16 Νοε 2011

ΟΕΛΜΕΚ Vs Μαθητών (Η οικονομική κρίση στην κυπριακή εκπαίδευση)



ΟΕΛΜΕΚ Vs Μαθητών (Η οικονομική κρίση στην κυπριακή εκπαίδευση)

Aποχή από τα μαθήματα τους πραγματοποίησαν μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, αντιδρώντας στην απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να απέχει απ’ όλες τις εξωδιδαχτικές δραστηριότητες, ως αντίδραση στα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση. Σήμερα, οι μαθητές δεν μπήκαν στις αίθουσες διδασκαλίας. Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση των καθηγητών.
Επίσης, προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι αποφάσεις της ΟΕΛΜΕΚ. Σε κάποια σχολεία η αποχή από τα μαθήματα έλαβε χώρα κατά την πέμπτη και έκτη περίοδο, ενώ σε κάποια άλλα η απεργία ξεκίνησε από την πρώτη περίοδο.
Κατά τις κινητοποιήσεις τραυματίστηκε σοβαρά μία μαθήτρια από την Λευκωσία η οποία χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Να τερματίσει η ΟΕΛΜΕΚ τα μετρά, ζητά ο υπουργός Παιδείας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους κάλεσε σήμερα τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να τερματίσουν τα μέτρα που εξήγγειλαν ως αντίδραση στα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η φετινή σχολική χρονιά άρχισε ομαλά, εντούτοις «τις τελευταίες μέρες λόγω της εξαγγελίας των μέτρων της ΟΕΛΜΕΚ έχει παρατηρηθεί μια έντονη αναστάτωση, θα έλεγα δικαιολογημένα, εκ μέρους μαθητών και γονιών».
Απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση στις εκπαιδευτικές οργανώσεις «να ξανασκεφτούν και να ξαναμελετήσουν τα μέτρα τα οποία στην ουσία στρέφονται εναντίον των ίδιων των μαθητών και της ομαλής λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
Σε ότι αφορά στις αντιδράσεις των μαθητών, ο Υπουργός εξέφρασε μεν κατανόηση, ωστόσο, επέκρινε το γεγονός ότι ορισμένοι μαθητές βγήκαν εκτός των σχολικών μονάδων.

Τα μέτρα της ΟΕΛΜΕΚ

Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ, οι καθηγητές θα ασχολούνται πλέον μόνο με τη διδασκαλία των μαθημάτων, απέχοντας από τις υπόλοιπες εξωδιδακτικές δραστηριότητες των σχολείων. Η απόφαση για αποχή απ’ όλα -εκτός από το μάθημα στην τάξη- λήφθηκε από το ΚΔΣ της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εκπαιδευτικών, την ΟΕΛΜΕΚ, το οποίο ανασκόπησε και αξιολόγησε τα μέτρα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε αποφασίσει η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της οργάνωσης το Σεπτέμβρη.

Τα μέτρα και οι απεργιακές κινητοποιήσεις λήφθηκαν ως διαμαρτυρία για τα οικονομικά μέτρα που προβλέπονται στο δεύτερο πακέτο (μείωση των κλιμάκων νεοεισερχομένων εκπαιδευτικών κατά 10%, παγοποίηση της ΑΤΑ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές που αφήνουν τους εκπαιδευτικούς εκτός) και για τις περικοπές στη δημόσια παιδεία, με ουσιαστικότερη τη μείωση θέσεων των συμβασιούχων / εκτάκτων κατά 200 θέσεις.

Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ 10/10/2011

-------------------------

Απεργία μαθητών εναντία στην ΟΕΛΜΕΚ

Ανεπίσημη απεργία διοργανώνουν σήμερα οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο αντιδρώντας έτσι στα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η οργάνωση των λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, ΟΕΛΜΕΚ, η οποία αντιδρά στα οικονομικά μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση για εξυγίανση της οικονομίας.

Οι μαθητές οργανώνουν την σημερινή απεργία μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η αντίδραση τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν με τη μη παρουσία τους στις εκδρομές, τις γιορτές και άλλες σχολικές δραστηριότητες και διαδηλώσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«ΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ! Η ΟΕΛΜΕΚ μας έκοψε εκδρομές, συνάντηση ομίλων, γιορτές, εκδηλώσεις, παρελάσεις κτλ… Είναι στο χέρι μας να πούμε ΟΧΙ στις αποφάσεις και τα μέτρα τους!!! ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ!!!»

