5 Ιουλ 2012

Ο Χριστόφιας στο Στρασβούργο


Ο Χριστόφιας στο Στρασβούργο

Επειδή δεν τυχαίνει να παρακολουθούμε, σχεδόν ποτέ, παρόμοιες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αυτή με τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Στρασβούργο, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την παρουσία του Προέδρου μας με άλλες ανάλογες μπροστά στο ίδιο Ευρωπαϊκό κοινό. Πάντως ο Χριστόφιας δοκιμάστηκε , ως προς την επάρκεια των ηγετικών του ικανοτήτων, προκαλούμενος από Βρετανούς, κυρίως Ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους, να απαντήσει σε πολλά και δύσκολα ερωτήματα για τα οποία κατά καιρούς εκφράζονταν κακοπροαίρετα σχόλια, επιφυλάξεις, ακόμα και συκοφαντίες γύρω από το πρόσωπο και την πολιτική του, στα πλαίσια πάντα των σχέσεων της Κύπρου με την Ευρώπη.

Αν και πολλά σημεία της ομιλίας και της συνέντευξης υπήρξαν αρκετά ενδιαφέροντα και διαφωτιστικά, θα σταθούμε σε τρία από αυτά. Πρόκειται για τις αναφορές του Προέδρου στο κυπριακό, την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις της Κύπρου.

Για το μεν πρώτο, δυστυχώς για ακόμη μια φορά βλέπουμε τον Πρόεδρο να «σκίζει τα ιμάτιά του», υπερασπιζόμενος τις συνεχείς και ακούραστες προσπάθειες του για λύση! Νομίζοντας ότι έχει μπροστά του ένα κομματικό Ακελικό ακροατήριο, ανεφέρθη με λεπτομέρειες στον απέλπιδο αγώνα καθ’ όλη την πενταετή θητεία του, που δυστυχώς δεν βρήκε ανταπόκριση, ούτε από τους Τ/κυπρίους , ούτε από την Τουρκία!

Δεν μπορεί κανείς να εξετάσει τα κίνητρα (ψυχολογικά κ. ά. ) αυτής της επίμονης ρητορικής. Ούτε αν ο ίδιος, με την αναμφισβήτητη πολιτική πείρα που διαθέτει, δείχνει να αντιλαμβάνεται, με όσα σε έντονο και αγωνιώδες ύφος διακηρύσσει, πόσο συμπαθής ή αξιόπιστος παρουσιάζεται μπροστά σ’ ένα ευρωπαϊκό ακροατήριο. Ούτε τέλος αν και στην ίδια την Κύπρο υπάρχουν πια σοβαροί άνθρωποι (ανεξαρτήτως ιδεολογίας και κομματικής τοποθέτησης), που τον πιστεύουν και τον συνερίζονται.

Στο ζήτημα της οικονομίας ο Πρόεδρος υπερασπίστηκε πεισματικά και περήφανα την πολιτική και τους χειρισμούς του. Μίλησε για θετικά οικονομικά επιτεύγματα κατά την προεδρία του καθιστώντας την Κύπρο μοναδική περίπτωση χώρας της ευρωζώνης με κοινωνικές ευαισθησίες. Δεν παρέλειψε ωστόσο να τα βάλει με τις δυνάμεις του κακού τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας του με το επιχείρημα της επίρριψης ευθυνών στον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για την ολιγωρία του στην προστασία των κυπριακών τραπεζών από την επικίνδυνη αγορά ελληνικών ομολόγων. Η σίγουρη επιμονή του στον καταλογισμό ολόκληρου του πακέτου ευθυνών και σ’ αυτήν την υπόθεση σε άλλους, τους οποίους μάλιστα δεν απέφυγε να εκθέσει ενώπιον ενός διεθνούς ακροατηρίου, τον καθιστούν και πάλιν αναξιόπιστο, νοουμένου ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του βρίσκεται μόλις στον τρίτο δικής του επιλογής υπουργό οικονομικών, με τον οποίο δεν δίστασε να συγκρουστεί, ή παρασκηνιακά και άκομψα να αποπέμψει!

