1 Αυγ 2012

Εν να φύω δυστυχής…



Εν να φύω δυστυχής…
Το προεδρικό παραλήρημα για το κυπριακό

Το video περιλαμβάνει μέρος της συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια με τους «χωρκανούς» του, Τζερεινιώτες δημάρχους και προέδρους οργανώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο. Θέμα οι θέσεις του Γιώργου Λιλλήκα για την Ομοσπονδία και τη λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος θα ξεσπάσει όχι μόνον εναντίον του πρώην συντρόφου του, αλλά και σε όλους όσους εμπλέκονται σ΄αυτό: Τουρκία, ΟΗΕ, διεθνή συμφέροντα, που επιβάλλουν μια συγκεκριμένη «ιμπεριαλιστική» πολιτική!

«Τον τζαιρόν, θα επισημάνει, που εκτυπούσαμε την τζεφαλήν μας πάνω στον τοίχο, μέχρι όχι απλώς να τη ματώσουμε… να φκούν τα μυαλά μας έξω που την τζεφαλήν μας, εν το θυμούμαστε, ξηχάννουμεν το, τζαι θυμηθήκαμεν τωρά ότι πρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να κάμουν…. Το υπενθυμίζουμε καθημερινά αυτό το πράγμα, παρακάτω; Παρακάτω εν νάρτει σε λλίον ο κ. Ντάουνερ να μου μιλήσει για τεχνικές επιτροπές. Εκαταλάβετε δηλαδή; Χρειάζεται επαναλαμβάνω, στήριξη αρχών, αλλά και ευελιξία…»

Θα μπορούσε να συμπληρώσει κανείς, έχοντας μπροστά του το Δημήτρη Χριστόφια. Ναι, πολύ σωστά, όσα λες σύντροφε! Θα σε συμπλήρωνα μάλιστα με τα αγαπημένα σου αποφθέγματα για κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες!

Αυτό ωστόσο που πραγματικά συγκλονίζει, είναι η ομολογία του σημερινού μας προέδρου στο τέλος της συζήτησης: ότι «θα φύγει δυστυχής πραγματικά», διότι «εκείνο που υποσχέθηκα δεν μπορεί να υλοποιηθεί, ένεκα της τουρκικής αδιαλλαξίας… και από κει και πέρα θα υποφέρω μαζί σας ως κοινός πολίτης και συναγωνιστής, τι να σας πω άλλο δηλαδή;».

Κάτι τέτοιο δυστυχώς κατάντησε να είναι η διαχρονική αναφορά στο κυπριακό. Μια ομολογία ήττας και ανημποριάς. Μια συνεχώς επαναλαμβανόμενη ιστορία χαμένων ευκαιριών με αναλώσιμα θύματα τους ίδιους τους πρωταγωνιστές - διαπραγματευτές του!

Που παραληρούν για τις ανεκπλήρωτές τους υποσχέσεις, που δεν έγινε κατορθωτό να υλοποιηθούν, γιατί κάποιος άλλος (ακατάγνωτα)… έφταιξε!

-------------------------------------------------

Ακολουθούν τα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων «Ο Φιλελευθερος» και «ΠΟΛΙΤΗΣ»

ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ προκαλεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιώργο Λιλλήκα. Σε μια ακόμη δημόσια τοποθέτησή του, ο Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στις θέσεις επί του Κυπριακού, του κ. Λιλλήκα. Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημάρχους και αντιπρόσωπους οργανώσεων της επαρχίας Κερύνειας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στη θέση του κ. Λιλλήκα για διαπραγμάτευση στο Κυπριακό από μηδενική βάση:

«Όταν βγαίνει υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές και λέει ‘’θα ξεκινήσω από το μηδέν τη διαπραγμάτευση’’, εντάξει, τότε, ξεκίνα την. Θα συζητήσεις αύριο τη διχοτόμηση στο τέλος της ημέρας. Το μηδέν, κατ’ εμένα, είναι τα τετελεσμένα της διχοτόμησης».

Και πρόσθεσε πως «ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι εκείνος που επιβάλλουν τα ισοζύγια στον διεθνή χώρο. Και αυτή τη στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχει επιβληθεί αυτό που εμείς τουλάχιστον λέμε ο διεθνής ιμπεριαλισμός. Και θα έχουμε ένα αντίβαρο που λέγεται Ρωσία, που λέγεται Κίνα, που λέγεται Γαλλία. Στον βαθμό που είναι αντίβαρο, πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Τον καιρό που ‘’κτυπούσαμε την κεφαλή μας στον τοίχο’’ μέχρι όχι απλώς να τη ματώσουμε δεν τα θυμούμαστε αυτά τα ξεχνάμε- και τώρα θυμηθήκαμε ότι πρέπει να κάνουν κάτι τα Ηνωμένα Έθνη. Το υπενθυμίζουμε καθημερινά αυτό το πράγμα. Παρακάτω όμως;»

Ο υποψήφιος για την Προεδρία, Γιώργος Λιλλήκας κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τα όσα είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στους Κερυνιώτες.

Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε πως στη διχοτόμηση οδηγούν πολιτικές και σχέδια λύσης, τα οποία προβλέπουν την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού από δυο συνιστώντα κράτη. Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως στη διχοτόμηση οδηγούν πολιτικές, οι οποίες οδηγούν σε σχέδια λύσης που προβλέπουν οι δυο κοινότητες να ζουν χωριστά σε δυο συνιστώντα κράτη. Πρόσθεσε ακόμη πως στη διχοτόμηση οδηγούν πολιτικές, οι οποίες αφαιρούν από τους Ελληνοκύπριους το δικαίωμα εγκατάστασης και διακίνησης στην ίδια τους την πατρίδα, δικαίωμα το οποίο έχει παραχωρηθεί απλόχερα στους υπηκόους της Άγκυρας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου επί του ιδίου θέματος ανέφερε πως «ο κ. Λιλλήκας το 2006 πανηγύριζε για τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου που προνοούσε για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Το 2008 μιλούσε για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με το ορθό περιεχόμενο.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (26/07/2012)

-------------------------------------------

Το ρεπορτάζ του ΠΟΛΙΤΗ (26/7.2012)


1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...