26 Ιουλ 2012

Σταύρος Μαλάς


Σταύρος Μαλάς

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Σταύρος Μαλάς γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1967. Είναι παντρεμένος με την Ζαχαρούλα Μαλά (εκπαιδευτικό) και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Είναι διδάκτωρ Γενετικής και κάτοχος πτυχίου B.Sc επίσης στην Γενετική του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου (University College London).

Εργάστηκε σαν ερευνητής στο Αυτοκρατορικό Κολλέγιο Λονδίνου (Imperial College London) κατά την περίοδο 1995-2001.

Το 2001 επιστρέφει στην Κύπρο και ιδρύει ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και εισάγει στην Κύπρο την υποδομή και τεχνολογία παραγωγής γενετικά τροποποιημένων ποντικιών για σκοπούς μοντελοποίησης και μελέτης βιολογικών λειτουργιών και ασθενειών. Η έρευνα του επικεντρώνεται στην μελέτη της ανάπτυξης του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την εμβρυική ηλικία.

Από το 2002 διατέλεσε σαν εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου σε πολλές επιτροπές κατάρτισης πολιτικής στον τομέα των βιοϊατρικών ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2006 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για την καλύτερη επίδοση σε εξασφάλιση Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων έρευνας από το πρόγραμμα ‘Συνεργασία’ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν Ειδικός Σύμβουλος της Ανδρούλας Βασιλείου όταν ήταν Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα θέματα προς εκπόνηση ήταν η μελέτη διαχείρισης σπάνιων νοσημάτων σε Ευρωπαϊκή κλίμακα.

Το 2008 εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος των εκπροσώπων των Κρατών Μελών της Ε.Ε στην Ευρωπαϊκή κοινοπραξία Innovative Medicines Initiative, που σκοπό έχει την συν-χρηματοδότηση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καινοτόμων ερευνών για ανακάλυψη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων για ανίατες ασθένειες.

Έχει διατελέσει σύμβουλος χρηματοδοτικών οργανισμών σε θέματα αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων μέχρι τον διορισμό του και συγγραφέας πρωτότυπων ερευνητικών μελετών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τα προηγούμενα χρόνια.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Βουλευτικές Εκλογές 2011

Ο Σταύρος Μαλάς ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ για τις βουλευτικές εκλογές του 2011, στην επαρχία Πάφου. Με 604 σταυρούς προτίμησης, απέτυχε να εισέλθει στη Βουλή, τερματίζοντας στη τελευταία θέση του ψηφοδελτίου.

Υπουργός Υγείας

Από τον Ιούλιο του 2011 ο Σταύρος Μαλάς ανέλαβε ως Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια.

Προεδρικές Εκλογές 2013

Το Σταύρο Μαλά πρόκρινε το ΑΚΕΛ ως υποψήφιο του κόμματος στις Προεδρικές Εκλογές του 2013. Έπειτα από συνεδρία, το Πολιτικό Γραφείο κατέληξε ομόφωνα στην υποψηφιότητα του κ. Μαλά, η οποία ήταν και η μοναδική που κατατέθηκε στο τραπέζι.

Η υποψηφιότητα του κ. Μαλά προτάθηκε επίσης στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ η οποία την ενέκρινε.

Το έκτακτο Συνέδριο του ΑΚΕΛ που συνήλθε στις 21 Ιουλίου 2012, ψήφισε με το συντριπτικό ποσοστό του 92,3% την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, καθιστώντας τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος για τις Προεδρικές εκλογές του 2013.

3 σχόλια:

  1. Πλούσια η πολιτική του δραστηριότητα πράγματι όπως τα είπεν τις προάλλες ο Άντρος Κυπριανού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ήταν πιο πλούσια θα ήταν σε ποσοστά διαφθοράς. Αυτό δεν κατάντησε η πολιτική μας ζωή με διαμεσολαβητές τα κόμματα; Το ζήτημα πάντως που με προβληματίζει με το συγκεκριμένο υποψήφιο, είναι αν θα μπορέσει να τα υπερβεί όλα αυτά (παλαιοκομματισμό), όταν και πάλιν θα έχει εξάρτηση από ένα κόμμα, και... να φέρει το ΝΕΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντώνη μην πολυπροβληματίζεται...Δεν πρόκειται να εκλεγεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...