούτος κινδυνεύει να χαθεί. Στην Κύπρο συστηματικά χρησιμοποιείται σε όλες τις μορφές επίσημου λόγου η «καλαμαράδικη», σε αυτήν μιλάει και γράφει το κυπριακό κράτος, όπως και όλοι οι θεσμοί, οι επιστήμες, τα ΜΜΕ, τα σχολεία. # Αίτιο των παραπάνω είναι ο υποβιβασμός της κυπριακής ελληνικής σε ιδίωμα ή διάλεκτο, αντί γλώσσα, αντίληψη που μόνο γλωσσική αποπτώχευση θα αποφέρει, αν τελικά καταφέρει να εξαφανίσει την κυπριακή. Η υποτίμηση έχει αίτια αμιγώς κοινωνικά. Κατά τις γλωσσικές επιστήμες, είναι εξίσου σωστή - πλούσια - ωραία κ.ο.κ. η ελληνική γλώσσα και των δύο κρατών. Και όμως η παραμικρή απόπειρα αναγνώρισης, ώστε να μη χαθεί η κυπριακή ελληνική, συναντάει έντονη πολεμική. # Σάλο προκάλεσε πρόσφατα το νέο αναλυτικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία της γλώσσας επειδή εισάγει μερικά κείμενα στην κυπριακή ελληνική, πράγμα που πολλοί θεωρούν εθνικά επιζήμιο. Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατακρίνει σε εγκύκλιο την «προσπάθεια ώστε το γλωσσικό ιδίωμά μας να παρουσιαστεί ως Κυπριακή γλώσσα», πράγμα που ονομάζει «αποκοπή της παιδείας της Κύπρου από τον Ελληνισμό». Ποια σχέση έχει όμως με την εθνική ιδεολογία η υποτίμησης της γλώσσας; # Είναι δυνατό με την ιστορία που έχουν να θεωρείται τόσο ανίσχυρη η ελληνικότητα των Ελληνοκυπρίων; Αλλιώς πώς είναι δυνατό να αποκαλείται εθνικά βλαβερή η ελληνική τους γλώσσα; Αν δεν ήταν η ελληνικότητα αντιληπτή σαν ανίσχυρη, γιατί να θεωρούν ότι κινδυνεύει από το ισότιμο κύρος της κυπριακής ελληνικής με την ελλαδική; Γιατί τίθεται καν θέμα ελληνικότητας σε σχέση με τη γλώσσα, εφόσον είναι γλώσσα ελληνική; Σε τι ωφελεί την ελληνικότητα της ταυτότητας η υποτίμηση της δικής της ελληνικής γλώσσας; Γιατί κάνουν τα «καλαμαράδικα» ελληνικότερη την ελληνοκυπριακή ταυτότητα;

Της Άννας Φραγκουδάκη 

Πηγή: Τα Νέα 11/2/2012

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...