23 Νοε 2011

Παρθενική επίσκεψη Χριστόφια στην Πλατφόρμα "'Ομηρος"



Παρθενική επίσκεψη Χριστόφια στην Πλατφόρμα "Ομηρος"

Κύπρος: Στην πλατφόρμα «'Ομηρος» ο Δημήτρης Χριστόφιας
Αρχίζουν οι διαδικασίες για κατασκευή τερματικού σταθμού στη Λεμεσό

Στο τελικό στάδιο εισήλθαν οι γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12 κάτι που το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος κ. Δημ. Χριστόφιας, ο οποίος μετέβη με ελικόπτερο στην πλατφόρμα Ομηρος. Είναι η πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου στην πλατφόρμα, με συνοδεία κυβερνητικού κλιμακίου και ομάδα κινηματογραφιστών.
Ολες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες οδηγούν πλέον στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα με τις κατολισθήσεις στη γεώτρηση έχουν ξεπεραστεί και ήδη η ύπαρξη του κοιτάσματος έχει επιβεβαιωθεί εκ νέου. Αυτό που απομένει είναι η ολοκλήρωση των ερευνών και αναλύσεων που θα δώσουν στην αμερικανική εταιρία Noble (που διεξάγει τις έρευνες) και την κυπριακή κυβέρνηση ασφαλείς πληροφορίες για το μέγεθος του κοιτάσματος και την ποιότητα του φυσικού αερίου.
Η επίσκεψη Χριστόφια στην πλατφόρμα βάζει τέλος σε μία περιπέτεια που διήρκεσε περίπου έναν μήνα για τη συνέχιση των εργασιών και για την ποσότητα του φυσικού αερίου, κάτι που ικανοποιεί απόλυτα τη Λευκωσία. Ετσι οι εργασίες ανάμεσα στην εταιρεία και την κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να συνεχισθούν χωρίς προβλήματα και ήδη αρχίζουν οι διαδικασίες για την κατασκευή τερματικού σταθμού στην περιοχή της Λεμεσού, αλλά και για την αδειοδότηση άλλων θαλάσσιων οικοπέδων πριν από τέλος του έτους ή στις αρχές του 2012.

Νίκος Χασαπόπουλος
ΒΗΜΑ online : 21/11/2011

-------------------------------------------

«Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ, ΤΟΝΙΣΕ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ»

Mηνύματα με πολλούς αποδέκτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, έστειλε από την πλατφόρμα ΟΜΗΡΟΣ όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επισκέφθηκε την πλατφόρμα συνοδευόμενος από την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου, τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Τίτο Χριστοφίδη.

MHNYMATA ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρς είπε ότι «θέλω πρώτα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της Noble και για τη φιλοξενία τους και για την παρουσίαση που μάς έχουν κάνει επί τόπου εδώ στην πλατφόρμα. Είναι γεγονός ότι είναι κάτι εντυπωσιακό. Θέλω να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία. Η δική τους επιτυχία είναι και η επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είμαι εδώ - λέχθηκαν πολλά, δεν θα τα σχολιάσω- για να δω και να ακούσω ο ίδιος πώς πάει αυτή η προσπάθεια, η οποία γίνεται. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι πάει καλά. Η παρουσία μου εδώ είναι υπογράμμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε.
Δεύτερον, είμαι εδώ διότι θέλω να έχω προσωπικά εικόνα της όλης προσπάθειας διότι υπάρχουν πάρα πολλά και πολύ σοβαρά τα οποία θα πρέπει να γίνουν. Θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά. Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα.
Από κει και πέρα υπάρχουν τα ζητήματα, τα οποία αναφύονται όταν θα φτάσει το αέριο στην ξηρά. Εχει δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών, άλλη ομάδα τεχνοκρατών, καταρτίζεται ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και χωρίς πολύ θόρυβο. Η Κύπρος είναι και η χώρα του ‘θορύβου’, αλλά σε αυτό το ζήτημα όση πίεση και αν ασκείται θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί και πολύ προσεκτικοί.
Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία θα διασφαλίζει- εφόσον επιτύχει -τη ζωή, το μέλλον και την ευημερία των επόμενων γενεών. Θα έλεγα όχι αυτής της γενεάς, αλλά των επόμενων. Για να φτάσει φυσικό αέριο στην ξηρά και να είναι αξιοποιήσιμο θα χρειαστούν μερικά χρόνια, άρα, χρειάζεται όλοι να ‘βάλουμε το χέρι μας’ για να δουλέψουμε για τις επόμενες γενεές, ανεξαρτήτως ποιοι θα κυβερνούν - και αυτό θέλω να το τονίσω. Είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας και πρέπει έτσι να το αντιμετωπίσουν όλες οι πολιτικές και οι κοινωνικές, ευρύτερα, δυνάμεις.
Τέλος, θέλω να πω στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι μακάρι να επιτύχει αυτή η προσπάθεια και θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι και μια πρόκληση προς την Τουρκία: να αλλάξει στάση, να λύσουμε το συντομότερο το Κυπριακό και να συνεκμεταλλευτούμε στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής, διζωνικής δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτά που κάνει το παράνομο ‘κράτος’ και με την Τουρκία, είναι πράξεις εκτός του διεθνούς νόμου. Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αυστηρά, και αυτό κάνουμε και με τη Νoble και με όλους όποιους συνεργαζόμαστε. Εύχομαι, λοιπόν, το συντομότερο δυνατόν η Noble να μας δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Σύντομα θα εξαγγελθεί και ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης και εύχομαι επιτυχίες και σε αυτό».
Απευθυνόμενος στα μέλη των ΜΜΕ που τον συνόδευσαν κατά την επίσκεψή τους την πλατφόρμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «ευχαριστώ που μας έχετε συνοδεύσει και δίνετε τη δυνατότητα και στον κυπριακό λαό να πάρει μια επί τόπου και απευθείας γεύση των προσπαθειών», προσθέτοντας χαριτολογώντας «και όχι του αερίου»

ΓΝΩΜΗ online 21/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...