22 Ιουλ 2012

Ο Χρίστος Πουργουρίδης μιλά για το Ντίνο Μιχαηλίδη


Ο Χρίστος Πουργουρίδης μιλά για το Ντίνο Μιχαηλίδη

Το αρχείο ήχου στην παρούσα ανάρτηση με τη συνέντευξη του πρώην Βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη , προέρχεται από τον αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και την εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Αλατζά «Μη με Ξυπνάς απ΄ τις Έξι» της 21ης Ιουλίου 2012. Μέρος της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο σκάνδαλο των προμηθειών οπλικών συστημάτων , με πρωταγωνιστή τον πρώην Υπουργό του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο. Ως γνωστόν τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση αυτή είναι οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του ξαδέλφου του Τσοχατζόπουλου Νικολάου Ζήγρα με τις οποίες εμπλέκει διάφορα γνωστά πρόσωπα στο σκάνδαλο, μεταξύ των οποίων και τον πρώην Υπουργό της κυβέρνησης Κληρίδη Ντίνο Μιχαηλίδη.

Η συνέντευξη του Χρίστου Πουργουρίδη, είναι περίπου πεντάλεπτη. Αρχίζει από το πέμπτο περίπου λεπτό (5.36΄) του ηχητικού αρχείου και τελειώνει στο δέκατο (10.37΄). Το υπόλοιπο περιεχόμενο περιέχει ενδιαφέροντα σχόλια του στρατιωτικού συντάκτη του ΣΚΑΪ Κώστα Αλατζά, ενός εκ των σημαντικότερων ερευνητών του σκανδάλου, από τον καιρό της εμφάνισης του.

Ακολουθεί ένα εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χαραυγή» με το ιστορικό της υπόθεσης.

-----------------------------------------------------

«Ανθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης» του Ακη, ο Ντίνος

Συνεχίζεται στην Ελλάδα ο σάλος που ξέσπασε μετά την απολογία του εξαδέλφου του πρώην ΥΠΑΜ της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου Νίκου Ζήγρα, ο οποίος σε κατάθεσή του στον ανακριτή εμπλέκει τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη σε υπόθεση μεταφοράς «μαύρου χρήματος» μέσα σε βαλίτσες από την Κύπρο στην Αθήνα.

Νεότερες πληροφορίες που δημοσιεύει ο αθηναϊκός Τύπος αναφέρουν ότι ο Νίκος Ζήγρας υποστήριξε στην απολογία του ότι ο Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν το «πρόσωπο - κλειδί» στην υπόθεση, ενώ στη μεταφορά «μαύρου χρήματος» από την Κύπρο από τους Al Sayad και Καμπούρογλου στην Αθήνα στους Α. Τζοχατζόπουλο και Ι. Σμπώκο (πρώην ΓΔ εξοπλισμών του ΥΠΑΜ Ελλάδας) εκτός από τον Ντ. Μιχαηλίδη ακούστηκε και το όνομα του γιου τού πρώην ΥΠΕΣ Μιχάλη Μιχαηλίδη. Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης αναμένεται να κληθούν στην Αθήνα να καταθέσουν για την υπόθεση.

Ο Ζήγρας φέρεται επίσης να περιέγραψε στον ανακριτή τον κ. Μιχαηλίδη ως «προσωπικό φίλο» του Α. Τσοχατζόπουλου ο οποίος, όπως είπε, του τον σύστησε ως «άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του».

Συχνές και πάντα βράδυ οι επαφές

Στην απολογία του ο ξάδελφος του Ακη Τζοχατζόπουλου φέρεται να αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε ο πρώην ΥΠΑΜ της Ελλάδας με τον κ. Ντίνο Μιχαηλίδη. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, οι επαφές αυτές, κατά τον Ζήγρα, «ήταν πολύ συχνές, πάντα βράδυ στα γραφεία του Τσοχατζόπουλου στην Κομνά Τράκα 3, καθώς και στην Ομήρου 8 και μαζί προγραμμάτιζαν τις καταβολές και τις ενέργειες που επρόκειτο να γίνουν».