Η Ελένη Σεμελίδου Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ σε δηλώσεις της στο Sigmalive είπε πως η απεργία εκ μέρους των μαθητών είναι αδικαιολόγητη και σίγουρα όχι προς συμφέρον τους.

«Οι μαθητές θα έπρεπε να συμπορεύονται με τους εκπαιδευτικούς. Τα μέτρα επηρεάζουν τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς που αποτελούν τους μελλοντικούς εν δυνάμει υπάλληλους οι οποίοι θα αποτελούν την γενιά των 1000 ευρώ.»

Η Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ δήλωσε επίσης πως τα προειδοποιητικά μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν σκοπό να χτυπήσουν τους μαθητές.

«Αν οι μαθητές ήξεραν πραγματικά τα κίνητρα της ΟΕΛΜΕΚ θα υποστήριζαν τους εκπαιδευτικούς και δεν θα κατέρχονταν σε απεργία.»

Την ίδια ώρα η Ελένη Σεμελίδου διευκρινίζει πως τα μέτρα είναι προειδοποιητικά και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κατά πόσο θα εφαρμοστούν.

sigmalive 10/10/2011

------------------------

Οι Καθηγητές βρήκαν τον δάσκαλό τους....

Οι μαθητές δεν μπήκαν τις τάξεις και φώναζαν «Κάτω η χούντα της ΟΕΛΜΕΚ» και «Κάτω τα χέρια από την Παιδεία» - Εκκληση του Υπουργού Παιδείας στις εκπαιδευτικές οργανώσεις να τερματίσουν τα μέτρα.

Ολοήμερη αποχή από τα μαθήματα πραγματοποίησαν χθες μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, αντιδρώντας στην απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να απέχει απ’ όλες τις εξωδιδαχτικές δραστηριότητες, ως μέτρο αντίδρασης στα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Το πρωί, οι μαθητές δεν μπήκαν στις αίθουσες διδασκαλίας, εκφράζοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στην απόφαση των καθηγητών. Κατά τη διάρκεια της αποχής ακούστηκαν συνθήματα όπως «Κάτω η χούντα της ΟΕΛΜΕΚ» και «Κάτω τα χέρια από την Παιδεία».

Ταυτόχρονα, προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σε περίπτωση που η εκπαιδευτική κοινότητα υλοποιήσει τις αποφάσεις της ΟΕΛΜΕΚ.

Η αποχή των μαθητών από τα μαθήματα οργανώθηκε μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Η ΟΕΛΜΕΚ αντέδρασε έντονα για τις εκδηλώσεις των μαθητών, αποδίδοντες τες σε παραπλάνηση, κατηγορώντας τους οργανωμένους γονείς και άλλους φορείς ότι κακώς αντέδρασαν στα μέτρα που είχεν εξαγγείλει η ΟΕΛΜΕΚ.
Από την άλλη ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης ενώ κάκισε την ενέργεια των μαθητών, τόνισε ότι από τα 22 μέτρα που εξήγγειλεν η ΟΕΛΜΕΚ για να υποστηρίξει τα αιτήματα των καθηγητών τα 14 θυματοποιούν τα παιδιά.
Ο Υπουργός Παιδείας, εν τω μεταξύ, κάλεσε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να τερματίσουν τα μέτρα που εξήγγειλαν ως αντίδραση στα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η φετινή σχολική χρονιά άρχισε ομαλά, εντούτοις «τις τελευταίες μέρες λόγω της εξαγγελίας των μέτρων της ΟΕΛΜΕΚ έχει παρατηρηθεί μια έντονη αναστάτωση, θα έλεγα δικαιολογημένα, εκ μέρους μαθητών και γονιών».

Απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση στις εκπαιδευτικές οργανώσεις «να ξανασκεφτούν και να ξαναμελετήσουν τα μέτρα τα οποία στην ουσία στρέφονται εναντίον των ίδιων των μαθητών και της ομαλής λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Σημείωσε ότι «τα παιδιά έχουν δικαίωμα και να διαμαρτύρονται και να ζητούν το καλύτερο για τους εαυτούς τους διότι όπως έχω τονίσει από την αρχή βρίσκονται στο κέντρο της κάθε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της όλης διαδικασίας».