Τέλος στο ζήτημα των διεθνών σχέσεων με αφορμή την έντονη και παρατεταμένη αναφορά (επ’ ευκαιρία της ένταξης της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης), στο ρωσικό δάνειο, μοιάζει κυριολεκτικά χαριτωμένη η ρητορεία της δικαιολόγησης της δήθεν συμπάθειας και αλληλεγγύης που δείχνει διαχρονικά η μεγάλη ρωσική αρκούδα προς την μικρή Κύπρο. Η επίκληση των θρησκευτικών δεσμών των δύο χωρών μια και στην Κύπρο, όπως είπε, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, όχι μόνο βάζει στη γωνία τον Αρχιεπίσκοπο, άξιο εκπρόσωπο της θρησκευτικής διπλωματίας, αλλά αδίκως θέτει σε δεύτερη μοίρα, τόσο τους Τουρκοκύπριους, όσο και τους δικούς του αγώνες (όπως και του ΑΚΕΛ), στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η αναφορά στο Μακάριο, που κανένας πια στο εξωτερικό δεν θυμάται, έρχεται απλώς να υπογραμμίσει τις εμμονές μιας κυπριακής αριστεράς προσκολλημένης δογματικά στο αντιδυτικό (αντιιμπεριαλιστικό κατά τον μ. Εζεκία) άρμα, ανεξάρτητα των γεωπολιτικών συνθηκών και συμφερόντων στα χρόνια του ψυχρού πολέμου.

Στο ίδιο επίσης πνεύμα φαντάζομαι να εντάσσεται και η αποστροφή του Προέδρου στους φίλους (και συμμάχους) λαούς της περιοχής μας (Άραβες και Ισραηλινούς), που οι δεσμοί και οι σχέσεις της Κύπρου μαζί τους δεν είναι απλώς φιλικές, αλλά ως… και αδελφικές!!

Καθώς πλησιάζει η πρώτη μαύρη επέτειος της τραγωδίας στο Μαρί, μια τέτοια αναφορά του Κύπριου ηγέτη εύκολα μας θυμίζει μια παρόμοιά της κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της γειτονικής και αιμάσσουσας σήμερα Συρίας στην Κύπρο. Η παρορμητικότητα που διακρίνει τον Πρόεδρο Χριστόφια σε παρόμοιες συναντήσεις τον έκαναν να εκφραστεί ενθουσιαστικά ενώπιον του Σύρου ομολόγου του, για την ΑΔΕΛΦΙΚΗ συγγένεια που διαπίστωσε αυθόρμητα να δένει τους δυο λαούς!

17 σχόλια:

  1. "Μα τι αξία έχει τ' όνεριο χωρίς μικρές νοθείες..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα εισαι δεξιος τζιαι καθουμαστε τζιαι δκιαβαζουμε σε σιορ? Αγια ολαν, αμαν θελω να δκιαβαζω πελλαρες παω στον στροβολιωτη ολοισια που τα καταφερνει καλλυτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις πελλάρες;
      Τζιαι μαράζωνα τόσον τζιαιρόν που δεν σχολιαζόντουσαν οι αναρτήσεις μου! Λίγη δόση "αντιχριστόφκια" τζιαι γίνεσαι δημοφιλέστατος!!
      Πάντως οι κρίσεις (στο κείμενο) δεν είναι δικές μου τις εκφράζει στο video ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με μπόλικο couleur local και απανωτά αυτογκόλ!

      Διαγραφή
    2. Εν τυχαια που εσιει κινηση ο στροβολιωτης νομιζεις? Γραφε τζιαι σου πελλαρες να σιναεις κοσμο.