Ο Ζήγρας φέρεται ακόμα να επεσήμανε στον ανακριτή ότι «όσες φορές ο Τσοχατζόπουλος επισκεπτόταν την Κύπρο, είχε πάντα προσωπικές επαφές με τον Ντίνο Μιχαηλίδη».

Συνεχίζοντας την απολογία του ο Ν. Ζήγρας ενέπλεξε τον Ντ. Μιχαηλίδη και στην υπόθεση ανοίγματος λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες. Σύμφωνα πάντα με τον αθηναϊκό Τύπο, ο Ν. Ζήγρας υποστήριξε ότι: «Κατά την περίοδο 1998-1999 ο Τσοχατζόπουλος μου γνώρισε τον Ντίνο Μιχαηλίδη, που θα του έδινε, μαζί με άλλους, μεγάλα χρηματικά ποσά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (μετρητά και επιταγές), προς τούτο δε έδωσα σε αυτόν τα στοιχεία της εταιρείας Blue Bell, για να εκδώσει τραπεζικές επιταγές στο όνομά της και να ανοιχθεί σχετικός τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετία, προκειμένου να κατατεθούν σε αυτόν οι επιταγές προς είσπραξη και στη συνέχεια τα χρηματικά ποσά να έρθουν στα χέρια του και στο λογαριασμό της TORCASO για τις αγορές των ακινήτων.

Για τις παραπάνω ενέργειες επιστρατεύτηκε το γραφείο Μελά, που είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο στο άνοιγμα λογαριασμών υπεράκτιων εταιρειών του εξωτερικού και στη διακίνηση χρημάτων μέσω των εταιρειών αυτών προς την Ελλάδα, με ποσοστό κέρδους 5-10%, ανάλογα με το ύψος του ποσού. Ετσι η Blue Bell, δηλαδή εγώ ως εκπρόσωπός της, άνοιξε λογαριασμό στην Ελβετία (CREDIT LYONNAIS), καθ΄ υπόδειξιν του Μελά και κατέθεσε εκεί τις επιταγές που δίνονταν από τον Ντίνο Μιχαηλίδη.

Ταυτόχρονα εστάλησαν χρηματικά ποσά στο λογαριασμό της TORCASO για την αγορά των ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρθηκαν ποσά στην εταιρεία MORELIA TRADING (Μελάς), τα οποία, μετά την αφαίρεση του ποσοστού κέρδους του Μελά, τα εισέπραττα από αυτόν μετρητοίς και τα παρέδιδα στον Τσοχατζόπουλο, ο οποίος κρατούσε πάντα αναλυτικό λογαριασμό».

Διερεύνηση των καταγγελιών ζητά ο Χρ. Πουργουρίδης

Κληθείς να σχολιάσει όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης δήλωσε ότι οι καταγγελίες εναντίον του Ντίνου Μιχαηλίδη για εμπλοκή σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην υπόθεση Ακη Τσοχατζόπουλου αποτελούν μείζον θέμα, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί και στην Κύπρο.

Ο κ. Πουργουρίδης ζήτησε να γίνουν έρευνες για να διακριβωθεί και να λάμψει η αλήθεια ενώ, όπως είπε, μπορεί να ζητηθεί υλικό από τις ελληνικές Αρχές και να διευκολυνθούν οι έρευνες.

Ταυτόχρονα, ο Χρ. Πουργουρίδης υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις εμπλοκής του Ακη Τσοχατζόπουλου σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο.

