16 Ιουλ 2012

Είμαι και ολίγον…Κομμουνιστής, τι να κάμουμεν;



Είμαι και ολίγον…Κομμουνιστής, τι να κάμουμεν;

Το video δημιουργήθηκε με αφορμή το πιο κάτω απόσπασμα από ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κρίτωνα Καψάλη στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της Κυριακής ( 10 Ιουνίου 2012), με τίτλο: «Ποιον υποψήφιο θέλει ο Δημήτρης Χριστόφιας;»

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κύπρο οι ιδεολογικές ζυμώσεις και η αφομοίωση τους από το πολιτικό της σύστημα, γίνονται με καθυστέρηση ολίγων τουλάχιστον δεκαετιών. Αυτό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ανάληψη της Προεδρίας του από την Κυπριακή Δημοκρατία, στη συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου 2012. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, τέως Γ.Γ. του κυβερνώντος αριστερού κόμματος ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε περήφανα Κομμουνιστής, όταν προκλήθηκε για αυτό από κάποιους τριτοκλασάτους Ευρωβουλευτές, με φανερό σκοπό τη δημιουργία αχρείαστου θορύβου, άνευ καμιάς σημασίας, στα νωχελικά έδρανα του Στρασβούργου. Ο Χριστόφιας στην προσπάθεια του να τιμήσει την ιδεολογική του ταυτότητα και τον πολιτικό φορέα που τη στηρίζει (ΑΚΕΛ), σήκωσε το γάντι πράττοντας, πάνω απ' όλα, το κομματικό του καθήκον χωρίς κανένα δισταγμό, αναστολές ή προσχήματα!

Αν σκεφτούμε ωστόσο, μετά την ανάγνωση του πιο κάτω σχολίου, ότι η έννοια του Κομμουνιστή στην Κύπρο, κατάντησε επίσημα τουλάχιστον ψευδεπίγραφη, νιώθω εντελώς άβολα αν συμφωνήσω με τη διαπίστωση, πως με το που πήραμε την Προεδρία, σημειώσαμε το πρώτο μας αυτογκόλ!

Ακολουθεί το σχόλιο του δημοσιογράφου Κρ. Καψάλη.

Η τελική άρνηση του κ. Καζαμία [να ανακηρυχθεί υποψήφιος του ΑΚΕΛ] (παρά το ότι κάποια στελέχη δεν το βάζουν ακόμα κάτω κραδαίνοντας τις δημοσκοπήσεις) έβγαλε τον κ. Χριστόφια έξω από τα ρούχα του. Φωτογραφίζοντάς τον ως «σοσιαλδημοκράτη». Για έναν Ακελικό ο χαρακτηρισμός «σοσιαλδημοκράτης» είναι βρισιά με το θέμα να έχει απασχολήσει τα όργανα του κόμματος στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το ΑΚΕΛ επισήμως αποκήρυξε τον Κομμουνισμό και τη Σοσιαλδημοκρατία και ενστερνίσθηκε τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό.

Ο Κίκης Καζαμίας τότε είχε αρθρογραφήσει υπέρ του Σοσιαλισμού. Σύμφωνα με στέλεχος του ΑΚΕΛ, «εάν ο Κίκης είναι σοσιαλδημοκράτης, που δεν είναι, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του κόμματος, άλλο τόσο παραβιάζει τις αποφάσεις του κόμματος και ο Δημήτρης Χριστόφιας, που κάθε τρείς και λίγο αποκαλεί τον εαυτό του Κομμουνιστή».

5 σχόλια:

  1. Εξαιρετικο!!!
    Συγχαρητηρια

    Αndreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
    Ι. XAPAKTHPAΣ KAI ΣKOΠOI
    APΘPO 1
    1. To Aνορθωτικό Kόμμα Eργαζομένου Λαού (AKEΛ) είναι πρωτοπόρο πολιτικό Kόμμα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων της Kύπρου. Iδρύθηκε στις 14 Aπρίλη 1941 κι αποτελεί τον συνεχιστή του Kομμουνιστικού Kόμματος Kύπρου που το ιδρυτικό του Συνέδριο έγινε στις 15 Aυγούστου 1926, στη Λεμεσό.

    4. Tο AKEΛ καθοδηγείται στη δράση του από τη μαρξιστική-λενινιστική κοσμοθεωρία που αναπτύσσεται με την ασταμάτητη πρόοδο της γνώσης και την οικονομική και πολιτική εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελπίζω να ήξερες την παροιμίαν που λαλεί "Αν θα τουρτζιέψεις να γενείς καδής".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η περίοδος των διαγραφών στο ΑΚΕΛ (1990), όπως και πολλά άλλα που αφορούν την ιστορία του δεν έχουν ερευνηθεί, πόσο μάλλον να αποτιμηθούν ιστορικά. Ακόμη και οι ζώντες, από τους διαγραφέντες, δεν έχουν μιλήσει για το τι ακριβώς συνέβη την περίοδο εκείνη. Ως εκ τούτου και η ιδεολογική ταυτότητα του ΑΚΕΛ, όσο και αν αναγκαστικά υπάρχουν τα επίσημα κομματικά ντοκουμέντα που επιδιώκουν να την διατυπώσουν, δεν είναι ουσιαστικά προσδιορισμένη και διατυπωμένη με σαφήνεια . Ούτε εξάλλου ενδιαφέρθηκε ή τόλμησε κανείς μέχρι στιγμής να την προσδιορίσει! Είναι κι αυτή ένα είδος «τάφου του Αη Νεόφυτου»! Συνεπώς όσα άρθρα και να παρατεθούν αυτής της μορφής δεν ανατρέπουν ποσώς, όσα το πνεύμα του κειμένου μου επιδιώκει να καυτηριάσει.
      Όσον αφορά το δεύτερο, προσβλητικό σου σχόλιο, θα σου απαντούσα ανάλογα αν είχες το θάρρος και την εντιμότητα να το γράψεις ΕΠΩΝΥΜΑ, όπως ο υπογράφων.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...