      Διαγραφή
  3. Πολλοί κάνουν το λάθος να κρίνουν τον Χριστόφια ως να ήταν ένας πονηρός διπλωμάτης δεξιάς κατεύθυνσης που αποκρύβει τις επιδιώξεις του. Δεν είναι τέτοιος. Είναι ένας αριστερός ιδεολόγος ηγέτης με μέτριες πολιτικοδιπλωματικές δεξιότητες αλλά ξεκάθαρος και σταθερός στις τοποθετήσεις του. Η ιστορία έχει να επιδείξει πολλούς τέτοιους που έφεραν άριστα αποτελέσματα. Ένας τέτοιος είναι και ο Χριστόφιας και αυτό φαίνεται με τη πρώτη ματιά που θα ρίξεις στα αποτελέσματα της δράσης του. Εκεί τουλάχιστον που δεν προδώθηκε εκ των έσω, πέτυχε διάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγωνιώ να μάθω σε τι πέτυχε!!
      Όσον αφορά τα σχετικά με τις επιδιώξεις του, όχι μόνο δεν τις κρύβει, αλλά λόγω της ασυμμάζευτης ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑΣ του,(εσύ το ονομάζεις μέτριες πολιτικοδιπλωματικές δεξιότητες), ξέρει τζιαι η "κουτσή Μαρία" ποιες είναι οι πραγματικότητες στην Κύπρο! Ο "σοφός" Πουργουρίδης λεέι ένα πολύ καλό στην εισαγωγή του video: "Είναι σαν να μιλούσε στην"Δυναμό Περβολιών"!!!

      Διαγραφή
  4. Εκεί που τον παρότρυνε ο Εγγλέζος να μην αποφεύγει να συνομιλήσει με την Τουρκία (κάτι τέτοιο), θα μπορούσε να δηλώσει από εκείνο το επίσημο βήμα "όχι μόνο δεν αποφεύγω αλλά είμαι έτοιμος να συνομιλήσω με την Τουρκία τώρα, καλώ την Τουρκία σε συνομιλίες τώρα" και να αγνοήσει όλα τ' άλλα. Μια τέτοια δήλωση θα είχε θεόρατες προεκτάσεις. Το θέμα όμως είναι το έξυπνο και το ωφέλιμο για σένα να το σκεφτείς στην ώρα του. Του τα χάλασε κι' ο Κασουλίδης όμως που "εσιάσιαρεν" να δείξει πρόσωπο κυρίως για ενδοκυπριακή κατανάλωση, μπας και δεν ευχαριστήσει τον Κουλία. Δεν πειράζει. Ο πρόεδρος καλά τα πήγε και πήρε και πολλά ΕυρωπαΙκά εύσημα γι' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να εκτοξεύεις δηλώσεις με θεόρατες όπως λες προεκτάσεις πρέπει να είσαι ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ! και ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΟΣ. Ο Χριστόφκιας με αυτά που λέει για απευθείας συνομιλές με Ερτογάν για να του εξηγήσει δήθεν το όραμα του(τα ίδια έκανε και ο Ακατονόμαστος),για την Κύπρο κλπ, παραβιάζει το status των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των κοινοτήτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τα πράγματα παρορμητικά (όχι πολιτικά ορθά), ως εκ τούτου είναι σε μεγάλη ανυποληψία (στην Ευρώπη και ΟΗΕ)σε ότι λέγει ή πράττει στο κυπριακό. Για τον Κασουλίδη και τους άλλους ευρωβουλευτές μας συμφωνώ με όσα λες. Δεν ξέρω μάλιστα αν άκουσες και τον λόγο της αντάρτισσας Ελένης, από χειρόγραφο. (Πέστε του τζιαι του Χριστόφκια επιτέλους να χρησιμοποιεί χειρόγραφο, ώστε να μην παίρνει τη γλώσσα του περίπατο)

      Διαγραφή
  5. Τζιαι απαντησε ο Μπαγις την ιδια μερα οτι ο Ερντογαν ενεσιει χρονο για να ασχολειται με τον Χριστοφια. Αρα αδικος κοπος οι δηλωσεις με θεορατες προεκτασεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες που "κατάντησεν" η πλευρά που "έσιει δίκαιον";

