19 Σεπ 2011

«Οι 13 απέθαναν χωρίς οποιοδήποτε λόγο»



«Οι 13 απέθαναν χωρίς οποιοδήποτε λόγο»

Με τη φράση αυτή του Προέδρου της διερευνητικής επιτροπής για την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, συμπυκνώνεται το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας που σημάδεψε την Κύπρο στις 11 Ιούλη 2011.

Παραθέτουμε πιο κάτω και μια σειρά από άλλες εξίσου συγκλονιστικές διαπιστώσεις του Πόλυ Πολυβίου όπως τις κατέγραψε ο κυπριακός τύπος τη μέρα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των καταθέσεων (16/9/2011).

Τα συγκλονιστικά λόγια του Πόλυ Πολυβίου

«Πιστεύω ότι η απώλεια των 13 ήταν τελείως αχρείαστη και είναι πιο τραγική διότι ήταν αχρείαστη».

«οι 13 απέθαναν χωρίς οποιοδήποτε λόγο, ήταν μια τραγική, αλλά αχρείαστη θυσία, που θα μπορούσε να αποφευχθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή με τους κατάλληλους χειρισμούς. Αυτό ουδείς το αμφισβητεί και είναι και γι' αυτό που υπάρχει αυτή η Επιτροπή».

«ο ηρωισμός δεν είναι μόνο να πεθαίνεις σε μάχη, είναι και να πεθαίνεις όταν εκτελείς το καθήκον σου και προχωρείς μια ίντσα πέραν του αναμενόμενου».
«Αυτοί οι 13 πήγαν εκεί να βοηθήσουν. Θα μπορούσαν να μείνουν μακριά, δεν έμειναν. Προχώρησαν σχεδόν προς βέβαιο θάνατο και αυτό καθιστά την απώλειά τους και ηρωική και συγκλονιστική»

«η σημερινή» 17/9/2011

«Έχουμε κλείσει τρεις βδομάδες καθόλου εύκολες, ούτε για εμάς ούτε για τους συγγενείς. Με έχουν συγκλονίσει οι μαρτυρίες που ήρθαν ενώπιον μου και η έννοια της απώλειας και θυσίας των 13 είναι ακόμη πιο βαθιά χαραγμένες μέσα μου».

Παρά τα 63 μου χρόνια και τα 35 στη δικηγορία, ήταν και παραμένει μια δύσκολη υπόθεση λόγω του τραγικού πλαισίου».

«Από όλη τη μαρτυρία, 32 μάρτυρες, το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι πως και οι 13 είναι αδικοχαμένοι, είναι μια τεράστια απώλεια που δεν έπρεπε να γίνει. Μπορούσε να αποφευχθεί πάμπολλες φορές κατά τη διάρκεια των δυόμισι ετών. Αυτοί οι 13 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του 14ου, που είναι βαρέως ασθενής, είναι ήρωες και συμπάσχω με τους συγγενείς, γιατί δεν υπάρχει πιο τραγική απώλεια από εκείνην που μπορεί να αποφευχθεί. Το στοιχείο του ηρωισμού και για τους 13 είναι έντονο και δεδομένο. Θα μπορούσαν όλοι να μην είχαν πεθάνει, αλλά έκαναν το παραπάνω βήμα που απαιτούσε η συνείδησή τους».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 16/9/2011

«Με έχουν συγκλονίσει και η έννοιας της απώλειας και της θυσίας και των 13 είναι ακόμα πιο βαθιά χαραγμένες μέσα μου»

«από όλη τη μαρτυρία το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι πως και οι 13 είναι αδικοχαμένοι, ήταν μια τεράστια απώλεια που δεν έπρεπε να γίνει. Θα μπορούσε να αποφευχθεί -χωρίς να μιλώ για ευθύνες- πάμπολλες φορές κατά τη διάρκεια των δυόμισι ετών. Είναι μια τεράστια τραγωδία. Αυτοί οι 13 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένου και του 14ου που είναι βαρέως τραυματίας είναι ήρωες και συμπάσχω με τους συγγενείς γιατί δεν υπάρχει πιο τραγική απώλεια από αυτή που μπορεί να αποφευχθεί. Μπορεί κάποιοι να πουν ότι προτρέχω αλλά δεν με ενδιαφέρει. Το στοιχείο του ηρωισμού και για τους 13 είναι πολύ έντονο. Διότι οτιδήποτε και να γίνει, ήταν 13 πρόσωπα τα οποία εν ώρα καθήκοντος προχώρησαν πέραν του καθήκοντος. Θα μπορούσαν όλοι να μην είχαν πεθάνει αλλά προχώρησαν στο επιπρόσθετο βήμα που απαιτούσε η συνείδησή τους και όχι το καθήκον τους».

«Ο Φιλελεύθερος» 17/9/2011

Το βίντεο

Στο βίντεο της ανάρτησης ακούμε ζωντανά τη φωνή του Προέδρου της Επιτροπής να επαναλαμβάνει με περίπου τα ίδια λόγια τις τραγικές διαπιστώσεις στις οποίες κατέληξε μετά την ολοκλήρωση των κατάθεσεων των μαρτύρων.

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...