1 Οκτ 2012

Η διαίρεση της Κύπρου: Μια προβολή και μια συζήτηση


Η διαίρεση της Κύπρου: Μια προβολή και μια συζήτηση

Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην παρούσα ανάρτηση αποσπάσματα από το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Η διαίρεση της Κύπρου» των Ανδρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ, μαζί με τη σχετική συζήτηση ακαδημαϊκών ιστορικών από Πανεπιστήμια Ελλάδας και Τουρκίας, που ακολούθησε. Η προβολή και η συζήτηση πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την έκθεση «Δύο φορές Ξένος» στο Μουσείο Μπενάκη.
Ολόκληρο το περιεχόμενο της  συζήτησης, (διάρκειας περίπου 45 λεπτών), που καταγράψαμε στις 19 του Σεπτέμβρη 2012, παρουσιάζεται στο ένθετο blog του «συντυχ@ννουμε», «των κυπρίων οι κοινότητες».
Πιο κάτω παρατίθενται λεπτομέρειες από αναφορές στην εκδήλωση, του αθηναϊκού τύπου
Αναβίωση της τραγωδίας της Κύπρου
Η «Διαίρεση της Κύπρου» εγκαινιάζει τις προβολές των ταινιών ντοκυμαντέρ του CineDoc
Με μια ειδική προβολή της ταινίας «Η διαίρεση της Κύπρου» των Α. Αποστολίδη και Γ. Αβέρωφ αρχίζουν την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου οι προβολές των ταινιών του δικτύου ντοκυμαντέρ CineDoc. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31) με αφορμή την έκθεση «Δύο φορές Ξένος» που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη από τις 19 Σεπτεμβρίου ως τις 25 Νοεμβρίου.
Από την έκρηξη της διακοινοτικής βίας το 1963 στο πραξικόπημα του 1974 και την τουρκική εισβολή, 180.000 Ελληνοκύπριοι και 50.000 Τουρκοκύπριοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κύπριοι και από τις δύο κοινότητες αφηγούνται τα γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή τους, και τις μαρτυρίες τους πλαισιώνουν συνεντεύξεις με ειδικούς καθώς και σπάνιο αρχειακό υλικό.
Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ιστορικούς Σία Αναγνωστοπούλου(Πάντειο Πανεπιστήμιο), Αϊχάν Aκτάρ (Πανεπιστήμιο Μπιλγκί, Κωνσταντινούπολη) καιΧάρη Τζήμητρα (Δ/τή του Νορβηγικού Ερευνητικού Ινστιτούτου PRIO στην Κύπρο). Συντονίστρια θα είναι η ιστορικός Χριστίνα Κουλούρη του Παντείου Πανεπιστημίου.
Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης θα είναι το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ αυτή θα είναι μια ειδική προβολή του CineDoc καθώς η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου με την προβολή της ταινίας «Encardia, η Πέτρα που χορεύει» μαζί με μια συναυλία των Encardia στο αίθριο του Γαλλικού στη συνέχεια.
Οι ταινίες του CineDoc θα προβάλλονται επίσης στον κινηματογράφο Δαναό (Κηφισίας και Πανόρμου, Αθήνα), στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα Παύλος Ζάννας και Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), στα Χανιά (Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και Cine-Μαθήματα), στην Πάτρα (Θέατρο Λιθογραφείο) και στη Λευκωσία (Brave New World).
Βήμα on Line  11/09/2012
Γιάννης Ζουμπουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...