13 Σεπ 2011

Η Εκκλησία της Κύπρου για τις συνομιλίες και τους Τουρκοκύπριους



Η Εκκλησία της Κύπρου για τις συνομιλίες και τους Τουρκοκύπριους

Εικοσιεπτά ερωτήσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, από τον γνωστό Ελλαδίτη δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για την τηλεόραση του Σκάϊ. Η συνέντευξη αποτελείτο από δύο μέρη και προβλήθηκε στην Ελλάδα την Πρωτομαγιά (α΄μέρος) και τις 8 Μαίου 2011 (β΄μέρος). Στο «συντυχάννουμε» θα παρουσιαστεί μόνο το πρώτο μέρος.
Για διευκόλυνση του επισκέπτη του blog, η συνέντευξη χωρίστηκε σε έξι διαφορετικές ενότητες, που θα παρουσιαστούν σε τρεις διαδοχικές αναρτήσεις. Οι ερωτήσεις της κάθε ενότητας υπάρχουν γραμμένες αμέσως παρακάτω. Μπορείτε αφού διαβάσετε την ερώτηση που επιθυμείτε να πατήσετε στη συνέχεια την κεντρική εναλλασσόμενη οθόνη του video με τον αντίστοιχο αριθμό ερώτησης - απάντησης.
Το δεύτερο μέρος που παρουσιάζουμε σήμερα έχει τίτλο: «Η Εκκλησία της Κύπρου για τις συνομιλίες και τους Τουρκοκύπριους». Η επιλογή έχει να κάνει με την επικαιρότητα, αφού μόλις πριν λίγες μέρες (9/9/2011) ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε την πρόθεση του να αναμειχθεί ανοιχτά στην πολιτική ορίζοντας δικό του υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2013, προτείνοντας δικό του σχέδιο λύσης του Κυπριακού και εξασφαλίζοντας για την ευόδωση των πιο πάνω δικό του τηλεοπτικό κανάλι.

Οι Ερωτήσεις

Για τις συνομιλίες

1.Προς το μέλλον της Κύπρου, πώς βλέπετε τώρα την πορεία των συνομιλιών; (7)*
2.Πώς εννοείτε; Πώς έχετε εσείς στην αντίληψη σας τη λειτουργική λύση Μακαριώτατε; Πώς θα την περιγράφατε; (8)
3.Πρέπει να έχει δικαίωμα έκφρασης και η Τ/Κ πλευρά; Η αναλογία ποια είναι στο κεντρικό κράτος; Ποια είναι η αντίληψη σας Πώς πρέπει να είναι εβδομήντα τριάντα; (10)
4.Με Τούρκο Τουρκοκύπριο; Ή Τούρκο μιας δεύτερης γενιάς, Έποικο ενδεχομένως; Ο οποίος να έχει γεννηθεί εδώ αλλά οι γονείς του να είναι έποικοι. Εκεί πώς θα ρυθμιστούν τέτοια πράγματα; (11)
5.Υπάρχει διάθεση από την Άγκυρα να αποδεχθεί έναν τέτοιον όρο Μακαριώτατε; (12)

Για τους Τουρκοκύπριους

1.Μακαριώτατε θεωρείτε ότι η Άγκυρα με το στρατό κατοχής και με αυτή την πολιτική του εποικισμού αφήνει δικαίωμα στον Τ/Κ; Δηλαδή νοιώθει ο Τ/Κ ότι μπορεί να εκφραστεί; Ότι έχει τη δυνατότητα να πει τη γνώμη του. Νοιώθει κανείς ότι πρόκειται για ένα καθεστώς το οποίο είναι πρωτίστως ανελεύθερο. (Με αρχικό πληθυσμό, με συγχωρείτε που σας διακόπτω, πόσοι ήρθαν και πώς εξελίχθηκαν. Αυτό να ακούσουν οι τηλεθεατές μας, σ’ αυτά τα χρόνια, για να δούμε ποιος είναι εκεί. Γιατί φαντάζομαι ότι χρειάζεται ένας οικογενειακός προγραμματισμός κάποια στιγμή εάν πάμε σε μια κοινή διοίκηση… (13)
2.Αντιθέτως τους Τ/Κ θα μπορούσε να πει κανείς ότι τους βλέπετε και εκείνους σαν παιδιά σας; (14)
3.Μακαριώτατε, αν έμενε το πράγμα, ως προς την επίλυση εννοώ, ως ζήτημα καθαρά Ε/Κ και Τ/Κ, χωρίς την παρέμβαση από τις μητέρες πατρίδες και κυρίως από την πλευρά της Άγκυρας, θα σας ρωτήσω στη συνέχεια για την Ελλάδα, θα ήταν τα πράγματα καλύτερα να βρείτε μόνοι σας τη λύση; (15)
4.Μια προεδρική παρατήρηση προσφάτως ότι υπάρχει μια ευθύνη στις μητέρες πατρίδες, είναι ορθή συνεπώς ή σε άλλη κατεύθυνση; (16)
5.Και τώρα που συζητούμε ακούω τη φωνή του μουεζίνη Μακαριώτατε ο οποίος καλεί τους πιστούς προς προσευχή…. (17)
-------------------------------------
* στην παρένθεση ο αριθμός της ερώτησης που αντιστοιχεί στους αριθμούς των ερωτήσεων που αναγράφονται κάτω από την κεντρική εναλλασσόμενη οθόνη του video.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...