5 Νοε 2011

Όλοι, πλην ΑΚΕΛ, αξίωσαν παραίτηση Χριστόφια...



Συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για την τραγωδία στο Μαρί

Αναδημοσιεύουμε πιο κάτω την ανταπόκριση του ΚΥΠΕ/ΑΠΕ, σχετικά με τη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων της 4ης Νοεμβρίου 2011, με θέμα: «Το πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής σχετικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στο Μαρί».

Όλοι, πλην ΑΚΕΛ, αξιώνουν παραίτηση

Συζητείται σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων το πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής σχετικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στο Μαρί.

Όλα τα κόμματα, εκτός από το ΑΚΕΛ, ζήτησαν την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης θα επιχειρηθεί η έγκριση ψηφίσματος.

Νίκος Αναστασιάδης – ΔΗΣΥ

Μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασίαδης, δήλωσε:

«Ο χώρος της πολιτικής συνολικά αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση: Την αποστασιοποίηση των πολιτών από τα κομματικά δρώμενα.

Αυτό το χάσμα οφείλουμε σταδιακά να το καλύψουμε. Διαμορφώνοντας ένα ρεαλιστικό όραμα που δεν θα αφήνει κανένα πίσω και θα οδηγεί σε ένα ασφαλέστερο μέλλον. Δίνοντας απαντήσεις στις αγωνίες των πολιτών.

Αποφεύγοντας τις αναιτιολόγητες αντιπαραθέσεις. Εμπλουτίζοντας τα κόμματα με σύγχρονες αντιλήψεις. Δημιουργώντας άξονες ενότητας πέρα και πάνω από τις διαφορές μας.

Εάν αυτό πράξουμε, εάν συνειδητοποιήσουμε πως αυτή πλέον είναι η δική μας μεγάλη ευθύνη, θα έχουμε αποδείξει πως έχουμε επιτέλους ακούσει τη δυνατή και καθαρή φωνή των πολιτών. Αυτή την φωνή ελπίζουμε να ακούσουν και ο Πρόεδρος και η ηγεσία του ΑΚΕΛ αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους».

Άντρος Κυπριανού – ΑΚΕΛ

«Τα παραληρήματα και οι λυσσαλέες επιθέσεις το μόνο που θρέφουν είναι το μίσος και το φανατισμό». Αυτό ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

«Πώς είναι δυνατόν απέναντι σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα να ιεραρχούν ορισμένοι ως πρώτη προτεραιότητα να απομακρυνθεί πάση θυσία ο Δημήτρης Χριστόφιας από την Προεδρία; Αν αύριο όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα όχι μόνο δεν επιλυθούν αλλά δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στον τόπο μας, θα συγχωρούσε άραγε ο λαός την τόση ανευθυνότητα;», διερωτήθηκε.

Καταλήγοντας, είπε: «Ο κυπριακός λαός περιμένει από εμάς να χειριστούμε σήμερα το μέλλον. Να δούμε μακριά, ώστε να πετύχουμε επιτέλους να ανοίξουμε δρόμους για υγιή πολιτική ζωή, διαφάνεια, τομές και τον εκσυγχρονισμό του τόπου. Να ανοίξουμε δρόμο για την επανένωση και την ευημερία της Κύπρου μας. Για την επίτευξη αυτών των στόχων το ΑΚΕΛ απλώνει το χέρι του σ΄όλες τις πολιτικές δυνάμεις και καλεί να συστρατευτούμε όλοι στον αγώνα για την Κύπρο και το λαό μας˙ Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι».

