4 Φεβ 2011

Συλλαλητήριον Κοινοτικής Ύπαρξης (Toplumsal Varoluş Mitingi) και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη



Συλλαλητήριον Κοινοτικής Ύπαρξης (Toplumsal Varoluş Mitingi)

Με συναυλία του συγκροτήματος ''Αριστερό κλειδί'', ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων, στην πλατεία Ινονού , στο κατεχόμενο τμήμα της
Λευκωσίας, κατά της οικονομικής εξαθλίωσης και των οικονομικών μέτρων, που έχει συμφωνήσει η "κυβέρνηση" του κόμματος Εθνικής Ενότητας με την Άγκυρα.
Στο συλλαλητήριο, στο οποίο υπολογίζεται ότι πήραν μέρος πάνω από 20 χιλιάδες κόσμου, συμμετείχαν 30 συνδικαλιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και τέσσερα αντιπολιτευόμενα κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, το Δημοκρατικό, το κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας, η Ενωμένη Κύπρος και η Νέα Κύπρος.
Μεταξύ των πανό υπήρχαν και δύο που από τη μια πλευρά έφεραν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη συνθήματα στα τούρκικα, εναντίον του οικονομικού πακέτου, της Τουρκίας και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων ΚΤΟS, τα 1600 μέλη της οποίας προσήλθαν κρατώντας μαύρα μπαλόνια και φορώντας μαύρα καπέλα.
Τα κυριότερα συνθήματα ήταν: ''Αυτή η πατρίδα είναι δική μας, εμείς θα την διοικήσουμε'', ''Δουλειά, ψωμί, ελευθερία, ειρήνη'', ''Ο στόχος είναι φανερός, 100% αφομοίωση'', ''Άγκυρα δεν θέλουμε ούτε τα λεφτά σου, ούτε το πακέτο σου, ούτε τους υπαλλήλους σου''.
Το συλλαλητήριο ενέκρινε διακήρυξη, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται: "οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων πρέπει να στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στη βάση της πολιτικής ισότητας. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην σχέση που στηρίζεται στη λογική του εντολοδόχου και του διατεταγμένου. Οι Τουρκοκύπριοι διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, δυνατότητες και ικανότητες, προκειμένου να διοικούν μόνοι τους, τους δικούς τους θεσμούς και οργανισμούς".
(...το τρέχον ρεπορτάζ για το τ/κ συλλαλητήριο)
NewPost (wwww.newpost.gr)
28/1/2011

----------------------------------------

Συνέντευξη του Γ.Γ. της ΚΤΟS (Συντεχνία Τ/κ Εκπαιδευτικών) Σενέρ Ελτζίλ
Στη συνέντευξη που περιλαμβάνεται στην παρούσα ανάρτηση ο Σενέρ Ελτζίλ (γ.γ. του τ/κ συνδικάτου των Δασκάλων «ΚΤΟS»), ένας γνήσιος εργατικός ηγέτης και διανοούμενος,
αναλύει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της κοινότητας του με μεγάλη ακρίβεια και συναισθηματισμό. Δεν αφήνει κυριολεκτικά τίποτα να πέσει κάτω έχοντας για την κάθε πτυχή του θέματος την ώριμη αποστομωτική του απάντηση. Τα βέλη του εξάλλου, δεν αφήνουν στο απυρόβλητο (χωρίς πάθος και φόβο), τις ευθύνες, την υποκριτική στάση, αλλά και την ολιγωρία που συχνά θα επιδείξει απέναντι στην τ/κ κοινότητα η Κ.Δ.
Το πιο δυνατό ωστόσο σημείο της συνέντευξης, είναι η με δραματικό τρόπο επισήμανση του Σ.Ερτζίλ για τον άμεσο κίνδυνο του πληθυσμιακού αφανισμού της τ/κ κοινότητας υπέρ των εποίκων! Ένα γεγονός βεβαίως με απροσμέτρητες συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
Η συνέντευξη προηγήθηκε του Συλλαλητηρίου πέντε τουλάχιστον μήνες. Μεταδόθηκε από την δικοινοτική εκπομπή του ΡΙΚ2, ΒΙΖ – ΕΜΕΙΣ, στις 16 Σεπτεμβρίου 2010. Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να προσδιορίσει τον χρονικό συσχετισμό συνέντευξης και συλλαλητηρίου, αφού στα λόγια του συνδικαλιστή ηγέτη προβλέπονται με μεγάλη ακρίβεια όσα έγιναν πράξη στους δρόμους της τουρκοκυπριακής Λευκωσίας, την περασμένη Παρασκευή (28/1/2011).
-----------------------------------
Υλικό για περαιτέρω μελέτη
Το συλλαλητήριο
Θύμιζε πολύ το 2003, αλλά...
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ (29/1/2011) για το τ/κ συλλαλητήριο.
"Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης"
Η εικόνα των κατεχομένων από τον εμπνευστή της κινητοποίησης Σενέρ Ελτζίλ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 30/1/2011).
Η συνέντευξη του Σενέρ Ελτζίλ
Το κείμενο της τηλεοπτικής συνέντευξης

Το άρθρο του Διονύση Διονυσίου στον ΠΟΛΙΤΗ (6/2/2011)

-------------------------------------------
Ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σε blogs
Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!
Toplumsal Varoluş Mitingi
ΙΣΧΥΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
«Αυτή η πατρίδα είναι δική μας, εμείς θα την διοικήσουμε»!
"Μας σώσατε; Ασσιχτίρ"!
Ο Ερντογάν κατηγορεί τους Τουρκοκύπριους για προβοκάτσιες σε συνεργασία με τον «νότο»

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...