η εφημερίδα 10/10/2011

http://www.iefimerida.com.cy

-------------------------

Διαμαρτυρίες κατά ΟΕΛΜΕΚ
Οργή μαθητών και στη Λεμεσό

Σε αυθόρμητη αποχή από τα μαθήματα τους κατήλθαν και στη Λεμεσό μαθητές της μέσης εκπαίδευσης, αντιδρώντας στα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η ΟΕΛΜΕΚ.
Το κίνημα αντίδρασης των μαθητών οργανώθηκε μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Ήδη, από τη δεύτερη περίοδο σε αρκετά σχολεία ορισμένοι μαθητές ορισμένοι μαθητές βγήκαν από τις τάξεις τους και συγκεντρώθηκαν στα προαύλια των σχολείων φωνάζοντας συνθήματα, διαμαρτυρόμενοι γιατί η ΟΕΛΜΕΚ τους έκοψε τις εκδρομές και τις εκδηλώσεις και γιατί, όπως είπαν, έχουν υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα.
Κάποιοι μαθητές υπήρξαν ιδιαιτέρως καυστικοί έναντι των καθηγητών τους, λέγοντας ότι αυτοί κάνουν τις περισσότερες διακοπές απ’ όλους τους εργαζομένους, ενώ και ότι «όλη μέρα πίνουν καφέδες στο σχολείο»… Με το πέρασμα της ώρας συμπαρέσυραν μαζί τους και τους υπόλοιπους συμμαθητές τους.
Παρά τις προειδοποιήσεις των διευθυντών ότι όσοι δεν προσέλθουν στις διδακτικές αίθουσες θα τιμωρηθούν με αποβολή, σε λύκεια όπως του Αγίου Ιωάννη και των Πολεμιδιών δεν διεξήχθησαν μαθήματα για δυο τουλάχιστον ώρες.
Ωστόσο, σε κανέναν σχολείο η αποχή από τα μαθήματα δεν ήταν ολοήμερη, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την αστυνομία, δεν προκλήθηκαν έκτροπα.
Η αποχή από τα μαθήματα περιορίστηκε σε περιφερειακά σχολεία της Λεμεσού, αφού στα δύο κεντρικά λύκεια των Λανιτείων τα μαθήματα διεξήχθησαν κανονικά.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ 11/10/2011