Μάριος Καρογιάν – ΔΗΚΟ

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δυστυχώς δεν έκαμε αυτά που έπρεπε να κάμει γι’ αυτό και στα μάτια του κόσμου έπαυσε να θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει τον τόπο μπροστά ή και να δώσει σωστές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν προσθέτοντας ότι ο σημερινός Πρόεδρος, «είτε στεναχωρείται είτε όχι, έπαυσε να χαίρει της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Είναι ένας Πρόεδρος στον οποίο οι πολλοί έπαυσαν να βασίζονται και δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και παραγωγικά» και πρόσθεσε ότι υπό τις περιστάσεις και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Όπως είπε: «Η εθελούσια παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί μέγιστη πολιτική πράξη που θωρακίζει ακόμα περισσότερο τους θεσμούς και την πολιτειακή έννομη τάξη. Είναι η λιγότερο επώδυνη διέξοδος σε ένα καθαρά πολιτικό πρόβλημα. Αποτελεί πράξη πολιτικής ηθικής που διανθίζει το σύντομο πολιτικό βίο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί το κυρίως ζητούμενο δεν είναι άλλο από τη σωτηρία της πατρίδας που συνιστά τον υπέρτατο νόμο».

Γιώργος Βαρνάβα – ΕΔΕΚ

«Κάποιοι σε αυτόν τον τόπο θα πρέπει να καταλάβουν ότι πλέον έχουν χάσει το έρεισμα τους μέσα στο λαό. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν απογοητεύσει τον λαό. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η συμπεριφορά τους οργίζει το λαό.

Γι αυτό, ακόμη και σήμερα, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους ως μια ύστατη επίδειξη ευθιξίας. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατία. Και στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Στη δημοκρατία η παραίτηση δεν είναι πράξη ανευθυνότητας. Είναι πράξη ευθύνης, γενναιοψυχίας και πολιτικής ηθικής. Αναμένουμε από τον Πρόεδρο μια τέτοια πράξη».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα.

Δημήτρης Συλλούρης – ΕΥΡΩΚΟ

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη σημερινή συζήτηση του Πορίσματος του Πόλυ Πολυβίου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί την 11η Ιουλίου 2011.

Από το βήμα της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι «ο κ. Χριστόφιας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδείχθηκε ανεπαρκής και άτολμος. Ιδιαίτερα αποδείχθηκε ανίκανος να διαχειριστεί με επάρκεια ένα θέμα ύψιστης κρατικής ασφάλειας και μέχρι σήμερα, ακόμα και μετά την τραγωδία δείχνει να απουσιάζει από τις εξελίξεις».

Γιώργος Περδίκης – Οικολόγοι

Για προσπάθειες υπόσκαψης της αντικειμενικότητας του πορίσματος του Πόλυ Πολυβίου, εκ μέρους των κυβερνώντων, μίλησε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. Είπε δε ότι η διαδικασία της δημοκρατικής ομαλοποίησης της κατάστασης, ξεκινά με την εθελούσια παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λόγους πολιτικής ευθιξίας.

Η Ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει το πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί.

Ζαχαρίας Κουλίας

Ζητείται η παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια για την τραγωδία στο Μαρί γιατί απέδειξε δια των ενεργειών του ότι ''οι ικανότητες του είναι επικίνδυνες'' και εάν δεν ζητηθεί η παραίτηση, τότε αυτό μας καθιστά ''συνυπεύθυνους των πράξεων και ενεργειών του'', δήλωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.

Ο κ. Κουλίας μιλούσε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η οποία συνέρχεται από το πρωί για να συζητήσει το πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

04/11/2011 - 17:38

-------------------------------------

Το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ (5/11/2011)

-------------------------------------

Δείτε επίσης, από τον χώρο της κυπριακής μπλογκόσφαιρας τη θαυμάσια ανάλυση του "νέου ελληνοκύπριου" για το "όλον περιρρέον πολιτικό κλίμα" των ημερών!