Ερωτηθείς από τη «Χ» αναφορικά με ενδεχόμενη αυτεπάγγελτη εμπλοκή της ΜΟΚΑΣ (Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης) στην υπόθεση, ο κ. Πουργουρίδης τόνισε ότι αυτό είναι αυτονόητο. Να σημειώσουμε ότι παρ' όλες τις επίμονες προσπάθειές μας χθες να επικοινωνήσουμε με κάποιο εκπρόσωπο της ΜΟΚΑΣ για να πληροφορηθούμε κατά πόσον θα υπάρξει αυτεπάγγελτη έρευνα ύστερα και από όσα δημοσιοποιήθηκαν στην Αθήνα εναντίον προσώπων που διαμένουν στην Κύπρο, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Σε δηλώσεις στον ραδιοσταθμό ΑΣΤΡΑ για τις καταγγελίες που είχε υποβάλει επί διακυβέρνησης Κληρίδη, εναντίον του κ. Μιχαηλίδη καταγγέλλοντάς τον για αθέμιτο πλουτισμό, ο κ. Πουργουρίδης έκαμε λόγο για κουκούλωμα των καταγγελιών του και για φαιδρότητα έρευνας από τον Γενικό Ελεγκτή.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 18/9/98 ο κ. Πουργουρίδης είχε παραδώσει στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη πολυσέλιδη επιστολή με καταγγελίες εναντίον του τότε Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη για αθέμιτο πλουτισμό. Ακολούθησε έρευνα από τον Γενικό Ελεγκτή, διορισμός ποινικών ανακριτών, έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως για κάποιες πτυχές των καταγγελιών και εγγραφή σχετικού θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Οι έρευνες που είχε διατάξει τότε ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν απέδειξαν τις καταγγελίες και στις 19/3/99 με επιστολή του ο Πρόεδρος εξέφρασε χαρά για το γεγονός.

Να ανοίξει ο φάκελος

Στο μεταξύ άγνοια για τα δημοσιεύματα για τον Ντίνο Μιχαηλίδη εξέφρασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν. Όπως είπε «εμείς θέλουμε αυτοί οι ισχυρισμοί να εξετασθούν και από κει και πέρα να χυθεί άπλετο φως σε αυτή τη διαδικασία».

Ερωτηθείς εάν μίλησε με τον κ. Μιχαηλίδη, ο κ. Καρογιάν απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν έχει δισταγμό να το κάνει. Διάβασε, είπε, τη δήλωση του κ. Μιχαηλίδη όπου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα πράγματα και αναμένει τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου σε δηλώσεις της στο ραδιοσταθμό ΑΣΤΡΑ ζήτησε να ανοίξει ο φάκελος των καταγγελιών εναντίον του Ντίνου Μιχαηλίδη καθώς όπως είπε, ενδεχομένως να έκλεισε βεβιασμένα όταν υποβλήθηκαν καταγγελίες και παλαιότερα εναντίον του πρώην Υπουργού.

Η δήλωση του κ. Ντίνου Μιχαηλίδη για «ανυπόστατους ισχυρισμούς και αποκυήματα φαντασίας» και ότι μένει κατάπληκτος για όσα αναφέρονται στο πρόσωπό του δημοσιεύτηκαν χθες στον αθηναϊκό Τύπο, καθώς επίσης και δηλώσεις του πρώην ΓΔ εξοπλισμών στο ελληνικό ΥΠΑΜ Ιωάννη Σμπώκου ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με μαύρο χρήμα ή παράνομο πλουτισμό.

«Παντελώς αναξιόπιστη» χαρακτήρισε την απολογία Ζήγρα ο συνήγορος της κόρης του Ακη Τσοχατζόπουλου Αρετής, ενώ ο Ν. Ζήγρας επιχειρώντας να προλάβει τις αντιδράσεις στην απολογία του αποκάλυψε επίσης ότι οι offshore εταιρείες, μέσω των οποίων διακινείτο το «μαύρο χρήμα», για τις οποίες και ο ίδιος μέχρι πρότινος δήλωνε άγνοια, είχαν συσταθεί και λειτουργούσαν για λογαριασμό του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Συγκεκριμένα στην απολογία του φέρεται να είπε: «Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει τεράστια προσπάθεια σπίλωσής μου, προκειμένου να με παρουσιάσουν ως τρελό και άρρωστο, που πλέκω σενάρια επιστημονικής φαντασίας...

Αν ήμουν ο πραγματικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης και είχα τόσα πολλά χρήματα, θα είχα εξαφανιστεί και δεν θα μπορούσε κανένας να με βρει».

Κώστας Μηλικούρης

Χαραυγή 20-07-2012

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...