      Διαγραφή
  6. Είδες Αντώνη, μόλις γίνει κριτική στον μεγάλο, γίνεσαι τζιαι δεξιός, τζιαι πελλός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα συνειδητοποίησα από καιρό φίλε μου όλα αυτά.
      Δεν γίνεται όμως να αντιμετωπίζουμε "βουβοί",την καταστροφή μας. Ελπίζω ο κομματικός οδοστρωτήρας να χάλασε. Το ίδιο του το κόμμα τον αμφισβητεί πλέον!!

      Διαγραφή
  7. ". . . . . είναι σε μεγάλη ανυποληψία (στην Ευρώπη και ΟΗΕ)σε ότι λέγει ή πράττει στο κυπριακό (ο Χριστόφιας)."

    Να μου επιτρέψεις με όλο το θάρρος να σου να σου πω αστειευόμενος ότι αυτά είναι "κολότζια" δικής σου παραγωγής. Εγώ τους βλέπω όλους να μιλούν με μεγάλο σεβασμό για τον Χριστόφια και οι πολιτικές του ακόμα και αν δεν υιοθετούνται λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ' όψη. Ποιός τον κατηγόρησε λ.χ. για την άρνηση του να πάει σε διεθνή διάσκεψη εκτός από τον . . . . . Αναστασιάδη και τον . . . . . Στροβολιώτη χα χα χα χα χα χα. Αλλά αυτοί δεν είναι ούτε ούτε του ΟΗΕ ούτε της Ευρώπης αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες. Αλλά ξέχασα. Εκτός από τους Αναστασιάδη-Στροβολιώτη τον κατηγόρησαν και οι Έρογλου-Μπαγίς-Νταβούτογλου. Σ' αναφέρεσαι πιο πάνω; Έχεις δίκαιο, συμπάθα με, δεν τό 'πιασα από την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σ' αυτούς αναφέρεσαι πιο πάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κλόκκο μου, δεν με πείθεις καθόλου με όσα λες, όπως τζιαι (αυτά που "πετάσσει" ο Πρόεδρος που υποστηρίζεις). Υπήρχε περίπτωση άνθρωπε μου να τον κατηγορήσει κανείς από τους διεθνείς παράγοντες γιατί δεν πήγε στη διεθνή διάσκεψη, τη στιγμή που ήταν θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του να αρνηθεί; Αν ο Αναστασιάδης τον κατηγόρησε ως η αντιπολίτευση του στην Κύπρο, πολύ καλά έκανε. Τουλάχιστον εκεί όπως του είπε θα μπορούσε να συναντήσει τον Ερντογάν για να του αναπτύξει το όνειρο του!! Πάντως απορώ με εσάς τους "βαμένους" Ακελικούς για την εθελοτυφλία και την ροπή προς το αυτομαστίγωμα. Αν εξαιρέσουμε τη μεγάλη υπαλληλική τάξη των οπαδών του κόμματος, οι υπόλοιποι γιατί ακόμη δεν αγανακτήσατε με τον "Πρόεδρο της λύσης"; Ή μήπως είναι συνολική η απέχθεια σας για τη ΔΔΟ; Και κάτι τελευταίο. Δεν γνωρίζω την τουρκική και είναι αυτός ο λόγος που λέω τα επιχειρήματα των Τούρκων στα ελληνικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ". . . . . είναι σε μεγάλη ανυποληψία (στην Ευρώπη και ΟΗΕ)σε ότι λέγει ή πράττει στο κυπριακό (ο Χριστόφιας)."

    Μιλούσαμε γι' αυτά. Και νομίζω ότι ξηγηθήκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με λίγη (εκ μέρους μου) παρανόηση των λεγομένων σου, ΝΑΙ! Νομίζω πως ξηγηθήκαμε...και μάλιστα σωστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...