--------------------------

Μπροστά στους δασκάλους

Σε μια εποχή που ο όρος παιδεία έχει λανθασμένα ταυτισθεί με την εκπαίδευση και την απόκτηση τυπικών προσόντων, θα έπρεπε όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, απέχοντας από πράξεις ή ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να ευτελίσουν και την τελευταία δυνατότητα που έχει αυτός ο τόπος για ανόρθωση.
Ξεκινούμε πρώτα από τους εκπαιδευτικούς και τους καλούμε ως κοινωνία να μην στέλνουν λανθασμένα μηνύματα. Και βεβαίως έχουν το δικαίωμα της απεργίας, και βεβαίως μπορούν να προστατέψουν τα εισοδήματα τους. Θα θέλαμε ωστόσο να τους βλέπουμε συχνότερα να προστατεύουν με τις πράξεις και τις ενέργειες τους την πνευματικότητα του λειτουργήματος τους και λιγότερο τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από αυτήν. Σε μια κοινωνία χρησιμοθηρική, που έχει εμποτίσει το κύτταρο της με την ανάγκη απόκτησης υλικών και μόνο αγαθών οι σημερινοί δάσκαλοι καλούνται να κάνουν την παρέμβαση τους.
• Θέλουμε δασκάλους ικανούς να εμπνεύσουν στις νέες γενιές όραμα και ελπίδα.
• Θέλουμε δασκάλους οι οποίοι να κατανικήσουν τον εθνικισμό και το σοβινισμό εμποτίζοντας τους νέους με τα νάματα του παγκόσμιου πολίτη που μας κληροδότησε η ελληνική σκέψη.
• Θέλουμε δασκάλους να εμπνεύσουν τις αξίες της ανοχής και της αλληλεγγύης.
• Θέλουμε δασκάλους οι οποίοι να κατανικήσουν τον εθνικισμό και το σοβινισμό εμποτίζοντας τους νέους με τα νάματα του παγκόσμιου πολίτη που μας κληροδότησε η ελληνική σκέψη.
• Θέλουμε δασκάλους που θα προσφέρουν στους νέους αγωγή, παιδεία και πραγματική μόρφωση.
Από την άλλη βέβαια διάφοροι οικονομικοί παράγοντες και οι σύνδεσμοι γονέων, έχουν θέσει την ομάδα των εκπαιδευτικών στο στόχαστρο μιας άδικης κριτικής παρουσιάζοντας τους περίπου ως αργόσχολους και ακριβοπληρωμένους. Αυτή η εν πολλοίς επιλεκτική κριτική η οποία διαχέεται στα ΜΜΕ κάνει απλώς το έργο των καθηγητών και των δασκάλων πολύ πιο δύσκολο κι αυτό φάνηκε και από τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον όλων συλλήβδην των καθηγητών από τους μαθητές που διαδήλωσαν εναντίον των μέτρων της ΟΕΛΜΕΚ.
Εμείς δεν θεωρούμε καθόλου ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν εύκολο έργο. Ας κοιτάξει εξάλλου ο καθένας στο σπίτι του, ας μελετήσει τη συμπεριφορά των παιδιών του και στη συνέχεια ας κρίνει τους εκπαιδευτικούς. Αν η μέση οικογένεια σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα με την ανατροφή δύο ή τριών παιδιών ας σκεφτούμε όλοι έναν δάσκαλο ο ποίος επί καθημερινής βάσεως από τις 7:30 π.μ. και τη 1!35 μ.μ. ασχολείται με 25 παιδιά!

Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ 12/10/2011

3 σχόλια:

  1. Ρε κόλλημα με τες παρελάσεις τζιαι την "ιστορία"!

    Ο Μεταξάς ζει και βασιλεύει και τη παιδεία κυριεύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @νέος
    Πραγματικά με εντυπωσιάζει αυτό το κόλλημα των νέων της Κύπρου με τέτοιου είδους σύμβολα και εθνικιστικού τύπου νοοτροπίες. Αυτό φρόντισε ιδιαίτερα να ενισχύσει και θεσμοθετήσει (περισσότερο και από τη μαμά Ελλάδα με την παράδοση της ΕΟΝ του κυρ Γιάννη Μεταξά), το κυπριακό διχαστικό κράτος, ώστε η συμμετοχή στη σχολική παρέλαση να αποτελεί κορυφαία εξωδιδακτική δραστηριότητα που μετρά ακόμη και στην εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο: Δες για παράδειγμα το περίφημο (και ακατανόητο ΔΔΚ), όπως με περισσή επιμέλεια και ευαρέσκεια αναφέρεται από τους Κύπριους «τριταίους» Λυκειόπαιδες στο πιο πάνω ντοκιμαντέρ!!
    Είναι δυστυχώς απογοητευτικό το ιδεολογικό κλίμα που επικρατεί στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. Γι αυτό έχουν ευθύνες πολλοί παράγοντες μη εξαιρουμένων βεβαίως των εκπαιδευτικών. Η θλιβερά συντηρητική στάση που κατά καιρούς επέδειξε η συντριπτική τους πλειοψηφία, είτε αυτό αφορά την τσέπη τους (όπως φανέρωσε η πρόσφατη «απεργία» των μαθητών), είτε αφορά την επανένωση του τόπου, είναι αρκούντως χαρακτηριστικές. Διαχρονικά ωστόσο η αρνητική τους τοποθέτηση φάνηκε περίτρανα στην προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης για εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό της παιδείας (με την επιχειρούμενη και αποτυχημένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση). Όλη λοιπόν αυτή η κατάσταση της σημερινής κυπριακής εκπαίδευσης, συνδυασμένη με τη ρατσιστική νοοτροπία του πολιτικού κατεστημένου, προμηνύει ένα μέλλον φοβερά δυσοίωνο, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνεις στην τελευταία σου ανάρτηση (τίτλος «Φασιστικό «παιδομάζωμα» στις κερκίδες και τα σχολεία» - 16/11/2011).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...