5 σχόλια:

  1. ΑΚΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΝ ΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ. ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΓΕΙΑ ΜΕΝΑ ΤΖΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΝ ΕΞΩ Ο ΚΟΥΛΙΑΣ ΤΖΙΑΙ ΜΕΣΑ Ο ΦΑΝΙΕΡΟΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :-) μέσα-έξω, η δουλειά τους γίνεται.
    Τζι αν δεν εβρέθετουν ο Κουλίας, ένας ακόμα Ματσάκης εν τζι εν αρκημός να βρεθεί.
    Ο προσφορά εν μεγάλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @νέος
    Νέος, αντί άλλης απάντησης στο σχόλιο σου, παραπέμπω πιο κάτω στην εύστοχη ανάλυση που επιχειρείς (Οι μετριοπαθείς γυρίζουν πλάτη στις ακρότητες), για να περιγράψεις την πολιτική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ζούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόρισμα Πολυβίου σελίδες 234-235

    Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Δούλα, Επικελευστή του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος την Κυριακή 10/07/2011 ανέλαβε καθήκον η ώρα 0900 ως Αξιωματικός Υπηρεσίας, μέχρι η ώρα 0900 της 11/07/2011, γύρω στις 0400
    το πρωί πληροφορήθηκε για τη φωτιά στα κοντέινερ και μαζί με άλλους στρατιωτικούς και στρατιώτες, κατευθύνθηκε προς το σημείο της φωτιάς.
    Σχετικά με τους πυροσβέστες, αναφέρει τα ακόλουθα:

    “… Σε εκείνο το σημείο όταν φτάσαμε στην πύλη, εγώ είδα ότι 2 οχήματα της πυροσβεστικής μεγάλα, το ένα πίσω από το άλλο βρισκόντουσαν ακριβώς έξω από την κεντρική πύλη της βάσης. Στο πρώτο όχημα της πυροσβεστικής από ότι είδα υπήρχαν 4 πυροσβέστες, αλλά στο άλλο δεν είδα. Εγώ δεν θυμάμαι αν κάποιος πυροσβέστης κατέβη από τα πυροσβεστικά οχήματα, αλλά άκουσα που ρωτάγανε, τι έχουν μέσα τα κοντέινερ που παίρνουν φωτιά. Από ότι
    κατάλαβα οι πυροσβέστες ήταν διστακτικοί, γιατί ρωτάγανε συνέχεια τι υπήρχαν μέσα στα κοντέινερ, αφού η εντύπωση που μου δώσανε ήταν ότι δεν γνώριζαν τα υλικά που υπήρχαν μέσα στα κοντέινερ.



    Πόρισμα Πολυβίου σελίδα 237.

    "Ο Ανδρέας Ιωαννίδης, Διοικητής Διοίκησης Ναυτικού, έδωσε οδηγίες στον κ. Ιωάννη Τσιανή να πάει στη Βάση και να δώσει εντολές για να πάει το πυροσβεστικό όχημα στο χώρο της πυρκαγιάς, γιατί άρχισε να επεκτείνεται γύρω από τα εμπορευματοκιβώτια.
    Ο Μιχάλης Ηρακλέους, Κελευστής, ΕΠΥ, μπήκε στο καινούργιο πυροσβεστικό όχημα της ΝΒΕΦ, μαζί με τους Χρίστο και Μιλτιάδη Χριστοφόρου, Ναύτες και κατευθύνθηκαν προς την πυρκαγιά.

    Ο Μιχάλης Ηρακλέους, ο Χρίστος Χριστοφόρου και ο Μιλτιάδης Χριστοφόρου έγιναν κάρβουνα εξαιτίας εκείνης της διαταγής από τον διοικητή τους. Αλλά για τον κ. Πόλυν έφταιγε ο Χριστόφιας.



    Πόρισμα Πολυβίου σελίδες 237-238.

    Ο κ. Εύρος Αργύρη, Ναύτης, ο οποίος ήταν Θαλαμοφύλακας στη Ναυτική Βάση, μεταξύ 0400-0600, αφού αναφέρει ότι, υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση για την πυρκαγιά που βρισκόταν σε εξέλιξη, αναφέρει χαρακτηριστικά:

    "… Σε κάποια στιγμή, ήρθε κάτω στο θάλαμο ο Μιλτιάδης Χριστοφόρου και μας είπε ότι, πήρε οδηγία, χωρίς να μας πει από ποιόν, για να πάμε να βοηθήσουμε στο σβήσιμο της φωτιάς. Αυτό έγινε η ώρα 0520 και στο θάλαμο ήμασταν εγώ, ο Φιλιππίδης Κυριάκος και ο Γεωργίου Κωνσταντίνος. Μαζί με τους Γεωργίου και Φιλιππίδη, πήγαμε στο χώρο που βρισκόταν το πυροσβεστικό του στρατού, το οποίο ήταν σε απόσταση 100 μέτρων περίπου από τα εμπορευματοκιβώτια.
    Ο Κλεάνθους μας είπε να πάρουμε τη δεύτερη μάνικα του πυροσβεστικού και να βοηθήσουμε στην κατάσβεση της φωτιάς, πράγμα το οποίο εκάναμε.
    Συγκεκριμένα, τα αδέρφια Χριστοφόρου και Χαραλάμπους κρατούσαν τη μια μάνικα και εγώ με τους άλλους δυο την άλλη. Οι Ηρακλέους και Κλεάνθους μας έδιναν οδηγίες για το που να στέλναμε το νερό, ενώ βρίσκονταν στο πυροσβεστικό όχημα και ρύθμιζαν την πίεση του νερού. Η προσπάθεια μας ήταν η κατάσβεση της φωτιάς που ήταν στα εμπορευματοκιβώτια, αφού εκείνη τη στιγμή εκρούζαν σχεδόν όλα μαζί. Κατά η ώρα 0530-0535 και ενώ προσπαθούσαμε να κατασβέσουμε τη φωτιά πάνω στα εμπορευματοκιβώτια, μας τέλειωσε το νερό και ο Αντώνης Χαραλάμπους μας είπε ότι, έπρεπε να πάρουμε σίκλες από το θάλαμο και να πάρουμε νερό από τη θάλασσα για να
    βοηθήσουμε. Τότε εγώ μαζί με τους Φιλιππίδη και Γεωργίου, φύγαμε από τη σκηνή και πήγαμε περπατητοί προς τους θαλάμους για να πάρουμε τις σίκλες."

    Οι Χρίστος Χριστοφόρου, Μιλτιάδης Χριστοφόρου, Αντώνης Χαραλάμπους, Κλεάνθης Κλεάνθους και Μιχάλης Ηρακλέους, εκτελώντας διαταγές του διοικητή τους κρατούσαν τις μάνικες και προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά όταν έγινε η έκρηξη. Σκοτώθηκαν και οι πέντε. Οι διοικητές όμως Ανδρέας Ιωαννίδης και Λάμπρος Λάμπρου που σκοτώθηκαν επίσης, τί έκαναν ακριβώς εκεί πέρα; Και για ποιον αυθόρμητο ηρωισμό μιλά ο κ. Πόλυς ειδικά για τους δύο αυτούς διοικητές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόρισμα Πολυβίου σελίδες 238-239

    Ο κ. Κυριάκος Δημητρίου, Επικελευστής, ο οποίος υπηρετεί στη Διοίκηση Ναυτικού, ήταν υπηρεσία τη νύχτα 10 προς 11/07/2011 και αφού αναφέρει ότι, πληροφορήθηκε για την ύπαρξη φωτιάς, γύρω στις 0530 με το πυροσβεστικό όχημα του στρατού, μετέβηκε στην Πύλη του Στρατοπέδου, όπου είδε ένα πυροσβεστικό όχημα της ΕΜΑΚ.

    Ακολούθως αναφέρει χαρακτηριστικά:

    "… ρώτησα αυτόν της ΕΜΑΚ αν χρειάζονταν και το δεύτερο πυροσβεστικό μας και μου είπε να το πάρω στην Πύλη και αυτό διότι μάλλον θα χρειαστούν βοήθεια για να τους γεμίζουμε την μεγάλη Πυροσβεστική τους και να ρίχνουν το
    νερό με το κανόνι. …
    … Στο Πυροσβεστικό της ΕΜΑΚ είδα ότι ο οδηγός ήταν ο πρώτος μου ξάδερφος Πυροσβέστης Σπύρος Τταντής. Ενώ συνομιλούσαμε με πλησίασε έξω από το όχημα της πυροσβεστικής ο πυροσβέστης της ΕΜΑΚ Βασίλης Κρόκος, που μου ήταν πολύ γνωστός και οικογενειακός φίλος. Ενημέρωσα τον Κρόκο για το τι μας είπε ο πρώτος της ΕΜΑΚ και με δική μου πρωτοβουλία, κατευθυνθήκαμε στο πυροσβεστικό σημείο της Ναυτικής Βάσης που απείχε περίπου 150 μέτρα
    από το πυροσβεστικό όχημα για να δει αν οι λήψεις ταιριάζουν με την πυροσβεστική τους. Παράλληλα, σύμφωνα με οδηγίες μου, οι Ναύτες που ήταν μαζί μου, πήγαν στο πυροσβεστικό σημείο για να ετοιμάσουν το σημείο για ναμπορεί να γεμίζει με νερό η πυροσβεστική. Ενώ κατευθυνόμουν με τον Κρόκο πεζοί προς το πυροσβεστικό σημείο, ο Σπύρος Τταντής, ο οποίος ήταν μέσα στο πυροσβεστικό όχημα φώναξε του Κρόκου, λέγοντας του ότι, πρέπει να πάνε πάνω τζαι φωνάζουν οι μαστόροι. Στραφήκαμε με τον Κρόκο στην
    πυροσβεστική της ΕΜΑΚ, όπου μιλώντας με τον Τταντή μου είπε: “Εν να πάμε πάνω ρε κουμπάρε αλλά τούτα τα πράματα εν τζαι σβήνουν με το νερό αφού ρε ανήψιη την πυρίτιδα βάλουν την μες το νερό τζαι κάμνει έκρηξη”. …
    … θυμάμαι ότι, μόλις τελειώσαμε τη συνομιλία μας με τον Τταντή, αυτός οδηγώντας το πυροσβεστικό της ΕΜΑΚ με τον Κρόκο και ακόμα ένα πρόσωπο στα πίσω καθίσματα, κατευθύνθηκαν προς τα κοντέινερς, χωρίς να θυμάμαι
    από πού πήγαν. …”

    O Σπύρος Τταντής, ο Βασίλης Κρόκος και το τρίτο πρόσωπο που λέει η πιο πάνω μαρτυρία (ήταν ο Αδάμος Αδάμου), υπάκουσαν στις φωνές-διαταγές που έδιναν οι μαστόροι και έγιναν κάρβουνα δίπλα από τα εμπορευματικιβώτια προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά. Το ίδιον έπαθαν και οι άλλοι τρείς πυροσβέστες ο Ανδρέας Παπαδόπουλος,
    ο Γιώργος Γιακουμή και ο Παναγιώτης Θεοφίλου.

    Ποιοί ήταν αυτοί οι "μαστόροι" που φώναζαν; Ήταν οι δύο διοικητές Ανδρέας Ιωαννίδης και Λάμπρος Λάμπρου διότι οι "μαστόροι" της ΕΜΑΚ δεν είχαν έρθει ακόμα, αλλά και όταν ήρθαν δεν πρόλαβαν να πάνε κοντά (το λέει το πόρισμα πάρα κάτω). Οι δύο "μαστόροι" λοιπόν υποχρέωσαν και τους πυροσβέστες να πάνε κοντά στα εμπορευματοκιβώτια κατά παράβασιν κάθε κανόνος προφύλαξης σε τέτοιες καταστάσεις. Τους έστειλαν στον θάνατο.
    Αλλά κατά τον κ. Πόλυν έφταιγε ο Χριστόφιας.

    Αυτά γιατί κάποιοι επιμένουν για το πόρισμα Πολυβίου χωρίς να το έχουν διαβάσει. Ας το διαβάσουν τώρα να μάθουν τί έκανε ο κύριος Πόλυς Πολυβίου και να δούν ποιός πραγματικά φταίει για όλους τους θανάτους ονομαστικά με βάσιν τις καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων. Ευτυχώς εγλυτώσαν οι θκυό μιτσιοί που επήαν να φέρουν νερόν με τες σίκλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...